Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-21-13, 05:15 PM   #101
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: psidef 查看文章
電影係First Contact, 我諗我睇o左至少十次

Captain Picard俾Borg同化係The Next Generation第三季完結同第四季開始兩集: The Best of Both Worlds I & II.

不過講得最多Borg應該係Voyager.
First Contact 仲同場加影點人類同火神星人接觸嘅由來~

因為 Voyager 同 Macross 咁, 一開波跳錯咗地方 -- 後者去咗冥王星, 前者去直頭去咗 Borg 老家個 quadrant 度, 仲遇到 Borg 嘅糯米/天敵添

舊 05-23-13, 07:20 PM   #102
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
《星空》被轟辱女性

科幻片《星空奇遇記:黑域時空》(Star Trek Into Darkness)新加盟的女角Alice Eve在片中只穿內衣的一幕(圖)惹起fans不滿,指劇情上沒有必要,有侮辱女性之嫌。電影監製Damon Lindelof昨日在網上道歉,稱自己要負上責任,又指最新兩集《星空》中,卻克隊長亦有除剩底褲的場面,因此沒有冒犯女性之意。

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-13, 10:27 PM   #103
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
唔係下話,賣弄下性感好多電影都有。咁都有得投訴?
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-13, 03:24 AM   #104
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
如果著到咁密實, 侮辱性感

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-13, 01:13 PM   #105
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
好正wo
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-13, 04:44 PM   #106
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
剛oimax睇完,超正
好彩有睇上上星期明珠台播既上集,起碼知少少背景.
但舊作品真係冇睇過,雖然今次係reset但如果知以前點發展應該都會有趣d?

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-13, 12:19 AM   #107
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
唔係Trekkie,不過以往一直覺得Star Trek講多過做,又比較老土
係J.J. Abrams接手後先改觀
真係要服J.J. 同佢Bad Robot班人
兩集都可以拍到全無冷場,所有劇情都一浪接一浪
新Star Wars一定好正

佢啲招牌lens flare依然好靚~

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 03:55 PM   #108
候鳥
Crazy Gamer

劇情繼續一浪接一浪,停唔到
不過鍾意第一集個故仔多D
舊 06-03-13, 10:07 AM   #109
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
無聊一問, Khan踩傷 bikini女果o下係咪cut左? 感覺畫面有D突兀唔銜接.

好似Silent Hill 2咁, 事後先知last boss fight原來cut左斬頭一幕........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 10:15 PM   #110
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
再睇番第一集,有幕Kirk同Uhura同另一個綠色外星女齊齊除浄內衣,原來係系列特色黎

仲有 "I am not our father" 同今集危急著陸敵陣都係致敬 Star Wars, JJ 真好玩

此篇文章於 06-04-13 10:51 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-13, 05:10 PM   #111
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 候鳥 查看文章
劇情繼續一浪接一浪,停唔到
不過鍾意第一集個故仔多D
話時話, 我對第一集有D疑問:

1) 在冰天雪地果個星球中, 點解老spock唔自己去聯邦果個基地, 要等艦長來到先一齊去?
2) 對方巨型採礦艦來到地球時, 地球完全冇守衛? 對住果枝鑽頭, spock一艘小型機都搞得掂, 點解地球完全冇部隊出擊?

舊 06-13-13, 05:27 PM   #112
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: wing 查看文章
話時話, 我對第一集有D疑問:

1) 在冰天雪地果個星球中, 點解老spock唔自己去聯邦果個基地, 要等艦長來到先一齊去?
2) 對方巨型採礦艦來到地球時, 地球完全冇守衛? 對住果枝鑽頭, spock一艘小型機都搞得掂, 點解地球完全冇部隊出擊?
我估
1)佢比大壞蛋放逐去果個星球,睇住自己家鄉被毀無耐,應該未去住而已
2)地球好似大部份艦同主角一齊出哂去,而且已經中哂計,全軍覆沒
舊 06-14-13, 10:21 AM   #113
wing
格鬥低手

引用:
作者: 候鳥 查看文章
我估
2)地球好似大部份艦同主角一齊出哂去,而且已經中哂計,全軍覆沒
戰艦未出發得切, 我接受到. 但連一架飛機仔都冇? 求其幾架飛機都夠殺, 所以我都提出左根本一架飛機仔已經可以KO果條牙簽鑽頭.

