Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 12-06-20, 06:32 PM   #76
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
各位老細大慨都知本人對幕後啲嘢有少少興趣,呢度有 The Boys 個特技總監現身說法,都叫網絡上嘅好節目:

舊 02-03-21, 06:13 PM   #77
肉羊哩咖
griffin611

Marco の野望

The Expanse S5,舊年十二月開播,一開始播頭三話,跟住逢週三播一話,今日季度結局。

一如 其他 APV 片咁玩,頭三話好爆,好多事件好快咁發生,志在引你追,呢度就一直慢晒落嚟,啲焦點放晒去人物感情同關係度,特別係兩位女角身上,去到第九話尾先開始熱返啲;季度結局就收埋大部份嘅線,設定好下一季嘅局,非常之精彩。

好明顯因為噉安排法,啲本揼晒落頭三話同最後一話度,結果部份主角無發揮,有啲甚至連續幾話幾乎都係「坐定定嚮度」,你要好耐心「挨」中間 6 話,好在最後非常有滿足感。無論點,啲設定都好仔細,由物理機設到人物服飾髮型都好有實在感。

個故事焦點同上一季一樣好集中,不過好有現實政治嘅隱諭。可惜有報導指下一季會係最後。再無就好可惜,不過要好頭好尾。

總結:正!

舊 02-24-21, 06:47 PM   #78
肉羊哩咖
griffin611

專掘古井

I Care A Lot (2020) 真係唔知放嚮邊:美國就嚮 Netflix 播,而「其他地方」就 APV,本住邊度睇舖邊度嘅原則~

套戲跟住 Rosamund Pike 呢個利用州法律漏洞,專捉啲「無力自行照顧起居」嘅老人家,關佢哋入去安老院,乘機抐晒佢哋啲財產嘅「監護人」。有日畀佢發現到個「金鑛」,點知搞到一身蟻嘅故事。戲入面無個好人,但劇本好,最後扭得出式。演員 Rosamund 啲戲好唔在講,可惜其他陪襯嘅唔係咁突出。好戲到好似 Peter Dinklage 連曾志偉都不如。

總結:好。

舊 03-01-21, 03:42 PM   #79
肉羊哩咖
griffin611

第 78 屆金球獎,Borat 大勝:最佳電影(音樂/喜劇),同最佳電影男主角(音樂/喜劇)

而上面嘅 Rosamund Pike 伶咗最佳電影女主角(音樂/喜劇)

仲有 John Boyega 演出嘅片 Small Axe 拎最佳電視劇男配角

4 月 1 號上嘅 The Mauritanian,Jodie Foster 拎咗最佳電影女配角。

此篇文章於 03-01-21 03:50 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-21, 08:47 AM   #80
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-21, 11:24 PM   #81
肉羊哩咖
griffin611

無敵是最???

The Invincible 係 APV 咱家動畫,同名漫畫改篇,以超英做題材 — 男主角係個高中生,佢老豆係地球最強超人 Omni-Man,佢開始有能力而學做英雄。故仔設定上無乜新意,基本上你睇過啲超英片呢度都有咁滯,特別在傾向角式互動多過冒險打鬥,角式寫得好同突出,而場面啲血腥暴力完全無留手。材題亦好黑 — 第一話就嚟料!

暫時出咗三話, 每話 45 分鐘到。逢星期五出一話。睇完晒再講。

舊 04-12-21, 12:04 AM   #82
肉羊哩咖
griffin611

屬於我哋嘅 Groundhog Day

Palms Springs 係 2020 年出嘅電影,當時 Sundance 破晒票房紀錄,點知因為武肺,直上 Hulu,因係部份人舊年嘅最佳電影之一。到近來先「衝出」美國,齋上 APV~

基本上係 Groundhog Day 愛情「喜劇」版,因為好多笑位本人唔多識笑;當中噏啲「科幻」嘢唔重要,反而男女主角嘅處境,發現點樣重新認識自己,學識互相依靠繼續生活落去~ 另一樣係故人仔好聰明咁慢慢先透個故仔背景出嚟,唔會因為「重覆」而叫悶。男女主角嘅火花極夠,反而蓋過晒啲配角(包括 JK Simmons)。

