Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-20-07, 05:36 PM   #1
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
這份工作你會去做嗎?

如果有一工作是你想投身/喜歡的,可是它的工作地方與你的家距離非常遠
每個月都會把3分之1的工資在交通上,而且又要接受長途跋涉的辛勞
先當作他請了你
你還會去做嗎?

想問一下大家的意見

此篇文章於 08-20-07 05:50 PM 被 112914 編輯。
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 05:39 PM   #2
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
為甚麽不把那3分之1的工資轉成租金

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 05:41 PM   #3
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
睇下份工有冇前途先啦, 如果有發展空間, 咪當入行step stone lor

舊 08-20-07, 05:49 PM   #4

引用:
作者: Corex 查看文章
為甚麽不把那3分之1的工資轉成租金
問題是不知道薪金的多寡
不過一開始是沒有太多吧,預計最多5000~6000,會變得很艱苦

引用:
作者: ELT 查看文章
睇下份工有冇前途先啦, 如果有發展空間, 咪當入行step stone lor
game書編輯........我枇應該不大吧?^^"
不過除了這個我想不到自己可以做什麼^^"
舊 08-20-07, 06:16 PM   #5
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 112914 查看文章
問題是不知道薪金的多寡
不過一開始是沒有太多吧,預計最多5000~6000,會變得很艱苦
最重要的問題:除o左車錢之外,屋企人等唔等你份糧開飯?
另外,你一定要預o左無得出街玩樂、無得成日換新電話、日日帶飯返公司食/咬包、買件新衫都要諗過先、仲要每個月預返一、二百蚊緊急洗費(e.g. 睇醫生)……所有個人洗費都要壓到最低。
若果你真係唔介意o既話,我會希望你D同事個個都好好人,否則生活質素咁低仲要受人氣一定會想死。

加油吧!

舊 08-20-07, 06:30 PM   #6
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
不會

先決條件是近
- 可省車費
- 可省時間

不過樓主知道自己喜歡什麼
是一件好事

舊 08-20-07, 07:06 PM   #7
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
如果你認為自己可以接受每天早出晚歸, 長途跋涉的辛勞的話
我會建議你去做.
因為要找一份與自己興趣相符的工作其實是不容易的...
家庭財政狀況容許你做這份工的話就更好了

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 07:47 PM   #8
ELT
Lunar使者

做game書編輯要返工?? 唔係響屋企寫完e-mail比出版社就得??

舊 08-20-07, 07:50 PM   #9
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
不過話分兩頭,入行前都要諗定過多幾年自己可以跳去做其他乜野行業 ~
始終做 game 書人薪金應該唔高,自己一個生活當然無問題啦,但要養妻活兒 & 供養父母就有點難吧 ??

但我又覺得唔趁自己後生試下闖下,第時可能後悔 ... 再者話唔定你將來可以發圍出一本自己的 game 書呢 ?! 加油吧 !!

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 07:54 PM   #10
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
以前還好,而家見啲game書編輯識Google同Copy and Paste而經攪掂,無咩嘢學炸喎
最有$途都係做課本編輯,年年改版年年加價,又唔驚無銷路

此篇文章於 08-20-07 08:00 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-07, 08:00 PM   #11
ELT
Lunar使者

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
不過話分兩頭,入行前都要諗定過多幾年自己可以跳去做其他乜野行業 ~
始終做 game 書人薪金應該唔高,自己一個生活當然無問題啦,但要養妻活兒 & 供養父母就有點難吧 ??

但我又覺得唔趁自己後生試下闖下,第時可能後悔 ... 再者話唔定你將來可以發圍出一本自己的 game 書呢 ?! 加油吧 !!
依家個個上網睇攻略, 有幾多人買game書?
如果樓主係想見識下, 冇問題, 做1,2年都唔係一件壞事. 往後可以試下其他報紙雜誌o既編輯

舊 08-20-07, 08:19 PM   #12
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: ELT 查看文章
做game書編輯要返工?? 唔係響屋企寫完e-mail比出版社就得??
邊有咁易做…

to:樓主
既然你喜歡那類型的工作,又想繼續在那行中發展,
那就不妨去試試當見識一下,
始終有了幾個月經驗,對將來找回同類型工作也有幫助…

舊 08-20-07, 08:32 PM   #13

引用:
作者: ~昊~ 查看文章
邊有咁易做…

to:樓主
既然你喜歡那類型的工作,又想繼續在那行中發展,
那就不妨去試試當見識一下,
始終有了幾個月經驗,對將來找回同類型工作也有幫助…
所有求職的東西都準備好了。
可是,看到樓上大家回的話

說實在,敝人另一個猶豫就是學歷(毅進)與自身能力問題。
感覺說出來會被人狠狠地打^^"

可是就因為這樣我才想去試試,畢竟我沒能力再去進修了
舊 08-20-07, 09:58 PM   #14
Areios

註冊日期: Nov 2002
我覺得唔入過行,真正的做過說什麼都沒用…
如果今次就因為遠…而放棄了不做
未必有第二次機會(說真果句我覺得香港的game書一來已經不多…(根本有幾本都係同一間出- -)
如果樓主真係要搵間近屋企先做…而果間又唔請,咁點呢?)

