Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 06-20-02, 09:27 AM   #1
itcwai
Ultimate Gamer
潛艇基地九十九號

註冊日期: Jan 2002
韓西之戰裁判勢必偏西

比各界輿論咁唱FIFA同厄瓜多爾個球証(韓意果場個球証),下場想佢吹公道D都難...

希望唔係意大利球証,係就有得開眼界.

日本傳媒都咁明確指摘南韓贏得卑鄙,真係輸波發爛渣,好肉酸!
itcwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-02, 09:49 AM   #2
老野一個

註冊日期: Dec 2001
南韓贏埋西班牙咁佢地又會少左一個出外搵食既國家

保方
老野一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-02, 11:09 AM   #3
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
其實話晒 南韓 主場, 五五波犯規吹客隊, 我覺得唔出奇囉

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-02, 02:22 PM   #4
氣體蛇
Crazy Gamer

PSN  IDfatboki
引用:
Originally posted by 茶杯老人 :
其實話晒 南韓 主場, 五五波犯規吹客隊, 我覺得唔出奇囉
有得咁0既咩
氣體蛇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-02, 06:18 PM   #5
|0|
God of Gamer
太陽神

註冊日期: May 2002
球 證 易 受 球 迷 影 響

英 國 胡 佛 漢 頓 大 學 較 早 時 邀 請 了 一 群 球 證 進 行 實 驗 , 結 果 發 現 球 證 很 有 機 會 受 到 主 場 球 迷 聲 的 影 響 。

該 實 驗 把 40 名 球 證 分 開 兩 組 , 兩 組 人 各 自 翻 看 47 個 剷 截 動 作 的 影 帶 , 一 組 可 聽 到 現 場 球 迷 的 聲 音 , 而 另 一 組 則 聽 不 到 任 何 聲 音 。 結 果 聽 到 主 場 球 迷 聲 音 的 一 組 在 吹 罰 主 隊 球 員 時 明 顯 較 為 「 鬆 手 」 , 較 另 一 組 球 證 判 罰 主 隊 球 員 犯 規 次 數 少 15 % 。

球 證 少 判 主 隊 犯 規 15 %

負 責 研 究 的 尼 維 利 指 出 , 這 反 映 原 應 大 公 無 私 的 球 證 , 在 吹 罰 時 往 往 受 到 主 場 球 迷 影 響 , 他 表 示 ﹕ 「 球 證 雖 然 充 滿 自 信 , 但 當 四 萬 名 球 迷 一 齊 大 叫 的 時 候 , 他 的 決 定 或 有 改 變 。 」

今 屆 世 界 盃 中 , 韓 國 及 日 本 兩 支 主 隊 的 規 犯 數 字 也 比 對 手 為 少 , 如 南 韓 對 波 蘭 一 仗 , 主 隊 球 員 的 犯 規 次 數 只 有 16 次 , 相 反 對 方 卻 被 判 罰 達 22 次 。 另 外 , 昨 日 南 韓 對 美 國 一 仗 , 主 隊 在 落 後 一 球 情 G 下 , 球 證 於 上 半 場 末 段 亦 因 雙 方 推 撞 下 判 予 主 隊 獲 得 12 碼 , 不 知 球 證 當 時 是 否 受 到 在 場 超 過 6 萬 名 球 迷 的 吶 喊 聲 音 所 影 響 。
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-02, 07:08 PM   #6
t-cup
Moderator
CD-ROM

3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
引用:
Originally posted by 氣體蛇 :
有得咁0既咩
你睇 nba 都知, 通常都係五五波, 主場有著數
踢波咪又唔係一樣~~~ 通常吹主場都冇咁緊

我冇睇其他聯賽, 但我敢話肯定會有哩o的情況

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-02, 10:10 AM   #7
itcwai
潛艇基地九十九號

我同意.

球証係人,所以會有偏頗.

足球係儘可能尋求剌激的活動,要球証下下停左場波睇帶至判,便是追求完美裁判多於剌激(football match, you know, match火柴,冇火點開心).

要完全公正,有d bonus剌激會冇左架啦,而且冇話某隊成日比人錯判,而係隊隊都有機會錯判,便問題不大.

貪污偏私是另一回事,不詳談.
舊 06-21-02, 01:09 PM   #8
氣體蛇
Crazy Gamer

PSN  IDfatboki
引用:
Originally posted by itcwai :
球証係人,所以會有偏頗.
呢樣我唔能夠認同
球証係人
所以有犯錯係正常
但就唔可以有偏頗
做得裁判0既
就要保證自己0既判決係公正
有偏頗 何來公正?
氣體蛇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-02, 03:55 PM   #9
belive12
Senior Gamer

註冊日期: May 2002
你返工,做錯野,可唔可以同老闆講,"我係人來的,都會有錯"可以嗎?

舊 06-24-02, 04:04 PM   #10
itcwai
潛艇基地九十九號

引用:
Originally posted by belive12 :
你返工,做錯野,可唔可以同老闆講,"我係人來的,都會有錯"可以嗎?
睇下乜工啦,我果份係冇100% correct的工作,所以上述情況不少

球証比人x,冇計啦,以後冇得做咯...
舊 06-24-02, 04:31 PM   #11
張飛後代
V-MAX

下一場,德韓大戰,將會用歐藉球証,相信南韓唔會大咁好運(然後被人家看穿偏幫德國,又吵過?).

論壇跳轉

現在的時間是 01:52 PM

手機版 | APP版