據聞隔籬「台」套 Thunder Force 勁爛,冇嘢睇走去見識吓先。

舊 04-29-21, 12:24 AM   #83
肉羊哩咖
griffin611

Christ Pratt 主演嘅 The Tomorrow War,拍好咗一排無上,而加直上 APV,七月二號:

舊 04-30-21, 07:30 PM   #84
肉羊哩咖
griffin611

呢套(暫時)絕對係標題黨

The Invincible,漫畫改篇動畫,第一季全 8 話,每話四十零分鐘到。

好:人物極特出,尤其主角個老豆,佢老豆個「老細」,其他有噉比重嘅,好似佢女友,同埋佢班英雄「朋友」,全部都有趣同突出,完全無傳統少年動漫嘅套路;個故仔好似乜超英雄嘅梗都有(連龍珠Z都有!),唔同嘅係,個故仔完全為咗啲角式而去推展。幾條線都有趣,季尾完到個故仔,仲開展下一季,亦非常黑暗,非常血腥暴力 -- 第一話尾保證極度震撼,點知第五話更好睇,而到第七話最血花肢體內臟橫飛!個人反而覺得咁比較接近真實,老實講,畀元祖隊長個飛盾掟中,點會唔內傷吐血死?另一個要提嘅係班幕後配音陣容 -- JK Simmons,Sandra Or (Killing Eve),Steven Yuen (Walking Dead),Zachary Quinto (Star Trek, Margin Call),連啲小角式都係大名 -- Mahershala Ali,Seth Rogen,Ezra Miller,連 Mark Hamill 大人都有份。

唔係唔好:唔係打緊嘅時候,啲動畫認真嘛嘛,好似一般畀細路睇嘅卡通嘅水平,可能啲筆蓆去咗動作同配音度;有幾話個頭,都講啲無關重要嘅支節。而呢套嘢點解無 DP 同 OPM 㗎?!

總結:快啲上下一季啦唔該!好多人話係今年暫時最好嘅超英雄片,個人以為滴住嚟嗰兩套絕對要企埋一邊。

前日,Amazon 公怖批咗開第二同第三季。

此篇文章於 04-30-21 07:32 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 04-30-21, 11:33 PM   #85
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
The Invincible真是讓人覺得dc,marvel的英雄打架真是變得家家酒,最後一集超多蕃茄汁。。。。。。

原作本來很長有二,三季肯定的,最怕是拖太長慢慢變爛(不過原作已完結不亂來應不會太爛)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-21, 12:39 AM   #86
肉羊哩咖
griffin611

睇啲片話呢度改咗好多原著嘅嘢,由男主角現任女友個款,到某啲「朋友」嘅性別,所以可以玩嘅空間好大。

無睇過原著,啲片又講佢「好學唔學」有埋 DC Marvel 啲多元宇宙(唔算透掛),再如果佢又跟足咁玩埋班「朋友」嘅支線,可以話長做長有。

多咀:點解係標題黨?

男主角個英雄朵叫就叫「無敵」,點知除咗對住少部份啲卒仔之外,幾乎打親都輸~

此篇文章於 05-01-21 12:59 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-26-21, 10:20 PM   #87
肉羊哩咖
griffin611

Tomorrow War 正式予告

舊 05-26-21, 11:05 PM   #88
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Amazon Buys MGM, Studio Behind James Bond, for $8.45 Billion
https://www.msn.com/en-us/movies/new...ion/ar-AAKp5Os
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-21, 04:29 AM   #89
肉羊哩咖
griffin611

The Boys Season3 新角 Soldier Boy 公開

舊 06-30-21, 12:11 AM   #90
肉羊哩咖
griffin611

黑白天使回歸,The Good Omen S2 製作決定!

