Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-19-20, 07:27 PM   #401
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
美國條《香港人民自由和選擇法案》而家要 reboot。噢~

舊 12-20-20, 08:20 PM   #402
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
美國條《香港人民自由和選擇法案》而家要 reboot。噢~
呢個《香港人民自由和選擇法案》完全唔關移民事既
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-20, 08:36 PM   #403
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢個《香港人民自由和選擇法案》完全唔關移民事既
lifeboat bill 比起 immigration bill 重要何止十倍……

大佬搞到移民既人駛鬼lifeboat咩

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-20, 12:44 PM   #404
肉羊哩咖
griffin611

嘻!連政治庇護都噏得,冇所謂掛?!

舊 12-22-20, 01:36 AM   #405
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
lifeboat bill 比起 immigration bill 重要何止十倍……

大佬搞到移民既人駛鬼lifeboat咩
移民要排期,lifebout應該快好多
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-20, 02:02 AM   #406
肉羊哩咖
griffin611

而家英國畀人禁飛,港共借啲易乘機封港,點算?

此篇文章於 12-23-20 02:05 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-20, 12:45 AM   #407
肉羊哩咖
griffin611

BNO 有新料,「太空人」都畀,不過 -- 遲去嘅到時要再申請,過咗去嘅家人唔受影響;當然遲到拎到 PR 又會遲啲啦。

追加:不過經啲移民顧問解釋:主申請人一開始嗰陣要申請埋啲家人,你一支公/婆咁申請唔填埋啲家人,唔好意思,佢哋之後無得再申請。18 歲以下嘅一定要同父母一齊申請

此篇文章於 12-26-20 08:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-27-20, 04:58 PM   #408
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
BNO 有新料,「太空人」都畀,不過 -- 遲去嘅到時要再申請,過咗去嘅家人唔受影響;當然遲到拎到 PR 又會遲啲啦。

追加:不過經啲移民顧問解釋:主申請人一開始嗰陣要申請埋啲家人,你一支公/婆咁申請唔填埋啲家人,唔好意思,佢哋之後無得再申請。18 歲以下嘅一定要同父母一齊申請
https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications

咪即係無太空人囉

阿細侄係咪又吹有丫?下?

我知月頭黎報定流胃興有吹過既

總之唔可以 BNO 人起香港做野,而同時無 BNO 親人或 dependant 用 BNO Visa 居留英國

唯一例外情況係全家人都係 BNO,每人自己 apply 一次 BNO Visa 就得

東方/Yahoo 咁寫絕對靠害

https://hk.news.yahoo.com/%E7%A7%BB%E5%B1%85%E8%8B%B1%E5%9C%8Bbno%E5%A4%AA%E7%A9%BA%E4%BA%BA%E6%AD%A3%E5%BC%8F%E9%AC%86%E7%B6%81-%E5%81%BD%E5%96%AE%E8%A6%AA%E7%94%9F%E6%B4%BB-4-%E5%A4%A7%E9%9B%A3%E9%A1%8C-083645585.html

咁都信就抵死
由手機版發出
舊 12-28-20, 04:17 AM   #409
肉羊哩咖
griffin611

睇沈生嘅,本人絕唔會試,有得走好走。

引用:
【突發時空】BNO移民最新政策:「太空人計劃」是否存在?

英國公佈BNO擴權最新細節,香港媒體報導方式非常有趣。

例如《經濟日報》標題:「太空人計劃落空」。

又如《蘋果日報》標題:「BNO太空人抵英須再申請」。

言則「太空人」是否可行?

其實所謂「太空人」,就是一家人的主要申請人申請後,本人留在香港工作,讓家人先住在英國去符合5+1要求。這方面,新政策完全涵蓋。

政策規定:If you or your family members travel at different times to the UK, you may not all qualify to settle in the UK at the same time and may have to make further applications for permission to stay in the UK to meet the 5 years required.

