Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-21-10, 12:31 AM   #51
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
我都覺得足球好玩
m+ bowling 出西多變化啲, kinect bowling 雖然手碗sense得無咁準, 但全身動作scan又令人有更好投入感, 自已行左行右簡位好過按十字掣
但bowling我出到轉彎的球,我記得教學教到最後有教...唔通記錯?所以我先覺得bowling比m+好.

兵乓缺點真係無西ball,但投入比wii的感大好多,係live玩對戰玩得high.(唔記lag,玩左3次,有一次好正常)

此篇文章於 11-21-10 12:34 AM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 12:42 AM   #52
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
之前 m$ developer 講過認到手指手勢係得, 不過前題係要夠近個 cam, vimeo條片都係甘做, 只scan隻手 , 畢竟kinect RGB cam resolution 得 640x480 , IR cam 更只得 320x240, 真正玩game要scan 到全身時再scan你隻手掌, 你隻手掌有幾多pixel去做analysis ?

Kinect 的確係今世代 motion control 最強硬件, 全身tracking的確好準確好break through, 跳舞及建身games被佢帶領去左更真實嘅層次

N同S又無可雙比科技, 但要計到track手碗動作kinect 真係冇 motion+ 或 move 咁準, 你玩過三者嘅兵乓同 bowling 呢類體感game就知...

另外如果隻 game menu 多野或個button area 細時, 用kinect scan 你手掌定位幾秒去決定某 item 係唔多work嘅 有番手掣會就手好多...

所以個人覺得 m$ 只要出番個簡單嘅小型手掌motion sensing controller就可以令全個體感操控更完滿更多變化更hardcore, m$講過hardcore kinect game 係可以連手掣一齊玩, 但親身玩過kinect 之後我想手握多一件 move navi con 咁上下款嘅手掣多過 360 手掣

照你咁講就真係煩d. 佢d game又要你企得遠, 即係好難detail咁影到隻手掌. 企得近又睇唔到隻腳..

暫時試左陣kinectimals就覺得, 無左十字制行路又因為kinect暫時無野取代到佢, 搞到只有大地圖移動, 角色永遠只係企定定最多左右移一步嚟玩小遊戲, 無得將隻game故事著重嘅探索小島元素發揮得更好, 有d 可惜.

暫時睇兩邊嘅技術始終都係各有各優點, 但kinect嘅衝擊性同新鮮感就最大.

相薄

此篇文章於 11-21-10 12:53 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 12:52 AM   #53
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
我都覺得足球好玩
m+ bowling 出西多變化啲, kinect bowling 雖然手碗sense得無咁準, 但全身動作scan又令人有更好投入感, 自已行左行右簡位好過按十字掣
說來慚愧...M+果時仲專登買多一個諗住同屋企人玩, 但佢成鬼要插/炆雞脾, 又成日要放喺檯重置, 搞到覺得好煩(依方面kinect真係好好多, 隨時行埋嚟就玩得), 都未試過晒所有game就封印左...bowling d西都唔知有咩分別比較唔到. 不過kinect應該出嚟出去都係睇你拉方向多與少only吧

引用:
作者: AiStudio 查看文章
但bowling我出到轉彎的球,我記得教學教到最後有教...唔通記錯?所以我先覺得bowling比m+好.

兵乓缺點真係無西ball,但投入比wii的感大好多,係live玩對戰玩得high.(唔記lag,玩左3次,有一次好正常)
不過bowling佢喺姿勢上有D馬虎, 如果好似wiisport咁跟足會好D
跑步又係, 話說我第一次玩真係整番個起跑姿勢架

引用:
但如果做到自己開放手(不是指手勢),我想要一隻完整的日本棒球game~
希望kinect係日本賣好些少~我的希望只能靠konami~
雖然pixel細d, 但如果好似kinect ID咁先做幾個角度嘅拳頭與手掌嘅取樣, 可能勉強都得掛.
or投手其實比你企近D淨係認上半身都OK嘅.

相薄

此篇文章於 11-21-10 12:58 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 11-21-10, 12:55 AM   #54
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 芝麻糊 查看文章

咁我買4GB Pack先...再等250gb hdd..~
你要有心理準備, 行貨HDD食水好深.

前兩年120GB HDD仲係賣緊千二蚊, 當時足夠買個1TB既普通PC HDD.

