Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-24-19, 11:35 AM   #151
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: whassupbun 查看文章
但今集又反駁番TLJ「咪住...都係bloodline重要啲」

根本新三部曲就係:
TFA: 個故事我想咁
TLJ: 我唔鍾意呀, 我想咁
RoS: 我唔鍾意你想咁, 我要返番去我想咁。我當TLJ冇發生過, 睇我表演點樣用一集既時間交代兩集既劇情吧
票房證明一切, 其實TLJ有些概念唔錯, 可惜都有好多莫名奇妙既角色情節(Rose, DJ)搞到劇情斷片... RoS要保本, 自然又走返回頭. 好心一早就搵JJ拍晒三集就唔使煩.
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-19, 08:05 PM   #152
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
空戰 動作都一般般 結尾重膠膠地
成隻艦都打爆 重徒手爬遺跡
係有贈品送都算意外
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-19, 08:09 PM   #153
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
終於睇咗。

只能講,JJ已經盡佢所能去挽救RJ遺留落嚟嘅爛攤子。不過起初我冇期望,所以亦冇乜點失望。

RJ同KK喺TLJ對大量故事及角色設定嘅大肆破壞實在大得太離譜,搞到JJ要undo晒RJ嘅喺TLJ將設定亂改一通嘅破壞,兼焗住用一集時間去講返兩集嘅故仔(VIII應有嘅原本設定+IX),但JJ最多只能夠令個三部曲唔會災難性收場,但講唔上令任何人滿意囉。

就算你話JJ風格好鍾意故弄玄虛加返炒IV-V-VI嘅橋段嚟用,如果呢三集VII-VIII-IX全部由JJ主導嘅話,起碼故仔有個連貫性喺度。

如果我係迪迪尼,真係索性炒晒依家呢班友reboot過VII-VIII-IX,俾將會接手埋星戰事務嘅Marvel Studios總裁Kevin Feige可以由零開始做過,同埋真係要比George Lucas多啲話事權,而唔係好似KK咁無恥將Lucas架空不特此,仲要周圍攞Lucas嘅朵,要佢出嚟做宣傳活動。

(如果reboot嘅話,啲舊角色演員年事已高,都唔會期望佢哋會有能力返嚟拍,所以向佢哋索取肖像權後就搵其他演員飾演,然後用CG key佢哋嘅樣上去算。)

而家睇晒呢三部曲後,我對迪迪尼版嘅星戰情至意盡,小弟會將佢哋由我記憶度刪除。星球大戰對我嚟講只得六集。

此篇文章於 12-25-19 08:12 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-19, 08:38 PM   #154
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
(路過)1 有關 George Lucas 主理:樓上有老細舖過,當年 George Lucas 留底咗嘅後三部曲嘅極詳細「大綱」,當中好多構想都嚮呢三部電影中呈現咗出嚟,但啲片有人加咗啲手法落去令到啲味唔同咗,畀部份 fans 嘈,但本人作為一個長期老粉,睇咗佢呢個版本拎晒頭唔 buy;再者,佢親手搞喎咗前傳,當然有啲一開始睇前傳嘅會唔認同喇,但現實係滴住嚟未收購之前,冇人敢再開星戰電影。

2 有關 JJ:佢係咪有咁大話事權本人有保留,因為之前「確定」咗飾演過 Dr Who 嘅 Matt Smith (來源 https://www.hollywoodreporter.com/he...ode-ix-1138018 ) 被傳會嚮第九部演一個「極重要角式」,連 IMDB 都曾經有佢個名,但之後除名。傳聞話佢其實係請返嚟演呢部嘅大奸角,呢個係 JJ 同 George Lucas 傾過之後嘅決定,但 KK 同 Bob Igar (唔知邊個,可能兩個都有份)覺得突然爆過新角式出嚟,驚啲觀眾唔受,要穩陣啲,所以整返 Darth Sidicious 出嚟。

