Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 01-03-23, 12:29 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
2022 年最喜愛嘅電影電視作品

(冇唔記得)今年回復「正常」,好嘅唔少,爛嘅繼續避得就避,可惜有唔少好有期待,但出到嚟又極之失望,好在又有啲無乜期待之下嘅驚喜。

廢話噏完,繼續只係嚮 2022 年上映/上架嘅片,唔包日系動畫,繼續排名不分先後:

電影

Top Gun Maverick 壯志凌雲獨行俠:唔只係因為本人鍾意飛,同埋鍾意卅年前上畫嘅上一集嘅關係;呢套係呢廿年嚟少見嘅「老校」電影製作,故事除咗同袍「父子」情,正能量爆燈又無說教,完全志在娛樂性行頭;唔只係出動真機同演員親身上陣,製作認真又「有 heart」;又唔係單靠懷舊做賣點,呢套戲真係只啱入場同其他人一齊睇先夠過癮。

The Black Phone:恐怖片唔係本人杯茶/咖啡,故仔加入啲超自然嘅元素,男主角嘅遭遇令人肉緊,故仔嘅舖排去到修尾完滿收結。雖然主角同家人關係只係側寫,但令人回味;反派 Ethan Hawke 有唔少片上,好似 Moonkinght 都係做反派,呢度佢嘅迫力特別令本人留下深刻印象。

The Northman:莎翁嘅《王子復仇記》嘅原本故事,充滿剛陽味同北歐神話味道,節奏明快,男主角動作場面同攝影出色。

See How They Run:對 Sam Rockwell 做喜劇有偏好嘅緣故,加上佢同軍裝女主角好有火花,呢套偵探片其實唔及 Glass Onion,但係勝在簡單悅目。

RRR:可能係 2022 年最好睇嘅「超級英雄片」,雖則本人對印度歌舞「唔太識欣賞」,呢套完全有返八九十年代港產動作片嘅味度,尤其開頭警署嗰場極之精彩,套片除咗有極誇張動作場面,家庭友情愛情國仇家恨歌舞無間道乜都有啲,處理唔亂唔拖,三粒鐘完全唔會覺得長。

Avatar: The Way of Water 阿凡達 2: 年尾大作,預佢個故仔唔掂所以無乜失望,啲視覺效果同埋製作嘅用心,無個演員認得(薛歌莉韋花居然係做嗰個「魔法少女」!!!),對上一套又無乜印象,都好睇,證明占士金馬倫大導演仲係好掂。又係另一套唔入場睇 -- 仲要係要睇 IMAX -- 唔會完全享受到套片正嘅地方。

The Unbearable Weight of Massive Talent 喪盡癲才:完全係齋睇 Nic Cage 配 Pedro Pascal 有幾好玩,雖則個修尾麻麻,不過本人又偏偏鐘意~

Elvis:唔係貓王嘅歌迷,近年又興返「傳記」電影,呢套唔止係今年,可以話近年呢類型,咁多套係最出色嘅一套,做貓王嘅 Austin Butler 可以話担起晒成套戲,由初出度嘅晚期,唔只話入型入格,係靠佢部戲先可以咁得。佢有份演 Dune 第二部,令人期待。

Sonic 2:上一套掂嘅元素繼續,仲要玩大啲,啲冒險情節豐富同有娛樂性,占爺繼續「玩晒」,睇佢就夠過癮,其他「人」嘅戲份真係可有可無,好在少咗好多唔太礙眼。占爺唔好咁快收山,玩埋第三集先喇;另,老任你手頭上咁多 IP,都加油加油玩埋一份。

Everything Everywhere All At Once:最正嘅留返最後,楊紫瓊呢套係攞奬大熱,關繼威再度「出山」係好掂,其他配角都極正,故仔同動作唔只好睇,仲極度有創意,笑位又夠,據報套戲嘅成本唔高,死未?故仔其實講夫妻母女情,訊息簡單易明,又感人。第一次睇可能會嫌有啲拖,但睇多兩次又唔係咁覺。

緣慳一面:The Barbarian,Violent Night,明日戰紀,All Quiet on the Western Front,Smile,Thirteen Lives,White Noise 等等 -- 通通都啲唔起心肝去睇,有機會補返再講。

