Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 08-18-20, 07:14 PM   #26
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
今時今日搞掂個疫情先諗睇戲LA...唉.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-20, 06:18 AM   #27
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
影評解禁,RT 夾埋暫時有86%,比預期爭咗唔少。

舊 08-22-20, 02:08 PM   #28
肉羊哩咖
griffin611

最終預告

舊 08-23-20, 06:33 PM   #29
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
台灣下禮拜有得睇

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-20, 03:05 PM   #30
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
https://hk.appledaily.com/entertainm...JAYWKPZUIHDYU/
《TENET天能》於本星期在世界各地開畫,鄰近之台灣、泰國、新加坡及馬來西亞等將於27號上映。雖然政府剛公佈有限度重開戲院,但《TENET天能》電影公司華納兄弟代表表示,要等政府有多些細節,然後再與戲院商討,暫時未知道是否可以趕及立即上畫。

好似都係未知
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-20, 11:46 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

好!出走去外國睇~

無透影評陸續出嚟,有讚有彈,暫時唔引用住,等睇咗再印證一下。

舊 08-29-20, 06:15 AM   #32
肉羊哩咖
griffin611

My name is Bond, Time Bond

睇咗,好快記低啲感想;總結:要睇多次。 本人材疏學淺,唔明咩叫「進度」,放心,總之無透。

好:兩位男主角都掂,無論文戲動作都掂,個人覺得 John David Washington (The Blackkklans Man) 好啲。攝影同色調運用悅目,加上邦片格,有靚人靚景,睇 IMAX 嘅應該好開心;劇本好緊湊。幾乎無乜冷場,尤其係第三幕;唔少得嘅係好有內涵,不過等過一排先再講。

唔係咁好:劇本非常複雜,如果你連 Inception 都跟得幾辛苦嘅,呢部更加會一頭霧水,有好多細節要留心。本應可以用對白唔明講到明,但係啲混音唔知點搞,有時聽唔清,有時係啲配樂蓋過啲對白,又無字幕~

按:睇嗰陣戲院唔夠十丁友,大鑊。

舊 09-01-20, 05:27 AM   #33
肉羊哩咖
griffin611

睇第二次,今次睇 IMAX,畫質係好咗。總結:好,要比唔及 Inception 同 TDK,但好過 Dunkrik。

故仔:情節主導片,部戲係咁自透,不過好多對白細節要好留心先覺。你要明晒第一二幕係咩事,最後嗰幕會易明啲,但實際都係好難明。好多嘢留咗好多白,由第一幕開始,尤其係好多嘢係幕後有「勢力」推動,佢無解晒,要靠腦補。

John David Washington: 無名,無背景,佢担起晒成部戲,但係你好難代入佢個角式。

Robert Pattinson: 角式 Neil 個同部戲一樣都係個謎,引你估個角式係有啲嘢,演出動作都掂,佢做蝙蝠俠應該 OK。

Elizabeth Debicki (GotG vol 2):怇個角式觀眾應該最易代入,而佢條線玩時間亦最易明;有一個場面你睇會明,只有佢咁嘅身長先做得到~

此篇文章於 09-01-20 05:30 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-20, 10:05 AM   #34
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
香港要10號先上,繼續開無視mode...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-20, 12:22 PM   #35
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: J+1 查看文章
香港要10號先上,繼續開無視mode...
由手機版發出
無錯,依家反而係要睇吓幾時開始賣飛
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-20, 10:08 AM   #36
oct
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2003
預售開咗
由手機版發出
oct 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 12:17 PM   #37
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
溫提 : 一開始就要100% 集中精神睇
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 12:41 PM   #38
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
呢套都會諗住入戲院睇
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-20, 04:26 PM   #39
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
飛已買

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-20, 05:12 PM   #40
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 魚伕 查看文章
溫提 : 一開始就要100% 集中精神睇
對白同影像都要留意,尤其啲影像提示好多時一閃就過;開頭有句對白根本透咗個結局出嚟~

舊 09-10-20, 11:49 PM   #41
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
5個字總結

上水居民居水上...