3 有關 TLJ 個票房:開畫個週末的確勁,因為 fans 啲期待極大,你睇之前有幾多片拆解啲預告就知,單美帝都收過二億花旗紙,但係(!!!)第二個禮拜隨即插水接近七成,(二流)分析指因為觀眾評價唔多好,跌幅比一般超英片慘(一般唔過六成),雖然最終個票房都好好,當年最收得,弊在得罪咗啲fans 兼最賺錢嗰啲週邊賣唔出,令滴住嚟極之唔滿意云云。而呢套啲觀眾評價唔錯,睇吓後勁點。

始終未正式入過場唔敢數落去,留返睇咗再講/嘈。

此篇文章於 12-25-19 09:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-19, 12:23 AM   #155
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
George Lucas 原本7-9 意向同最後有乜改變呢篇有講
https://www.polygon.com/2019/12/10/2...lot-characters

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-19, 12:38 PM   #156
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
但KK 同 Bob Igar (唔知邊個,可能兩個都有份)覺

照計就只係KK,話哂真係佢份工職責所在,SW搵得錢再多都只係成個Disney 的一小部份,Bob Igor 要管都管炒唔炒KK吧

Sent from my iPad using Gaforum
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-19, 05:00 PM   #157
王小虎

註冊日期: Apr 2002
票房差過7,8,基本上自7彈起過之後一路跌。TFA其實大收我都覺有啲奇怪,可能吸到某啲未睇過Star Wars的人入場,到咗TLJ明顯走晒,結果RoS係走剩忠粉。

Opening weekend
TFA - $247,966,675
TLJ - $220,009,584
TRoS - $177,383,864

First 5 day total
TFA - $325,438,146
TRoS - $206,773,711

最終全球票房應該過唔到1 billion, TFA 2 billion, TLJ 1.3 billion。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-19, 11:22 AM   #158
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 王小虎 查看文章
票房差過7,8,基本上自7彈起過之後一路跌。TFA其實大收我都覺有啲奇怪,可能吸到某啲未睇過Star Wars的人入場,到咗TLJ明顯走晒,結果RoS係走剩忠粉。

Opening weekend
TFA - $247,966,675
TLJ - $220,009,584
TRoS - $177,383,864

First 5 day total
TFA - $325,438,146
TRoS - $206,773,711

最終全球票房應該過唔到1 billion, TFA 2 billion, TLJ 1.3 billion。
再可以重啟…先重啟頭三集,再重啟中三集,十年後再重啟後三集…

之後,又再將123456789合番三步曲做多次…

舊 12-27-19, 11:37 AM   #159
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
唔會reboot啦, 789發生左冇得返轉頭了
你睇迪士尼樂園Galaxy's Edge啲遊戲同裝飾, 仲有行出黎同遊客互動既人物, 都係以First Order為主, 愈黎愈少1-6集既元素
迪迪尼既大方向就係想用新傳逐漸取代1-6, 根本唔在乎睇1-6大既老餅fans

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-19, 10:18 AM   #160
肉羊哩咖
griffin611

