Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-13-21, 04:25 PM   #501
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
如果知道漫畫原著的TVA,會明白佢哋點解咁樣。
真係spoiler
TVA構成,個三個Time keepers(即係個三個人像),其實係喺end of time時最後的三位TVA成員,佢哋穿越返古時,創立TVA。其實同Tenet故事有相似,當然係咪原創都冇人知了,可能有其他科幻故事係咁寫都唔定。

Marvel漫畫所謂的未來論係假的,冇一個講未來的故事最終會成為canon事實。其實係否定咗必然論。所以永遠冇一個故事係講到明由616(漫畫canon)的未來回到現在,因為根本唔成立。或者幻想為:616條時間線就係到現在,之後的仲係不斷發生緊,其他的所謂未來只會係其他已發生的唔同時間線。

另外一睇TVA已經覺得係1984 Big Brother翻版,電視、海報、口號大外宣。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-21, 05:06 PM   #502
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
兩位老細個見解有道理,唔係一下子跳去到話唔掂,畀個禮你~

此篇文章於 06-13-21 05:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-21, 06:29 PM   #503
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
Loki 第一集

見到偏離神聖timeline嘅宇宙會被時空管理局TVA reset

Reset係咩意思?強行清除?咁就好似FGO嗰啲異聞帶咁?

同埋呢個神聖timeline係咪淨係得一個,抑或好似FGO咁容許有特定數目嘅平行timeline存在?

如果只係得一個timeline,咁Endgame發生嗰啲時空干預就唔會發生,所以都係傾向覺得三個Timekeeper係容許少許偏差(喺嗰啲TVA Agent手機顯示嘅紅色線入面)。咁樣先至會有Multiverse呢個概念

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-21, 10:50 PM   #504
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
Loki 第一集

見到偏離神聖timeline嘅宇宙會被時空管理局TVA reset

Reset係咩意思?強行清除?咁就好似FGO嗰啲異聞帶咁?

同埋呢個神聖timeline係咪淨係得一個,抑或好似FGO咁容許有特定數目嘅平行timeline存在?

如果只係得一個timeline,咁Endgame發生嗰啲時空干預就唔會發生,所以都係傾向覺得三個Timekeeper係容許少許偏差(喺嗰啲TVA Agent手機顯示嘅紅色線入面)。咁樣先至會有Multiverse呢個概念
佢的講法,自古以嚟因為某啲原因出現過好多multiverse,然後各個multiverse發生一場大戰(Secret Wars),之後TVA為防止再出現同樣事情,開始規限只有一條時間線。方法就係每次出現多一條時間線,就將佢消滅。例如:Thanos由2014年穿越到2023年死咗,咁就會出現一條時間線係冇Thanos冇snap冇blip,呢條就比佢哋delete咗。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-21, 12:50 AM   #505
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
佢的講法,自古以嚟因為某啲原因出現過好多multiverse,然後各個multiverse發生一場大戰(Secret Wars),之後TVA為防止再出現同樣事情,開始規限只有一條時間線。方法就係每次出現多一條時間線,就將佢消滅。例如:Thanos由2014年穿越到2023年死咗,咁就會出現一條時間線係冇Thanos冇snap冇blip,呢條就比佢哋delete咗。
咁美國隊長喺Endgame最後返去同Peggy成家立室果條timeline點計?記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。老隊長喺片尾利用Pym Particle專登再返去將個盾交俾阿Sam,然後再返去同老Peggy養老。

係咪因為隊長冇乜點干涉所以被容許繼續存在?

舊 06-14-21, 01:16 AM   #506
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
咁美國隊長喺Endgame最後返去同Peggy成家立室果條timeline點計?記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。老隊長喺片尾利用Pym Particle專登再返去將個盾交俾阿Sam,然後再返去同老Peggy養老。

係咪因為隊長冇乜點干涉所以被容許繼續存在?
今集有件好似Peggy 嘅女仕喺Loki 背景過鏡,比TVA拉咗
不過算啦,TVA咪=MCU編劇

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-21, 08:21 AM   #507
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
記得好似係Russo抑或Feige佢哋親自證實嗰條timeline係另一個新timeline嚟嘅。
Russo 的確講過
但Feige 就算個刻已經知會拍TVA都當唔知啦

