Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-10-19, 04:46 PM   #426
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 叉燒飯 查看文章
電影節啲戲完場咪會囉

電影節呢O的SPECIAL EVENT或者特別場次,點可以同平時入戲院睇戲混為一談...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-19, 01:15 PM   #427
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Spiderman:FFH 個預告會加入去 A4 當做 post-credit。 都唔係第一次咁玩法,當年 CA1 個 post-credit 就係 A1 條預告片。

舊 05-12-19, 04:11 AM   #428
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
題外一問

end game之後如果跟marvel美漫嘅動向
應該會點發展?
睇咗好多網呢個"MCU Phase 4: all Roads Lead to Secret Wars"比較多人提及
Galatus 同 Kang 又是甚麼能力?
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-19, 02:31 PM   #429
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: aquarius 查看文章
題外一問

應該會點發展?
睇咗好多網呢個"MCU Phase 4: all Roads Lead to Secret Wars"比較多人提及
漫畫冇Endgame,同MCU唔同,漫畫冇主角會永遠的死。MCU亦唔跟漫畫次序,例如Civil War係好後期,Infinity Gauntlet(Infinity War+Endgame)係好早期。

Secret Wars有兩個,一個係1984,一個係2015年,因為導演同編劇都有放風話想拍。其實2015故事就係大概係multiverse大戰,好多好多個multiverse比Doctor Doom融合成一個世界的大亂戰。Secret Wars要真係好睇,首先你要認識晒成個Marvel漫畫大事的歷史,因為佢將歷年最出名的大事變成為一個個世界,然後再玩互打或者改變,例如Age of Ultron vs Marvel Zombies。

Galactus應該識吧?就係Fantastic Four的終極大佬,紫色超巨型,有個Silver Surfer做手下。因為肚餓周圍去食人星球。

Kang the Conqueror專門穿梭時間,由於係穿越時間來的,所以係不死的。以MCU的說法,就係其實佢係由不同的時間線/multiverse而來的,所以無窮無盡。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-19, 04:07 PM   #430
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Galactus基本最主要問題就係要出F4之嘛
出到F4既話Galactus基本上係夠晒格出黎做大Boss

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-19, 07:34 PM   #431
王小虎

不過Galactus冇咩故事好講,就係我肚餓要食野,然後冇得打(Hawkeye向佢射箭?Ant-Man變大極都係細佢好多)。漫畫每次都係嚇佢先走。我唔知可以點變為三個phases 20套電影的終極大佬,如果做唔翻Thanos個勢,就失色好多了,而且漫畫都未試過所有英雄打Galactus(因為一個Mister Fantastic揸支短槍nullifier就嚇走佢了)。如果佢係F4其中一集的大佬已經好夠了。

我有時覺得唔係話越好打就得,都要睇有冇故事好講。有好多力量高的boss,其實佢哋冇咩好講,例如Dormammu好好打,佢出場時間得幾分鐘吧,而且又係打唔死,嚇走。中boss Kaecilius仲多戲。

反而有d力量冇咁強,但係夠奸,故事性又強的仲好。例如Doctor Doom, Norman Osborn(佢的Dark Reign/Dark Avengers故事已經可以拍一套戲了)。等7月comic con應該會放料吧。
舊 05-12-19, 08:53 PM   #432
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
題外一問

應該會點發展?
跟漫畫就係完左一個故事之後當之前既野無發生過
avengers定期換晒班底
過一排退左休既會出番黎,死左既會復活
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-19, 09:19 PM   #433
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 王小虎 查看文章
不過Galactus冇咩故事好講,就係我肚餓要食野,然後冇得打(Hawkeye向佢射箭?Ant-Man變大極都係細佢好多)。漫畫每次都係嚇佢先走。我唔知可以點變為三個phases 20套電影的終極大佬,如果做唔翻Thanos個勢,就失色好多了,而且漫畫都未試過所有英雄打Galactus(因為一個Mister Fantastic揸支短槍nullifier就嚇走佢了)。如果佢係F4其中一集的大佬已經好夠了。

我有時覺得唔係話越好打就得,都要睇有冇故事好講。有好多力量高的boss,其實佢哋冇咩好講,例如Dormammu好好打,佢出場時間得幾分鐘吧,而且又係打唔死,嚇走。中boss Kaecilius仲多戲。

反而有d力量冇咁強,但係夠奸,故事性又強的仲好。例如Doctor Doom, Norman Osborn(佢的Dark Reign/Dark Avengers故事已經可以拍一套戲了)。等7月comic con應該會放料吧。
但Doctor Doom照計應該高機會比人當F4一集Boss處理左就算

其實要講既就係九頭蛇隊長都好夠格 但我諗佢地唔打算用呢篇黎做
綠魔Dark Avengers好似傳真係會係Phase4入面其中一套

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-12-19 09:35 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 05-13-19, 11:43 AM   #434
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
即便外界有許多人猜測奇異博士比「一」的用意,Christopher Markus及Stephen McFeely的回應相當簡單明瞭,並透露奇異博士早就已經看到結局:

「他的意思是,東尼,你一定得死」(全文︰"You're going to have to die, Tony" 即東尼史達Tony Stark/鐵甲奇俠Iron Man),並透露當初奇異博士在《復仇者聯盟3:無限之戰》向東尼史達坦言獲勝方法只有一種時,曾經語帶哽咽,就是表示如果要獲勝,就一定要東尼史達犧牲生命。

另外在《紐約時報》的訪問中,兩位編劇也表示這是讓「鐵甲奇俠」東尼史達退場最好的方式,他也值得好好休息結束這段漫長的英雄旅程。
https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD...8F%AD%E6%9B%89
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-19, 07:19 PM   #435
david
The One

Couldn't agree more and say it any better.