Justice League Adventure Game

總結,中間,好過 TLJ 少少,因為鐘意嘅部份比上一部多 -- 雖然同聽返嚟嘅透全中(陰功)。

好多諗法未整理,有理無理掟晒入去反透防護罩先⋯⋯

- 唔好計連唔連之前啲作品,單呢部片咁講,有佳句無佳章。同意由頭到尾抄 RotJ 得太明顯。
- 時間唔夠係死門,雖然套片係九部中最長,有好多新舊角式就算完全唔出都無影響(Rose 同橙皮婆婆係兩個例子);反而應該有多啲講嘅就咳咗,頭三份一最明顯,之後場空戰(?!)有多啲時間會有迫力啲。
- 開頭正反兩派都好多嘢做,走嚟走去,但無乜意思,尤其由啲角式動機咁去諗,有好多真係搵戲嚟做。
- 好似黑帝要召 Kylo Ren,洗鬼(秘密?)廣播咩,直接用 Force 開 Facetime / Whatsapp / Skype 傾咪得咯,唔想用 Force 嘅,黑帝反正你嚮 First Order 都有條針嚮入面,用佢嚟傳召唔好咩?
- 黑帝個 lab (?)相當唔安全嘅工作環境,咁黑點做嘢吖?仲要周圍「漏電」。
- 而反抗軍更白痴,你有無間道入面但無隱敞嘅方法聯絡,而要咁揚嘅方法去攞料,而佢啲料你又信得過?RotJ 跣過舖,領過一鑊嘢噃。
- Light Speed Skipping ?! 好似好好睇,又好方便,但唔係話 hyperpace jump 要計得好準嘅咩?有乜依郁唔係會機毀人亡嘅咩?喂,TFA 仲係咁講估噃。
- 話時話,點解 TIE 突然都識 hyperspace jump 嘅?係咪本人之前睇漏咗啲嘢?
- Leia 好明顯係 key 上去,啲杉同頭髮都淡色過周圍環境,而啲對白次次都係得一句,勉強叫做通不過有啲怪咁囉。最弊咁嘅搞法,佢唔似係教緊 Rey,好似叫佢自修多啲。呢度(終於)見到 Rey 都唔係全能,似返多啲個正常人。
- 不過之後有場用 CG key 後生嘅 Luke 同 Leia 個樣嘅做得幾好。
- 跟住一行人撞到 Lando,除咗講聲 hi 話佢哋知下一個 checkpoint 嚮邊,佢又幫唔到手,結果無意思無作用。有關佢啲戲可以用另一個舖排。
- 跟住夾硬插飛車追逐, Rey 身為 Force user 突然射擊技大跌,反而平時眼前一米以外射極都唔中嘅白兵又鬼死咁準(但中咗,主角都係無事)
- 浮沙嗰段有啲唔合理,條大蛇醫好佢個傷唔係開餐反而係走,仲好方便開埋個出口添,呢度最似玩 Adventure。
- 去到隻 Sith 嘅船見到 Knights of Ren 似乎埋伏緊,點知成班友順利走甩,除咗朱伯加,以為佢領咗當點知好快又開咗估,唉~
- 又話要殺 Rey,開隻船又唔係撞又唔係炸,啫係點,去送死?
- 跟住去到下一關要解個 Sith 碼,遇到成個 Daft Punk 咁款嘅女子,又咁啱佢身上有件通行金幣,又好順攤咁畀咗 Pole,有冇再方便啲?Daft Punk 女之後可以同 Pole 有更多火花,點知咳短晒半天吊咁。
- 爭啲唔記得而家唔止可以用 Force 隔空 Airdrop / FTP,甚至格劍都得,早知可以咁玩 Luke 當年唔洗去咁遠啦格打 Sith 喇~ 不過船上呢場打鬥叫做幾好睇,無 TLJ 同班紅護衞打嗰場咁華麗,但武打編排嚟講合理好多。
- 呢部終於畀 C3P0 有啲嘢做下,反而 R2D2 同 BB8 更加路人化。
- 下一個 level 係 Endor,當年成粒死星2係由內爆出嚟,點解有咁大塊仲留低到到嘅?而咁大塊跌落去個星球表面,都仲無點散嘅?而個星球本身又無事嗰度犀利噃~~~
