Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-28-15, 11:29 PM   #1026
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
維基的夢,快完了…

結果,比上不足,比下有餘…

現實真係好殘酷,我敢講,基基咁多套,全部好過tvb,但的確不是好好多…

雖然如此,那不夠多d香港人睇嗎?

為甚麼基基要好多更更更多?tvb出乜都睇?食叉雞飯食四十年喇!

香港人活該!tvb萬萬歲,維基千古!
頭炮放哂, 錢就燒哂, 股市都無得再炒 cap 水, wiki 睇怕都無咩計可以諗了...

舊 08-08-15, 11:50 AM   #1027
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
三面形醫 #2-11

套劇雖然背景係診所,
但睇內容同其他醫院港劇無異,
艾威個角色直頭係院長咁款,
前段由於得d零碎的個案無乜特別,
去到中段開始講返姜大衛(崔醫生)由內科轉為家庭醫生的住事,
加楊淇(Jodie/Phoenix/Amber)一人做3個角色,個主線先好睇同值得日日追返。

其實覺得套劇嚴肅d會更好睇,
宜家好似硬係要加返d大台醫療劇果d輕鬆情節落去吸引固有果班傳統電視觀眾,
好似太過拖泥帶水了。

偷聽、偶遇率其高果位護士心心,
同埋綜援"512"一家的角色設定絕對係一個敗筆位~!

睇唔到有咩理由,茶餐廳同埋診所呢兩個做生意的地方會包容到佢一家,
又唔係有親戚關係,個囝又唔係日韓劇被描述到超可愛討人喜心果類窮家細路。

好彩套劇有好多好好戲的演員參演~!

此篇文章於 08-08-15 11:53 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-15, 02:43 PM   #1028
IDGAF
The One

三面形醫 #12-16

套劇雖然叫三面形醫,
但暫時最好睇唔係整形外科、婦產科及家庭醫生的部份,
最好睇反而係第四名"隱藏"的精神科醫生,
跟進Jodie人格分裂的個案,
睇楊淇點一個人飾演Jodie、Jodie十歲版、Phoenix及Amber 4個角色。

不過,呢套劇會唔會加得太多"正室"面對小三的劇情呀?
包裝重建乳房手術的林太、茶餐廳的琼姐、護士心心及崔醫生…

當中護士心心的情況最多餘,
護士都叫有d學識,又有份工唔係完全靠男人養,
但佢表現到好似一般屋邨師奶劇無咗老公唔得的無知婦孺咁,
感覺好難頂…

同埋人格分裂果段完咗之後,個主線又無乜特別嘢好睇咁。
唔知最後兩集又有咩大手術/個案睇呢?

舊 08-14-15, 02:52 PM   #1029
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
三面形醫最新一集睇完充滿煩躁感
左一個偷情被發現,右一個包二奶被拆穿
再加個又紅戰士上身既崔醫生係咁廢話一輪嘴冇人會閘住佢,呢頭接受個女lesbian果度個女受傷又打回原形
就算個女鐘意男既,暴力衝突下都係受傷下場架啦
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-15, 09:30 PM   #1030
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

新依套~第1集感覺良好~有d電影feel~
18集都係同一晚~?一晚可以發生到咁多事咩~?
湯怡依邊~wet完劈完去埋醫院食埋宵夜~都差唔多天光啦~!?
陸生明知自己裝住d貴重野~重走去玩錬車~好唔合邏輯喎~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-15, 12:38 AM   #1031
IDGAF
The One

三面形醫 #17-18(大結局)

個結局我覺得普普通通啦,
好的係每個演員都有發揮,每條線都交代得好清楚,
唔好的係咁拍個感覺好長氣,
同埋食唔到之前Jodie人格分裂果段故事帶起的高潮,
變咗好似拖多兩集先講返Jodie+卓醫生,個主線無咩嘢睇咁…

===================

夜班 #1-3

呢套的確堅好睇,
最少佢到平時港產電影下的油尖旺區個感覺出嚟~!感覺好親切~!

同埋開頭以為套劇係會向寫實的方向發展,
點知都有靈異、愛情同喜劇元素都幾驚喜~!

