Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 03-07-21, 03:29 PM   #401
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
唯一串聯
應該到DS2嘅關聯都係本魔法書,可能SW用天才波都搞出幻想世界,宜家學識埋禁忌魔法就搞出平行世界,令DS要出手糾正佢,白Vision睇怕係去出家一排就會返嚟同SW團聚。

蜘蛛仔3我都唔期望了,可能八爪魚博士、電人、綠魔又係啲(壞)人有相似劇情,根本同上2輯蜘蛛仔電影冇關,更唔期望3堂蜘蛛仔同堂,就算會真係同堂都唔期望係同一角色

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-21, 09:48 PM   #402
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
btw 睇番Doctor Strange 1

We harness energy drawn from other dimensions of the Multiverse to cast spells, to conjure shields and weapons, to make magic」- Ancient One

即係本身MCU設定用得Magic就係有 Multiverse

依家Wanda正式成為傳說中會毀滅世界的Scarlet Witch + 手持Darkhold努力學習/入魔 + 傷痛會讓佢暴走,呢個大方向真係唔洗有奸角都已經係一套電影的大橋

420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-21, 09:47 AM   #403
Eking

註冊日期: Feb 2006
....
WV做完....要等FW了, 不過講左咁耐D人係咁吹套野係開放X-MEN, 最終係乜都冇....講真而家明證言順講WANDA能力係MAGIC, 覺得變種人可能同F4有關係多D, MCU始終同漫畫唔同, 要睇編劇點寫~

覺得MCU Multiverse唔係好似之前SPIDERMAN咁另一個地球概念, 而係好似DS1咁另一個空間, 例如魔鬼, 天使, 或者吸血鬼

此篇文章於 03-08-21 09:49 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-21, 04:57 PM   #404
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Lost

WV 總結:中上

好:
  • 創新:除咗尾之外,都叫做唔跟「公式」玩,到處「審」啲謎,「懷舊」喜劇可惜唔係全世界都識。
  • 演員:兩位主角,尤其 Elizabeth Olsen 演唔同角式,真係好戲,連 Paul Bettany 嚮之前啲片,得罪講句無乜突出嘅,呢度都好發揮。Kathryn Hahn 極搶戲,連閒嘅 Randall Park 同 Kat Dennings 都唔錯。
  • 主角:其實一直唔係咁(識)欣賞 Wanda 同 Vision 呢一對,連重睇 A:IW 都飛佢哋開頭嗰段 -- 直到隊長出場,呢度令本人改觀咗好多,尤其對 Wanda 寫得好細。
唔係咁好:
主要都係劇情方面 --
  • 節奏:去到第三話先嚟爆,都係嗰句,開頭如果一次畀三話好啲;最後有啲地方有灌水之嫌;慢得滯。
  • 甩漏:有唔少嘢提咗無咗件事,搞到唔少嘢唔通 -- 好似嗰位失咗踪嘅「証人」,第二話嗰個「養蜂人」,第一話出場嗰位老闆等等,你可以拗話係小節,但係夾埋下面啲嘢,個問題放大咗。
  • 誤導:唔好講戲外同咱們 fans 啲「一廂情願」嘢,留咗好多彩蛋,仲有啲「廣告」~好多無發揮落去,結果令人好失望,本人情願啲編劇用其他嘢代替好過。如果佢夠胆嘅,呢部可以真係開到 Phase 4,不過暫時睇,都係未夠力。
  • 犯駁:搞出咁大件事,連對受害人道個歉都冇,唔好話要「有誠意」嗰隻喇;另一邊,既然一個無咁強大嘅人都聞到陣除嚟到,反而另一個已出咗場嘅大人物居然連影到無。

------------

F&WS 3 月 19 號上。

此篇文章於 03-08-21 07:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-21, 10:49 AM   #405
Eking

想問下, F&W係幾多集?

舊 03-10-21, 11:51 AM   #406
王小虎

註冊日期: Apr 2002
6集,每集一個鐘。Kelvin Feige話每套MCU劇都係大約或少於6個鐘內容,但每套劇集數同長短可自由,容易控制budget同質素。

講開budget,曾傳聞話WandaVision每集25 mil,遠超Mandalorian每集15 mil,有冇覺得唔知啲錢洗咗去邊?
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-21, 11:52 AM   #407
Eking

人身上....XD

舊 03-10-21, 01:36 PM   #408
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
6集,每集一個鐘。Kelvin Feige話每套MCU劇都係大約或少於6個鐘內容,但每套劇集數同長短可自由,容易控制budget同質素。

講開budget,曾傳聞話WandaVision每集25 mil,遠超Mandalorian每集15 mil,有冇覺得唔知啲錢洗咗去邊?
曼達洛人睇製作特輯講,試驗性質採用全景LED螢幕舖滿成個片廠+最新unreal引擎畫出啲星球表面嘅山山水水大草原。
監製happy仲話呢種拍攝技術減少好多後製成本,唔駛特登打燈set鏡頭(背景畫面跟住鏡頭移動),演員又終於知道身處環境狀況,唔駛對住藍幕做戲,代入感大增。