- 聽講 Jedi 識 Force jump 故噃,Luke 都識,乜 Leia 好似教啲唔教啲咁嘅?要 Rey 你爬得咁辛苦?
- 跟住死星呢場點解 Kylo 突然勁咗咁多嘅?之前兩話完全唔夠 Rey 揪故噃。係抄得聰明嘅,一係 Kylo 呢度先引誘 Rey 入黑道,唔係就帶 Rey 去見黑帝焗佢過檔,點知係齋打,「正事」會部留晒畀見黑帝之後做。
- 點解上一部無人肯救,而呢舖 Pole 會以為全銀河肯起身反抗?呢次壞人比上次惡好多倍噃。
- 死星雷射唔係綠色嘅咩?點解變咗反抗軍嘅紅色嘅,而支炮咁外露嘅?仲衰嘅係個款⋯⋯都係唔講不文嘢⋯⋯
- Last Order 咁大支艦隊,唔好話起,上面啲人要食要盛,咁大棚人個後勤點做咖,做到又無人知根本無可能。
- 同好多評論講嘅一樣,用「馬」去衝好似好型,但隻船擺兩擺你班白痴友全部跌晒落街,玩完。(睇緊Mando 季尾嗰幕)
- 去到尾,之前講 Knights of Ren 講到幾巴閉,最後同班白兵無乜分別,唉~
- 其實紅兵同白兵一樣無分別,除咗終於凑齊可以玩紅白大賽之外~ (都係 Death Tropper 勁啲)
- 突然間兩邊大玩背後靈,以為睇緊 Zeta Gundam,仲乜都「攬晒上身」~~~話返轉頭,黑帝唔係要 Kylo 殺 Rey,去到反而係叫 Rey 殺佢,係咩玩法?!
- 好喇,除咗令到班 Reylo 粉好開心之外,本人實在諗唔到點解 Ben 要救 Rey;而單照畫面咁睇,嗰個絕對係「死亡之吻」。
- 本人對 Force Heal 無異議,之前遊戲有,The Mando 都有,但 Force Resurrection 就好唔 buy,好破壞之前故事嘅合理性。
- 要 Bring Balance to the Force,本人會唔派 Ben 個便當,由佢兩個再生下一代 Skywalkers,全部光黑兼備,但正傳無人會掂 Grey side of the Force 啲味嘢;一係就全部派晒,光黑互相抵消,散場。(跟住好多人會界刂櫈)
- 朱伯加個獎章發遲咗三拾幾年,搞到好似 Leia 特登收埋唔放咁。
- 最後慶功完咗都收貨,點知特登返去起點,其實無乜實際意義,Rey 搞到好似以姓 Papletine 為恥咁,又未經授權之下認親認戚,你以為嗰個無端端彈出嚟嘅阿毛會識姓 Skywalker 嘅係乜水嚟咩?嗰度卅幾年都無人住(仲要無畀火燒過嘅痕跡),鬼屋一間嚟啫。
- 漏咗,Rey 架 X-wing 上面無 Astromech Droid,都識返去基地嘅,佢點 hyperspace jump 㗎?
- 支新黑柄光劍好型,除咗用嚟賣玩具之外又無乜作用。
- 退後一步睇好多嘢好明顯 undo / recon / 否定 TLJ(實在太多,無心機寫),除非啲便當無得吐之外(其實 JJ 未入嚟導呢話之前,Mark Hamil 受訪時講過上一個導演想全部吐便當),JJ 有幾唔老嚟 Rian Johnnan 玩佢壇嘢真係出晒面。
- 唔敢講係咪因為咁套戲有啲亂,時快時慢。
- 但人物關係好咗好多,Finn 呢到型好多,同 Pole 都好合拍,暗示佢都係 Force sensitive 其實可以有更大發揮,佢同 Pole 都有好多火花 -- 留返上 Disney Plus 開台戲畀佢兩位?佢同個女逃兵都好合拍,但見死星上面見 Rey 打嗰度就無咗尾,嘥時間。
- 有啲畫面好靚,尤其鍾意大浪嗰度好夠真實感。
- 最後大戰真係返唔到去 RotJ 同 R1 個水平,遺憾。
- 唔好意思又長又臭,但追足九部(未計 R1) 去到呢度真係感慨萬千。應該有好多好嘅嘢未寫,因為仲未刪咗 Honest Trailer 個模,有機會再講。係咁。

