Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

主題工具 顯示模式
舊 01-20-11, 04:14 PM   #1
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
Apple TV 一問

請問如果我本身有 US itunes account,再叫人幫手買 US gift card,係香港可唔可以租美國o的 movie / drama 睇?會唔會 block 我 ip 架?
先謝。

舊 01-20-11, 05:37 PM   #2
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
我用iTunes都有download過美劇、電影
電腦/iPhone/iPod上睇係唔會block
我相信Apple TV都一樣
不過注意有DRM限制,唔可以好似歌咁拎去第二個account播

係喎...香港有水貨Apple TV賣?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-11, 05:41 PM   #3
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
無ge... 真係block IP最多去申請個vpn a/c
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-11, 05:49 PM   #4
Moderator
核搭載二足步行戰車

唔記得講
我話冇block係講緊iTunes Store賣劇集、電影等成個file download落你電腦既情況
如果你計埋Streaming就唔知啦......

hide IP都唔係時時/個個網站work
以前我仲可以用呢個方法睇Hulu,依家就唔得啦

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-11, 12:00 PM   #5
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
我用iTunes都有download過美劇、電影
電腦/iPhone/iPod上睇係唔會block
我相信Apple TV都一樣
不過注意有DRM限制,唔可以好似歌咁拎去第二個account播

係喎...香港有水貨Apple TV賣?
我有親戚將會係美國過來,所以考慮買部 apple tv 黎玩下... 不過又好多野煩,
一來部份片要轉 format 先睇到,二來租片又唔知會唔會 block IP...
又想等行貨...

DRM 係乜??
係咪我用 US account download 一定要用返 us acc 播片?唔可以 switch 去 hk acc??

另見過 Y 拍有,而且價錢都唔算好貴...

舊 01-21-11, 03:29 PM   #6
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 布甸 查看文章
我有親戚將會係美國過來,所以考慮買部 apple tv 黎玩下... 不過又好多野煩,
一來部份片要轉 format 先睇到,二來租片又唔知會唔會 block IP...
又想等行貨...

DRM 係乜??
係咪我用 US account download 一定要用返 us acc 播片?唔可以 switch 去 hk acc??

另見過 Y 拍有,而且價錢都唔算好貴...
行貨我覺得唔駛等...可見將來都未必會出
香港冇iTunes Store賣歌、戲,以前都話有internal storage俾你儲戲落去睇
依家係順streaming device,冇iTunes Store既地區Apple或者覺得賣部機俾你都冇意思

DRM係protection
又未必要你keep住轉account
因為我都試過部iPhone係HK account狀態下睇套美國Store download既Batman
不過就唔可以抄俾第二個account睇囉

其實USD99
有得賣的話我都會買,用黎stream下片、歌、相落大電視都睇下都抵啦
仲有好多podcast, 網絡電視係冇block IP

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[轉載]Apple TV是另一個VC system? cinimod 電視遊戲討論版 5 04-10-07 08:30 PM
電腦白痴一問:有關 Apple iBook G4 惡魔X魔鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 18 04-05-06 08:53 AM
有有人可以話我知APPLE SEED和APPLE SEED2004有咩分別呀?? 主人 日本動漫畫討論版 9 03-14-05 09:45 PM
APPLE iPod 一問 傻地 影音館 13 03-03-04 06:58 PM
急, TV Card 一問 Naruto 手機資訊/電腦軟硬討論 6 09-06-03 02:42 PM

現在的時間是 01:20 PM

手機版 | APP版