Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-02-19, 04:26 PM   #1
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
佢口中O既六四可能係驚學生殺D解放軍

舊 07-02-19, 04:30 PM   #2
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/li...page=1&id=1194

經濟通X晴報聯合舉辦

反《逃犯條例》修訂抗爭持續,一批示威者昨攻入立法會肆意破壞,你認同此表達訴求的方法嗎?

投票結果 (151370人參與)

認同 81%

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-19, 04:40 PM   #3
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/li...page=1&id=1194

經濟通X晴報聯合舉辦

反《逃犯條例》修訂抗爭持續,一批示威者昨攻入立法會肆意破壞,你認同此表達訴求的方法嗎?

投票結果 (151370人參與)

認同 81%
…咁樣迫人入牆角法既問法,好難答唔認同…
不過應該好快有網軍令投票逆轉…

舊 07-02-19, 04:44 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…咁樣迫人入牆角法既問法,好難答唔認同…
不過應該好快有網軍令投票逆轉…
印象中近幾次呢個網 d 投票都係我地贏

又貿易戰又豬瘟又無野食,都無水啦,五毛邊有咁勁丫。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-19, 04:46 PM   #5
LTKS

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
印象中近幾次呢個網 d 投票都係我地贏

又貿易戰又豬瘟又無野食,都無水啦,五毛邊有咁勁丫。
但香港呢邊去下6月30日個SHOW又有1800,幾好做
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-19, 04:59 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: LTKS 查看文章
但香港呢邊去下6月30日個SHOW又有1800,幾好做
咪就係囉,聽講有 d 得華潤劵。

中國點勁都好,真係無限金錢咩?

無限人民幣就有。
由手機版發出
舊 07-02-19, 06:33 PM   #7
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
解放軍駐港部隊6.26曾聯合演練 一度面向中環金鐘 (18:01)

內地《解放軍報》今午(2日)在其官方「軍報記者」微博稱,解放軍駐港部隊曾於6月26日(上周三)進行聯合海空巡邏演練,分別出動陸、海、空三軍部分兵力,在香港附近海空域舉辦聯合海空巡邏演練,以提升部隊緊急出動、臨機處置、聯合行動等作戰能力。

從照片可見,部分海軍於演練中一度面向中還和金鐘一帶,他們亦有拿長槍瞄向各方位進行演練。

資料顯示,6月26日民陣曾在中環愛丁堡廣場舉行集會,要求特區政府回應撤回《逃犯條例》修訂等訴求;其後大批示威者包圍鄰近的警察總部。

https://m.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%...87%91%e9%90%98
張圖 d 光源好似唔太一致??
由手機版發出
舊 07-02-19, 10:03 PM   #8
LTKS

註冊日期: Jan 2011
-DEL-

此篇文章於 07-03-19 12:44 PM 被 LTKS 編輯。
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-19, 10:25 AM   #9
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
即係....?

舊 07-04-19, 01:22 AM   #10
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我只能講 果張港英旗,好多張英國報紙都囉黎做呢單新聞既Eyes Caught

唔理攻門果個係咪真係對家派過黎搞事既新義安
我只能講班學生入到去立法會之後既行動,實在可以話係比大家都要聰明好多倍
佢地呢班係明顯真係精英黎,香港政府選擇去與呢班人為敵,的的確確地係香港既損失黎

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 02:29 AM   #11
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005

唔知哩招可唔可以 ko 臘鴨會果d強化哩?
希望下次唔洗,佢地撞得咁辛苦。
嗱~網聚科你唔好攪我上面個逗號呀吓。

舊 07-04-19, 03:37 AM   #12
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我只能講 果張港英旗,好多張英國報紙都囉黎做呢單新聞既Eyes Caught

唔理攻門果個係咪真係對家派過黎搞事既新義安
我只能講班學生入到去立法會之後既行動,實在可以話係比大家都要聰明好多倍
佢地呢班係明顯真係精英黎,香港政府選擇去與呢班人為敵,的的確確地係香港既損失黎
如果政府真係想攪國會縱火案咁,真係奸有奸輸,有咩理由唔知我地班後生有幾純幾成熟,
個乜9青年事務委員會係咪流既,無人接觸了解下佢地既咩?
你叫劉鳴煒帶返個口罩,落金鐘兜個圈觀察下乜都知啦。
淨係識送青年上去感受做個中國人?