其實有個好大嘅問題,好似無人問過:

唔好講隻雞,講隻蛋先:黑帝點搵個女人替佢生仔?用權力?用錢?定係監粗嚟?

暫時見到嘅客串

Greg Grunberg (Lost) -- 反抗軍機師,咁月巴唔知點塞入部機度,陣亡
Jodie Comer (Killing Eve, Free Guy) -- Rey 個親生阿媽,被個不知名嘅人物殺死
Dominic Monaghan (Lost) -- 反抗軍地面部隊一員,生還

漏咗樣嘢,Bob Igar 下面仲有 Alan Horn,佢睇晒全部企業下面所有同電影有關嘅嘢,包括 Marvel 同 Lucasfilms,所以佢有乜唔妥嘅都會直上「天庭」;而當年滴住嚟用咗超過四十億美金買起咗 Lucasfilms,貴過成個 Marvel 好多,今日睇返轉頭係咪買貴咗嘢?Bob Igar 要向股東交待故噃。

此篇文章於 12-28-19 07:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-29-19, 08:40 AM   #161
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
呢個講番成年前初版ending, 被除名果位係有重要戲份,如果係咁其實都唔差啵

此篇文章於 12-29-19 08:44 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-29-19, 01:34 PM   #162
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
呢個講番成年前初版ending, 被除名果位係有重要戲份,如果係咁其實都唔差啵
係咪好似 Synder Cut 咁會有 JJ Cut 之類? 講笑啫。

-----

睇返啲報講,票房真係有後勁(單指美帝),但聖誕新年假未有人做嘢,仲要等正式公怖,但香港已被《葉問4》打敗。

------

點解滴住嚟係咁狂推自己設定?睇吓高達每部新作啲 GM 都唔同就知,都係版權收益作怪。之前舖過,傳聞收購 Lucasfilms 嗰陣,其中有條款列明,滴住嚟賣親舊星戰嘢啲週邊收益,要同魯卡斯分賬,比率幾多唔知。不過有虫:如果個改咗嘅新設定同原有嘅有 25% 或以上嘅差異嘅(一般行規咁話),就當係新嘢,好似 TFA 版隻千歲鷹號咁講,就當新版,賣出去嘅收益全歸滴住嚟。如果係真,咁你識啲生意點做喇~

此篇文章於 12-29-19 02:07 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-29-19, 02:31 PM   #163
C.Ryo
Game Master

JJ都已經走咗去做DC旗手,滴住黎無再搞啲cut J版黎上已經算係咁,JJ應該都唔會得閒re edit佢個舊嘅幾粒鐘版本咧
又記憶中Disney好似無出過任何director’s cut?

舊 12-30-19, 03:48 PM   #164
王小虎

仲有就係星戰有個好大的斷層,要接原祖三部曲,講緊係三十幾年,同ANH計甚至係四十年。有好大量的人係冇睇過,就算叫佢哋翻睇都已經係兩回事(而家啲人睇慣CG,睇翻模型唔知咩感覺)。仲有實際演員都老咗四十年,所以推新一代主角係必然的。

睇翻資料,買lucasfilm舊年先回到本。不過ILM一直有負責所有MCU電影,雖然你只要比錢佢佢都會幫其他公司做特效。

"解答佢生仔問題”
可以係未打Windu之前已經有妻有子。Wiki寫Palpatine係84 BBY出生的,RotS喺19 BBY,即係變樣時都65歲了。反而最神奇係就算RotJ跌佢唔死(88歲),發生喺34 ABY的新三部曲都起碼118歲...

由手機版發出
舊 12-30-19, 04:30 PM   #165
肉羊哩咖
griffin611

樓上位老細講得有道理,好似一開始睇前傳嗰班,好多唔多鍾意睇元祖三部曲~~~ 星戰係要靠上一代帶下一代去睇咁傳承落去。

(離題)美帝嘅票房去到廿九號總收入(估計),依上個週末排名:

RotS 只係跌咗 59%,累計收 3億6仟1佰萬 (美金,下同)第一 (注:頭10日 TLJ 都係收咗 3億6仟8佰萬,好近)
逃出魔幻紀:霸氣升呢 都有 1億7仟5佰萬
小婦人開畫,得2仟九佰萬
Frozen 2 都仲好勁,票房比上個週末仲有得升,收 4億2仟1佰萬,全球應該過咗十億(好耐)
另一部新動畫 Spies in Disguise (Tom Holland, Will Smith) 都有 2仟2佰萬,噢,原來都係滴住嚟旗下
一數去到第8嘅 Cats,兩個週末之後都唔到 1仟8佰萬,死得好慘

呢個禮拜美國唔會有新戲上,新年假 RotS 應該仲有得大收。

此篇文章於 12-30-19 04:32 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-30-19, 06:12 PM   #166
Game Master

引用:
"解答佢生仔問題”
推測
綜合各小說漫畫資料(舊Legends同迪迪尼Canon),有兩個可能:

