Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-15-12, 04:13 PM   #1
kimtch
God of Gamer

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
NAS & AP 數問

nas完全唔識但係無啦啦要去搵

有冇d乜要注意下

ap 如果我要幾十人同時連又要穩定. 有冇邊隻牌子/model提供下
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-12, 04:16 PM   #2
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDSiulok
引用:
作者: kimtch 查看文章
nas完全唔識但係無啦啦要去搵

有冇d乜要注意下

ap 如果我要幾十人同時連又要穩定. 有冇邊隻牌子/model提供下
concurrent 幾十人又要穩定的 AP: Aruba

舊 05-15-12, 04:22 PM   #3
kimtch

引用:
作者: jackiecyho 查看文章
concurrent 幾十人又要穩定的 AP: Aruba
從邊一方面得出呢個結論架
舊 05-15-12, 05:04 PM   #4
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

引用:
從邊一方面得出呢個結論架
concurrent 幾十人一齊連已經係一個small office/enterprise level 既wireless network, 用一般街買既都唔會頂得順, aruba 只係其中一個choice for enterprise wlan

舊 05-15-12, 06:23 PM   #5
kimtch

引用:
concurrent 幾十人一齊連已經係一個small office/enterprise level 既wireless network, 用一般街買既都唔會頂得順, aruba 只係其中一個choice for enterprise wlan
咁仲有冇其他牌子做個比較
舊 05-15-12, 08:14 PM   #6
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
十幾廿人既
http://www.tp-link.com/en/products/d...el=TL-WR1043ND
豐儉由人呀

唔夠咪插多幾隻同版子做REPEATER都得

NAS方面
synology未用過但風評幾好
http://www.synology.com/index.php?lang=default

QNAP成日同人SET,幾易SET,但FULL DSIK時會有機會成隻嘢傻咗,所以一定要SET Quota
http://www.qnap.com/cht/index.php?sn=67&lang=zh-tw

NAS一定要SET到佢係做完BACKUP、HDD等EVENT發生時會SEND個EMAIL畀你,因為呢D嘢九成九都唔會成碌去MON住,一爆鑊就好金,尤其是用NAS做FILE/FTP SERVER既

此篇文章於 05-15-12 08:19 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-12, 08:30 PM   #7
Norm
=_="""""

NAS你file size有幾多?

舊 05-15-12, 09:51 PM   #8
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
十幾廿人既
http://www.tp-link.com/en/products/d...el=TL-WR1043ND
豐儉由人呀

本身得一隻, 再加一隻repeater 成套野bandwidth 減一半喎, 你指加repeater 定AP 先?

舊 05-15-12, 10:42 PM   #9
kimtch

引用:
作者: Norm 查看文章
NAS你file size有幾多?
其實而家就係話2T覺得都唔夠放又比人當左垃圾筒咁用..
佢就想換隻NAS.. 我自己就覺得冇乜咁既需要...
舊 05-15-12, 10:53 PM   #10
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

引用:

聽你咁講似係要SAN 喎

舊 05-15-12, 11:00 PM   #11
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
十幾廿人既
豐儉由人呀

NAS方面
synology未用過但風評幾好
http://www.synology.com/index.php?lang=default

QNAP成日同人SET,幾易SET,但FULL DSIK時會有機會成隻嘢傻咗,所以一定要SET Quota
http://www.qnap.com/cht/index.php?sn=67&lang=zh-tw

NAS一定要SET到佢係做完BACKUP、HDD等EVENT發生時會SEND個EMAIL畀你,因為呢D嘢九成九都唔會成碌去MON住,一爆鑊就好金,尤其是用NAS做FILE/FTP SERVER既
隻WR1043ND個NAT得160Mb,十個人用就平均得16Mb=2MB、1MB UL+1MB DL,真係忍得先好…

QNAP如果唔亂咁UPDATE FIRMWARE的話都仲好,因為UP左唔代表一定好,真係有機會成個RAID炒左救唔返

引用:
>2TB放垃圾的話是但搵隻2 BAY NAS算啦,平有平玩,炒左唔心痛
反正放得垃圾就個個都係一樣: 有2TB空間就有1.5TB(或以上)垃圾、有10TB空間就會有8GB(或以上)垃圾

真係要穩定的話就搵張LSI RAID咭組PC NAS啦
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-12, 12:56 AM   #12
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
NAS 好明顯係看你預幾多錢,要幾大,DATA 重唔重要先決定到你要買邊隻

AP 用緊呢隻netgear wndr3700, 測試過一隻AP俾20人連住做網上TRAINING,2日內穩定
長期答你唔到

舊 05-16-12, 07:37 AM   #13
RPG之鬼

引用:
本身得一隻, 再加一隻repeater 成套野bandwidth 減一半喎, 你指加repeater 定AP 先?
repeater+AP
因為有個CASE係有幾隻AP再加幾隻repeater,唔同區既人連唔同,平均行起黎佢地話冇問題

引用:
作者: teealpha 查看文章
隻WR1043ND個NAT得160Mb,十個人用就平均得16Mb=2MB、1MB UL+1MB DL,真係忍得先好…

QNAP如果唔亂咁UPDATE FIRMWARE的話都仲好,因為UP左唔代表一定好,真係有機會成個RAID炒左救唔返

>2TB放垃圾的話是但搵隻2 BAY NAS算啦,平有平玩,炒左唔心痛
反正放得垃圾就個個都係一樣: 有2TB空間就有1.5TB(或以上)垃圾、有10TB空間就會有8GB(或以上)垃圾