年青就真係有光環,佢地衝擊都多左樣少不更事,被民主派煽動可以擋吓班淺藍
(不過你咁話佢地肯肯定小9你轉頭),
都係拜果d社會精嬰老懵董之流睇唔起班後生所賜。

十幾廿歲哩一代真係好叻,但講起其實好傷感,哩種優秀要佢地響抗爭運動上面表現出黎。
佢地依家應該忙住拍拖讀書放暑假喪玩先係,攪到咁唔止政府,我地哩班上一代都要自省。
自問無條件無能力行到咁前,唯有縮響生活裡面盡做啦。

諗極唔明政府死攬住班廢老做乜,都就死架啦,死晒邊個撐你,到時先溝我地哩班70後老野?十年後我地都唔會忽然變晒愛黨力㗎喎。

此篇文章於 07-04-19 04:08 AM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 09:40 AM   #13
wing
格鬥低手

引用:
作者: 2dn 查看文章

諗極唔明政府死攬住班廢老做乜,都就死架啦,死晒邊個撐你,到時先溝我地哩班70後老野?十年後我地都唔會忽然變晒愛黨力㗎喎。
只係拖緊時間.
舊香港人的生育率有幾高? 快唔快得過每日150個單程證?

拖下拖下, 香港就變左中國城市之一.

舊 07-04-19, 11:17 AM   #14
david
The One

註冊日期: Mar 2002
撐警後兩日 梁家輝新戲內地准播

引用:
賞罰機制是專制獨裁政府一個重要的管治手段,而放諸香港,則是撐警有獎勵,反送中受懲罰。影帝梁家輝自導自演的日漫改編作品《深夜食堂》本未獲內地上映批文,剛巧自上月30日出席撐警集會後,即獲安排於8月30日在上映;一直站在民主自由一方的影后葉德嫻參與7.1遊行後,作品就被內地各個音樂平台下架,結果迥異。

《深》是梁家輝首部執導的電影,其中一個投資者為引力影視老闆黎瑞剛,黎同時是TVB董事局副主席。梁家輝飾演食堂老闆,戲中還有港人熟悉的演員金燕玲、馮淬帆、內地藝人劉濤及台灣藝人楊祐寧等人演出。《深》早在2017年初已拍攝完成,一直未能安排上映,就在梁家輝出席完撐警集會之後兩日,內地就迅速排出上映日期,時間巧合得令人懷疑當中關係。

不只如此,《深》昨日更獲中共喉舌《環球時報》刊文加持。題為〈梁家輝執導「中國味」《深夜食堂》定檔8.30〉一文指,這齣由梁家輝首次執導的電影自開機起便備受期待,「用溫暖、地道的中國味激活初秋第一縷『食癒』。」同時大讚梁家輝用心塑造「大叔」的角色,力求接近漫畫的同時也具有「中國人的忠厚」。

與梁家輝相比,親民主的葉德嫻則沒那麼幸運,歌曲被大陸各大音樂平台全面下架。本月1日,葉身穿黑色上衣遊行,手持「撤回惡法,林鄭下台」的標語。她當日接受訪問時表示,三次反送中遊行都有親身支持,並批評政府堅持不用「撤回」一詞,「當我們人民是蠢的」。

葉德嫻歌曲遭網站下架

據悉,率先下架葉德嫻歌曲的是網易雲音樂,但該網站兩日卻因「違反相關規定」,也遭中國網管當局下架30天,被大陸網民嘲笑。另外內地音樂平台蝦米音樂昨日上午還有葉德嫻的歌曲,同日中午已經完全搜尋不到。截至目前,蘋果中國、網易雲音樂、QQ音樂、酷狗音樂等其他音樂平台已完全沒有葉德嫻的歌曲。
中央社/《環球時報》
沒有最厚顏,只有更厚顏。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 11:44 AM   #15
wing
格鬥低手

引用:
作者: david 查看文章
撐警後兩日 梁家輝新戲內地准播

沒有最厚顏,只有更厚顏。
仲要係套山寨戲.

舊 07-04-19, 09:58 AM   #16
HM

註冊日期: May 2007
引用:
如果政府真係想攪國會縱火案咁,真係奸有奸輸,有咩理由唔知我地班後生有幾純幾成熟,
個乜9青年事務委員會係咪流既,無人接觸了解下佢地既咩?
你叫劉鳴煒帶返個口罩,落金鐘兜個圈觀察下乜都知啦。
淨係識送青年上去感受做個中國人?

年青就真係有光環,佢地衝擊都多左樣少不更事,被民主派煽動可以擋吓班淺藍
(不過你咁話佢地肯肯定小9你轉頭),
都係拜果d社會精嬰老懵董之流睇唔起班後生所賜。

十幾廿歲哩一代真係好叻,但講起其實好傷感,哩種優秀要佢地響抗爭運動上面表現出黎。
佢地依家應該忙住拍拖讀書放暑假喪玩先係,攪到咁唔止政府,我地哩班上一代都要自省。
自問無條件無能力行到咁前,唯有縮響生活裡面盡做啦。

所以咪需要以血換血,大陸人落黎取代香港人
同埋2010年之後出生既細路好多都俾國民教育瘋狂洗腦
佢地而家最緊要係架空左對中共最反感既80後同90後,唔俾呢一代入權力核心
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 12:14 PM   #17
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
十年後我地都唔會忽然變晒愛黨力㗎喎。
我唔會或者你都唔會
但其他人好難講
8964只係三十年
主權移交只係廿二年
唔係好耐架咋
嗰陣香港真係九成人都恐中恐共
有份民主歌聲獻中華
今日替藍絲站台

