Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 08-28-18, 11:19 AM   #276
阿魚
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDL_MajoR
引用:
作者: aquarius 查看文章
但係點解D rank points每局打完又跌番原位咁
根據目前rival 設計
輸rival, 贏battle都只會加1分半分,
其原因我覺得唔想玩家駁-6 靠大腿carry 堆屍上去。

可惜分級戰實在太依賴隊友,我目前係B+
B 以上既玩家都好難保證水準
依然會見到各種花式送頭(特別exam系)
被反炒,搶頭,惡意搶點都見唔少

所以想升rank 的話
一定要懂得玩rival 機制,就算輸battle 都可以留住分數.
(當然9月就改,可以再觀望下先)

舊 08-28-18, 11:33 AM   #277
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 阿魚 查看文章

所以想升rank 的話
一定要懂得玩rival 機制,就算輸battle 都可以留住分數.
EXAM都有時唔係想送頭,俾人花式賣
入緊對面俾隊友一炮又好一個後格又好但之後就下隻重點對面無事得你出事
最慘現家個機制真係支援有兩個分係好易贏人,但強襲果兩個分又好易輸俾人

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 11:49 AM   #278
阿魚

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
EXAM都有時唔係想送頭,俾人花式賣
入緊對面俾隊友一炮又好一個後格又好但之後就下隻重點對面無事得你出事
最慘現家個機制真係支援有兩個分係好易贏人,但強襲果兩個分又好易輸俾人
有賣有送
我都見過有d 勁
沖到埋黎就一定可以帶走一部支援
最起碼做左自己本份先
但咁樣真係好易輸rival 分

舊 08-28-18, 11:55 AM   #279
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
有賣有送
我都見過有d 勁
沖到埋黎就一定可以帶走一部支援
最起碼做左自己本份先
但咁樣真係好易輸rival 分
即係夠膽死開緊EXAM 自己人一個後格打DOWN你,真係成場都已經唔想玩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 08-28-18, 12:16 PM   #280
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:

所以想升rank 的話
計住rival咁玩咪造就一堆技術唔夠既b+囉
出左exam叫好番d,之前c~b場開局3~4隻支援
又吉改二連槍齋射唔砍,係阿佢高輸出爽射低被傷害
不過佢都全場冇停過人,咁既隊友你想要?
由手機版發出
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 12:49 PM   #281
阿魚

引用:
作者: nomezero 查看文章
計住rival咁玩咪造就一堆技術唔夠既b+囉
出左exam叫好番d,之前c~b場開局3~4隻支援
又吉改二連槍齋射唔砍,係阿佢高輸出爽射低被傷害
不過佢都全場冇停過人,咁既隊友你想要?
由手機版發出
首先rival 計分機制
有傷害,擊殺,被擊殺,助攻,佯攻,佔點等等
要完全做晒唔係容易
以我自己為例平均4-5 項左右

> 計住rival咁玩咪造就一堆技術唔夠既b+囉
不太認同,主要得分來源有一半都同進攻防守有關
傷害,擊殺,被擊殺,助攻,佯攻
技術不足,打唔到人,成日死
好難單靠其他散項贏rival
唔好忘記對家rival 都有做野
所以rating 亦同基礎技術掛勾。
就算比神隊友carry
你打唔中人,執頭唔夠快,無幫手打疾對手
亦可能會輸rival,所以話有好有唔好。
但認識現行機制的確係幫到你有效升級。

至於吉改2 連 問題(汎用唔用bz or 爆風武真係玩野)
遊戲開場無得睇隊友用咩武真係神設計
二來抽隊友亦係睇運氣
無法保證隊友水準,做好自己就係最大保證

此篇文章於 08-28-18 01:29 PM 被 阿魚 編輯。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 12:51 PM   #282
阿魚

引用:
即係夠膽死開緊EXAM 自己人一個後格打DOWN你,真係成場都已經唔想玩
後格真係好多人亂出
我有試過兩下橫駁招
隔離位朋友一下後格打down 晒我地兩部

舊 08-28-18, 02:14 PM   #283
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
揸exam就係想爽,爽就係會失去理智,情有可原。

