Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 08-09-08, 09:36 PM   #1
赤目黑龍
God of Gamer
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
申請中港車牌

小弟想問吓
如果向他人買中港車牌 "粵Z xxxxx 港" 嚟用
有乜嘢手續要辦
同埋有乜嘢要注意
同埋費用大約要幾多??

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-08, 12:55 AM   #2
二伍

註冊日期: Sep 2002
好似要O係內地有過百萬投資個喎
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-08, 01:02 AM   #3
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: 二伍 查看文章
但係又聽講有唔少人放番啲 "Z牌" 出嚟喎
唔知買呢啲 "Z牌" 有冇問題呢?

許許許許許許許許
舊 08-27-08, 07:57 PM   #4
slun
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
私家車座底80萬(只限深圳灣口岸出入)

舊 08-27-08, 11:17 PM   #5
赤目黑龍
赤貧神

引用:
作者: slun 查看文章
私家車座底80萬(只限深圳灣口岸出入)
包晒所有手續同文件...??
7人車係唔係呢個價??

許許許許許許許許
舊 08-28-08, 09:40 AM   #6
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 二伍 查看文章
係4百萬以上

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-08, 04:28 PM   #7
赤目黑龍
赤貧神

中國官方申請條件
http://www.gdgajj.com/bszn/gac/t20060830_3697.htm

許許許許許許許許
舊 08-28-08, 05:38 PM   #8
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
係4百萬以上
有專手搞,唔駛

但幾十粒野一定要...(而家80萬咁貴 )

舊 09-01-08, 01:32 AM   #9
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 某F 查看文章
有專手搞,唔駛
但幾十粒野一定要...(而家80萬咁貴 )
咁幾十粒又唔難喎
O係深圳市買個單位都要咁O既價
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-14, 03:15 PM   #10
tinopener
Junior Member

註冊日期: Jan 2005
如要攪中港車牌,有人識攪既話,找人攪好過自己攪
因為實在手續太煩
香港攪完手續又要攪大陸(其實最煩就係攪大陸o個邊)
皇崗現在無新牌開,要都係買人地之前出左o個o的中港牌。深圳灣就可以直開新牌
出深圳灣就只可以在深圳灣出境(夜晚0000-0600例外,因深圳灣關門,就可以用皇崗),出皇崗牌就三度地方都可以出境
我都係整過一次,都係找人幫手攪手續,詳細既就唔多記得
我o個次就出新車,出深圳灣中港牌
香港o個邊出車,買牌費燕梳固然要 喇仲要攪禁區紙
大陸o個邊仲要驗車,出牌,買燕梳,影相(大陸驗車好似在元朗o個邊做,唔係好記得在那)
司機就要有香港大陸既駕駛執照(廢話),仲要上去做體檢(每年做一次),體檢不是做普通出駕駛執照既體檢 ,中港司機做既體檢係要驗多好多野,要驗眼,睇口腔,照x-ray,抽血,度高磅重,驗小便等等(唔多記得,總之做好多好多野,上到醫院會比份野你去番相應既房做
一部中港車一個主司機和兩個副司機
第一次過關要在大陸關口做證,主司機不用做證,但要打指模,副司機會做一張card(類似八達通既card,張card叫"後備司機專用卡",每次都要戴住張card要比埋大陸關睇
做完呢步都未做完,
仲要過梅林,攪一張司機識別卡!佢地會在車頭玻璃既中間倒後鏡裝一個座,用來插呢張card,呢張card類似tunnel既autotoll咁樣
每個司機都有一張專用既card,邊個司機就插番相對既card
無呢張card就唔駛過關了,因不會開關比你
大致上係咁,逗留時間就無乜定,最好每90日度去過一過關(攪証條友同我咁樣講,但諗唔明點解要90日過下關)
基本上,上到大陸,都唔會點查你,你去邊度都無問題,見過有掛中港牌車上到武漢,北京
比少少資料你,你google下 廣東中港牌顧問 ,以前我揾佢搞掂的。
tinopener 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-14, 05:01 PM   #11
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
有熟人做左好多年
好快舊牌都可能要交稅證明,叫我地唔好買。買左番黎出事就血本無歸。
新牌得深圳灣,又要真係開廠,要交稅,最少都要一百萬
Shinjyo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-14, 11:17 AM   #12
tinopener
Junior Member

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Shinjyo 查看文章
有熟人做左好多年
好快舊牌都可能要交稅證明,叫我地唔好買。買左番黎出事就血本無歸。
新牌得深圳灣,又要真係開廠,要交稅,最少都要一百萬
我搞左而且正在使用,幾十萬人仔搞掂,每年维持约1000hkd一个月左右
都是找人代理的,自己搞真的不懂
tinopener 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:16 AM

手機版 | APP版