Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-23-11, 12:23 AM   #176
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
人人都知道用完就會死,所有召喚士都係知道呢個結果既同時選擇左行呢條路
亦都所有人都知究極召喚只換到十年既凪節
唯一唔係為人所知既 係究極召喚=Sin呢件事
謝更正

過左十年....當年中四暑假日日食公仔麵+煲機...
宜家就算再黎過都冇咁好心機LU...

舊 09-23-11, 10:19 AM   #177
MichaelSpirit
Senior Gamer
遊魂

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDMichaelSpirit
XBox Live GamertagMichaelSpirit
引用:
作者: 忍者 查看文章
謝更正

我當年打到右手食指腫左差唔多一倍
主角係飛空艇殘骸屈加能力值道具屈到速度 255......諗起都幾白痴
MichaelSpirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-11, 03:04 PM   #178
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
當年我部PS2基本上係為FF10而買. 如果以"近代"FF(7+)黎計, 10都萛係7以外我最愛既一隻.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-11, 03:13 PM   #179
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 忍者 查看文章
謝更正

FFX...當年推出時完全唔知個故事講咩,
我都係之後睇WIKI之類理解返個故事,
佢再出HD版正好俾機會我重新體驗多一次個故事~~

PS. 唯一擔心,D CG會唔會好似BIOCV HD版咁拉大就算...

舊 09-24-11, 01:08 AM   #180
京9999
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
講真~~ff13開發都未入必要用左5年.............remake一隻7都要5年????
remake比開發難?
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:20 AM   #181
唔好記住我
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
7係一隻皇牌,唔會亂咁出...
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:44 AM   #182
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 京9999 查看文章
講真~~ff13開發都未入必要用左5年.............remake一隻7都要5年????
remake比開發難?
remake=/=唔駛開發
ff10都仲可以hd化....ff7當時果種畫面,以而家標準其實即係重新做過隻game

此篇文章於 09-24-11 01:46 AM 被 石主乙個 編輯。
石主乙個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 02:14 AM   #183
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
引用:
remake比開發難?
我覺得係, 除左劇本差吾多無野用得番...

舊 09-24-11, 09:26 AM   #184
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: R222 查看文章
ff10都仲可以hd化....ff7當時果種畫面,以而家標準其實即係重新做過隻game
其實又未必
呢十年黎 FF7既野唔係完全無進展
可以利用既野,有好多,人物Model果D老實講佢地好多野已經有晒個底係度,要翻用係易如反掌
其實最大既阻力應該係要用而家既技術重現番當年既RPG感覺
要用既成本高過重新整一隻姐

唔駛講其他
淨係講城鎮數量同埋大地圖呢兩點已經玩死班人
特別係大地圖,你見到而家好多RPG都刻意避開呢個問題就知道
而家要整個配合到畫面質素既大地圖,成本一定有問題先至會個個都唔整
城鎮亦係問題之一,以前一個城鎮畫一張大圖,跟著屋仔入面畫幾張圖就得,仲可以唔駛點理比例
而家你整個城鎮就算無得你自由轉視點,你D背景貼圖想放軟下手腳都比人放大10倍黎話「哇,D貼圖好屎!」

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 09-24-11 09:29 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 09:42 AM   #185
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: R222 查看文章
http://www.youtube.com/watch?v=thsnDqQu0mQ
如果做翻依個效果, 技術上現在已經唔係頂尖級數.
奈何日本市場咁樣, 令到SE只會龜縮係手提機同原汁原味地獄移植中.
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 09:55 AM   #186
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
DQ123都賣到26萬,做咩同你勞心勞力去搞完全重製sosad

舊 09-24-11, 11:28 AM   #187
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
既然有FFX HD版...
咁X-2 HD版都好大機會出...
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 12:22 PM   #188
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Ringo 查看文章
既然有FFX HD版...
咁X-2 HD版都好大機會出...
都係果句
而家求哥咁大權
呢隻求哥心目中既神☆作點會無分bbbbbbbbbb

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 01:57 PM   #189
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
搵到錢就有權 , FF13求哥的確係做到D成績出黎 ,
如果FF7 REMAKE 係誇平台我諗SQEX管理層先會考慮
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 03:17 PM   #190
TSZ
Crazy Gamer

引用:
作者: D-Joe 查看文章
DQ123都賣到26萬,做咩同你勞心勞力去搞完全重製sosad
無言...為左DQ10影像?

引用:
作者: kakajit 查看文章
搵到錢就有權 , FF13求哥的確係做到D成績出黎 ,
如果FF7 REMAKE 係誇平台我諗SQEX管理層先會考慮
都係果句, 用FF個名搞甘大制作無番FF13左右既銷量距點肯做

舊 09-24-11, 03:25 PM   #191
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
如果話大地圖同城鎮有難度我又覺得未必成立
DQ8當年其實係一個幾成功嘅例子 (DQ8遲過FF10四年後先出)
有大地圖有海圖有天空, 或者轉場境時的系統有做手腳
不過都俾人感覺到佢地係連貫的