也就是說,家庭申請需要有一名持有BNO的「主要申請人」,他會得到一個reference number,供全家人使用,也就是申請時應該填上全家人的名字。

部份家庭成員可以先去英國,滿足5+1要求。主要申請人可以繼續在香港工作。這就是太空人。

但遲去英國的家庭成員,屆時要「make further applications」,由於遲去,也會遲入籍。最大變數就是「make further applications」的時候,是否保證批准,這可以說是英國的語言偽術,也可以說是視乎反應屆時再決定。

不過假如遲去的一批是主申請人,邏輯上,很難想像他們的dependents已經獲批入籍程序,而本人即最有生產力的一人,反而因為遲到而不獲批。

所以整個政策,其實就是「准許」太空人,而不是「落空」,只是要以英國方式寫出來,去避免本土反彈。到了這時候,大家對外交語言的閱讀,都已飽受訓練了。

此篇文章於 12-28-20 04:25 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-02-21, 05:50 PM   #410
colormon

我覺得香港人唔抵幫,唔難想像到時喺出面炒貴人d樓
舊 01-04-21, 04:23 AM   #411
肉羊哩咖
griffin611

講返句好話,好多港人,都有錢有經驗有技能肯搏肯挨唔(多)恨褔利,所以中共係咁嘈/嚇唔畀啲人走咯,尤其係加國同米字旗國趁機抐人。

另一方面,沈生近來寫咗篇嘢,轉報話阿富汗近排捉咗啲中共間諜,佢哋扮晒「疆獨份子」引啲流亡嘅新疆人入局,方便捉返佢哋返中國。阿富汗政府爆晒出嚟,話中共唔道歉就「依法審判」~ 各位出到去,特務呢家嘢無嚮額頭刻咗個字,想繼續支持香港嘅,要小心啲戴眼識人。

舊 01-04-21, 01:00 PM   #412
colormon

已經唔係支唔支持香港嘅問題,我諗冇人想一身蟻,只要係華裔就有可能係共諜。
舊 01-04-21, 06:35 PM   #413
肉羊哩咖
griffin611

好難講,有錢駛鬼推磨,本人唔多信阿富汗單嘢被人周咗嘅華人咁樣,共諜一樣可以係紅鬚綠眼。萬事少心。

舊 01-07-21, 11:13 AM   #414
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: colormon 查看文章
我覺得香港人唔抵幫,唔難想像到時喺出面炒貴人d樓
有更多既人, 中國/香港/台灣都好, 係憎人富貴嫌人窮, 做乜佢都有野好嘈

未走既, 佢話走得好走

有錢既走, 佢話人炒貴樓

有錢去搞生意, 佢話人剝削

無錢既走, 佢話人攞福利

唔攞福利, 做下欄野, 佢話人無大志

唔做下欄野, 做Rocket Science, 佢話邊鬥得過白人

唔做高科技, 做文藝野, 超懶文青搵唔到食架

咁唔走囉, 佢話走得好走 (loop)

一句到尾, 無打算有尊嚴咁生活, 但求得過且, 不問政治世事, 發財又唔立品既人

去到邊攞乜野passport, 都係唔會受歡迎, 都係俾人割甘韭菜

此篇文章於 01-07-21 12:12 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 01-07-21, 11:19 AM   #415
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

香港人抵唔抵幫

道義上英美係有責任執返好呢壇蘇州屎

實質上無話抵唔抵幫, 視乎有無幫既價值

幫香港人既回報, 會唔會大過付出
舊 01-08-21, 12:12 AM   #416
肉羊哩咖
griffin611

老細,唔好咁忟喇,而家個勢搞到咁,外表可能似係,但好大程度上,呢度唔再係咱們熟識嘅香港,隨時有日連噏走人都已經犯咗法。人各有志,無謂拗;要仲要留定溜都預咗要付唔同嘅代價,唔好諗英美各國後果會點,不如實際啲諗到時會唔會第二度落機好過。

舊 01-08-21, 04:47 PM   #417
colormon

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有更多既人, 中國/香港/台灣都好, 係憎人富貴嫌人窮, 做乜佢都有野好嘈

