Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-12-17, 10:21 AM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: polyu7 查看文章
FF15, KH3, FF7
隻隻都係皇牌game, 個個fans都一定有要求
你叫野村條team點handle
工作唔會一次過出晒,係指定時間未能完成而因為你扯而累其他人就係問題

舊 01-12-17, 01:00 PM   #2
polyu7
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2008
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
工作唔會一次過出晒,係指定時間未能完成而因為你扯而累其他人就係問題
講到好似你坐係SE入面睇住班人工作時間表咁

單係睇FF13開始, 就估到佢地最高決策人指揮好混亂, d野一改再改, 結果大家有眼睇
初初定左野村就野村做落去, 可能結果好唔同
polyu7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 02:15 PM   #3
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
13個世界觀解構本來只有正傳, v13同零式
正傳劣評才引申出13-2 13-3
零式係PSP game明顯人手只有從v13嗰邊攞走罷

正傳唔計online最近嘅就只有三隻
松野就無得同佢比㗎啦
野村我無玩過kingdom heart唔了解所謂嘅gameplay
但同求哥比15出嚟個效果比起13已經有交待
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 03:25 PM   #4
RPG之鬼

引用:
作者: polyu7 查看文章
講到好似你坐係SE入面睇住班人工作時間表咁

單係睇FF13開始, 就估到佢地最高決策人指揮好混亂, d野一改再改, 結果大家有眼睇
初初定左野村就野村做落去, 可能結果好唔同
因為做GAME係有一個時間比重去計算邊種規模用幾多時間,以一年為例,大約有不足一個月左右去諗故事,然後就系統、音樂、QA(佔最大)等等。去查一查GAME DEVELOPMENT TIMELINE之類的字眼就有。

引用:
作者: lineage19 查看文章
個情況係上頭直情比唔出人,果幾年se的人手拎晒去搞ff13,
之後又要重制ff14, 又拉左大部份人去搞手機game, 又有出走潮。

好多訪問都有提到幾個重點;社內混亂,ff13食左大量資源,偏重手機game
看不到杯麵嗎?呢啲植入廣告人龍做得最出色。係混亂時爭上位既時候,位都未坐好就想理想,實在不太實際。

引用:
就好似sony出ps3時要用cell,出psp用umd一樣:覺得自己有能力去領導業界,覺得開發個引擎可以令其他廠買黎用收權利金
實際上日本遊戲廠好少賣GAME ENGINE,相反外國GAME ENGINE的流通大好多。所以FF7R用UE4係明智,而斬件呢種方式我係好多年前已經係書到講過。

引用:
作者: aquarius 查看文章
13個世界觀解構本來只有正傳, v13同零式
正傳劣評才引申出13-2 13-3
零式係PSP game明顯人手只有從v13嗰邊攞走罷

正傳唔計online最近嘅就只有三隻
松野就無得同佢比㗎啦
野村我無玩過kingdom heart唔了解所謂嘅gameplay
但同求哥比15出嚟個效果比起13已經有交待
劣評同交到數係兩回事,反過來13-2 13-3以低成本(相比下)黎賺製作時間,之後SE出過甚麼?如果不是手遊賺咗,相信FFV15都出唔到

此篇文章於 01-13-17 03:40 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-17, 11:00 PM   #5
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

看不到杯麵嗎?呢啲植入廣告人龍做得最出色。係混亂時爭上位既時候,位都未坐好就想理想,實在不太實際。
下? 咁都關事? 唔好唔記得V13都有同洋服同車廠做合作

總之野村做咩都係錯就岩了吧?

此篇文章於 01-13-17 11:03 PM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-17, 11:35 AM   #6
RPG之鬼

引用:
下? 咁都關事? 唔好唔記得V13都有同洋服同車廠做合作

總之野村做咩都係錯就岩了吧?
無論係製作功夫熊貓還是人龍果陣時都負責人講過,即使有好橋都要搵到好機會上到位+有絕大影響力,才可以爭取到資源去去做自己想做既嘢,而且唔係話我想咁做就咁做,係過程中遇到好多麻煩要負責人處理和同其他團隊進行溝通。

此篇文章於 01-16-17 11:41 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy VII remake? Ho1982 電視遊戲討論版 1 04-15-07 11:29 PM
[SFC]Final Fantasy VII neo2046 電視遊戲討論版 1 03-10-06 01:15 AM
final fantasy VII一問 燃燒君 PC電腦遊戲討論版 6 06-08-05 01:23 AM
[手機]Before Crisis - Final Fantasy VII neo2046 手提遊戲機討論版 27 09-24-04 12:42 AM
[NDS]Final Fantasy VII DS 發表 neo2046 手提遊戲機討論版 21 05-23-04 06:54 AM

現在的時間是 07:19 PM

手機版 | APP版