此篇文章於 11-21-10 01:13 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 01:11 AM   #55
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 卡柏 查看文章
隻dance central....
買konami果隻會唔會易玩d~~~~
柯爛米O個隻其實你當係全身版DDR咁就差唔多,DANCE CENTRAL係逐串動作同你計。

玩佐三個幾鐘ADVANTURE同DANCE CENTRAL,出到一身汗...a

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 01:16 AM   #56
ahleung
The One
Bannnned

睇左今期GAME WEEKLY, 佢地俾 Dance Evolution 高分過 Dance Central.
舊 11-21-10, 01:26 AM   #57
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
M+果時仲專登買多一個諗住同屋企人玩, 但佢成鬼要插/炆雞脾, 又成日要放喺檯重置, 搞到覺得好煩(依方面kinect真係好好多, 隨時行埋嚟就玩得), 都未試過晒所有game就封印左...bowling d西都唔知有咩分別比較唔到. 不過kinect應該出嚟出去都係睇你拉方向多與少only吧
You get my point , kinect 只睇全身骨架, 做只要求match骨架motion嘅game就好perfect 但要求精細手碗動作或有放手時刻嘅motion佢完全無左, 只可用手拉方向多與少計算, 無人家有sensor在手有掣可放咁準...

m+成鬼日要插/炆雞脾, 又成日要放喺檯重置, move pointer 成日走位都真係好煩

此篇文章於 11-21-10 01:30 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 01:27 AM   #58
ai.
RELEASED

引用:
照你咁講就真係煩d. 佢d game又要你企得遠, 即係好難detail咁影到隻手掌. 企得近又睇唔到隻腳..
你可以去叫kinect改下上下角度,
我原本佢auto detect令到個cam只影到我的"室頭",(頭頂上面有好多空間)
我叫佢自己向下望一些,接近影到全新和頭上面都有些少空間後,
隻足球game易玩左,唔會成日detect起腳動作錯左.

引用:
說來慚愧...M+果時仲專登買多一個諗住同屋企人玩, 但佢成鬼要插/炆雞脾, 又成日要放喺檯重置, 搞到覺得好煩(依方面kinect真係好好多, 隨時行埋嚟就玩得), 都未試過晒所有game就封印左...bowling d西都唔知有咩分別比較唔到. 不過kinect應該出嚟出去都係睇你拉方向多與少only吧

不過bowling佢喺姿勢上有D馬虎, 如果好似wiisport咁跟足會好D
跑步又係, 話說我第一次玩真係整番個起跑姿勢架

雖然pixel細d, 但如果好似kinect ID咁先做幾個角度嘅拳頭與手掌嘅取樣, 可能勉強都得掛.
or投手其實比你企近D淨係認上半身都OK嘅.
兩隻game的bowling都中間夠力就一定全中所以連續3次全中的成就好易解.

bowling馬虎係指唔洗行向前行定係咩?
如果係指行向前行,其實教學有叫你向前行,不過向唔向前行都比出球而已~

棒球要提腳的~不過無提腳都好過無
但係唔知點選球種~

其實我想kinect的選取行目唔係下下靜止隻手係某位置,(等得太長了.)
我想好似kinect控制中心個度的轉頁咁,停係度得一陣,(平行地)左/右移隻手便行.

此篇文章於 11-21-10 01:41 AM 被 ai. 編輯。
舊 11-21-10, 01:31 AM   #59
ai.
RELEASED

引用:
作者: david 查看文章
柯爛米O個隻其實你當係全身版DDR咁就差唔多,DANCE CENTRAL係逐串動作同你計。

玩佐三個幾鐘ADVANTURE同DANCE CENTRAL,出到一身汗...a
連續咁玩隻擋ball係好倦
引用:
You get my point , kinect 只睇全身骨架, 做只要求match骨架motion嘅game就好perfect 但要求精細手碗動作或有放手時刻嘅motion佢完全無左, 只可用手拉方向多與少計算, 無人家有sensor在手有掣可放咁準...
所以我希望(半年左右)程式上可以有一定的進步~
最少希望可以在手掌和手臂的位置加多一個(point)接位.
(最唔希望係要求hardware的進步~因為又要我多一次,但加少少野我又無所為.)

而且加多左人買,多左咁多charlie tester,應該在數據上有一定上的幫助.

此篇文章於 11-21-10 01:35 AM 被 ai. 編輯。
舊 11-21-10, 02:11 AM   #60
ai.
RELEASED

原來隻adv有3隻game的demo,但其中一隻可以在live度dl,所以都係兩隻.
一隻係健身,另一隻dance c.