我唔係好識講…
可以用番一下自己的經歷吧…
當年我好想做fashion designer…
於是$4000一份製衣跟單都做(而且唔近屋企)
捱左兩年幾讀埋個課程,終於都比我做到…
不過就因為做到之後先發現原來自己根本唔適合…
於是就沒再做了~~

如果…當年我放棄了機會,沒試過的話
可能而家會後悔/根本重以為自己適合做吧- -"??

所以如果有個機會係眼前
都會去試…
就算日日捱麵包都係咁話啦~~
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-07, 12:11 AM   #15
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
如果是自己喜歡又有興趣,家中又不等你份糧開飯,做絕對無壞。
始終有些行業是比較難入行的,像game編輯,又不是隨便一間公司請文員,機會好運一年先得幾次,當學野都無壞。
說起來不是gw吧?

舊 08-21-07, 12:21 AM   #16
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
係香港game書呢行千祈唔好將興趣當飯食...

舊 08-21-07, 12:46 AM   #17
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
做game編輯儲d$,之後進修下,趁仲後生~
宜家香港地乜都睇砂紙…
香港同game有關o既行業都唔賺$,包括開game shop/game centre
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-07, 01:08 AM   #18

引用:
作者: 尼路 查看文章
如果是自己喜歡又有興趣,家中又不等你份糧開飯,做絕對無壞。
始終有些行業是比較難入行的,像game編輯,又不是隨便一間公司請文員,機會好運一年先得幾次,當學野都無壞。
說起來不是gw吧?
GZ

引用:
作者: JoeII 查看文章
宜家香港地乜都睇砂紙…
香港同game有關o既行業都唔賺$,包括開game shop/game centre
只怕別人一眼都沒有看就把你刪除了=.=

引用:
作者: 某F 查看文章
係香港game書呢行千祈唔好將興趣當飯食...
我知道,可是始終想去做

此篇文章於 08-21-07 01:12 AM 被 112914 編輯。
舊 08-21-07, 01:20 AM   #19
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: JoeII 查看文章
宜家香港地乜都睇砂紙…
你認為...儲到咩...

舊 08-21-07, 07:45 AM   #20
艾莉娜
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
我都講我依家個情況,我$6800一個月,12小時,幾人之下,幾十人之上,只要我唔走,就一定唔會比人炒

我想轉工,已知9小時$7500,加上OT可以有$9XXX以上,我第一次面試已經成功,等緊第二次去面試,但最近問到佢公司有個大問題,就是炒人機會好高,有D人做唔夠三日就會比人炒,所以依家心大心細,唔知轉唔轉工好,好頭痛

此篇文章於 08-21-07 07:50 AM 被 艾莉娜 編輯。
艾莉娜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-07, 08:22 AM   #21
Matamata

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 艾莉娜 查看文章
我都講我依家個情況,我$6800一個月,12小時,幾人之下,幾十人之上,只要我唔走,就一定唔會比人炒

我想轉工,已知9小時$7500,加上OT可以有$9XXX以上,我第一次面試已經成功,等緊第二次去面試,但最近問到佢公司有個大問題,就是炒人機會好高,有D人做唔夠三日就會比人炒,所以依家心大心細,唔知轉唔轉工好,好頭痛
$6800一個月... 有冇得升先?
冇得升既話, 6800一個月係香港真係唔係好夠用(唔係指洗費, 係將來結婚買樓生兒育女)...
與其咁安穩, 不如出去搵份有競爭力d既, 自己辛苦賺番黎!

[回樓主]
我唔會做, 我自己係將職位既發展排先過興趣...
當然, 有份又好發展又係自己興趣既工一定好開心, 但興趣呢d野, 可以培養既...
加上game書編輯... 真係冇咩發展空間(我未做過, 所以都係估)

此篇文章於 08-21-07 08:26 AM 被 Matamata 編輯。
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-07, 08:31 AM   #22
艾莉娜
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: ~鵬~ 查看文章
$6800一個月... 有冇得升先?
冇得升既話, 6800一個月係香港真係唔係好夠用(唔係指洗費, 係將來結婚買樓生兒育女)...
與其咁安穩, 不如出去搵份有競爭力d既, 自己辛苦賺番黎!
升就實有得升,但以公司個架構,我升到最盡都係$8XXX,覺得依家呢份真係無咩前途先至想走

舊 08-21-07, 08:42 AM   #23
Matamata

註冊日期: Jan 2004
引用:
升就實有得升,但以公司個架構,我升到最盡都係$8XXX,覺得依家呢份真係無咩前途先至想走
走啦, 冇理由為左份穩定少少既工就留係度...
要穩定就報政府工/銀行
而家後生(<30歲), 當然要為將來舖定路
Matamata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-07, 09:52 AM   #24
ELT
Lunar使者

引用:
趁後生出去試下啦, 依家個市又ok
8xxx, 自己都未必養得起

舊 08-21-07, 09:59 AM   #25
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
game書編輯........你估個個好似電玩太狼咁有家底比佢玩o架咩 ,我E前細個夠想開game舖買game,結果.....E個世界係現實o既

算啦,前途、興趣 2揀1

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 AM

手機版 | APP版