Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-02-18, 12:35 PM   #201
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
今集我又睇唔明,
- 水之都城內的女人唔係俾哥布林殺, 咁即係俾咩殺?
- 沼龍個任務係守住個遺跡? 但成個遺跡都係哥布林亦唔見佢有任何主動動作
- 聖女正正經經出個任務話討伐城內地下遺跡的哥布林就可以,甚至可以話回收塊鏡,不提哥布林,根本唔會有人質疑聖女對哥布林有心理陰影,睇唔明佢怕乜

- 定還是根本聖女一開始就看中哥殺,成件事就是隨便作個藉口叫哥殺過來然後色誘他? 城內的女人全部都是普通人殺的甚至根本就無人死?

此篇文章於 12-02-18 12:39 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 02:11 PM   #202
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: gingq7 查看文章
今集我又睇唔明,
- 水之都城內的女人唔係俾哥布林殺, 咁即係俾咩殺?
- 沼龍個任務係守住個遺跡? 但成個遺跡都係哥布林亦唔見佢有任何主動動作
- 聖女正正經經出個任務話討伐城內地下遺跡的哥布林就可以,甚至可以話回收塊鏡,不提哥布林,根本唔會有人質疑聖女對哥布林有心理陰影,睇唔明佢怕乜

- 定還是根本聖女一開始就看中哥殺,成件事就是隨便作個藉口叫哥殺過來然後色誘他? 城內的女人全部都是普通人殺的甚至根本就無人死?
黑幕被勇者KO左,佢係咁意提左句。(漫畫有畫埋出來)
沼龍同性女係同步狀態,所以本來係守住遺跡無魔物連大老鼠都無,但小哥布一出來就GG左
性女因為KO過魔王,根本無人信佢怕小哥布。其實係可以理解成死要面,驚被人話你怕小哥布?咪玩啦?打倒魔王的劍之聖女喎~(當政治原因就你劍之聖女又劍神殿居然要靠冒險者打小哥布?自己老家都顧唔到?)
今集真係去得好快就真

此篇文章於 12-02-18 02:13 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 03:52 PM   #203
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
劇情上係好奇怪,

劍性女有D似斗獸棋入面既大像, 可以通殺但又輸比最弱既老鼠(哥布林).

問題係, 喂, 妳無手下既咩?話晒妳都算係一地之主, 無理由無跟班.

@gingq7

呢套動畫去得好快, CUT好多,

真心建議睇漫畫, 畫得好好. 剩係D動作表現已經正好多(妖弓踢門, 踢哥殺)

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??

此篇文章於 12-02-18 07:25 PM 被 harakuma 編輯。
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 04:02 PM   #204
gingq7

引用:
作者: 尼路 查看文章
當政治原因就你劍之聖女又劍神殿居然要靠冒險者打小哥布?自己老家都顧唔到?
聖女而家已經差唔多係城主, 叫手下或冒險者落去做下欄野打小怪而自己唔去才是正常, 就好似勇者唔會走去打老鼠一樣

所以我才會話聖女可以正正常常出個任務係回收塊鏡, 哥布林和眼球怪只是附帶就可以, 根本就無需怕會有人懷疑她怕哥布林
而事實上聖女亦已經搵了幾批冒險者和哥殺一行人落去, 根本無人諗過聖女會怕哥布林
(就算係在讀者角度, 亦應該無懷疑過點解聖女唔自己落去, 而搵哥殺落去; 因為無數RPG都係lv99城主搵主角去做打小怪任務, 唔會有人質疑點解lv99城主唔自己去打小怪)

另外, 聖女對哥殺一行人又欺騙又隠暪也是意義不明
人都請左返黎, 根本唔駛老作城內有人被哥布林殺, 哥殺也會下去,
聖女本人亦都真係想有人搞掂件事, 隠暪沼龍/鏡/魔神/地圖呢堆資訊增加任務難度亦唔知係為乜
舊 12-02-18, 04:31 PM   #205
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實聖女甘做好簡單,正如你暗戀人,都會成日覺得自己小小行為會唔會比人留意到,所以反而係旁人眼中覺得無問題既事,犯罪者自己諗多左而被人捉到係經常發生
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 04:44 PM   #206
尼路
The One

引用:
作者: gingq7 查看文章
聖女而家已經差唔多係城主, 叫手下或冒險者落去做下欄野打小怪而自己唔去才是正常, 就好似勇者唔會走去打老鼠一樣

所以我才會話聖女可以正正常常出個任務係回收塊鏡, 哥布林和眼球怪只是附帶就可以, 根本就無需怕會有人懷疑她怕哥布林
而事實上聖女亦已經搵了幾批冒險者和哥殺一行人落去, 根本無人諗過聖女會怕哥布林
(就算係在讀者角度, 亦應該無懷疑過點解聖女唔自己落去, 而搵哥殺落去; 因為無數RPG都係lv99城主搵主角去做打小怪任務, 唔會有人質疑點解lv99城主唔自己去打小怪)

