Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 44  ... 最後
攻略及心得交流區>Xenoblade 2『異度神劍2』|攻略及心得交流︱**劇透請spoiler**
lunn 06:33 PM 12-19-17
作者: RPG之鬼:
手遊刷唔夠,玩家用機都要刷……呢隻GAME唔係出名4星先係真rare咩?
我仲未見過有4星…真係有架??
貓女我好似都係中左D回復Type既Blade…同埋我好似比左結佢
MultiPASS 06:37 PM 12-19-17
作者: charcsc2000:
其實隻game好正, 只係個戰鬥系統真係搞到我好鬼煩=_="""
係要時間學,不過明左上手唔難。
我之前用啲精英怪去練技同屬性球,
如果要安全啲可以:
1. 主角三blade二攻一回 (之前抽到七冰,每次換佢上場就自動全體回復,後期可以選擇「另一個」)
2. 貓娘三blade全回 (結係回復系唔需要抽)
3. Tora防
如果抽唔到主要blade用大眾面都ok
MultiPASS 06:39 PM 12-19-17
作者: Gustavi:
我覺得又唔算邪道...
用移動黎cancel d 硬直, 我覺得係技巧吧 XD

-------
樓上玩到第幾章其實?
有d 系統到某幾章遊戲會講 (雖然睇完都未必明)

有d 技要睇位置, 有時自己去食回復藥, 都唔係企定定打架.
教學冇時限,終盤嗰幾章都仲有
MultiPASS 06:49 PM 12-19-17
作者: rinxlun:
貓女我好似都係中左D回復Type既Blade…同埋我好似比左結佢
有,難抽過5星。
fortel 10:06 PM 12-19-17
作者: rinxlun:
貓女係咁攻擊、龜就係咁中回復

我心相卡住左係 9 9 9 9,係唔係仲有得升?
Tannhauser Gate 10:23 PM 12-19-17
心相最高十
MultiPASS 10:26 PM 12-19-17
作者: fortel:
貓女係咁攻擊、龜就係咁中回復

我心相卡住左係 9 9 9 9,係唔係仲有得升?
用增幅器...不過數量有限...
fortel 10:34 PM 12-19-17
作者: MultiPASS:
用增幅器...不過數量有限...
我想推到15姐

唔該上面位C師
ZERO NEKO 11:54 PM 12-19-17
想請問間諜任務回到村封鎖調查要點做?thx
Tannhauser Gate 12:41 AM 12-20-17
作者: ZERO NEKO:
想請問間諜任務回到村封鎖調查要點做?thx
條村有個位被樹根擋住要用地圖技開
fortel 01:21 AM 12-20-17
抽劍抽到無癮,打成日10幾粒史詩都係全部一眾面,已經去到正義14都係咁
martinyau1979 10:28 AM 12-20-17
第6章強制2個人打G櫻有D吃力, 未打到4份1, 已經死哂.............
隻野好高攻, 試過1下扣千八, 打完有時倒地又比佢打, 打佢又好似同佢R痕...........

齊格輸出幾高, 但出招慢到..............
ZERO NEKO 10:29 AM 12-20-17
作者: Tannhauser Gate:
條村有個位被樹根擋住要用地圖技開

thx 是指上面的樹嗎 有冇分時間和人物?
RPG之鬼 10:33 AM 12-20-17
只要齊要求就可以開到

Sent from my iPhone using Gaforum
fortel 10:49 AM 12-20-17
作者: martinyau1979:
第6章強制2個人打G櫻有D吃力, 未打到4份1, 已經死哂.............
隻野好高攻, 試過1下扣千八, 打完有時倒地又比佢打, 打佢又好似同佢R痕...........

有版友話可以去組隊果到按X轉左3個人一組 (我無試過,因為我係用2個人打)

打G要頂高少少血,因為佢有下倒地基本上中左再食多野就係咁先

打主線全部角色裝+% 血就無死錯人既啦
ZERO NEKO 11:00 AM 12-20-17
作者: RPG之鬼:
只要齊要求就可以開到

Sent from my iPhone using Gaforum
thanks
yuhchan5 11:17 AM 12-20-17

我記得我係3個人打ge???
martinyau1979 11:24 AM 12-20-17
點解XENOBLADE 2無出AMIIBO 既
如果出就正
martinyau1979 11:26 AM 12-20-17
作者: yuhchan5:
我記得我係3個人打ge???
唔知, 我由打火雞個度已經限我2個人打, 之後G櫻都係咁
martinyau1979 11:27 AM 12-20-17
有版友話可以去組隊果到按X轉左3個人一組 (我無試過,因為我係用2個人打)