按:係一套 MCU 同 DC 都無。

電視

Cobra Kai S5: S4 年頭完跟手秋天就上,故仔好過第二三四季,人物關係執返好,尤其兩個老冤家比班後生仲搶,客串新角懷舊得嚟又有得發揮,唔可以唔提今季個大反派,唔止有迫力,仲要搞到班主角好唔得掂。

Wednesday:添布頓回勇之作,成套幽默又冷又黑,女主角 Jenna Ortega 唔只撐起成套劇,一邊要木口木面,又要用其他身體語言搭夠,佢 2022 年上咗幾套片,都受好評,前途令人期待。佢個同房兼「老死」極度令人喜愛;雖然走青春片路線,但唔會低能。下一季令人期待。睇新聞話 Amazon 買咗 MGM,下一季可能會去咗 Amazon⋯⋯

Sandman:睇過漫畫聲音書,除咗有部份因為版權關係要改,絕對對效果無影響。故仔唔止節奏明快唔拖,情節有啲黑色;做「死亡」同「路西法」呢兩位演員極之搶鏡。換走咗 John Constantine 有啲可惜~

The Boys:執返上一季講故嘅問題,第三季加入 Jensen Ackles 呢個 Soldier Boy 真係型得嚟,又唔會輸蝕比 Homelander,而 Homelander 呢個極惡嘅存在,今季更上一層樓,下一季佢更事無忌旦就更令人期待。反而有兩件無乜作用又尾大不掉,就爭啲。

Star Wars Andor:初初啲消息傳出,真係對呢套毫無期望,點知可能係今年 D+ 最好嘅一套劇集:用三話做一節,每一節啲主角同配角都好似升咗一個 level 咁去推展,同時個驚險度又上一層,故仔黑得嚟又夠深度,啱大人睇多啲。人物寫得極出式,當中有三位配角極搶,尤其某個「神秘人」同 ISB 某位女特工,好在 Andor 又唔會被攞埋一邊;故仔有唔少獨白同演說都寫得好。玩殺必死嘅位極少同隱蔽,好多時唔停咗部片定格睇先覺,所以有人嫌太唔似星戰~

Reacher:Amazon 今年有兩套「大男人主義」劇集,本人偏好呢套多啲,同 Tom Cruise 同名電影系列唔同,電視版換咗件牛高馬大嘅大隻佬,唔洗講絕對有說服力得多,故仔有少少拖,但係鬥智鬥力場面補夠返。

Guardian of the Galaxy Holiday Special:完全玩嘢,個人覺得比電影版更好笑。

Peacemaker:另一套 James Gunn 得意之作,可以將個死乞人憎嘅角式扭轉嚟玩,仲要玩得好嗰隻:畀返啲人性佢,又有極搶嘅寵物同個好喪嘅拍檔襯起,啲配角都唔曳,尤其某個甚大份嘅新角。同 The Boys 一樣,左右開弓之餘,又睇得過癮。

Stranger Things S4!!! 可以話係繼 S1 之後最精彩嘅一季,一嚟有個極有迫力嘅大反派,又係搞到班主角好唔得掂;另一邊有個新角好受注目,生鬼之餘,佢個遭遇又令人扼腕,舊人方面:Hooper 同 Max 兩條線最出色。結局唔止收好大部份嘅線,仲開展最終季。好心下一季畀多啲嘢 Will 發揮吓。

Umbrella Academy S3:今季係爭咗啲,尤其中間嗰度,不過好在四哥五可個同七「妹」繼續掂,個大反派亦都合理無太過亂嚟。不過同樣,開咗最終季條橋,令人期待。

緣慳一面:Yellowstone、White Lotus 同史大龍套新劇,唔出公海無得睇;1899 都大受好評,又未有時間。

此篇文章於 01-03-23 12:50 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[業界] TGS 東京ゲームショウ 2023 安安 電視遊戲討論版 61 10-09-23 07:24 PM
[西片] NOPE (07-2022) 肉羊哩咖 電影版 5 07-30-23 11:20 PM
END 2022 THANK YOU 風間鈴木仁 買賣專區 12 12-02-22 12:13 PM
2022/02/22 22:22 亍 ◣ ~清談館~ 3 02-22-22 10:43 PM
決定時刻~ 2018&2022 世界杯主辦 Montella 體育版 57 12-11-10 02:20 PM

現在的時間是 04:40 AM

手機版 | APP版