SE應該唔係做唔到, 不過FF10以後嘅豪華陣容令佢不得喺其他技術上有所删減
相信剩是聲優已經需要一筆費用, 要記得FF7本身是未有聲優演出的

其實現在還是看好FFV13, 畢竟他好像主張是開放式世界玩法
一本道的感覺實在太侷促, 就算大地圖時即使也是跟故事的的一本道
感覺也會感覺自由一些

其實lv5係有技術做到將傳統RPG喺現世代主機表現出來嘅效果
只係日野社長嘅故事創作能力太弱同佢搵錢target market太過小童向呢
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 05:13 PM   #192
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
睇左好耐先追返哂post。\
FFX 係我第一隻玩既Final Fantasy 作品,原本以只係見Yuna 設定好靚(畫面當時黎講係上上級),而且剛買左PS2無耐,就諗住試下啦。點知一玩就玩到停唔到手。
最經典既應該算係拎Tidus 既七曜武器啦,要喺雷平原避雷200次,都唔明點解當時自己會咁有耐性玩既。
七曜武器方面,我真係玩唔到見畫面按掣嗰關,玩左好耐都唔得,結果放棄左。
其實FFX本身已經算幾靚,好似部分人所講,未必真係咁有需要重製高清版,但可能真係唔駛大執掛,對廠商而言成本又低,又一定有不少支持者,選FFX重製都唔出奇。
我點都會買啦,唔駛我拎返部PS2出黎,又可以回味下以往既片段。
今年年尾有FFXIII-2,又重出FFX,仲有batman、winning等,假期都唔會擔心悶啦。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 05:24 PM   #193
kakajit
Game Master

真係好鬼中意HD REMASTER 呢個概念~~~
真係會令到人覺得高清化 = 重制 ,
話說有日去GAME鋪偷聽到一個想訂BIO 高清合版O既人問老細D野
人: 呢隻係重制版?
老:係高清制作版
人:即係做過晒?
老:係重新做到高清化

果個人訂左了
真係可以有無限O既灰色地帶可以解讀
舊 09-24-11, 09:35 PM   #194
TSZ
Crazy Gamer

引用:
作者: 柴崎幸 查看文章
睇左好耐先追返哂post。\
FFX 係我第一隻玩既Final Fantasy 作品,原本以只係見Yuna 設定好靚(畫面當時黎講係上上級),而且剛買左PS2無耐,就諗住試下啦。點知一玩就玩到停唔到手。
最經典既應該算係拎Tidus 既七曜武器啦,要喺雷平原避雷200次,都唔明點解當時自己會咁有耐性玩既。
七曜武器方面,我真係玩唔到見畫面按掣嗰關,玩左好耐都唔得,結果放棄左。
其實FFX本身已經算幾靚,好似部分人所講,未必真係咁有需要重製高清版,但可能真係唔駛大執掛,對廠商而言成本又低,又一定有不少支持者,選FFX重製都唔出奇。
我點都會買啦,唔駛我拎返部PS2出黎,又可以回味下以往既片段。
今年年尾有FFXIII-2,又重出FFX,仲有batman、winning等,假期都唔會擔心悶啦。
我都係,以前ps果d行慣大地圖, 開頭知道無得行(仲要飛空艇無得自己飛 ), 流程比較一本道,一開始玩有d失望, 點知玩玩下變左最鍾意果隻FF

舊 09-24-11, 09:46 PM   #195
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
真係好鬼中意HD REMASTER 呢個概念~~~
真係會令到人覺得高清化 = 重制 ,
話說有日去GAME鋪偷聽到一個想訂BIO 高清合版O既人問老細D野
人: 呢隻係重制版?
老:係高清制作版
人:即係做過晒?
老:係重新做到高清化

果個人訂左了
真係可以有無限O既灰色地帶可以解讀
同一個concept擺喺影碟度又唔會令人誤會~~

舊 09-24-11, 09:54 PM   #196
kakajit
Game Master

引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
同一個concept擺喺影碟度又唔會令人誤會~~
咪就係因為有人覺得REMAKE 只係換過D graphic 野就OK ,
從而覺得成本唔係太高 , 但其實佢地又唔知graphic野呢D比人一眼睇到O既野一D都唔平
又或者以為D CODE 可以用番...

所以覺得remake 一定平過從新拍過一套戲...
舊 09-24-11, 09:56 PM   #197
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
咪就係因為有人覺得REMAKE 只係換過D graphic 野就OK ,
從而覺得成本唔係太高 , 但其實佢地又唔知graphic野呢D比人一眼睇到O既野一D都唔平
又或者以為D CODE 可以用番...

所以覺得remake 一定平過從新拍過一套戲...
原來0係咁,我仲一直以為只係類似改過哂D code。(我係完全唔識既 )

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 10:04 PM   #198
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
–del–
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-11, 11:50 PM   #199
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
remake比開發難?
可能依家的制作規格已經唔同左
你見ff10、13都冇左大地圖
而且好似ff10咁
城內都係一張地圖接一張地圖咁
冇得在成個城內連貫地走
加上依家日本的技術力
要做5年真係唔出奇

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-11, 12:51 AM   #200
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: chunmanx 查看文章
可能依家的制作規格已經唔同左
你見ff10、13都冇左大地圖
而且好似ff10咁
城內都係一張地圖接一張地圖咁
冇得在成個城內連貫地走
加上依家日本的技術力
要做5年真係唔出奇
我覺得5年都已經叫預少左

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
[多機種] Bio Hazard HD REMASTER l PS3, 360 l DL 版 PS4, XBone 武藤遊戲 電視遊戲討論版 635 02-13-15 07:31 PM
[PSV] Final Fantasy X|X-2 HD Remaster l 日版 12月26日發售 money 手提遊戲機討論版 149 10-29-13 08:30 PM
Final Fantasy i? Exellen 電視遊戲討論版 1 03-15-04 04:07 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 11:23 AM

手機版 | APP版