Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
~清談館~>貝魯特大爆炸產生巨大蘑菇雲 增至逾70人死3千人傷
亍 ◣ 06:43 AM 08-05-20

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...5-20200805.htm

作者: :
黎巴嫩首都貝魯特港口區發生大爆炸,官員說,死亡人數增至超過70人,3000多人受傷,有死者被埋在瓦礫中。

事發在當地周二傍晚,爆炸產生巨大蘑菇雲,升起橙色煙霧,並引發大火。

港口大部分地區被夷為平地,市內多座建築物受損,幾公里外的房屋門窗都被震碎,泊在路邊的汽車亦損毀。

市內醫院很快不勝負荷,呼籲外界供應血液和發電機,維持照明。有傷者要被送往市外醫院救治。

暫時未知爆炸原因。安全部門首長說,爆炸可能由易爆物品引起。這些物品幾年前由一艘船充公,儲存在港口區的倉庫。

iu fu pig 07:30 AM 08-05-20
究竟個倉放啲乜野先會炸成咁
啲煙仲要喺紅色嘅⋯⋯⋯
由手機版發出
野良猫 08:05 AM 08-05-20
作者: iu fu pig:
究竟個倉放啲乜野先會炸成咁
啲煙仲要喺紅色嘅⋯⋯⋯
由手機版發出
總統奧恩說,2750噸硝酸銨不安全地儲存是無法接受。他宣布全國哀悼三天。

放個2750噸炸彈响身邊6年唔處理
Heaven 08:21 AM 08-05-20
一早要銷毀啦。。。豬隊友
由手機版發出
歌絲˙暮斯 08:31 AM 08-05-20
呢個就化學品爆炸

天津果個根本係小型核彈黎
由手機版發出
Super Bus 10:54 AM 08-05-20
以前美國內華達州 Pepcon 果單爆得仲勁, 不過就冇今次貝魯特呢單死傷咁多人
真!DC 01:10 PM 08-05-20
所以點信中国次次爆死得幾個人
由手機版發出
darkvolver 01:21 PM 08-05-20
作者: 真!DC:
由手機版發出
睇番在場其他影片,真係好像原子彈爆炸。個氣場衝擊力很強......

可惜沒有時間雨......
肉羊哩咖 01:47 PM 08-05-20
第二個爆炸之後形成嘅雲,真係好震撼。
J+1 02:07 PM 08-05-20
由手機版發出
都氣化晒,當然係無數啦
由手機版發出
Tano 02:16 PM 08-05-20
由手機版發出
那些年上限只是37
Tano 02:19 PM 08-05-20
車離咁遠都即爆側窗
darkvolver 02:21 PM 08-05-20
作者: 肉羊哩咖:
第二個爆炸之後形成嘅雲,真係好震撼。
係時候玩小島神作.......DS...
Super Bus 02:30 PM 08-05-20
由手機版發出
但係美國 Pepcon 爆 AP 都係死左兩個, 傷左都成三四百人
wing 03:32 PM 08-05-20
作者: Super Bus:
但係美國 Pepcon 爆 AP 都係死左兩個, 傷左都成三四百人
好似係工廠, 應該唔近民居, 我估冇咁大鑊.
肉羊哩咖 04:32 PM 08-05-20
報導指,當局懷疑係存放係港口貨倉,入面嗰 2750 公噸硝酸胺爆炸,有人查到 2013年(!)有一艘船被扣查,入面載嗰啲 2750 噸硝酸胺,入晒港口個倉度。

硝酸胺 (Ammonium Nitrate)係一種肥料炸藥,工業用,一般遇熱唔爆,但可以被其他爆作引爆,維基講超過美國使用 80% 嘅炸藥,主要材料都係呢味,唔怪得咁大鑊。維基仲指前幾年天津壇嘢都係因為硝酸胺引發嘅。
Fio 04:41 PM 08-05-20
種金咩...放二千幾噸炸藥喺咁多人嘅港口咁多年究竟係咩部門嘅決定
呢個國家嘅人真係好慘
wing 05:11 PM 08-05-20
作者: Fio:
種金咩...放二千幾噸炸藥喺咁多人嘅港口咁多年究竟係咩部門嘅決定
呢個國家嘅人真係好慘
弱智9官周圍都有
肉羊哩咖 06:21 PM 08-05-20
黎巴嫩近呢十幾年都唔係好掂,官員貪污凟職唔係新聞,有認為呢個係個失敗國家(failed state),再整單咁嘢,唉。

事發後災情

因為個倉幾近市中心,認真大鑊。
darkvolver 07:23 PM 08-05-20
黎巴嫩近呢十幾年都唔係好掂,官員貪污凟職唔係新聞,有認為呢個係個失敗國家(failed state),再整單咁嘢,唉。

事發後災情

因為個倉幾近市中心,認真大鑊。
中東有幾多個國家不是失敗國家(failed state)?

另外,澳洲都已經有很多黎巴嫩人/有色人種,可想已知....

最後,以前有廣島, 長崎....現在有黎巴嫩.....
歌絲˙暮斯 08:15 PM 08-05-20
作者: darkvolver:
中東有幾多個國家不是失敗國家(failed state)?

另外,澳洲都已經有很多黎巴嫩人/有色人種,可想已知....

最後,以前有廣島, 長崎....現在有黎巴嫩.....
無視天津 ?
由手機版發出
肉羊哩咖 12:31 AM 08-06-20
咪玩佢喇老細。

呢度有兩張爆炸前後直望落嚟嘅鳥瞰圖,炸開個㝫有成 140米直徑咁話
https://twitter.com/nrg8000/status/1...160094208?s=21
kircheis 12:47 AM 08-06-20
北韓都有一单
Fio 12:48 AM 08-06-20
咪玩佢喇老細。

呢度有兩張爆炸前後直望落嚟嘅鳥瞰圖,炸開個㝫有成 140米直徑咁話
https://twitter.com/nrg8000/status/1...160094208?s=21
名符其實嘅夷為平地
100個人死應該只係計肉眼仲見到果d...
darkvolver 09:07 AM 08-06-20
作者: 歌絲˙暮斯:
無視天津 ?
由手機版發出
咪玩佢喇老細。

老友...我純粹講下例子...不用下下對號入座...

原來英文字母係黎巴嫩發源.....
1 2 

返回主題版面