真係要穩定的話就搵張LSI RAID咭組PC NAS啦
睇下你想要幾快囉
一般文書用1-2MB已經很足夠,同樣又係有個CASE都係咁樣,大約廿幾個DEVICE(NOTEBOOK(上SERVER)+電話(多IDLE))用同一隻AP都冇問題,係UPLOAD幾百M嘢時先睇到慢

硬嘢一般都唔會隨便更新FIRMWARE吧,正如底板BIOS或DRIVER都唔會隨便更新
再者更新得應該都有ADMIN RIGHTS,咁即係……

如果覺得TPLINK呢D慢,買隻AIRPORT、NETGEAR囉。AIRPORT實際未用過,但據說50人都有速度保證。NETGEAR實際用過,係一個正正常常開陽環境下十幾廿人都冇問題。同樣BELKIN也是。

其實LZ先定咗預花幾$再去睇料會好D
好似上面講用SAN,我都想話用佢,但真係唔知LZ公司會唔會畀呢筆$

引用:
垃圾筒呢樣一定要管制,尤其是自家垃圾筒,同ADMIN講完→OK後,再出通告SET時間去DEL
呢樣嘢真係要做架,唔係多多都唔夠用
見過一個CASE將公司SERVER其中500GB做咗私家相簿,所以呢

此篇文章於 05-16-12 08:04 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-12, 09:09 AM   #14
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

其實SAN 呢家野, 冇budget既咪用HP MSA, 幾皮野有4.幾T 你用啦, 幾皮野一個高層一個月人工o者

舊 05-16-12, 10:41 AM   #15
Norm
=_="""""

引用:
點樣垃圾桶法?2T DATA係咪DATA嚟,你放DB定FILE?將啲唔重要既DATA同重要既DATA放埋一堆唔係咁好

舊 05-16-12, 10:57 AM   #16
kimtch

引用:
點樣垃圾桶法?2T DATA係咪DATA嚟,你放DB定FILE?將啲唔重要既DATA同重要既DATA放埋一堆唔係咁好
其實就應該係2t都會放vm..
舊 05-16-12, 11:09 AM   #17
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
1043d 幾十人連?

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-12, 11:19 AM   #18
kimtch

OOPS 岩岩收到更收既information就係..

ap係用黎internal use 要求會唔會降低左?
舊 05-16-12, 11:28 AM   #19
Norm
=_="""""

引用:
其實就應該係2t都會放vm..
VM應該係用緊SAN去CONNECT吧.....你而家果隻STORAGE咩嚟架

舊 05-16-12, 11:32 AM   #20
kimtch

引用:
VM應該係用緊SAN去CONNECT吧.....你而家果隻STORAGE咩嚟架
而家只係有一隻external 2t 做storage, 同埋隻nas好似話要裝下d 幾十mb既file當埋ftp.
放果d vm就應該係唔會被execute...(?)

sorry我唔熟nas
舊 05-16-12, 11:39 AM   #21
Norm
=_="""""

引用:
而家只係有一隻external 2t 做storage, 同埋隻nas好似話要裝下d 幾十mb既file當埋ftp.
放果d vm就應該係唔會被execute...(?)

sorry我唔熟nas
VM裝唔到喺NAS度...你而家一隻SERVER拖一個EXTERNAL STORAGE做VM,另外買一隻NAS做FTP,如果GROWTH唔大,唔CRITICAL既話買番隻QNAP啦

舊 05-16-12, 11:50 AM   #22
kimtch

引用:
VM裝唔到喺NAS度...你而家一隻SERVER拖一個EXTERNAL STORAGE做VM,另外買一隻NAS做FTP,如果GROWTH唔大,唔CRITICAL既話買番隻QNAP啦
其實我vm既意思應該都係當data咁放係入面有需要先拎出黎用

理論上 唔會買多隻nas做ftp咁豪氣... 我老細p
舊 05-16-12, 11:51 AM   #23
jackiecyho
Game Master
特殊戰技教導隊

引用:
其實我vm既意思應該都係當data咁放係入面有需要先拎出黎用

理論上 唔會買多隻nas做ftp咁豪氣... 我老細p

咁講...倒不如拮隻usb harddisk 落server 做backup....

舊 05-16-12, 12:03 PM   #24
kimtch

引用:
咁講...倒不如拮隻usb harddisk 落server 做backup....
咁頂頭要搵著我黎搞, 我都冇計
收到order都係當學野咁搵
其實而家approach就係得隻usb hdd..
舊 05-16-12, 01:04 PM   #25
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
不如你話俾我地知有幾多錢可以玩先LA

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
問牛與NAS GGGG 手機資訊/電腦軟硬討論 13 09-10-08 11:29 PM
backup NAS問題 肥陸行鳥 手機資訊/電腦軟硬討論 0 01-12-08 12:36 PM
想買部NAS ZERO NEKO 手機資訊/電腦軟硬討論 44 09-15-07 10:31 PM
NAS 做 PHOTO ALBUM? yuchai 手機資訊/電腦軟硬討論 0 08-26-07 03:58 PM
[GBA & ETC]問題數問 7ming_格鬥苦手 手提遊戲機討論版 8 06-18-04 11:53 PM

現在的時間是 08:29 PM

手機版 | APP版