另外, 聖女對哥殺一行人又欺騙又隠暪也是意義不明
人都請左返黎, 根本唔駛老作城內有人被哥布林殺, 哥殺也會下去,
聖女本人亦都真係想有人搞掂件事, 隠暪沼龍/鏡/魔神/地圖呢堆資訊增加任務難度亦唔知係為乜
性女個心態就如樓上講,根本自己想多左。
不過你當叮噹見到老鼠個狀態去想可能會好D,反正性女都話無人理解佢。

舊 12-02-18, 05:46 PM   #207
肉羊哩咖
griffin611

無睇過漫畫同小說,唔覺好快

嗱,唔畀用水火爆吖嗱?(係本人就出格林機炮)

同意樓上聖女係心裡有鬼,自己怕人知自己個弱點,無理性去諗件事班小鬼根本唔係重點,好在有條友一見小鬼,唔問咁就殺啫;佢之前有提過曾經有冒險者落過去查探,同夜晚有人被殺,唔通都係老作?如果條白鱷同眼魔都係有人(聖女?)放嘅,咁點解唔早單聲,實在唔明~

此篇文章於 12-02-18 05:49 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 07:03 PM   #208
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
自己有睇過小說, 同樣唔覺得動畫太快, 算係適中吧, 如果做到OVERLORD咁詳盡反而唔係咁好

自己對小說的記憶好模糊, 但睇番片中聖女所講, 今次幕後黑手係魔神殘黨, 係城中殺人的都係佢地(哥殺都有講哥布林唔會咁殺人), 目的係向聖女報仇(佢地知聖女驚哥布林,所以專登傳送堆哥布林去城市), 同時亦另有陰謀, 不過聖女就指出佢地係實現陰謀前已被勇者係某處打低左 (可能係前兩集開頭勇者出場個部分)

至於聖女目的, 佢有提到係想世人知道哥布林好可怕(因為佢自己都身受其害), 不過基本上人人都無意識到呢一點, 仍然覺得哥布林好弱, 而聖女唔控制條龍去收拾哥布林, 係因為心理陰影, 佢自己都講驚到晚晚失眠, 所以先搵以殺哥布林聞名的哥殺來幫手, 同埋希望哥殺可以拯救佢(最後佢都係咁樣問哥殺)
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-18, 10:47 PM   #209
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我又咁諗喎,聖女比人知佢怕哥布林事小,傳左比D仇家/魔王殘黨知可以好大獲
戰力上只要清得哂佢D手下,再捉隻哥布林除褲比聖女睇,包佢即刻腳軟兼濕哂成個城gg

話時話,隔離玩屎果個D哥布林同呢度對比好大
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-18, 12:15 AM   #210
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
如果有明星級哥殺梗想請來一看究竟
人地很想要夢中解救嘛
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-18, 07:50 AM   #211
gingq7

引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
我又咁諗喎,聖女比人知佢怕哥布林事小,傳左比D仇家/魔王殘黨知可以好大獲
戰力上只要清得哂佢D手下,再捉隻哥布林除褲比聖女睇,包佢即刻腳軟兼濕哂成個城gg
但而家情況係相反, 仇家知道晒, 反而無"人"知
舊 12-09-18, 08:32 AM   #212
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
成班囡好和睦的坐埋一枱 哥殺必須...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 10:46 AM   #213
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: J+1 查看文章
成班囡好和睦的坐埋一枱 哥殺必須...
由手機版發出
大家都知得不到哥殺既心,哥殺亦無調戲佢地,佢無錯,唔好要佢死啦
最後甘多腳印,哥布林來了!?
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 10:47 AM   #214
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
就算5條女係佢面前除晒衫並排,我相信哥殺都只會轉身關門出去殺哥布林

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 10:59 AM   #215
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 細路翔 查看文章
就算5條女係佢面前除晒衫並排,我相信哥殺都只會轉身關門出去殺哥布林
關門前應該會加多句「そっか」先走
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 11:05 AM   #216
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
暫時睇落得兩件紅色頭髮既有機會上到哥殺

第一個就係靠幼馴染之力順理成章上既牛奶妹

第二個就係洗衫板勇者可以靠腕力夾硬黎,不夠聽講去到依家小說個進度佢都仲未認得出哥殺

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 01:08 PM   #217
尼路
The One

準備開大片

舊 12-09-18, 01:20 PM   #218
macgyver
Game Master
反loli恊會會長

註冊日期: Aug 2004
下集總集編

舊 12-09-18, 02:41 PM   #219
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: macgyver 查看文章
下集總集編
唔係呀嘛 一季番都有總集編
由手機版發出
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 02:56 PM   #220
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
如果將d 鏡頭補完又冇所謂
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 03:43 PM   #221
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
涼宮勇者出場。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-18, 04:43 PM   #222
gingq7

勇者涼宮3丁友就將魔神王連其大本營連根拔起
舊 12-09-18, 05:50 PM   #223
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 細路翔 查看文章
某本子都係利用哥布林情報、研究哥布林為何對女性有性趣為理由

引用:
由手機版發出
補完聖女哥布林

舊 12-09-18, 05:53 PM   #224
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
由手機版發出
全部CUT IN: 哥布林
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-18, 12:07 AM   #225
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
套野到底哥殺多對白定矛佬多D?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
「El Shaddai ceta-エルシャダイ セタ-」漫画化決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 01-09-14 08:17 PM

現在的時間是 05:36 PM

手機版 | APP版