#1,好鐘意Leslie勁多「Q」的對白。
#2,6 luck劈友時落雨果幕好似武俠片,勁有江湖味
#3,黃文慧(七婆)好好戲,佢唱果首定情歌,唱到好好笑…

舊 08-26-15, 03:32 AM   #1032
IDGAF
The One

夜班 #4-5

架EU CAR係隱形戰車嚟架?
連續兩個偷車賊都中招,
人行路就話可以行到無聲姐…

可以搞多D迷你裙之夜服務觀眾嗎?

點解成日係尖沙咀COTTON ON門外取景?
係廣告定睇中佢個紅色招牌似火紅燈區…

又小三劇情?
仲要同一架EU車已經有兩個阿SIR同一個MADAM係咁,
想延續之前三面形醫,一套劇有3 段小三介入的劇情?

咁睇似心魔+幻覺,多過鬼眼。
但點解爆谷SIR有HACK手機內容同修復刪除訊息的技能,
唔通係臥底>洗腦/屈精神病>同大SIR果邊有關?

POLE QUEEN R.I.P. …我覺得佢個表演真係好勁,係力的表現嚟~!

此篇文章於 08-26-15 03:34 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 08-26-15, 07:26 PM   #1033
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

次次都係林熹曈瀨野~湯怡補鑊~遲早會累死湯怡~

舊 08-26-15, 09:02 PM   #1034
IDGAF
The One

夜班 #6

同一套劇,同一間警署出現第4對小三事件,
(更正:其實應該扣返爆谷SIR,但加返7仔妹果單,又係一劇有4段小三劇情。)
一切都係土地供應問題…

男神真係客串出一出鏡?
唔知之後其他單元有無佢份呢?

Aka情與義值千金的性格已經成功令到救護員、Eva姐及程Sir著迷了~!!!

sheshe果幕D對白幾浪漫,可惜比盒必理痛搶咗鏡…

陳詩慧(Eva姐)係HKTV劇入面的造型同佢歌手張造型分別極大…

此篇文章於 08-26-15 10:08 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 08-27-15, 06:03 PM   #1035
jassod
Junior Member

註冊日期: Aug 2015
唔好再劇透啦
jassod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-15, 08:22 PM   #1036
IDGAF
The One

夜班 #7-8
睇咗咁多集終於解釋返點解搞咁多大龍鳳都唔滅佢口,原來錢作怪!
警察加臥底加催眠師呢個組合,原來呢套劇係油尖旺夜景版無間道嚟。
由手機版發出
舊 08-31-15, 08:11 PM   #1037
IDGAF
The One

夜班 #9

吓,識搵人去套料,但又唔24小時派人跟佢,
底比人食咗舊錢啦…

收錢係侍應,唔收錢係友誼波…?!
好多「Q」之後果句「罰你做一個月…」,笑咗~!

EU CAR果邊咪話夾錢買8千萬六合彩的,會唔會真係比佢哋中咗,
果4千萬黑錢無人再理,完…

舊 09-01-15, 06:34 PM   #1038
qhxu
Crazy Gamer

夜班話就冇戲份特別吃重既主角
一開始就係,講各項各業夜班生活,講講下集中係差佬線,一睇就知林文龍特別吃重
大丹又真係咁鬼廢,有膽串嘴搶人地4000萬,冇本事保護自己
舊 09-02-15, 05:17 PM   #1039
qhxu
Crazy Gamer

夜班
咩事呀呢個結局
爆炸性結局都唔係咁樣掛!
舊 09-02-15, 05:58 PM   #1040
haha3156
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: qhxu 查看文章
夜班
咩事呀呢個結局
是喎
好像結局九唔搭八

舊 09-02-15, 08:12 PM   #1041
IDGAF
The One

夜班 #10-11
其實呢套劇個題材啱拍電影多d,電影尺度大可以去得再盡d。

連續兩集,高密度伏擊+劫上劫,
再劫上劫上劫N次之後,變咗喜劇…

真的是鬼片?
定有人心有鬼,見爆谷如見自己出手殺的女鬼?