嘛,頭一半唔係話唔精彩,不過未清楚時真係有兩場差D訓著,要後半場開始理解個主旨就開始吸引,而且更有二刷衝動,應該會對頭半有另一番味道

有機會可能搵IMAX睇下

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-20, 11:45 AM   #42
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
以下可能劇透

點解某人身體有事都唔逆轉呢?
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-20, 03:36 PM   #43
肉羊哩咖
griffin611

試解

講過佢嘅事無得醫,第二個可能係佢唔係中逆向子彈,倒轉時間/熵都無用。

最唔明兩樣嘢

1. 第三幕嗰位替主角食咗粒子彈嘅版本,究竟係邊度嚟?
2. 點解奸角要整埋啲逆向子彈?除咗引起主角注意同射佢老婆之外,唔見有乜用。

此篇文章於 09-11-20 03:53 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-20, 04:10 PM   #44
魚伕
Moderator

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
以下可能劇透

點解某人身體有事都唔逆轉呢?
由手機版發出
試解
因為掘野先會令佢身體有事,唔掘野就唔會知道逆轉既事。
舊 09-11-20, 04:12 PM   #45
魚伕
Moderator

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
試解

講過佢嘅事無得醫,第二個可能係佢唔係中逆向子彈,倒轉時間/熵都無用。

最唔明兩樣嘢

1. 第三幕嗰位替主角食咗粒子彈嘅版本,究竟係邊度嚟?
2. 點解奸角要整埋啲逆向子彈?除咗引起主角注意同射佢老婆之外,唔見有乜用。
85%既解讀
https://youtu.be/rBhnrHZWsCM
舊 09-11-20, 10:53 PM   #46
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
多年睇開時空穿梭科幻電影,劇集,動漫嘅訓練,呢套勉強明白發生咩事。係啲打鬥畫面可能要第日買BD慢慢逐格分析先知發生緊咩事,但總體嚟講唔算太難明。

好少有荷里活大製作個主角係連角色名都冇。Credits只係稱佢為The Protagonist「主角」。就算間諜片啲無名間諜都會有個稱號方便大家稱呼佢,片入面係直頭無人直接叫佢名。

可能係最詳盡嘅圖表

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-20, 01:01 AM   #47
肉羊哩咖
griffin611

好詳盡,不過⋯⋯

嗰個係個城,唔係軍事基地咁啫。
實在太逆行亂入,好似同一個人, 又似突然爆出嚟咁。

另一樣唔明

點解逆行緊,室內唔洗戴氧氣罩,戶外要?唔通室有氧氣機之後?

舊 09-12-20, 02:46 AM   #48
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

另一樣唔明

點解逆行緊,室內唔洗戴氧氣罩,戶外要?唔通室有氧氣機之後?
有啊

角色逆行時嗰啲室都有透明膠片包住,入面有氧氣機泵氧氣

此篇文章於 09-12-20 02:48 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-20, 04:10 AM   #49
肉羊哩咖
griffin611

本人材疏學淺,謝賜教。

舊 09-12-20, 12:28 PM   #50
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
其實一開始講過一句 睇完後佢呢句解決左唔明呢個問題

明白個流程 故事
有興趣入戲院睇既朋友仔真係唔好睇漏任何一個位…

唔講太多 等大家enjoy

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Dunkirk ︱<鄧寇克大行動><Christopher Nolan 作品>(7月21日) 信長 電影版 67 02-15-20 05:14 AM
[西片] Goodbye Christopher Robin (2017) | Winnie the Pooh Backstory david 電影版 0 08-07-17 12:35 PM
[西片] Memento (TBD) | Christopher Nolan david 電影版 3 08-08-16 01:15 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
Rest In Peace, Christopher Reeve, our Superman(合拼了initial, jaVaj ◣, 羅彼德, 碧咸23號的topic) oogami Neo Entertainment TREND 28 10-13-04 10:03 PM

現在的時間是 08:57 AM

手機版 | APP版