Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-11-16, 02:08 PM   #301
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
反正新海監督是姐控無誤

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 02:33 PM   #302
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Kewellma 查看文章
反正新海監督是姐控無誤
剛睇完 呢個感想X2
重要搵返花澤配古文老師

表達真係集誠哥大成,劇情就集經典愛情片橋段大成,無可能唔爆。
吐糟
兩條友有寫日記,但居然無留意過年份?

此篇文章於 11-11-16 02:45 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 02:58 PM   #303
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: 尼路 查看文章
剛睇完 呢個感想X2
重要搵返花澤配古文老師

表達真係集誠哥大成,劇情就集經典愛情片橋段大成,無可能唔爆。
吐糟
其實好多人留意到根本是雪野百里香黎
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 03:08 PM   #304
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
引用:
剛睇完 呢個感想X2
重要搵返花澤配古文老師

吐糟
呢個絕對無問題,姐控萬歲!!

劇透

劇情有提過醒番之後會唔記得「夢」中發生過既事,所以就算留意到都無用
另外iphone如果唔故意去開個calendar出黎係無提示年份

此篇文章於 11-11-16 03:12 PM 被 Head Shooter 編輯。
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 03:26 PM   #305
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: Head Shooter 查看文章

劇透

劇情有提過醒番之後會唔記得「夢」中發生過既事,所以就算留意到都無用
另外iphone如果唔故意去開個calendar出黎係無提示年份
我都有諗過呢個解釋
但佢地都有睇到電視新聞同報紙,實在好難唔察覺有時間差又無記錄落嚟
三葉去見瀧果時都好似發現到有時間差問題
唔通好似有一幕啲記錄無晒咁,"世界"有修正到啲MEMO?
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 03:30 PM   #306
尼路
The One

引用:

劇透

劇透
但劇情表達上佢個唔記得又實在記得太清楚,除了後段世界修正強制失憶根本唔覺有唔記得...照道理應該會多少擦覺到然後奇怪,當然咁就會變左第個故事……

舊 11-11-16, 03:45 PM   #307
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: LTKS 查看文章
我都有諗過呢個解釋
但佢地都有睇到電視新聞同報紙,實在好難唔察覺有時間差又無記錄落嚟
三葉去見瀧果時都好似發現到有時間差問題
唔通好似有一幕啲記錄無晒咁,"世界"有修正到啲MEMO?
劇透

其實最後一次交換身體後雙方已經發覺有問題:
三葉去東京搵瀧但瀧唔記得,以為係交換身體時的失憶問題,所以重新介紹自己同比自己編織的髮帶比瀧
瀧跟指示同前輩約會完睇到最後講流星都即時有古怪但打電話又唔通,已經係做緊準備去飛驒搵三葉

而三葉比自己的手織髮帶比瀧其實係成個故事三葉救自己的關鍵黎
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 05:47 PM   #308
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
其實初時都有覺得他們竟然沒有發現相差三年係一個大bug!
但是後來諗深一層後,既然有「記憶修正」這個屈機設定,咁又覺得冇咩問題了!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 06:07 PM   #309
尼路
The One

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
但是後來諗深一層後,既然有「記憶修正」這個屈機設定,咁又覺得冇咩問題了!
其實真係可以係BUG,因為完全可以係交換時擦覺然後係日記寫低(正常你同未來人交換左都八卦未來消息),不過咁就會變左另一個故事就係

舊 11-11-16, 07:26 PM   #310
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
^^
因為生活環境不同

舊 11-11-16, 09:43 PM   #311
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
聽到一些不好的評語還延擔心,果然還是要親身看最重要

不是非新的橋段,但新海誠老師就是能很有趣很好看的

很久沒有看到這麼感覺良好的動畫電影

Ps: 我在海怡看,我看那場和之後一場也爆滿,看完後也延多人拍掌

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 10:59 PM   #312
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
三葉太可愛 (而且咁快就有咁多薄本 <---- 警察叔叔,就係佢)

三葉上身嘅乸型瀧亦係好有女人味。

角色描述 - 輕微透

一開始就已經發生身體交換,但開頭居然係前敘法,先描述三葉回到自己身體,大家都用奇異目光望住佢。之後先嚟三葉上瀧嘅身體,慢慢揭開故事嘅序幕。

瀧果然係發育少年,每次上三葉身就必須摸吓波波過癮吓。就算飲咗三葉嘅「口水酒」成功返到去隕石擊落前一日,喜極而泣時都仍然不忘玩波波,睇到三葉妹妹四葉都覺得肉麻。 XD

引用:
作者: sunhikari 查看文章
懷疑劇透字眼解釋
其實睇左套戲的話,就會知係無講錯
三葉同瀧係交換左身體,但同時會去左對方的時空
根據電影兩人係有三年之差
三葉開始交換時間係流星墜下前,而瀧開始交換的時間係流星墜下之後
而據描述,當初交換身體係未知有呢個三年之差,另外當時的三葉同瀧係話對方都係同年級的學生
故根返推論,其實三葉應該比瀧仲要大多三歲
好在淨係果度劇透,個記者如果再寫落去,我真係洗佢版都似。