好似話收得日後會建議迪迪尼更加多使用呢種技術

WV應該仲用緊之前MCU電影嘅拍法?
家庭戲用實景拍攝+打鬥就藍幕吊威也?
仲有西景鎮不停變換時代場景個啲特技可能都駛唔少錢⋯⋯
(其實我唔知,未揾到WV製作特輯睇

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 03-10-21 01:39 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-21, 04:42 PM   #409
肉羊哩咖
griffin611

數則:

1. 回上,WV 製作特輯今個星期五上;之前 Marvel 個你管都有啲料漏過好少好少出嚟;而第 8 話某一場,正正係之前某話個廠景嚟。

2. 筆蓆呢家嘢,睇後面邊個係老細就知~ 以 Kevin Feige 個往績紀錄,照理好有權。Marvel Studio 噉嘅筆蓆當然有人都好想要~ 講緊滴住嚟旗下某子公司~

3. 呢兩日滴住嚟有股東大會,宣稱 D+ 訂戶人數已經過億。

4. 當中有兩位股東「上台」發言:一位問 Gina 事件,有冇「黑名單」同埋係咪「選擇情執法」;另一位直頭問會唔會炒 KK。CEO Bob Chapek 打「官腔」一一「洒走」。個人諗,就算 Chapek 真係幾唔老嚟 KK 都好,都唔會公開噉樣數佢,啲股價有咩依郁佢唔好話唔身㾗。
https://deadline.com/2021/03/disney-...us-1234710139/

5. 講開 Mando 啲特技,可以睇第二季個製作特輯,絕對唔止 LCD 背景咁簡單;另,有啲好以平平無奇,好似某話撈起隻船嗰度,原來大有文章:
https://www.youtube.com/watch?v=2Wmocp4iHvA

此篇文章於 03-10-21 05:15 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-10-21, 07:15 PM   #410
王小虎

Budget同出嚟的效果睇唔到,睇翻Doctor Strange,啲CG構圖真係好癲,咁先係魔法囉。Doctor Strange玩魔法係不斷玩新招,同一個玩法好少出現多於兩次,玩inception,玩teleport,比tenet更早玩時間倒流,玩cloak of leviation,又好睇又好笑,但WV的魔法就係不斷對掌,射死光... 劇情喺一直舖排下原來咩都係假的,Ralph "Boner"...,成套劇就係最尾一場打鬥,都係要咁悶唔怪得人比成季最低分的一集。

聽講每套劇的budget大約100-150mil,Doctor Strange都好似係165mil,好多phase 1戲都係大約150mil。
舊 03-11-21, 10:52 AM   #411
Eking

其實又唔覺得怪, WANDA其實未正式學魔法 (冇理由九頭蛇九有人教佢?), 基本佢只係靠自己/力量本質去用, 佢自己都唔知略樣用到好似DS咁....

舊 03-11-21, 04:21 PM   #412
肉羊哩咖
griffin611

玄來有得解

幕後 showrunner 同導演解咗部份未解嘅謎/甩漏:
包好先⋯⋯個頻道講明係戲透~

但仲有啲要靠腦補/斷估/下一部電影。

舊 03-11-21, 06:59 PM   #413
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
對《汪達幻視》結局不滿意?導演坦言:疫情讓劇情發生變化!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-21, 07:27 PM   #414
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
真的有人直接寄信罵導演「還未從ironman3 的滿大人得到教訓嗎?!」,結果本人就是這是ironman3中他最喜歡的情節(即是他是故意這樣做)

Xxyyxxx真是馬上想爆粗口

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 04:29 AM   #415
肉羊哩咖
griffin611

唔好勞氣~ 睇咗算,佢之後電影補完返都算,唔係 -- 可以點?(唉)睇咗製作特輯,唔似 The Mando 咁有咩好特別嘅嘢,係第一話真係有現場觀眾睇即場演出!導演係演處境喜劇童星出身,整呢套劇好有心,由場景到特技到音樂同場景都係認真致意嘅心態,唔係玩「解構」。

另: 有評論睇咗 F&WS 第一話,話動作連場,起碼預期都會 OK -- 掛?