就好似第一集所講,一句”it is supposed to happen” 就攪掂 haha
由手機版發出
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-21, 01:40 PM   #508
肉羊哩咖
griffin611

所以好懷疑 TVA 係「有啲嘢」,就係真係得一條 timeline,要搞成噉好可能都係因為私利~

舊 06-15-21, 02:18 PM   #509
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
所以好懷疑 TVA 係「有啲嘢」,就係真係得一條 timeline,要搞成噉好可能都係因為私利~
呢樣野100%係私利, 1條TIMELINE係邊個同乜野準則去決定先? 復仇者可以改變而LOKI就唔可以?

舊 06-16-21, 04:11 PM   #510
肉羊哩咖
griffin611

TVA 911

Loki S1E2: 故仔終於差唔多完咗齋噏,開始引爆,某重要角式登場,但係動機不明。而 TVA 繼續暗示佢係有啲嘢,不過 Marvel 呢兩套都唔可靠嘅,唔好噉快下定論住。Owen Wilson 拍 Tom Hiddleston 繼續好掂,冚過晒其他演員,啲火花好過 FAW 添~

舊 06-16-21, 08:55 PM   #511
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
Tva看來強大但內在很多問題

始終只有6集劇情真是要馬上進入高潮了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-21, 09:37 PM   #512
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
撈奇2
新的舊人正式登場就已經開始今個MCU phase 主菜,真夠爽快

舊 06-18-21, 12:21 AM   #513
Game Master

Tom Hiddleston同Owen Wilson曾經喺活地阿倫嘅2011年電影《情迷午夜巴黎》 Midnight in Paris 同台演出過,所以佢哋兩人喺呢度嘅演出係相當有默契。當年Tom Hiddleston仲要係剛剛因為演Loki先開始紅。(Midnight in Paris又係同時空穿梭有少少關係)

Loki第二集感想:

乜地球氣候變化去到2040年代就已經咁喪?連續幾年都出現咁多天災?(起碼根據神聖timeline所講)

前排有啲YouTube台推測過,今次嘅反派係性轉換嘅Loki。

臨尾TVA總部某電腦螢幕顯示出嘅分支地點同時間有大把彩蛋:地點包括Vormir (Soul Stone及Red Skull嘅所在地),Asgard,Xandar (GotG第一集),Ego (Starlord老竇)

有個理論係話TVA所有員工都係被清除記憶嘅「聽話」Variant,包括Mobius,所以先有咁多人服務嗰三個Timekeeper。Loki同Mobius嘅對談中隱約見到Mobius有啲渴望享受踩水上電單車嘅自由自在生活,與其話TVA「教化」Loki,不如話Loki嘅不何預測性係慢慢影響緊Mobius。

舊 06-18-21, 11:38 AM   #514
Eking

覺得反派係 TVA 本身制度...

舊 06-18-21, 12:49 PM   #515
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
我既理論係 Timekeeper / TVA想 打做一條絕對Order的Timeline (今集都Mobius都提過TVA Endgame想點)
但咁樣即係無Freewill, 個freewill沿自Timekeeper / TVA
而Loki的Chaos正正想破壞呢個絕對統治

引申就係Phase 4的Multiverse... 加埋傳言中的Kang the Conqueror...
420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-21, 03:28 PM   #516
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
第二集9估

根本無Time Keepers,TVA個boss係Kang,可以肯定Mobius level既前線人員係真係唔知,又或者全部都唔知
而我都係建基於Kang係新Phase既boss呢個不確定情報9估
1.個故走向應該就係反Time Keepers,如果真係神揸fit咁好難反到,係Kang就現實好多
2.TVA其實只係靠科技做野,完全唔似神既手下
3.黑妹上司話Time Keepers關心緊呢個事件,又係唔似神既態度,但換做Kang黎諗就合理好多
4.維持一條時間線呢個動機應該同Kang利害一致
5.點解Avengers可以例外好明顯有私心,唔似神做,Time Keepers目的如果只係keep一條時間線就唔應該有例外,但如果係Kang就非常有可能(例如要有end game Kang先出到世)
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-21, 06:35 PM   #517
肉羊哩咖
griffin611

題外:Midnight in Paris 呢套正! 咁多套 Woody Allen 片,呢套叫睇得明又有趣,笑啲人凈係識得懷舊。

E02 有樣要吐嘈嘅係:點解又係 I Need a Hero 呢隻歌嘅? 唔夠兩個禮拜:He-man 個予告用,SE 隻 Guardians of the Galaxy game 又用~ 好厭呀!

