Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-29-23, 08:50 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《關於我和鬼變成家人的那件事》 (Marry My Dead Body)|許光漢、林柏宏、王淨主演

https://www.facebook.com/marrymydeadbody

https://www.imdb.com/title/tt22742964/

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%9...BB%B6%E4%BA%8B

https://youtu.be/01x0ciUX0y4

不敢相信!恐同男警吳明翰(#許光漢 飾演),誤撿地上紅包,沒想到紅包裡的對象是個男的(#林柏宏 飾演)!被迫男男冥婚的明翰,一路衰到底,不但甩不掉冥婚對象,就連警花林子晴(#王淨 飾演)埋線已久的緝毒案,都被他搞砸。為了挽救危機,恐同又怕鬼的明翰,別無選擇,即使人鬼殊途也要和鬼老公毛毛攜手跨界追兇!一場荒謬絕倫、笑中帶淚的旅程就此展開!

此篇文章於 04-29-23 08:56 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-23, 09:47 PM   #2
IDGAF
The One

《關於我和鬼變成家人的那件事》呢套臺灣電影真係好好睇,
居然係傳統靈異故事加入LGBT元素,
笑位非常多同密集,但去到結尾講毛爸做過的事又好感人,笑中有淚咁,
CG部份整到好似打緊機時的遊戲畫面咁,
飛車果段好正~!

原來當地有「路邊的紅包不要撿!」的民間習俗,
行衰運果段超搞笑,彈匣清空,淚…

冥婚班嬸嬸的台語對白好可愛,姑爺~!
1號新郎、0號新郎…

臺灣果邊都玩「澳門首家線上賭場上線啦」,
男角們的露出度意外地高~!
加埋蔡依林首舞孃,全場喪笑…

「旋轉 跳躍 我閉著眼
塵囂看不見 你沉醉了沒
白雪 夏夜 我不停歇
模糊了年歲 時光的沙漏被我踩碎」

"死GAY"個"鬼佬"look是喪屍吧?

遺願果度意外地講環保L…

個渣男原來係炎亞綸嚟,佢戲中個髮型好日系,
本身唔係fans對佢的印象停留係飛輪海頭年代…

女主角王淨之前睇《返校》果時已經覺得佢好靚女,
今次做「花瓶」個造型好似少女時代的范曉萱,

個八點檔連續劇Twist,扭橋幾好笑,
又合理地帶出禁毒訊息!
其實個大佬本身係咪隱性Gay,
之前同成班手下跳類似Just Dance的遊戲個樣又好姣咁樣。

最尾隻杯上面好似有句「人鬼可以冥婚 同志不能結婚」,
是舊時毛毛爭取同性婚姻的產物吧?

此篇文章於 04-29-23 10:29 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-23, 01:31 AM   #3
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
戲院日30蚊睇左,追車個Part確實正。
全套戲台語粗口橫飛。
結尾其中一part個twist我覺得要扣少少分。有d美中不足。
可以一看。

舊 04-30-23, 12:08 PM   #4
IDGAF
The One

電影《關於我和鬼變成家人的那件事》花絮『應導演要求認真製作篇』
https://youtu.be/uVClezcTyfk

全賴有你:程偉豪 導演出「股惑」做內褲替身 爆許光漢 零偶包欣然全裸跳鋼管 讚同志女神蔡依林 瞓身打造主題曲|Viu1 娛樂專題
https://youtu.be/Jb4wi6hn4A0

《關於我和鬼變成家人的那件事》由拍開驚悚片嘅程偉豪導演執導,電影加入冥婚場面,不過戲中嘅人鬼戀並唔恐怖,反而鬧出一連串爆笑事件。講到第一次見三位主角,許光漢、林柏宏同王淨,程導話同佢原本嘅印象差好遠。

青靚白淨嘅許光漢仲好打得,連場型爆動作戲,許太太們實睇到心心眼。不過最令大家心跳加速,應該係啲裸露鏡頭,其中一場許光漢被林柏宏上身嘅戲,要喺大庭廣眾下全裸跳鋼管,究竟程導係點說服佢除衫㗎呢?有別於之前拍嘅電影,今次題材比較輕鬆,同班演員又玩得勁開心,程導仲open到做埋內褲替身添!《關於我和鬼》仲有一位天后Jolin蔡依林助陣,片中除咗加插好多Jolin嘅經典歌,而主題曲亦由佢親自打造㗎!

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
追車個Part確實正。
睇製作特輯講原來果4分鐘飛車場面係6個工作人員用咗10個月時間整的~!

舊 04-30-23, 09:16 PM   #5
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
琴日睇咗早場,都係好平常台片味,有笑有計算的淚,兩男主一陽一陰都表現得好合適,好多場口都幾好笑,女主比較小場口但王淨同之前月老感覺又唔同了,感覺更靚又進步咗
同場幾多後生內地女生睇,睇到wewa 鬼叫,不過有位不時用手機揄拍男主啲露鼓位,國內係比人任影的嗎?

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-23, 06:19 PM   #6
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
琴日睇咗早場,都係好平常台片味,有笑有計算的淚,兩男主一陽一陰都表現得好合適,好多場口都幾好笑,女主比較小場口但王淨同之前月老感覺又唔同了,感覺更靚又進步咗
同場幾多後生內地女生睇,睇到wewa 鬼叫,不過有位不時用手機揄拍男主啲露鼓位,國內係比人任影的嗎?
唔知,個我睇個場都係咁有人揄拍,重要開Flash影…

今日K11賣謝票場又係好多講普通話既女仔買左。男既都有。
K11有成四場都買唔到,去左星影得兩場反而買到。

舊 06-22-23, 09:22 PM   #7
IDGAF
The One

炎亞綸係戲內飾演同性戀渣男,估唔到現實佢真係一個同性戀渣男嚟~!!!

舊 06-22-23, 09:29 PM   #8
IDGAF
The One

蔡依林唱的「關於我和鬼變成家人的那件事」電影主題曲《親愛的對象 Untitled》好好聽,
上埋THE FIRST TAKE~!

個MV,加埋刪剪片段幾乎係毛毛前傳嚟。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[港產] 《死屍死時四十四》 (Over My Dead Body) | 毛舜筠、鄭中基、黃又南、余香凝、呂爵安、楊偉倫、劉江、黃文慧、胡麗英領銜主演 IDGAF 電影版 4 04-26-23 09:11 PM
年年驗身, 令你放心!!! (Body Check!)(#109 牙科保健已經發出!) KIM ~清談館~ 124 01-22-10 07:26 PM
Cloverfield X Dawn of the Dead = George A. Romero's Diary of the Dead GimGim 電影版 2 01-15-08 10:21 AM
[明珠日劇] 不能結婚的男人(He Who Can't Marry) [全卷完...next stage輪舞曲(搵人開新topic XD)] W!LL Neo Entertainment TREND 285 04-26-07 12:00 PM
我的女不跟 i get marry kangchun 手提遊戲機討論版 1 06-08-03 11:15 AM

現在的時間是 03:58 PM

手機版 | APP版