打G要頂高少少血,因為佢有下倒地基本上中左再食多野就係咁先

打主線全部角色裝+% 血就無死錯人既啦

隻G真係好高攻, THX, 我試下裝過D+血既飾物先

抽神劍抽到火, 十幾粒晶片都係抽D泛用垃圾神劍, 一把RARE BLADE 都抽唔到, 有無咁黑仔
Gustavi 11:53 AM 12-20-17
唔知, 我由打火雞個度已經限我2個人打, 之後G櫻都係咁
原因係

好可能你之前用開メレフ main 隊, 個時佢剛剛離左隊, 所以隊main 小左一個人,

但係隻game 唔會自動幫你換番人入隊.
所以變左main隊兩人 + 待機兩人.

其實佢話你隊伍改動左, 出個編隊畫面個時可以將待機既人直接放番入隊(唔係一換一)
留意編隊畫面右下

PatrickNo42 11:54 AM 12-20-17
作者: 鈴蘭:
https://www.steamxo.com/2017/12/02/90193/
簡單講就係普攻可以Cancel必殺技,而呢個Cancel會加神劍必殺技條Guage同Team Guage
神劍必殺技分lv1~lv4,而你順著特定屬性(你出完第一個神劍必殺技之後右上面果個就係屬性路線圖)係一定時間內連著放lv1(或以上),2(或以上),3就會完成一套Combo
如果你成功咁combo到lv3,對面就會出現粒屬性球係身邊,屬性球在場既期間對手會對果個屬性有抗性
而當你Team Guage去到第三格再按+,就可以出Chain,作用係比你連著三個人放神劍必殺技,目的係比你打爛粒屬性球,每打爛一粒屬性球就可以再打一輪神劍必殺技
所以成個戰鬥既流程其實就係一路 Keep著自己人唔死一路打神劍必殺技chain去儲屬性球
打到對面血量低到你覺得可以一下打死佢既時候就用Team Guage去一下爆死對面
呢隻遊戲中期開始D Boss通常去到一半血左右就會開始發顛,例如會忽然間開始識反傷或者D攻擊開始超痛,你唔識出chain其實係無可能會嬴得到

打爛屬性球呢部份,你要實際體驗先會明有幾大自由度,因為其實好睇你三個角色既屬性分配同放Chain既次序

玩到第五章 中間有隻精英怪打到一半血會你無得補血 我都卡左係度半日先明自己個屬性配得唔好同埋放神劍必殺技條路線無細心揀,搞到每次chain一粒波都打唔爛
因為當你chain既時候,佢會優先地去睇你每個人有無剋到粒屬性球,如果無既對粒屬性球既target就會分散
例如對面出現左一粒光一粒火球,但如果咁岩自己隊上面一個水屬同一個暗屬都無,你就會發現三個人打晒都打唔爛一粒波,因為佢個target select係121212咁去.....如果你有對屬,佢先會幫你自動打對屬
其實以呢點嚟講中段先係最辛苦…我成日都未儲得切波就扣左人一半血
再唔係就儲左幾粒但成日都為左復活人而升唔滿行chain
d劍既被動技能又未學哂搞到行動好多制肘
charcsc2000 12:07 PM 12-20-17
點解XENOBLADE 2無出AMIIBO 既
如果出就正
出AMIIBO做咩....
直接出壽屋算啦...
fortel 01:24 PM 12-20-17
隻G真係好高攻, THX, 我試下裝過D+血既飾物先

抽神劍抽到火, 十幾粒晶片都係抽D泛用垃圾神劍, 一把RARE BLADE 都抽唔到, 有無咁黑仔
如果你未爆機就真係唔好抽住,講真主線抽唔抽都無咩太大影響 有力男同珠雀真係乜都夠
RPG之鬼 02:18 PM 12-20-17
如果你未爆機就真係唔好抽住,講真主線抽唔抽都無咩太大影響 有力男同珠雀真係乜都夠

水份都好用
同埋升大眾面是為了傭兵模式和wp,因此並不是冇用

第一 ... 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 44  ... 最後

返回主題版面