1. 個仔係複制人。佢可能趁Clone Wars進行得如火如荼時,靜靜雞向Kamino複製人工場落order複製佢自己(Legends嘅Dark Empire漫畫系列就係用呢個梗解釋點解佢可以「復活」)。不過最大問題係複製人基因會比original更快老化,睇下MGS4蛇叔老成咁就知。

2. 學Anakin誕生方法。眾所周知,Anakin係冇老竇,其實係因為佢係由黑帝師傅Darth Plagueis操控原力因子Midichlorian,令Anakin阿媽突然孕育。所以Anakin一出世就已經超強係其實係人為所致。同樣地,可能Palpatine都想用呢個方法製造繼任人,但就冇諗到原力會隔代相傳傳落佢孫女Rey身上。

個仔(Rey老竇?抑或Rey老母?電影冇講明)應該係冇乜原力,所以Palpatine就貶佢做平民,懶得理佢生死。但當佢發現呢個後代生咗Rey呢個可以威脅佢帝位嘅人之後,就千方百計要捉拿Rey。

此篇文章於 12-30-19 06:15 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 12-30-19, 08:46 PM   #167
王小虎

2.

之前啲小說有類似的故事,當然Disney收購後全部變為非正傳

話說Palpatine整過一個仔,叫Triclops,後來個仔就改邪歸正,甚至加入Rebel,後來再生咗個仔叫Ken(即等如Rey了)。
https://starwars.fandom.com/wiki/Triclops
https://starwars.fandom.com/wiki/Ken
https://starwars.fandom.com/wiki/Jedi_Prince

而家再諗翻TFA,好似就好有道理,點解Rey一嚟就打贏有Skywalker血源的Ben。點解TLJ Luke訓練Rey時,Rey一野就心中走入個島最黑暗的地方。點解Rey一開始發現Luke的lightsaber。所以TLJ的所謂Rey父母係nobody只係煙幕,或者佢哋冇力量,但係有血緣。
https://www.insider.com/star-wars-th...training-her-7

舊 12-30-19, 09:44 PM   #168
肉羊哩咖
griffin611

引用:
2.

之前啲小說有類似的故事,當然Disney收購後全部變為非正傳

話說Palpatine整過一個仔,叫Triclops,後來個仔就改邪歸正,甚至加入Rebel,後來再生咗個仔叫Ken(即等如Rey了)。
https://starwars.fandom.com/wiki/Triclops
https://starwars.fandom.com/wiki/Ken
https://starwars.fandom.com/wiki/Jedi_Prince

而家再諗翻TFA,好似就好有道理,點解Rey一嚟就打贏有Skywalker血源的Ben。點解TLJ Luke訓練Rey時,Rey一野就心中走入個島最黑暗的地方。點解Rey一開始發現Luke的lightsaber。所以TLJ的所謂Rey父母係nobody只係煙幕,或者佢哋冇力量,但係有血緣。
https://www.insider.com/star-wars-th...training-her-7

關於 nobody 嘅問題

有人怪 Rian Johnson 搞喎 Rey 生父母唔係咩「王親國戚」,其實係 JJ 嚮 TFA 已經種落,演 Rey 嘅演員受訪時證實 TFA 時係 JJ 已經同佢強調過呢點。

所以而家咁修正法,有評論以為壞咗 TLJ 尾人人可以成為 Jedi,想救世(都唔好話咩 balance the force) 都要講血統~~~

舊 12-31-19, 12:36 AM   #169
王小虎

冇可能人人都可以係救世者...

唔好講呢個道理喺實際世界啱唔啱,我只係講喺Star Wars世界裡面。作為一個Jedi,係要睇體內的midichlorians數值,Anakin有超過20000值,於是Obiwan一直認定佢係The Chosen One。當然唔係話一定指定血統先有高midichlorians值,例如Rey老豆應該就冇。

究竟係RJ改咗原案,定係JJ改咗原案?始終JJ係TFA編同導,如果佢只係第9集導演我會話佢唔啱。

其實TFA已經出咗個Rey身世之謎,搞咁多野為咗個答案,如果真係nobody好似好無聊,應該一開始就唔好出謎。
舊 12-31-19, 12:50 AM   #170
C.Ryo
Game Master

話咁快已經放風新三步曲,奇芙連out,奇哥in 但之前吹風話係join MCU嘅啵

此篇文章於 12-31-19 12:53 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 12-31-19, 01:09 AM   #171
肉羊哩咖
griffin611

引用:
冇可能人人都可以係救世者...