舊 07-02-21, 03:04 AM   #91
肉羊哩咖
griffin611

估唔到會上~

今年 8 月 13

參考:
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=801

----------

另:幻想名作 The Wheel of Time 真人版有條片,齋得個 logo,仲未有期~

舊 08-30-21, 04:37 AM   #92
肉羊哩咖
griffin611

Code Geass 四部電影 -- 興道、叛道、皇道同復活都有。爭在最後嗰套未睇。

舊 09-06-21, 12:18 AM   #93
肉羊哩咖
griffin611

Code Geass Resurrection,比想像中好睇,啲角式出場,到神話現實劇情嘅分配都叫平均,啲「同學」繼續好路人吓,敵人嘅能力又幾特別。打鬥都算唔錯,有時有啲慢,個架構又似幾話電視砌埋一齊~ 不過都好睇嘅。

Boss Level 演員都算大名:Frank Grillo,Mil Gibson,仲有楊紫瓊客串。部片係打機片格,主打動作同時間旅行,加少少親情同科幻。有啲位都幾好笑,不過有少少拖同埋重複,無類似題材嘅 Palm Spring 噉好玩。總結都 OK 嘅。

舊 09-29-21, 01:43 PM   #94
肉羊哩咖
griffin611

The Boys 外傳批咗開拍,講一個專「培訓」「英雄」嘅大學,入面一班準「英雄」點爭仔/女,同埋爭入最 top 嘅 team,最賺錢嘅合同嘅故事。係三級《我英》?

舊 10-20-21, 05:11 PM   #95
肉羊哩咖
griffin611

I Love Lucy 係套好陳舊嘅處境喜劇。到今日都歷久不衰,本人多年前遊美嗰陣睇過一兩話。而家將戲內戲外主角兩公婆事跡拍成電影,Nichole Kidman 做 Lucy,Aaron Sorkin 編同導。12 月21 號上

老老實實, 就噉睇,Kidman 冇忽似

舊 11-21-21, 08:08 AM   #96
肉羊哩咖
griffin611

另一套魔幻名作改篇,The Wheel of Time 頭三話已出。都係等齊一次過煲。

仲有:The Expanse S6 只係短短得 6 話,但劇情會更緊湊,特技會更精彩,亦只會一過禮拜播一話。應該收晒地球圈啲事,而環啲嘢要睇佢要舖排嚟玩。

此篇文章於 11-21-21 08:12 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-11-21, 03:41 AM   #97
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse 嚟到最後一季,可以話預佢個主調係最後決戰。搞到第一話比期待中淡靜,舖排各團體之後嘅動向,同班主角嘅關係,尤其係啲對家露出本性。

有傳呢季唔會收晒所有嘅線,會轉視點繼續個故仔。都係完咗呢部再算。

舊 12-20-21, 05:32 AM   #98
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse S6E2: 今話又係開頭講少少一個同主線無關嘅事,唔知會唔會埋返。上一話嘅舖排,今話埋齋,打得好睇,而主角群見到到互相照應;而反派嗰度,相反有個主要角式唔多穩定,好可能會出事;而另一個邊緣嘅小勢力,亦開始有所動作,睇吓下一話會點鬥法落去。

舊 12-24-21, 06:36 PM   #99
肉羊哩咖
griffin611

The Expanse S6E3 :又慢返落嚟,政治、權謀、人物同劇情推展都兼顧到,好收尾有場大鑊嘢同一場大戰都幾肉緊,留咗啲大麻煩到最後。

漏咗樣嘢,今話有兩個舊角客串,都令人懷念。

此篇文章於 12-25-21 01:45 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-01-22, 03:39 AM   #100
肉羊哩咖
griffin611

今話極慢,集中處理上話啲後遺症,除咗一條線推冧反派嘅平衡,睇嚟下一話又展開。剩返兩話咁大把,㫜心跟住會好急。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Amazon's Video Games Best of 2016 Top 10 GreenTea 電視遊戲討論版 0 12-20-16 10:54 PM
Amazon Prime Air Fean ~清談館~ 7 12-03-13 11:37 AM
how do i convert DVD video image file to any video format for computer GimGim 手機資訊/電腦軟硬討論 1 03-29-07 10:39 AM
AV, S Video, Component Video 一問 雪人 電視遊戲討論版 37 12-08-04 10:39 AM
[GC]Metroid Prime連主機套裝 8月15日發售,送Metroid Prime 2試玩版 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 08-05-04 10:42 AM

現在的時間是 04:56 PM

手機版 | APP版