我有個同事四十幾歲
有次見佢睇電話屌鳩示威者
我話, 你大我十年
香港主權移交前有幾風光你清楚過我
8964嗰陣你十幾歲應該有最基本辨別是非既能力
三十年後, 同一個政權, 又係咁開槍射學生
我問佢點解會由呢邊企左去嗰邊
而你又憑乜野覺得自己係屬於嗰邊既人?
佢全程只係嘿嘿, 哈哈, 笑而不語
佢係HANG左機ERROR藍畫面

同班廢中廢老一樣
分分鐘當年自己都係搏埋條命游水落嚟
或者老豆老母比人鬥死親戚帶落嚟

你, 肯定你唔會變?

光明頂講左膠

此篇文章於 07-04-19 12:19 PM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-19, 02:25 PM   #18
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
我唔會或者你都唔會
但其他人好難講
8964只係三十年
主權移交只係廿二年
唔係好耐架咋
有份民主歌聲獻中華
今日替藍絲站台

我有個同事四十幾歲
我話, 你大我十年

同班廢中廢老一樣

你, 肯定你唔會變?
會㗎,你中國真係變得令我自豪,我咪服你囉。

舊 07-04-19, 02:42 PM   #19
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我唔會或者你都唔會
但其他人好難講
8964只係三十年
主權移交只係廿二年
唔係好耐架咋
有份民主歌聲獻中華
今日替藍絲站台

我有個同事四十幾歲
我話, 你大我十年

同班廢中廢老一樣

你, 肯定你唔會變?
未必正確

8964時有份唱主歌聲獻中華既,唔係 9 成 9 憎中國。

佢地好大部分係都係騎牆派,當時以為中國就死,所以割席 + 唱埋一份。

點知中國死唔去,而且歐美透過香港提供錢同技術去幫中國改革,起香港有機會抽水移民走佬,咁就即刻變返愛國。

(例:王祖藍原本好愛國,但上面 ban 香港藝人,佢又話想做好香港電影)

今次衝入立法會果班,其中留左一句 China will pay for its crime in Uyghur。呢個視野,我諗同唱民主歌聲既香港人就真係好唔同。
由手機版發出
舊 07-04-19, 04:29 PM   #20
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
未必正確

8964時有份唱主歌聲獻中華既,唔係 9 成 9 憎中國。

佢地好大部分係都係騎牆派,當時以為中國就死,所以割席 + 唱埋一份。
由手機版發出
當時香港人係憤怒又痛心, 但唔會天真到以為中國就死.

舊 07-04-19, 04:28 PM   #21
wing
格鬥低手

引用:
我唔會或者你都唔會
但其他人好難講
8964只係三十年
主權移交只係廿二年
唔係好耐架咋
有份民主歌聲獻中華
今日替藍絲站台

我有個同事四十幾歲
我話, 你大我十年

同班廢中廢老一樣

你, 肯定你唔會變?
四十幾歲應該唔係自己搏埋條命游水落嚟, 游水落嚟果個可能係佢老豆.

舊 07-04-19, 02:47 PM   #22
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
文革果個時代就真係恐共喇..

舊 07-04-19, 07:36 PM   #23
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
陳雲:加拿大的政論家,認為G20高峰會的國家不應背棄香港的自由鬥士,令他們有些尋求自殺。
香港民主成為國際義務的講法,開始形成了。因為香港是反抗共黨暴政輸出世界的前線,國際社會不能不支援香港人。
//Leaders at the G20 ignored their plight. Now pro-democracy demonstrators are in such despair that some have resorted to suicide.//

食左藥,其實今次G20行動算係有效果
香港係需要"外國勢力"支援。

1. 香港唔同西藏新疆,佢地尋求既係獨立仲要隨時有恐怖份子 外國介入既難度太大,而且唔見得有咩著數
2. 香港尋求既係基本人權同民主(雖然表面主題係反送中,但西方國家唔係傻既)
外國有大義之名介入香港 而且香港仲算係金融中心,唔多唔少都有錢係香港出出入入
3. 一國兩制同基本法基礎下既金融中心 外國既然有資產同利益係度 就有權過問香港"事務"。就好似美國威脅取消關係法。
4.中國太多敵人,香港係中國既救生門亦係死穴。將槍頭對準香港就對了,係西方國家同中共做磨心反而成為香港新機會。香港除左係中國死穴亦係台灣樣板,想收番台灣難上加難。

結論其實好簡單,Keep住比壓力政府同國際曝光。 如果要爭取外國民意唔係香港班港__佢地先至睇唔起和理非非。但如果無本錢衝我都建議得閒行下街

舊 07-05-19, 02:10 PM   #24
david
The One

矛台炒唔起啦而家。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-19, 10:03 PM   #25
david
The One