Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-12-16, 05:05 PM   #1
ACBLD
Junior Member
新手

註冊日期: Jan 2016
如果我想整game...

如果我有一個idea
又覺得可以整到一個遊戲出黎
耐無耐玩 受唔受歡迎 我就唔知
不過我只可以算得上係知道所有遊戲裏面會有既野
但系我唔識整game 0知識
我會肯學 不過我係澳門 澳門好似無咩整game既課程

隻game唔會太難
大概會類似minecraft變左2D game
畫質好dd
無咁多mod
加左少少系統咁樣

大家會建議
1.我去學 然後自己整
2.定係招攬一d人幫手
3.其他...

求分析
ACBLD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 05:13 PM   #2
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
你有多少本錢?

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 05:26 PM   #3
~小鬼~
God of Gamer
白虎白虎白白虎

註冊日期: Dec 2009
PSN  IDgavinng
Coding Graphic Music, 你自己識邊一樣?

FGO : 339,715,785
~小鬼~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 05:51 PM   #4
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
寫隻貪食蛇玩下先啦
我當TUI做得, 唔洗fancy
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 06:04 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
目標係
1.自娛
2.同人game
定3. 創業做game賺錢?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 06:16 PM   #6
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
1.如果有graphic, coding根底, 都有機會自己整, 否則條路好難行. 音樂音效依D買罐頭都仲可以
依家自學其實都唔一定要上堂,買書自學+網上都好多教程
2.有錢乜都得
3.整份proposal去各大game廠自薦?

唉, 又提起自己傷心事, 想整隻game十年都未郁過XDD

相薄

此篇文章於 01-12-16 06:21 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 06:18 PM   #7
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
一係就用RPG MAKER囉, 好似會比較易?
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 08:14 PM   #8
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
目標係
1.自娛
2.同人game
定3. 創業做game賺錢?
由手機版發出

1、2的話在邊度做都無所謂
3的話,離開馬交

去外國又好、上內地又好、去台灣

你自己能力善長做計劃、或是美術/寫code包晒上身,大家唔熟你,你問自己想點比較好

你想找人幫你做game,你有無錢? + 有無料?
就算有計劃書都要錢,請人寫code/畫圖

上堂的作用除左用來學野,其實還用來找工具人(笑) 或「不同能力的朋友」

其實,如果你認真或興趣想做game,
你應該直接開始動手做,既然你知道自己係0智識的話,至少買堆書開始睇一次,順手確定自己有無興趣 or 3分鐘熱度先啦

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 08:25 PM   #9
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
想學game又想有系統,建議你去南韓/日本報讀專門課程。另外,南韓仲有專業嘅公開試,審核你嘅水平。

不過,你若有億萬身家,我都係建議你請大公司幫你整啦

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 08:40 PM   #10
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
我真係試過有個富二代客,想威比阿爸睇,所以放低60萬比我寫隻app放上架,條件係用佢名就得,60萬任我用

舊 01-12-16, 09:29 PM   #11
奇妙Go1
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
a.i比較難, 要有深刻的data structure、algorithm功底
奇妙Go1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 10:56 PM   #12
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
用unity, 求求奇奇就嘔到D 野出黎,近乎乜平台都玩到, 自學就得

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-16, 11:33 PM   #13
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
用unity, 求求奇奇就嘔到D 野出黎,近乎乜平台都玩到, 自學就得
冇記錯的話CMO係用unity,第一次見到真係嚇親人!有創意真係用乜都過癮!

舊 01-16-16, 04:59 PM   #14
ACBLD
新手

明白

主要係有個IDEA 想試試
不過我係一塊白板 咩都無
無錢 無料

整份proposal去各大game廠自薦?
姐系咩都要描述
一五一十寫出黎去sell?
如果佢唔採納你 然後自己返去copy 會點?

善長做計劃
我覺得我係以一個玩家既身份去完善e個game
我知個game要咩 質量 但系我唔試整

會唔會有可能係:
我去gourp一班認同IDEA
一齊傾 佢地整 我搞idea部分?

因為我打算係由mian idea開始,慢慢update其他野(其他系統.畫質.聲效.效果)
由2D to 3D
不過up一個版本既話 隻game會好似第二代甘樣 D資料好似好難轉移...

因為我對遊戲既概念係0
仲係讀ing大學,身邊無試寫game既人
寫程式都有少少
玩左咁多年game 都會有少少自己的感受
覺得自己需要D咩game 咩類型 咩內容
所以先開始e個念頭
我有make低關於隻game既內容
遲D可以 寫曬
由開game既畫面大概係點
然後下一個畫面係點
入到game要點玩
地圖係點 有咩可以玩 有咩功能
玩法係點
死左會點....
好多好多我腦都有曬畫面

所以先好糾結要點樣開始落實e樣野
講真sell唔sell得 就真系無考慮過

你地會點睇..
ACBLD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-16, 06:17 PM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
Unity 啲 course之前讀過,如果有programming 同 3D software 底係唔難學,雖然可以自學,不過有人教會快上手,讀完幾堂可以做到推幣game同簡單RPG game

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-16, 10:48 PM   #16
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: ACBLD 查看文章

會唔會有可能係:
我去gourp一班認同IDEA
一齊傾 佢地整 我搞idea部分?
除非你個idea非常獨特 + 你做執行的能力好強,可以有效運用整隊人

否則,別人為什麼要花時間(時間=錢)去完成你的game?
人地識寫code既自已出idea,佢自己請美術唔好? 點解要你?

一般來講
相同興趣集起來做game呢家野,除非大家同你係熟左N年的朋友,否則最後多數係浪費時間。
你出idea就要用錢去執行

一係你計劃定去邊度賣,講定點分帳

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-16, 08:11 AM   #17
ACBLD
新手

明白..
我打算學左寫code先
試試自己既斤兩

有無網址好介紹~?
自學會比較適合我多D
or即時視頻教