舊 06-23-21, 03:47 PM   #518
肉羊哩咖
griffin611

絕世天劫

Loki S01E3: 今話幾短,係密集動作好睇劇力相當弱;另一個主角 ok,但同 Loki 啲火花爭啲。TVA 幕後真相又露多咗少少。如果呢話最後係個幻覺嚟,一定界刂櫈!

另一個主角⋯
覺得佢唔係 Lady Loki

此篇文章於 06-23-21 09:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-23-21, 09:25 PM   #519
C.Ryo
Game Master

撈奇3
男女主互相理解感情大進多步?
TVA上層先係真villain?

舊 06-23-21, 09:50 PM   #520
鐵之侍

今集動作戲算不錯,最後一鏡到底的方式延好的

果然tva是不可相信

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 06-24-21, 02:05 PM   #521
Eking

..TVA 3佢頭會唔會有人係我地認識人呢?

.....
推斷, 冇實證

上面師兄有講到漫畫TVA由來 "TVA構成,個三個Time keepers(即係個三個人像),其實係喺end of time時最後的三位TVA成員,佢哋穿越返古時,創立TVA。其實同Tenet故事有相似,當然係咪原創都冇人知了,可能有其他科幻故事係咁寫都唔定。"

係第3集入面有講到TVA入面人其實都是人類.....

以MCU為主要故事方向去諗 :

1. TVA 係量子領域說法其實可信度相當高: 可以以科技去到任向時間點; 無限寶可無效化 (單純以ANT-MAN 係量子領域逃過THANOS 跳指, 有可能只是機率問題);

2. TVA 3巨頭係人類

先以師兄以漫畫入面說法 : "end of time" 係指MCU入面而出現真正世界末日, 就只有THANOS係ENDGAME入面講"將宇宙化為粒子再創造新宇宙", 假設TVA3巨頭就是來自呢條TIMELINE, 咁佢地默認復仇者回到過去說法就變得好有力, 因為Dr.S 說過只有一種贏可能性, 回過去係必然事, 如果"end of time"出現情況下, 而當時能夠進入量子領域人只有4名, 第1/2代ANT-MAN 同WASP, 再加上TVA只由3人創立, 即係4人當中會有1人係會死.....

TVA 入面都係人類本身好大可能就係因為3佢頭本身都是人類, 其實ANT-MAN2 第1代WASP點解會老之前都冇人提及過, 其實第1代WASP係來自TVA "end of time" 定係其他TIMELINE ?

...睇完笑笑就算XD

此篇文章於 06-25-21 10:12 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-21, 07:37 PM   #522
Game Master

真係估中咗,TVA啲員工幾乎都係被洗晒腦嘅Variant

Mobius都幾慘,佢可能原本只係1990年代某件水上電單車發燒友,唔知點解陰差陽錯偏離佢嘅指定命運就被TVA標籤成為Variant並收編成為員工。Wow (Owen Wilson口頭禪)

今集文戲比較多,都係Loki同Sylvia開始認識對方,所以今集比之前短成10分鐘。

要去到臨尾先開始多啲打鬥

舊 06-29-21, 01:03 AM   #523
肉羊哩咖
griffin611

WV 據報改咗最尾個 post credit,只係好細改,未得閒睇。

此篇文章於 06-29-21 01:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-30-21, 03:53 PM   #524
肉羊哩咖
griffin611

石破天驚

Loki E04 有啲嘢你估到,有啲估錯,最重要,一如之前個訪問時透露咁:估佢唔到!下一話令人期待!!!

注意第一次有 mid-credit,要睇落去。

個人意見:開透都係過咗星期日先好啲。

此篇文章於 06-30-21 04:10 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-30-21, 06:57 PM   #525
鐵之侍

今集真是驚人的一集,某位舊角色以特別方式回來

便當(?)大派發,最後算有點驚喜?

果然洛基真是戀愛了

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 04:46 AM

手機版 | APP版