舊 08-28-18, 02:33 PM   #284
siuterry
Insane Gamer

註冊日期: May 2007
睇下咩情況組,
如果混戰,對方有幾部係度,
我又唔介意比人格低,
最緊要係佢格低我但減到對方幾個人血。

舊 08-28-18, 02:58 PM   #285
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
後格真係好多人亂出
我有試過兩下橫駁招
隔離位朋友一下後格打down 晒我地兩部
重點係打埋自己人,唔打自己人出後格我係可以接受
引用:
作者: holsety 查看文章
揸exam就係想爽,爽就係會失去理智,情有可原。
可惜係我EXAM果時俾班人打埋EXAM打跌人再補刀夠大力係可以Ge
引用:
作者: siuterry 查看文章
睇下咩情況組,
如果混戰,對方有幾部係度,
我又唔介意比人格低,
最緊要係佢格低我但減到對方幾個人血。
梗係神隊友打down你再賣埋你

舊 08-28-18, 03:19 PM   #286
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
首先rival 計分機制
有傷害,擊殺,被擊殺,助攻,佯攻,佔點等等
要完全做晒唔係容易
以我自己為例平均4-5 項左右

> 計住rival咁玩咪造就一堆技術唔夠既b+囉
不太認同,主要得分來源有一半都同進攻防守有關
傷害,擊殺,被擊殺,助攻,佯攻
技術不足,打唔到人,成日死
好難單靠其他散項贏rival
唔好忘記對家rival 都有做野
所以rating 亦同基礎技術掛勾。
就算比神隊友carry
你打唔中人,執頭唔夠快,無幫手打疾對手
亦可能會輸rival,所以話有好有唔好。
但認識現行機制的確係幫到你有效升級。

至於吉改2 連 問題(汎用唔用bz or 爆風武真係玩野)
遊戲開場無得睇隊友用咩武真係神設計
二來抽隊友亦係睇運氣
無法保證隊友水準,做好自己就係最大保證
助攻我反而想知點計 打down人定打到一定傷害先計?
執頭唔夠快,遇到淨執頭又係好慘
不過傷害唔夠真係只可以怪自已
用二連槍要槍槍中腳打到人傷殘我唔介意

舊 08-28-18, 03:37 PM   #287
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
助攻會計assist points
用支援打倒或rivel倒都會有point
裝到炸彈或拆唔拆到都會計第一位
全部最後結果有得睇到

自己最高都去過升D咁劑
但都無用輸幾場就無晒

打支援sniper真係要心好定
幫隊友之餘又要留意有無人埋身
幾時用支援炮等..

Sent from my iPad using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 04:24 PM   #288
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
呢隻game狂執尾刀既先係好隊友
開一發火箭炮要等5-7秒
你自己又慳番幾秒可以準備對付下一隻
又唔會條友死唔去無敵時間又換你幾千血
又多左助攻分

此篇文章於 08-28-18 04:33 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-18, 04:31 PM   #289
Kain

引用:
助攻我反而想知點計 打down人定打到一定傷害先計?
執頭唔夠快,遇到淨執頭又係好慘
不過傷害唔夠真係只可以怪自已
用二連槍要槍槍中腳打到人傷殘我唔介意
上集data,打最大hp既25%
即係回左血照計
由手機版發出
舊 08-28-18, 08:31 PM   #290
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: aquarius 查看文章
助攻會計assist points
用支援打倒或rivel倒都會有point
裝到炸彈或拆唔拆到都會計第一位
全部最後結果有得睇到

自己最高都去過升D咁劑
但都無用輸幾場就無晒

打支援sniper真係要心好定
幫隊友之餘又要留意有無人埋身
幾時用支援炮等..

Sent from my iPad using Gaforum
起D位打真係夠DPS自己就會升上去上到C+我都升唔到 斬贏兩鋪+12輸番兩鋪就回到最初的起點
引用:
作者: Kain 查看文章
呢隻game狂執尾刀既先係好隊友
開一發火箭炮要等5-7秒
你自己又慳番幾秒可以準備對付下一隻
又唔會條友死唔去無敵時間又換你幾千血
又多左助攻分
但可惜淨係執尾刀咁呢
引用:
上集data,打最大hp既25%
即係回左血照計
由手機版發出
咁同時可以幾個一齊有?