---
舊 05-13-19, 08:25 PM   #436
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
但Doctor Doom照計應該高機會比人當F4一集Boss處理左就算

其實要講既就係九頭蛇隊長都好夠格 但我諗佢地唔打算用呢篇黎做
綠魔Dark Avengers好似傳真係會係Phase4入面其中一套
難得有咁大個宇宙,feige唔會就咁浪費左個人氣奸角掛
佢3個要素都同MCU咁夾
一個話唔埋仲可能提早響其他作品偷跑登場
Foxy果陣得一個作品版權就話拿拿臨搬佢出嚟啫
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 12:03 AM   #437
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
其實部分young avengers已經出咗場, MCU 玩Iron Lad+Iron heart帶young avengers, 再撈F4同X人都可以有排搞,dr doom應該可以成為要角罷? 玩到變成Infamous iron man都得

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 01:11 AM   #438
王小虎

Infamous Iron Man果段超無聊...其實我成日覺得d漫畫作者寫到無野好寫然後將d角色無俚頭洗白係好低招。Marvel漫畫已經一向寫奸角唔夠DC好,仲唔比心機整d新奸角,只係一味玩multiverse玩洗白。所以你見MCU喺冇Spider-Man/X-Men/F4的時候,奸角數來數去都唔夠數,因為Marvel全盛期大部份都係集中喺X-Men漫畫。

Ironheart都係寫唔翻Brian Michael Bendis當年創造Miles Morales果時果種效果,Riri Williams變到好平淡。

F4有兩段時期寫得幾好,一段係Kick-Ass作者Mark Millar寫的,寫Doctor Doom師傅,一段係Jonathan Hickman寫的,寫Human Torch的死(當然係假死)。最近蜘蛛俠作者Dan Slott寫的都好似幾好睇。
舊 05-14-19, 09:25 AM   #439
拓飛
Game Master

註冊日期: Aug 2003
請問係咪睇左驚奇隊長先再睇復仇者4會好d?
拓飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 09:54 AM   #440
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
作者: 拓飛 查看文章
完全冇影響 你知道佢係驚奇大媽已經足夠
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 10:20 AM   #441
david
The One

引用:
以RPG O黎比喻,你當經期大媽係SIDE QUEST就得,唔睇呢套O野係唔會對主線A4有任何影響。

---
舊 05-14-19, 12:12 PM   #442
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
睇trailer就夠
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 12:21 PM   #443
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

你知經期大媽係一隻猩猩就得了

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-14-19, 12:44 PM   #444
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
之前有個問題,究竟隊長去還粒 Soul Stone 會有咩事?羅素兄弟有個 Q&A 有咁解畫:

無事發生 -- 紅骷髏嚮被帶到嚟變咗另一個人,只係會顧住守護住粒石,好可能連對長都唔認得,所以當隊長交還粒石畀佢,紅骷髏擺返粒石,完~

另一樣嘢好多位老細都講過,編劇確認咗,話 Soul Stone 唔係當舖,無得有借有還,交換咗就算你還返,都拎唔返犠牲咗嗰個~

舊 05-14-19, 02:00 PM   #445
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
marvel姐喺戰闘做咗兩次貢獻嘅
不過對故事流程就無咩影響
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 02:04 PM   #446
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
其實唔太明美隊點樣還石?
兩粒太空、一粒聖域,
硬說美隊有太空船(縮到好細),入晒航行資料
咁美隊憑一個人,去陌生星球就還到?

P.s. 我明白唔好駁故

舊 05-14-19, 02:47 PM   #447
王小虎

點去未點還囉,之前話唔夠pym particle只可以一來一回,Hank Pym(Michael Douglas)翻咗嚟,幾多pym particles都整到了。

PS. 所以之後可以再去。
舊 05-14-19, 04:14 PM   #448
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 王小虎 查看文章
點去未點還囉,之前話唔夠pym particle只可以一來一回,Hank Pym(Michael Douglas)翻咗嚟,幾多pym particles都整到了。

PS. 所以之後可以再去。
但係電影交代隊長係有去冇回...?
BTW到底穿越時空需唔需要機器輔助?
搶石同還石都要用到機器輔助,
但TONY同隊長又可以直接由2012返1970...
同埋,部份石係有個殼嘅(EG.魔方,MIND STONE)
還石嗰陣點樣變返個殼出嚟?

此篇文章於 05-14-19 04:16 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-19, 04:46 PM   #449
王小虎

Cap選擇唔翻。

Yes and No。因為你見佢哋有企喺個台上面,"但"係佢哋"再去"另一時間又唔使。如果腦補話,要翻去指定時間線,就要個機器輔助。即係話佢哋要一齊去同一時間線,其實唔使機器,要翻去原來時間線,就要部機器"著住"。至於Cap點解唔係喺部機出現... (以下老作)其實佢自Peggy死後開始四圍去multiverse旅行寫生,去咗幾十個唔同世界後,咁啱翻到原來時間線,於是懶有型走去個公園等佢哋...

又或者佢翻嚟的時間係大戰個一刻(個時部機都著住),想再睇吓Tony一面...

其實你要明白果個唔係真正的過去,只係另一timeline,歷史係唔可以改變的。所以佢哋還唔還石,粒石有冇殼,粒石有冇比Loki偷走,其實都係講緊另一條timeline,對原來MCU冇任何影響。還石只係有借有還真丈夫,純粹係道義問題。

此篇文章於 05-14-19 04:49 PM 被 王小虎 編輯。
舊 05-14-19, 05:45 PM   #450
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
marvel姐喺戰闘做咗兩次貢獻嘅
不過對故事流程就無咩影響
話哂佢今次都係配角, 下次A系列就會多鏡頭架啦~

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 01:40 PM

手機版 | APP版