更加驚人嘅劇透

流星擦過地球引致時空交錯呢條橋同好多年前荷里活有套叫Frequency嘅科幻片相似。

故事亦係每30年接近太陽一次嘅流星,因為某啲同相對論有關嘅事情,將連接過去同現在嘅時空夾縫度開咗個細窿,細到只有無線電訊號可以穿過。於是喺1999年嘅警察兒子就靠玩無線電,同1969年仍然在生嘅消防員爸爸溝通到,而且時空相隔嘅兩父子更聯手嘗試去破解一宗懸掛咗成30年嘅連環殺手案件。

今次新海誠只係將經過時空夾縫嘅物件由「無線電」改做「靈魂」

但完全冇估到隕石成半舊跌咗落嚟搞到成個城鎮冇咗。不過同Frequency一樣,身在未來嘅瀧總算能夠及時警告三葉,成功救咗三葉同成條城鎮。

結尾

其實如果去到最後好似「秒速」般2人擦身而過但並不相識而結束嘅話,我都覺得OK。

不過始終,王道結局都係最好嘅。瀧呢個姐控總算搵上心意嘅姐姐。

我諗如果下個禮拜有時間,會再買飛睇多一次支持吓。

此篇文章於 11-11-16 11:15 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 11:09 PM   #313
Game Master

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
聽到一些不好的評語還延擔心,果然還是要親身看最重要
邊有啊?

如果你講緊「小魔星」作者江川達呢條離地葡萄友仔就算把啦。
http://rocketnews24.com/2016/10/07/809874/
http://forum15.hkgolden.com/view.asp...thorOnly=False

喺度話咩「喺業內人士眼中睇唔出呢套戲有咩專業性」。嘩,酸到啊。佢隨即喺Twitter被Gantz作者奥浩哉 寸佢「你邊L度專業呀?睇過?」

新海作品如果冇乜專業性,邊有可能立足咁多年兼套套獲好評?相反你又係乜水呀?淨係識畫工口作品。

此篇文章於 11-11-16 11:14 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 11-11-16, 11:34 PM   #314
Crazy Gamer

引用:
其實真係可以係BUG,因為完全可以係交換時擦覺然後係日記寫低(正常你同未來人交換左都八卦未來消息),不過咁就會變左另一個故事就係
個人意見

我覺得應該係人對時空認知既慣性,令男女主角都唔會特別留意年份

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
結尾

其實如果去到最後好似「秒速」般2人擦身而過但並不相識而結束嘅話,我都覺得OK。

不過始終,王道結局都係最好嘅。瀧呢個姐控總算搵上心意嘅姐姐。

個人意見2

去到果個位突然出音樂,其實心入邊已經大叫「又黎秒5!!??」
好彩最後係好甜嘅good end

此篇文章於 11-11-16 11:37 PM 被 Head Shooter 編輯。
舊 11-12-16, 12:31 AM   #315
尼路
The One

引用:
個人意見

我覺得應該係人對時空認知既慣性,令男女主角都唔會特別留意年份
之旦係
鄉下都算,但東京好難吧……你自己香港行出街都一堆有日子的廣告啦,佢重要新宿站日日行一個廣告都睇唔到難D喎……當然太認真就無謂反正睇完個下先覺,睇時唔覺就已經合格

舊 11-12-16, 01:03 AM   #316
Game Master

引用:
之旦係
鄉下都算,但東京好難吧……你自己香港行出街都一堆有日子的廣告啦,佢重要新宿站日日行一個廣告都睇唔到難D喎……當然太認真就無謂反正睇完個下先覺,睇時唔覺就已經合格
樓上已經有人解釋咗

交換身體係有「記憶清洗」呢個屈機設定。

三葉婆婆亦有提及過,以前好似同某陌生人交換身體,但之後就好快記唔返具體嘅事情,只留低感覺。

就算交換咗身體發現年份唔同,去返自己身體後又會開始記憶模糊起嚟以為係同一個年份。

舊 11-12-16, 03:17 AM   #317
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: sunhikari 查看文章
劇透

其實最後一次交換身體後雙方已經發覺有問題:
三葉去東京搵瀧但瀧唔記得,以為係交換身體時的失憶問題,所以重新介紹自己同比自己編織的髮帶比瀧
瀧跟指示同前輩約會完睇到最後講流星都即時有古怪但打電話又唔通,已經係做緊準備去飛驒搵三葉

而三葉比自己的手織髮帶比瀧其實係成個故事三葉救自己的關鍵黎
請重溫w
師兄,果段みつは係係17歲(2013年)去東京搵2013年仲係14歲既瀧,所以當時既瀧就緊係識你老鼠w
可以留意兩人高度差就明,另外瀧條護身繩亦係果時由みつは手上接過來的
到黃昏之時瀧都話,你係我識你之前搵我我點認得你?
瀧會有意識去救みつは係因為到2016年瀧先發生交換靈魂,呢個先係契機
約會完覺得奇怪咩流星呀?又打唔通電話先的起心肝去搵みつは,再串連到到發現原來系守町已消失...etc