舊 08-28-18, 08:33 PM   #291
Kain

引用:
起D位打真係夠DPS自己就會升上去上到C+我都升唔到 斬贏兩鋪+12輸番兩鋪就回到最初的起點

但可惜淨係執尾刀咁呢

咁同時可以幾個一齊有?
無限,6個人打齊晒就X5
舊 08-28-18, 08:53 PM   #292
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
無限,6個人打齊晒就X5
咁如果兩三個一齊打兩個有助攻分都幾好

舊 08-29-18, 12:27 AM   #293
阿魚

今日6戰4負, 都係輸左20分左右
好在幾場都贏到RIVAL
如果唔係跌落B 都唔奇...

此篇文章於 08-29-18 10:49 AM 被 阿魚 編輯。
阿魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-18, 10:42 AM   #294
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
今日5勝1負, 都係輸左20分左右
好在幾場都贏到RIVAL
如果唔係跌落B 都唔奇...
贏5輸1都扣廿分

舊 08-29-18, 10:54 AM   #295
阿魚

引用:
贏5輸1都扣廿分
原來自己鬼俺眼打錯晒
睇返晒d reply
正確係6戰5負
2場輸rival

舊 08-29-18, 11:05 AM   #296
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
原來自己鬼俺眼打錯晒
睇返晒d reply
正確係6戰5負
2場輸rival
嚇死諗緊6戰5勝都廿分真係點玩落去
C層真係好參差三場用BD1都算樂勝已經都唔算好識用真係直線埋去斬斬斬,強襲開住EXAM斬汎用都變番平時個傷真係感人到爆開
BD1把劍傷又低過伊夫咁多但伊夫個斬判定係唔係同老虎一樣短?

此篇文章於 08-29-18 11:08 AM 被 鳳熾魂 編輯。
舊 08-29-18, 11:16 AM   #297
阿魚

引用:
嚇死諗緊6戰5勝都廿分真係點玩落去
C層真係好參差三場用BD1都算樂勝已經都唔算好識用真係直線埋去斬斬斬,強襲開住EXAM斬汎用都變番平時個傷真係感人到爆開
BD1把劍傷又低過伊夫咁多但伊夫個斬判定係唔係同老虎一樣短?
依家見老虎仲驚過伊夫
好多職人老虎打到上去真係好勁
我用支援真係會被佢爪死

至於判定
我抽唔到伊夫
答唔到你

舊 08-29-18, 11:20 AM   #298
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
依家見老虎仲驚過伊夫
好多職人老虎打到上去真係好勁
我用支援真係會被佢爪死

至於判定
我抽唔到伊夫
答唔到你
老虎又係好神奇見職人好輕鬆但玩落就
隊友用普通老虎可信過B3老虎
伊夫唔可怕係因為好多直沖連手炮都唔開,雖則我BD1都唔鬼用支爛鬼飛彈用豆同BR算

舊 08-29-18, 11:41 AM   #299
阿魚

引用:
老虎又係好神奇見職人好輕鬆但玩落就
隊友用普通老虎可信過B3老虎
伊夫唔可怕係因為好多直沖連手炮都唔開,雖則我BD1都唔鬼用支爛鬼飛彈用豆同BR算
B3 已經開始絕種...
反而ez8 就繼續量產
突擊機真係無人權

BD1 支飛彈足止。。。
邊行邊射就完全兩回事

舊 08-29-18, 12:15 PM   #300
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
B3 已經開始絕種...
反而ez8 就繼續量產
突擊機真係無人權

BD1 支飛彈足止。。。
邊行邊射就完全兩回事
B層可能無哂 但C我成日見一見就覺輸梗
足止飛彈我真係用呢幫隊友射下汁下分算 入人用Br

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] 「機動戦士ガンダム バトルオペレーション2」Mobile Suit Gundam: Battle Operation 2︱基本免費/攻略交流區 開放中 安安 電視遊戲討論版 144 08-02-18 07:53 PM
[PS3] 機動戰士 Gundam Battle Operation 約戰及討論區 Vol.3 GN00508771 攻略及心得交流區 1522 04-30-17 02:00 PM
放 Gundam Battle Operation 賈圖專用勇士Code siuterry 買賣專區 0 01-25-15 02:58 PM
[PSV] 機動戰士 Gundam Battle Operation 配信決定! square-enix 手提遊戲機討論版 3 05-30-13 11:49 PM
[PS3] 機動戰士 Gundam Battle Operation 約戰及討論區 7月27號 BUG修正, RX-78-2,格魯古古參戰 頭POST追加WIKI Vol.2 GN00508771 攻略及心得交流區 1007 08-14-12 07:02 PM

現在的時間是 08:10 PM

手機版 | APP版