好彩dance c.有demo,我可以不用買,因為我完全唔識玩~haha(自己技術問題)

ps.想買依個多過官方受權那個.
http://www.amazon.com/gp/product/B00...TBMYBA1CCWJQYK

此篇文章於 11-21-10 03:02 AM 被 ai. 編輯。
舊 11-21-10, 03:18 AM   #61
ai.
RELEASED

自己diy kinect的電視架~
http://www.instructables.com/id/Xbox...-DIY-TV-Mount/

舊 11-21-10, 09:24 AM   #62
david
The One

引用:
其實我想kinect的選取行目唔係下下靜止隻手係某位置,(等得太長了.)
我想好似kinect控制中心個度的轉頁咁,停係度得一陣,(平行地)左/右移隻手便行.
其實點用gesture control係睇隻game點設計,dance central係唔駛等o既,只要隻手揀啱option,之後向左/右一撥就得。

引用:
連續咁玩dance central係倦過擋ball。a

dance central真係要全身都要有節拍感去完成連串動作,advanture有demo,唔知買central定master o既可以試o下central啱唔啱玩先。

dance central其實係有18個難度,歌曲本身分佐0至5格難度,每隻歌再細分easy/medium/hard難度,玩0格hard還好,玩5格easy就要玩幾次break it down先跟得到。

我覺得玩慣ddr式o既到時到候按制式玩法,係會覺得dance central難玩。

---
舊 11-21-10, 12:09 PM   #63
大覺屋師真
The One

引用:
兩隻game的bowling都中間夠力就一定全中所以連續3次全中的成就好易解.

bowling馬虎係指唔洗行向前行定係咩?
如果係指行向前行,其實教學有叫你向前行,不過向唔向前行都比出球而已~

棒球要提腳的~不過無提腳都好過無
但係唔知點選球種~

話說bowling我第二下之後就已經三連全中, 太易

馬虎係指起碼跟足wii咁要先拎個波喺胸前先再拉後再踏前一步咁

如果以暫時技術要喺認手掌定要腳是但揀一樣, 咁投球寧願揀要認手掌. 以game嘅角度嚟講要接近真實多d手掌嘅影響比較大. 腳嘅拉弓效果勉強用身體嘅動態可以計番出嚟

係啦, 依點真係令個節奏好慢

引用:

所以我希望(半年左右)程式上可以有一定的進步~
最少希望可以在手掌和手臂的位置加多一個(point)接位.
(最唔希望係要求hardware的進步~因為又要我多一次,但加少少野我又無所為.)

而且加多左人買,多左咁多charlie tester,應該在數據上有一定上的幫助.
如果為左就hardcore game, 出一個將360手制左右分開兩邊嘅制價錢又一樣我都OK. 始終依家要雙手拎制嚟控嘅話即係雙手分嚟嘅動作就唔方便做.

相薄
舊 11-21-10, 12:17 PM   #64
大覺屋師真
The One

引用:
原來隻adv有3隻game的demo,但其中一隻可以在live度dl,所以都係兩隻.
一隻係健身,另一隻dance c.
有D咁嘅事@@ 喺邊度? 完全唔覺XD

引用:
好彩我部電視個頂係水平+夠厚, 用blu-tack痴住就算

引用:
作者: david 查看文章
其實點用gesture control係睇隻game點設計,dance central係唔駛等o既,只要隻手揀啱option,之後向左/右一撥就得。
原來有D game set到唔駛咁煩. 希望之後d game廠注意到依樣野啦

相薄
舊 11-21-10, 12:56 PM   #65
david
The One

DEMO係O係ADVENTURE主畫面O既左下角,有三個DEMO,包括DANCE CENTRAL,JOY RIDE同YOUR SHAPE: FITNESS EVOLVED。

原本有諗過買埋YS:FE,但玩過DEMO之後,其實DANCE CENTRAL O既全身運動量都已經夠,同埋手上兩隻全身體感GAME玩得耐係好鬼倦,會等YS:FE值崩先買。

---
舊 11-21-10, 01:09 PM   #66
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
部舊機死左(三紅先兆)...............唔想換都唔得....

舊 11-21-10, 03:38 PM   #67
blackpighk
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
XBox Live Gamertagblackpighk
太古城康怡吉之島得返一盒 1169 (原本兩盒, 有一盒係我手 XD )

game得返 dance central / animal / joyride

出任可kinect packing 要出多一隻game

此篇文章於 11-21-10 03:40 PM 被 blackpighk 編輯。
blackpighk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 04:28 PM   #68
ahleung
The One
Bannnned

有舖頭店員根本唔知有kinect賣, 要問經理先知......

日本M$

Kinect launches in Japan: SKE48 attends, Sensui helps people at the registers

November 20th, 2010 @ 15:06
By Stephany Nunneley

Kinect launched in Japan today while Europe and America was snug in its beds, and according to a liveblog of the event, between 150 and 200 people lined-up outside the the official launch center at Yodobashi Camera in Akihabara.