舊 06-14-13, 11:14 AM   #114
肉羊哩咖
griffin611

引用:
戰艦未出發得切, 我接受到. 但連一架飛機仔都冇? 求其幾架飛機都夠殺, 所以我都提出左根本一架飛機仔已經可以KO果條牙簽鑽頭.
中段火神星被毀之後都講過, 地連嘅艦隊大部份集中哂嚮另一處好遠嘅地方 (所以要班新仔去救火神星), 本應冒險號之後都去滙合, 不過畀Kirk『騎刼』咗返地球啫~

可能嗰陣地球和平真係可以上得太空嘅機仔都冇, 或者暗場, 未見個羅美蘭船鑽嘢之前己掃哂尐機仔(無重武器嘅機仔都係送死)~

此篇文章於 06-14-13 11:17 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-13, 11:59 AM   #115
wing
格鬥低手

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
可能嗰陣地球和平真係可以上得太空嘅機仔都冇, 或者暗場, 未見個羅美蘭船鑽嘢之前己掃哂尐機仔(無重武器嘅機仔都係送死)~
................... 個鑽頭係伸到入大氣層內, 在金門橋旁邊, 冇記錯冼樸架飛機仔係在大氣層內打斷個鑽頭的.

片中第一個鑽頭一樣係伸左入大氣層內, 主角仲在鑽頭上肉搏.

果度係金門橋旁邊, 唔係山卡啦, 如果話連大氣層內的飛機仔都冇一架.............................................. 完全冇說服力.

舊 06-14-13, 11:44 PM   #116
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
或者暗場, 未見個羅美蘭船鑽嘢之前己掃哂尐機仔(無重武器嘅機仔都係送死)~
也有可能。

引用:
戰艦未出發得切, 我接受到. 但連一架飛機仔都冇……
引用:
果度係金門橋旁邊, 唔係山卡啦, 如果話連大氣層內的飛機仔都冇一架.............................................. 完全冇說服力.
戰機在大氣層內駐守未免太異想天開,閣下應該指地球內的重要據點有部分駐防的兵力(其實我也有想過此問題)。不過,我想羅美蘭船用「『縮退砲』」毀滅行星只用很少的時間便可(未來科技無論如何是「屈機」,),時間可快得在駐守地球的星際聯邦之軍隊派出戰機前便毀滅地球,始終軍隊需花時間找出羅美蘭船進攻甚麼地點,,否則無法解釋火神星很快遭毀滅(我相信火神星總有軍隊駐防)。

此篇文章於 06-14-13 11:51 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-13, 05:48 PM   #117
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
我諗發展到星際聯邦lv, 二集又講到用魚雷好缺德咁, 聯邦內地球/外星人可能已經無左戰爭既概念
所以真係無軍隊/兵器都講得通

Star Wars EP2 (Old) Republic都係中段先引入複制人軍隊

舊 06-18-13, 12:00 PM   #118
肉羊哩咖
griffin611

亂估:

地連所謂嘅艦隊比自衛隊個格仲低, 似巡邏隊+探險隊多尐, 有防衛能力但係戰力範圍唔大嗰隻-- 唔係就唔會第二集話有人想將Starfleet軍事化就咁解; 所以遇到基朗人, 都要劃個DMZ嘅Neutral Zone -- TOS 入面有班叫Organian嘅主持兩邊互不衝突, 不過新版電影唔見提有。

Star Trek 成個系列嘅設定仲係巨艦大炮主義(衍生出嚟嘅Staf Fleet Battles係另一回事), 所以機仔一直以嚟都係對艦戰冇用, 而且; 如果在下揸導演筒, 尐機仔艦仔畀人單方面屠殺就唔影都罷, 嘥時間 -- 不過最奇妙嘅係, 咁大隻船迫近地球都好似冇人知咁嘅? 監視衛星?

好難想像今日有隻鑽油船返翻去百幾年前維多利亞時代, 仲可以打去英帝艦隊飛起~~~

舊 06-18-13, 12:03 PM   #119
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
我諗發展到星際聯邦lv, 二集又講到用魚雷好缺德咁, 聯邦內地球/外星人可能已經無左戰爭既概念
所以真係無軍隊/兵器都講得通

Star Wars EP2 (Old) Republic都係中段先引入複制人軍隊
用人肉魚雷, 加未經審訊就做低個犯, 仲要非法咁挑起戰爭, 嚮美帝嘅道德標準, 梗唔啱啫 -- 大佬, 偷偷哋射支核武去人哋國家度噃。

舊 09-09-20, 06:44 PM   #120
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
雖然以前睇係免費電視台睇過晒,
但見宜家iTunes的Star Trek (2009)、Star Trek Into Darkness (2013)、Star Trek Beyond (2016)合集做特價賣$88,
又有提供返4K Dolby Vision畫質都買返。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:30 AM

手機版 | APP版