爆谷的選擇…
精神病人突然清醒咗,
諗起老婆走了、工無咗又行錯路,就把自己代到文哥手上…

全劇最大得益者係程SIR果個大肚老婆(前妻?),
拎咗大SIR"送"果3百萬飛走咗…

引用:
作者: qhxu 查看文章
夜班
咩事呀呢個結局

睇到Eva姐X神婆果PART我都O咗咀,
點解o既,點解咁o既…

不過,我覺得由碼頭果度開始係蕉仔講的故事,
或者由15個月後開始已經係bonus片段嚟。
如果唔係一定係佔中害的。

被襲警員被瘋傳當真
HKTV胡烱龍:得啖笑
http://hk.apple.nextmedia.com/entert...41016/18902025

昨日有一眾反佔中人士瘋傳(網上或whatsapp等)一張相,張相就係一個著住警察­制服嘅男人,成塊面同隻手都爛晒,好似喪屍咁,但就依然有力擺pose,一班反佔中人­士嘅caption就係話「泛民」襲警,向警員淋腐蝕性液體,先至會有6個以上警員毒­打示威者云云。然後又有一位網民甚至喺FB聲稱,張相係佢現場拍攝添!
============================

不過唔夠半日,已經有網民踢爆張相係HKTV新劇劇照兼宣傳萬聖節,HKTV官方FB­亦已證實呢位「被襲」嘅「警員」其實係前大台員工胡烱龍嚟嘅,因為宣傳劇集《Nigh­t Shift》而做嘅特技化妝。一班藍絲咁「單純」,真係要睇多啲《腦筋急轉彎》啦!有­前HKTV員工就特登叫胡烱龍影返張一模一樣動作嘅相話:「大家唔使擔心啦~~~佢已­經完全康復~~~藍絲人放心!!!!」真係抽到水塘都乾埋!

https://www.youtube.com/watch?v=dh-r1o0zJp8

=============================

HKTV 香港電視
【恐怖一夜】仲記得舊年 #胡烱龍 被網民誤以為係警員被襲受傷而瘋傳嘅呢張相嗎?點解佢會有個咁嘅化妝?黑夜嘅世界最終發生咩事?謎底已經解開,即刻點播《夜班Night Shift》大結局

#HKTV #夜班 #NightShift

此篇文章於 09-02-15 08:36 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-02-15, 08:44 PM   #1042
IDGAF
The One

引用:
作者: haha3156 查看文章
是喎
好像結局九唔搭八
同埋套劇前半係講緊係香港夜間活動的人的生活,
好似一班蒲精、7-11妹、社工、神婆、燈頭、黑社會、運輸工人、艷舞女郎等等…
各自都有自白或用一個小單元的時間去講,
但去到最尾就只集中講EU CAR 21班人同4千萬黑錢事件,變返純警匪片,
感覺好似兩套劇咁…

舊 09-02-15, 10:25 PM   #1043
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
好似一班蒲精、7-11妹、社工、神婆、燈頭、黑社會、運輸工人、艷舞女郎等等…
但去到最尾就只集中講EU CAR 21班人同4千萬黑錢事件,變返純警匪片,
感覺好似兩套劇咁…
應該關拍到一半先黎無牌既原因~
個結局想點~監製想拍港版xxxxxxx xxxx~!?

舊 09-03-15, 07:39 AM   #1044
haha3156
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
感覺好似兩套劇咁…
我是最接受唔到最後突然出現喪屍

舊 09-04-15, 08:41 AM   #1045
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
即係如果有下一輯嘅,呢個ending都可以收貨
但而家係無
唔係話要CCTVB果D出動/BBQ/大團圓結局,起碼唔好咁樣釣人條癮先啦

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-15, 12:29 PM   #1046
qhxu
Crazy Gamer

有第二季呢個結局我都唔收貨,跳哂tone
就似breaking bad一開始講毒品,如果之後話D人吸毒吸到變喪屍下季演the walking dead
或者夜班最後變鬼片,隻鬼要殺哂D人,林文龍逃亡搵天師捉鬼我都頂唔順,你本來套野都唔係拍呢個題材
本來講夜班生活變純警匪片都冇咩所謂,最少唔係差咁大,由角色故事延伸出黎,無啦啦變喪屍片我好有所謂
出第二季既話仲算係夜班嗎?喪屍片裡既守夜?

