Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 06-01-06, 11:34 PM   #51
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
引用:
作者: Coolam
呢個題目忽然搞到同人版好多人~~
會唔會突破到偷拍事件人數呢b

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:37 PM   #52
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
告佢吧啦
幾大都屈番佢一筆
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:40 PM   #53
6地
Junior Member

註冊日期: Nov 2005
我比較想知道追到會來幾多錢(爆)
<<(這方面毫無概念的人)XD
6地 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:42 PM   #54
windart
Moderator
海產類

引用:
作者: 6地
我比較想知道追到會來幾多錢(爆)
<<(這方面毫無概念的人)XD
一頁稿 x 書數

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
舊 06-01-06, 11:46 PM   #55
gotoho
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
啊....剛想睡時竟然看到這件事...

咁搞法已經可以告硬!
gotoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:50 PM   #56
Coolam
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
不過.......我都係悲觀預計,

就算飛燕搞盡辨法~,件事都係不了了之,~~因為無佢地符!而且回報都係少數目,唔值得大搞!

反而不如利用網絡力量,將件事搞到各大論壇都知,雖然無利益,但對佢地都係構成形像損失!而爭番少少面子咁~

此篇文章於 06-01-06 11:52 PM 被 Coolam 編輯。
Coolam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:52 PM   #57
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

點都比個教訓人好d
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:52 PM   #58
gotoho
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:

就算飛燕搞盡辨法~,件事都係不了了之,~~因為無佢地符!而且回報都係少數目,唔值得大搞!
回報就唔知..
不過拉到律師出黎就一定係貴野.....
gotoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-06, 11:53 PM   #59
windart
Moderator
海產類

引用:

要賠係難架啦,但至少要得個清白。

舊 06-01-06, 11:56 PM   #60
月之民 ̄▽ ̄
God of Gamer
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
引用:

唔搞大佢咪比佢地以為香港同人界係無牙老虎
之後繼續偷圖....

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪

此篇文章於 06-01-06 11:58 PM 被 月之民 ̄▽ ̄ 編輯。
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:05 AM   #61
飛燕
懺悔不用等

/\
無電話號碼!!??

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。

此篇文章於 06-02-06 12:22 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:05 AM   #62
春雞
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2003
力撐fei兄到底!!
本地game書正一垃圾

GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
春雞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:05 AM   #63
邪教教主
Ultimate Gamer
bunchies

酬錢1 人$xx 搞個基金請律師告佢
我願意比$1xx 蚊睇lee 場戲
要佢登d 大報ga 頭版道歉

His might upholds the weak
His word speaks only truth
His wrath undoes the wicked
邪教教主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:06 AM   #64
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
報料比其他雜誌社,唱衰佢

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:07 AM   #65
岸邊露伴

引用:

反而不如利用網絡力量,將件事搞到各大論壇都知,雖然無利益,但對佢地都係構成形像損失!而爭番少少面子咁~
其實佢地已經唔係第一日做賊
呢本game書由創刊號開始已被我踢爆過大量盜文
當時討論區及新聞組都有廣泛流傳過
老早已經無形象可言
我認為唔可以再姑息養奸
千祈唔好心軟
一於告爆佢啦

當時有關盜文既link
http://gaforum.org/showthread.php?t=133350&page=4

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)

此篇文章於 06-02-06 12:22 AM 被 岸邊露伴 編輯。
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:12 AM   #66
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
走去高登等大壇講一講我包保好快唱通街 bb

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:15 AM   #67
fatyee
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 黑咪 破壞大王
有可能是之前有人任意將張圖轉貼到其他地方之後佢哋搜圖時搜了出來,
所以佢哋未必知道原出處在哪裡的.

最好都係同佢哋接觸一下先決定下一部行動.
一睇就睇得出係飛燕畫既啦...
原圖有繪畫者既名同埋網址... 要通知/搵返繪畫者唔難... 厚顏地連通知原作者都唔做... 我呢 d 半個同行都覺得羞耻... 因為知識產權呢 d 野對於出版, 創作等既行業黎講係好重要... 自己唔尊重人地既知識產權又點可以叫人地尊重佢地既出版?

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
fatyee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:15 AM   #68
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: XENOS=翔
走去高登等大壇講一講我包保好快唱通街 bb
有無人能幫手fw
我無高登a/c

※EP3強化左把大劍3次,大改範圍、PP消費和集氣,某大大就突然跳出來對大劍有「手感」了。但又唔見某大大串人唔識EP2飛板防衛時比個成績來睇下。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:16 AM   #69
Coolam
Crazy Gamer

咁.......似乎非要出律師信不可喎!!!我又估計下:::
出一封律師信友情價(當你識人)最少$1200,
對方怕煩,就提出和解要求,俾返一版正常讀者投稿費:$200-400,並在內登更正啟示,視乎你接唔接受!
對方唔理你,你就民事起訴,個官一定判你贏,但個官都只會判你得到一版稿費及全數堂費及登道歉啟示!!(因為事隔咁耐,禁制果一期書出街對受害人既你都無意思)

我係咁樣估計,唔係消極,係實制!

舊 06-02-06, 12:17 AM   #70
fatyee
Game Master

引用:
作者: elmond
未知道咪唔好用lor
這是好簡單的道理
全中... 我地唔知來沿既相或者圖都會改為自己去影或者搵畫師畫過... 而唔會o係唔知或者冇得到原作者同意下用黎出版o係自己既書刊度...

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 06-02-06, 12:18 AM   #71
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
所以比在我告都費事

唱衰佢睇場戲仲過癮

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:20 AM   #72
fatyee
Game Master

引用:
作者: 飛燕
以為美少女只有日本人畫XD?

先打電話去追
我主要是想收返錢,道歉啟事就看清況

我有原稿
你有o係 gaf 度發表過你既作品嘛~~ 所以要追既話就證據齊晒... 只係睇o下點追o者..

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 06-02-06, 12:22 AM   #73
真仔

註冊日期: Mar 2003
3DS Friend Code2191 8321 2702
PSN  IDHoward513
引用:
作者: fatyee
你有o係 gaf 度發表過你既作品嘛~~ 所以要追既話就證據齊晒... 只係睇o下點追o者..
結果同coolam 既講法大致相同

1.どんな天気でも応援してあげる!
2.応援XD
3.いい天気だから、気分もよくてね^^
4.いつでも笑顔を出してねXD
5.雨になっても頑張って!
6.頑張って!また一週間過ぎて、目標まで近づいている!
7.もうすぐだ!仕事が終わるまで!
8.仕事、頑張ってね!XD
9.夢がいつでも、またはいつか叶える!
10.頑張って、目標に行け!

World of Warcraft - undead warrior
PaD : 122,794,594
真仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-06, 12:26 AM   #74
fatyee
Game Master

引用:
作者: 小嘉
告佢吧啦
幾大都屈番佢一筆
首先要冷靜少少... 做好功課... 要點告... 告佢邊條... 要點索償等等... 最好問問有呢方面知識既人仕會好 d...
雖然佢斷正已經係事實... 就算外發稿都好... 出版社有責任保證份稿入面冇任何侵權既野...

放假先黎落雨...
唔通連個天都唔鍾意我?
舊 06-02-06, 12:28 AM   #75
antony chan
大合奏部隊!

Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
Fei,冇電話就出信啦....
我地實支持你....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:05 AM

手機版 | APP版