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 07:07 AM   #318
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
結尾

我諗如果下個禮拜有時間,會再買飛睇多一次支持吓。

不能在一起先係新海誠
王道結局應該係商業決定

如果係地鐵望對方完,留番後面自行幻想,都不錯

電話型号不同呢個提示時空不同
我以為鄉鎮地方用5, 大城市用6 無咩出奇
如果你話佢地望日期知時空問題,咁三葉第一次返去就應該問呢部係咩型号

舊 11-12-16, 08:32 AM   #319
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我Android人

我Android人覺得部部iphone都一樣樣w
中學生,特別男生三年外表變化會好大點解會睇唔出唔同樣架
比較鐘意前半
後面變左救村民感覺有點偏離了主題
後半故事感覺有點變了"僕街”咁
覺得一開始的走馬燈片段唔加比較好
有長大了的三葉同比紅繩一幕自己劇透左自己

Ps.同樣搵明星配音但比香港的好太多了

由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 10:29 AM   #320
尼路
The One

引用:
樓上已經有人解釋咗

交換身體係有「記憶清洗」呢個屈機設定。

三葉婆婆亦有提及過,以前好似同某陌生人交換身體,但之後就好快記唔返具體嘅事情,只留低感覺。

就算交換咗身體發現年份唔同,去返自己身體後又會開始記憶模糊起嚟以為係同一個年份。
我都有提個
佢地交換緊發覺的話絕對可以寫係日記度,根本無可能擦覺到唔寫低,未來人喎?正常都八卦下寫低句原來你係2019年人?下屆特首邊個呀?(假設係香港,再過分D問六合彩發中左三年後分返俾你ETC)不過咁會邊左另一個故事啦……我都講左三次……

突然想起另一個BUG?
明明三葉去搵瀧個日佢係瀧個日記度話會見到流星(瀧約會日),但事實上佢去搵個日係流星前一日?搞錯時間?

舊 11-12-16, 11:30 AM   #321
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完,幾好睇,今次仲多咗啲岩井俊二味添
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 11:34 AM   #322
Crazy Gamer

引用:
突然想起另一個BUG?
明明三葉去搵瀧個日佢係瀧個日記度話會見到流星(瀧約會日),但事實上佢去搵個日係流星前一日?搞錯時間?
劇透

留日記係十月二號(因為三葉唔知隔日起身重會唔會係交換身體),約會係十月三號,流星係十月四號,無bug喎

此篇文章於 11-12-16 11:42 AM 被 Head Shooter 編輯。
舊 11-12-16, 11:50 AM   #323
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
感想
1)劇情流暢
2)現代人會唔留意日期!?
3)oppai玩笑咁多次
4)結局無意外
5)新海誠最通俗的一套

票房咁收得, 改做電視動畫做一季就好了

此篇文章於 11-12-16 12:07 PM 被 freemanl 編輯。
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-16, 12:19 PM   #324
Crazy Gamer

引用:
作者: freemanl 查看文章
感想

1)劇情流暢
2)現代人會唔留意日期!?
3)oppai玩笑咁多次
4)結局無意外
5)新海誠最通俗的一套

票房咁收得, 改做電視動畫做一季就好了
個人意見

2)自覺係現代人但真係唔會留意日期,只會留意星期幾既路過
3)某程度上可以幫到觀眾分得清幾時係瀧幾時係三葉(再加上變成胸有料又係美人女高中生,一個健全男高中生邊會唔手痕
4)其實天橋出音樂果下好驚再黎多次秒5
5)可能係商業理由喪失左d自己既詩文散集風格,不過都係因為咁所以會咁被大眾接受
舊 11-12-16, 12:55 PM   #325
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
個人意見

2)自覺係現代人但真係唔會留意日期,只會留意星期幾既路過
3)某程度上可以幫到觀眾分得清幾時係瀧幾時係三葉(再加上變成胸有料又係美人女高中生,一個健全男高中生邊會唔手痕
4)其實天橋出音樂果下好驚再黎多次秒5
5)可能係商業理由喪失左d自己既詩文散集風格,不過都係因為咁所以會咁被大眾接受
龍抓手

其實雖然有少少不文,不過佢差唔多每次出都係全場爆笑,衰格得黎又無重復真係唔錯。
嚇親細妹真係好好笑。
不過唔知點解畫到好似渣住兩舊石頭多 d 就真 ... 可能因為睇得太多星期一的 ...

標籤
你的名字, 新海誠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 新海誠「星を追う子ども」美術画集 2012年6月15日発売決定! money 日本動漫畫討論版 149 06-13-12 11:58 PM

現在的時間是 11:57 AM

手機版 | APP版