開腦
唉,最後一套
頭五分鐘完全快轉交代一下故事如何開始就算
心諗查案會唔會變左神探伽利略,人體自燃講到可以用催眠做到咁,咁算唔算科學破解超自然?

此篇文章於 09-04-15 12:34 PM 被 qhxu 編輯。
舊 09-06-15, 04:24 PM   #1047
IDGAF
The One

開腦儆探 #1-2

睇咗,但暫時覺得主要角色的設定極唔討好…

老辛,雖然有兩個人格,自己可以控制兩者出現時間,
但實際係套表現出嚟係嚴謹果邊做到個表情好生硬,
愛玩果邊好似突然出嚟搞爛gag咁…
相比之下,歲月樓情中的黃日華就表現得自然同討好得多。

Madam O,唔係瞪大隻眼一口氣講一大段對白,
就代表到係唔駛靠男人的女強人吧…太無演技了吧?
而且個演員要用上配音,個感覺係連鬧人個氣勢都無埋。

Car-Man,#1無交代佢的"功能"同點解會比老辛發掘潛能及變同屋主,
到#2先講佢個咩杜氏症令佢有過目不忘的能力(但暫時並無表現出實力…),
同埋佢劇中句口頭禪"Blackjack"+不自主抽搐的動作出現率極高,有種令人煩擾的感覺…

宜家主要都係為睇李璨琛(摩Sir)而睇,佢個角色感覺係會黑化成魔的路線。
#2摩Sir個囝咪電影歲月神偷果個童星,
唔知會唔會善用呢個有香港電影金像獎最佳新演員獎提名的小演員呢?
如果只係做行行企企親親Daddy的角色就太浪費了…

由於套劇係奇幻類,我唔會期待佢會有"正常"結局,
同埋暫時唔覺得會比其他HKTV佳作出色,甚至有爛掉的可能。

此篇文章於 09-06-15 04:30 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-06-15, 07:05 PM   #1048
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
開腦儆探 #1-2
我覺得結局會有條尾~依套似想做美劇個類~

舊 09-09-15, 10:03 PM   #1049
IDGAF
The One

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
我覺得結局會有條尾~依套似想做美劇個類~
吓,咁HKTV無牌又唔再拍新劇咪注定係爛尾…

開腦儆探 #3-5

#3,"黃日華個囡"登場,如果佢個五感真係咁強,咁CAR MAN放個屁都焗暈佢…

#4,究竟係魔Sir有異能定魔Sir個囝有異能?還是魔Sir同個囝都有異能呢?
如果係魔Sir個囝有異能,咁老辛個囝搞不好是同魔Sir個囝玩的時候被誤殺的…
所以魔Sir先唔想老辛聯想到呢點?(我估…)

#5,久違了的盧海鵬,反而惡毒老人同盟果類喜劇又無佢份拍的?可惜…
真的有需要成TEAM人去鬼屋住嗎?成件事好日本動漫金田一少年之事件簿咁~!

舊 09-10-15, 08:19 PM   #1050
IDGAF
The One

開腦儆探 #6

睇完呢集進一步確定林嘉華作為HKTV御用精神病人/精神病康復者的地位…
同埋林嘉華真係好搶戲,睇到眼濕濕,
可惜,鏡頭一轉腦殘的劇情又突然出現了,
戒指同埋凶案現場果段真係搞笑用…
抹得走指紋,咁應該有需要拖埋地同吸塵去消除證據嗎?

同埋再之前,嚇死果個o靚仔,真係可以用意外就推得甩刑責嗎?

每次一單case完結都係會天台->今晚阿sir請食飯?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TVB 新 APP- GOTV 對付 HKTV? neo2046 手機平板遊戲討論版 5 01-16-14 12:10 PM

現在的時間是 12:31 AM

手機版 | APP版