唔好講呢個道理喺實際世界啱唔啱,我只係講喺Star Wars世界裡面。作為一個Jedi,係要睇體內的midichlorians數值,Anakin有超過20000值,於是Obiwan一直認定佢係The Chosen One。當然唔係話一定指定血統先有高midichlorians值,例如Rey老豆應該就冇。

究竟係RJ改咗原案,定係JJ改咗原案?始終JJ係TFA編同導,如果佢只係第9集導演我會話佢唔啱。

其實TFA已經出咗個Rey身世之謎,搞咁多野為咗個答案,如果真係nobody好似好無聊,應該一開始就唔好出謎。
老細你最後嗰段都有道理,本人唔想拗係 nobody 定唔係,星戰從來主題都係邪(最終)不能勝正,邊個插最後一刀(咳,係劍),係名人之後定係販夫走卒個人覺得無所謂。

但一提到 midichlorians 有啲 fans 會發癲嗰噃~~~ 當年個反彈大到,之後啲前傳同續作都唔敢再提~~~

舊 12-31-19, 09:42 AM   #172
Game Master

引用:
2.
"之前啲小說有類似的故事,當然Disney收購後全部變為非正傳"
記得我中學圖書館有借過Jedi Prince系列嚟睇。

當聽到Rey身世後即刻諗到Jedi Prince系列。

不過由於對像係10-12歲讀者,啲故事編排諗返起有啲兒戲,而且故仔隱約hard sell太多左膠題材,幾乎被星戰迷公認為最差嘅EU/Legends小說。XD

呢個叫Ken嘅Jedi「王子」由於太唔受歡迎,被LucasArts貶入冷宮,之後亦冇再喺其他EU故仔出現過

估唔到呢啲肉麻設定居然啱晒迪迪尼同KK呢啲偽女拳分子口味,俾佢哋攞嚟當正傳設定,唔怪之得奶嘢啦。

舊 01-03-20, 02:52 PM   #173
肉羊哩咖
griffin611

弊家伙!啲爆料又話真係 JJ Cut 呢回事,個版本超過鳸三粒鐘,仲話曾經想斬做兩部,仲有好多嘢,不過全部畀滴住嚟打沉晒咁話~ 唉~

此篇文章於 01-03-20 02:54 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-04-20, 09:38 AM   #174
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
弊家伙!啲爆料又話真係 JJ Cut 呢回事,個版本超過鳸三粒鐘,仲話曾經想斬做兩部,仲有好多嘢,不過全部畀滴住嚟打沉晒咁話~ 唉~
後傅亂龍一向都係源自KK, RJ過度控制創作嘛,JJ 個御用剪接都講過都唔知剪過幾多個版本KK都唔like
依家搞到twitter轉左炎上 #ReleaseTheAbramsCut #ReleaseTheJJCut

其實原版應該叫 JJ Lucas Cut添

此篇文章於 01-04-20 11:49 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 01-04-20, 09:18 PM   #175
王小虎

https://www.menshealth.com/entertain...socialflowTWMH

原來Finn想同Rey講佢係force sensitive (我真係唔想知)。
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
已可取 訂單 Hot Toys - MMS328 Star Wars: Episode VII Captain Phasma manpower893 買賣專區 1 06-13-16 02:28 PM
[美劇] Star Wars: The Clone Wars Season 6 (March 7th,2014) IDGAF Neo Entertainment TREND 6 02-28-14 12:42 PM
[多機種] Lego Star Wars 3: The Clone Wars (已售) ahleung 電視遊戲討論版 30 01-18-12 11:09 AM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III圖片及影片,美05年5月5日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 1 11-07-04 01:00 PM
[PS2,XB]Star Wars: Episode III確定開發 神祕人1號 電視遊戲討論版 6 04-21-04 06:55 PM

現在的時間是 11:48 PM

手機版 | APP版