未走既, 佢話走得好走

有錢既走, 佢話人炒貴樓

有錢去搞生意, 佢話人剝削

無錢既走, 佢話人攞福利

唔攞福利, 做下欄野, 佢話人無大志

唔做下欄野, 做Rocket Science, 佢話邊鬥得過白人

唔做高科技, 做文藝野, 超懶文青搵唔到食架

咁唔走囉, 佢話走得好走 (loop)

一句到尾, 無打算有尊嚴咁生活, 但求得過且, 不問政治世事, 發財又唔立品既人

去到邊攞乜野passport, 都係唔會受歡迎, 都係俾人割甘韭菜
呵呵!你正正講出重點,華人通病,憎人富貴嫌人貧!用錢嚟論斷身價高低~
有錢嘅人會覺得人嫉妒自己嘅財富而仇視自己,這想法同口交部思維有二曲同弓之妙。

不問世事,冇24/7上綱上線同有冇尊嚴係兩回事,華人社區d人都不嬲覺得自己極有尊嚴,站喺食物錬頂點,皆因通常生活最好。

話唔夠白人鬥明顯對自己膚色欠缺信心。

重點︰喺外國,錢唔係咁賺,炒樓/重塑社區引至周邊租金暴升就神憎鬼嫌。得閒上fb發現有港人開page教人喺英國買一棟樓收租。

對,世界係弱肉強食,但如果世界由東亞人做主導,只會變得愈來愈冷漠同殘酷。
舊 01-08-21, 04:57 PM   #418
colormon

香港人有樣好,犯罪率低,唔似其他東歐南美移民咁搞搞震。

怕就怕香港變到大陸70年代咁鎖國就仆街了。
舊 01-18-21, 06:13 AM   #419
肉羊哩咖
griffin611

另一個 BNO 走人嘅現實問題,就係強迫金。有冇人確認申請 BNO 唔可以成為提早拎返啲錢嘅理由?

舊 01-29-21, 07:00 PM   #420
肉羊哩咖
griffin611

終於嚟喇,嗌交部正式唔承認 BNO 係身份同旅遊証件。 1月 31號起生效。

另一邊, FT 消息指,已有超過 7000 港人透過 LOTR 入咗英國。

舊 01-29-21, 07:23 PM   #421
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
終於嚟喇,嗌交部正式唔承認 BNO 係身份同旅遊証件。 1月 31號起生效。

另一邊, FT 消息指,已有超過 7000 港人透過 LOTR 入咗英國。
我諗要睇12月及1月個數據。

另外,app要在2月23日才可以使用,iphone要7以上,android要6以上。

舊 02-01-21, 06:06 PM   #422
肉羊哩咖
griffin611

美國國務院回覆查詢時話,唔理繼續承認 BNO 作為旅遊証件。其他西方國家係咪跟,同埋有冇親中共國家玩唔承認,睇落去。

追加:加拿大都承認。

另,近來網上突然多咗好多「國際法」同「國際問題」「專家」,就 BNO 彈出噏嘢,各位未裝 common sense ,或者好耐冇落 patch 嘅,快啲裝返

此篇文章於 02-01-21 06:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-01-21, 06:12 PM   #423
darkvolver
頹冗

引用:
美國國務院回覆查詢時話,唔理繼續承認 BNO 作為旅遊証件。其他西方國家係咪跟,同埋有冇親中共國家玩唔承認,睇落去。

另,近來網上突然多咗好多「國際法」同「國際問題」「專家」,就 BNO 彈出噏嘢,各位未裝 common sense ,或者好耐冇落 patch 嘅,快啲裝返
國家力量強勁,何來缺水?

舊 02-01-21, 06:47 PM   #424
肉羊哩咖
griffin611

斷估係針對(嚇)啲要水泡又要錢嘅,學本人呢啲一心唓,就話知佢, 飛日本唔需要經香港噃。

舊 02-01-21, 06:50 PM   #425
darkvolver
頹冗

引用:
斷估係針對(嚇)啲要水泡又要錢嘅,學本人呢啲一心唓,就話知佢, 飛日本唔需要經香港噃。

飛日本可以轉機去美帝或加國,方便走人,始終南海有風險。

Sent from my iPhone using Tapatalk

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:59 AM

手機版 | APP版