The store, which usually keeps games on the fifth floor, had Kinect sitting on the first floor so customers could get to it easily, according to Andriasang. Reading over the site’s liveblog, it seems the the main event was rather festive but much more subdued than the US and UK launches.
Celebrities at the launch included wrestler Keiji Mutou, and the pop star role was filled by SKE48’s Rena Matsui and Jurina Matsui. The gals are also official spokespersons for Kinect and their avatars were on commemorative shirts handed out at the event. We also heard they beat wrestler Mutou at boxing during a Kinect demonstration. Burn.
Microsoft home and entertainment head Takashi Sensui was present, and apparently even helped sell the first few Kinect’s at the register.
This was just the main launch event. Other electronics and toy stores started selling the device as well, but according to Kotaku, not many stores had Kinect displays in the windows and one in North Osaka only had Kinect pamphlets in the bottom row of the Kinect aisle in the store.
The consumer has to ask at the counter if Kinect is there, and clerks then had look in the stock room. According to Ashcraft, one clerk was so unsure if Kinect was there they had to ask a supervisor.
This is a bit sad, actually, because there are quite a few home-grown developers who have really interesting ideas for the device in the works; granted these titles are not available yet, but hopefully once released or more publicized, it may get retail to step things up a bit.
With games coming from the likes of Suda 51, Grounding Inc., Tetsuya Mizuguchi, and others – their efforts may eventually soften the bit of prejudice Japanese retailers have toward Microsoft.
Hopefully, Microsoft will ramp up publicity and advertisement more now Kinect has been released.
舊 11-21-10, 10:52 PM   #69
starstar0083
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
PSN  IDStardustMemories
XBox Live GamertagStardust0083
引用:
作者: ahleung 查看文章
你要有心理準備, 行貨HDD食水好深.

前兩年120GB HDD仲係賣緊千二蚊, 當時足夠買個1TB既普通PC HDD.
上次kinect首賣寫250G原價$899嘛
starstar0083 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-10, 11:19 PM   #70
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: starstar0083 查看文章
上次kinect首賣寫250G原價$899嘛
果批 HDD無盒的, 可能只係為左呢次首賣既特別安排. 將來零售版未必同價.
(其實250GB賣到9百蚊都已經食水好深了.......)
舊 11-21-10, 11:48 PM   #71
starstar0083
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
PSN  IDStardustMemories
XBox Live GamertagStardust0083
引用:
作者: ahleung 查看文章
果批 HDD無盒的, 可能只係為左呢次首賣既特別安排. 將來零售版未必同價.
(其實250GB賣到9百蚊都已經食水好深了.......)
美國定價us$129.99
日本15540yen
可能真係唔只hk$899...
starstar0083 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-10, 01:01 AM   #72
skydream
Insane Gamer
死野

註冊日期: Jul 2005
睇到大家既評論~開始有d心郁~
我想問下~我部機係日本買既~係米都對應到行貨kinect?
咁如果我用日版kinect~會唔會全部都係日文..講又要講番日文架?
簡單d黎講...水貨同行貨有無咩分別?

舊 11-22-10, 01:52 AM   #73
ai.
RELEASED

點解人地標槍可以下下多過一百米~(101~103)
飛到去人地投球個位~已經開始唔敢上live打,直到修練完成~
引用:
作者: skydream 查看文章
睇到大家既評論~開始有d心郁~
我想問下~我部機係日本買既~係米都對應到行貨kinect?
咁如果我用日版kinect~會唔會全部都係日文..講又要講番日文架?
簡單d黎講...水貨同行貨有無咩分別?
(本人)日本機用到行kinect.
無試過講,所以唔知,不過聲控不是跟ac嗎?應該不是機.
個盒有唔同,個插頭有唔同.

此篇文章於 11-22-10 02:25 AM 被 ai. 編輯。
舊 11-22-10, 10:29 AM   #74
大覺屋師真
The One

死火, 試過adv內嘅demo, 隻賽車比想像中好喎, 原本又係驚佢電腦參與太多操控會好似半自動導航咁, 但玩落感覺幾好, 家人都玩得幾開心
反而依家有d後悔要左要kinectimals唔要隻車tim....遲下等二手先

相薄
舊 11-22-10, 10:54 AM   #75
ahleung
The One
Bannnned

引用:
死火, 試過adv內嘅demo, 隻賽車比想像中好喎, 原本又係驚佢電腦參與太多操控會好似半自動導航咁, 但玩落感覺幾好, 家人都玩得幾開心
反而依家有d後悔要左要kinectimals唔要隻車tim....遲下等二手先
我試玩過joyride覺得都幾難操控. 不過熟習左可能就OK吧.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Kinect Star Wars ahleung 電視遊戲討論版 123 07-27-12 01:49 PM
[XBLA] Diabolico Pitch (前稱Codename D | Kinect專用 | Suda 51) ahleung 電視遊戲討論版 14 04-07-12 06:43 PM

現在的時間是 10:53 AM

手機版 | APP版