舊 03-13-21, 12:19 PM   #416
王小虎

好似現場藝術咁,連觀眾啲櫈都係舊,好似叫觀眾著老西戲服扮六十年代人,燈光、攝影器材用舊式或扮舊式,做返舊時感覺,我覺得好執著,同套Mank有得比吓,Mank的拍法都係明顯用舊式電影拍法。

有啲拍攝場地係Disney的,但有啲唔係而係華納的Warner Ranch或其他,要比租的,所以話要短時間內完成,佢話要一日內拍完最後一幕,但同時因為魔法要換唔同時代的佈景。
https://dapsmagic.com/2021/01/the-hi...f-wandavision/

好多都唔係綠佈景前拍,甚至打鬥都係外景,兩隻吊臂吊起兩個人,出嚟效果係好啲(好多其他電視劇拍出嚟會覺得假少少,例如CW啲劇)。

Falcon都有講佢哋成隊工作人員去捷克拍外景,又係好燒錢。
舊 03-13-21, 12:43 PM   #417
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇咗Wanda making, 見到係幾有心拍,可惜結果個尾平平似乎令之前啲心機有啲白費咗,又冇播番之前話有嘅deleted scene, 都冇得平反㗎啦,let it go, let it go〜

等睇HeHe算啦

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 02:45 PM   #418
肉羊哩咖
griffin611

又話冇乜特別?!

多咀:副導教啲觀眾要做反應,睇個款前一兩排似預留咗畀「特別人仕」(老臨?),導演仲問過 Dick van Dyke 本人,佢當年點拍啲劇做參考;配色仲要求調到當時期嘅電視觀眾睇到嘅效果,轉黑白唔係咁簡單,特技指導要做嘅第一樣嘢:為咗 Vision 個頭黑白畫睇出嚟似返原色,拍嗰陣個用嘅係一種特別嘅藍色~

最衰係一粒老鼠屎~

舊 03-14-21, 06:18 AM   #419
肉羊哩咖
griffin611

樓上老細一講,走去睇多次 DS,個「香港」景,效果正過 Tenet,開頭有度仲有 200q1: A Space Odyssey 嘅味; 不過有少少嫌拖,講打天才波,呢度講得好啲。

傳 F&WS 一話要成 250M 之譜。

舊 03-15-21, 10:02 PM   #420
肉羊哩咖
griffin611

F&WS 最終預告,參上!

舊 03-19-21, 04:28 PM   #421
肉羊哩咖
griffin611

MCU 本格回歸

唔記得咗美國行緊夏令時間,冇咁準時睇~

開頭動作比 WV 最後場大戰精彩,有返 CA2/3 啲格局,後面半粒鐘慢返,主要交待返兩位主角嘅生活事,WS嗰度幾慘吓,同埋舖排主要奸角。有兩個幾大嘅客串出場。呢個幾緊接 Endgame 嘅故仔,原本用嚟打頭炮應該係噉。未睇晒好難畀分,作為 MCU 迷呢個應該收貨。

此篇文章於 03-19-21 04:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-19-21, 08:02 PM   #422
王小虎

時間都係WV先,同埋Vision條屍點處理係逼切啲。Blip好多現實問題要慢啲浮面,好多人失業,經濟唔好,對照現今世界都有相似。唔肯定Flag Smasher係咪影射Antifa,都有可能。

開頭十分鐘真係勁。
舊 03-19-21, 09:16 PM   #423
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
開波爆谷好味過WV, 入正場就玩番build up characters路線,似乎內容應該會比WV豐富咁

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-21, 10:03 PM   #424
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
比起旺達幻視這方真是真正大製作,初段已是電影級數了

5年的消失期真是帶來很多麻煩,看到獵鷹和冬兵因為過去帶來的痛苦也是傷感

果然政府做事就是厚顏無恥

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-21, 05:23 PM   #425
肉羊哩咖
griffin611

• 老細應該記得,呢套原本係接 Black Widow 電影,亦係 MCU D+ 系嘅頭炮,個型格似足;MCU咁大,講嘅嘢可以好多瓣數,所以轉 WV 做開頭無話唔得,只係想像一下,如果照住原案咁安排,而個頭係呢話咁,電影級數嘅動作,可能會悅目啲咁啫。
  • Falcon 直入直出直昇機,好似成為招牌~
  • 話事話,無交待清楚開頭班壞人背後個目的係乜,純粹為錢?
  • 今話成粒鐘咁滯,一啲唔覺得長。
  • 文戲係慢,但好鬼感性,尤其 Bucky 嗰段。
  • 搵命摶,拯救世界原來係無錢收,只係有餐食有瓦遮頭,都幾唔抵~
  • 今話都仲可以,之後拜託拜託,唔好再玩咁多年齡嘅笑話。

此篇文章於 03-20-21 05:25 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Disney Infinity 3.0 八仙果 電視遊戲討論版 148 08-10-16 11:55 AM
[多機種] Disney Universe neo 電視遊戲討論版 7 11-19-11 06:31 AM
[Wii] Disney Sing It 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 07-21-08 09:45 AM
[多機種] [Wii,PS2]Disney Princess(用Wii Remote化身Disney公主) 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 09-18-07 11:27 PM
Disney Magic syncmaster Neo Music UNIVERSE 2 01-11-05 12:09 PM

現在的時間是 06:30 AM

手機版 | APP版