Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 02-27-08, 11:36 AM   #1
Minga
God of Gamer
Je T'aime

註冊日期: May 2002
問遠攝微距鏡

小弟打算入EOS 450D body
會for公司影D小型產品
小弟一般做法係遠距再zoom近影 (相機距離產品around 60cm)
所以想搵支遠攝微距鏡
請問各師兄有咩提意?
Thanks!!

此篇文章於 02-27-08 11:41 AM 被 Minga 編輯。
Minga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 11:38 AM   #2
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
150 2.8 色盲

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 12:45 PM   #3
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
150 2.8 色盲
+1! 真.微距神物 

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 01:20 PM   #4
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: DCIP 查看文章
+1! 真.微距神物 
+2 K大同我都有呢支

舊 02-28-08, 12:14 AM   #5
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

玻璃館起碼有 5 支 150EX. 真正平靚正. 缺點是 low light 會 hunt (拍 macro 不是問題), 和 1:1 時景深可能不夠深.

但樓主所說的小型產品有多「小型」呢? 兩尺距離, 用在 APS-C, Revoltech 遠坂凛也拍不到全身耶.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 02:28 PM   #6
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
其實我都想知呢支死馬150 2.8 同驚能支 100 2.8 有咩分別?
如果你地都咁講,即係話呢支死馬有優勝之處啦 !

Ruri

舊 02-29-08, 03:04 PM   #7
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: ruri0926 查看文章
其實我都想知呢支死馬150 2.8 同驚能支 100 2.8 有咩分別?
如果你地都咁講,即係話呢支死馬有優勝之處啦 !

Ruri
一吋長一吋強

Rice

舊 02-29-08, 04:36 PM   #8
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: riceking 查看文章
一吋長一吋強

Rice

有咩關係…小的愚昧、未GET到

Ruri

舊 02-29-08, 04:44 PM   #9
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:

Ruri
焦距長啲, 打蟲都容易啲~

再者, 大炮支180/3.5過萬, 150/2.8相對抵用, 而且質素不俗

Rice

舊 02-29-08, 04:58 PM   #10
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH 查看文章
玻璃館起碼有 5 支 150EX. 真正平靚正. 缺點是 low light 會 hunt (拍 macro 不是問題), 和 1:1 時景深可能不夠深.

但樓主所說的小型產品有多「小型」呢? 兩尺距離, 用在 APS-C, Revoltech 遠坂凛也拍不到全身耶.

5支咁多!?!?
我, 你, D爺, ??, ??

舊 02-29-08, 05:57 PM   #11
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:

Ruri
不過都係睇你想影咩?
如果蟲就愈長愈好LA, 不過室內地方唔大就唔係LA
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 11:50 AM   #12
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
其實呢我都想買枝鏡黎影蟲蟲...我想影螞蟻呀!~
搭單問下,
色馬枝150 2.8 可唔可以影得o的螞蟻大大隻咁架?I mean 清楚睇到佢o個兩隻牙同眼咁~

做唔做到咁既效果呀?thx

舊 03-01-08, 12:26 PM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Stephen 查看文章
其實呢我都想買枝鏡黎影蟲蟲...我想影螞蟻呀!~
搭單問下,
色馬枝150 2.8 可唔可以影得o的螞蟻大大隻咁架?I mean 清楚睇到佢o個兩隻牙同眼咁~

做唔做到咁既效果呀?thx
真-macro 鏡的放大率是 1:1, 即是 1mmx1mm 的螞蟻頭部, 在 sensor (APS-C 大約 24mmx16mm) 上也是 1mmx1mm, 拍出來當然不會「大大隻」.
舊 03-01-08, 12:27 PM   #14
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Strider 查看文章

5支咁多!?!?
我, 你, D爺, ??, ??
哦, 搞錯了.... 是起碼 6 支~
舊 03-01-08, 01:00 PM   #15
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
真-macro 鏡的放大率是 1:1, 即是 1mmx1mm 的螞蟻頭部, 在 sensor (APS-C 大約 24mmx16mm) 上也是 1mmx1mm, 拍出來當然不會「大大隻」.

我想請問有無咩咩影到出黎可以大大隻?
因為我見到係o的生態區到o的師兄影出黎o的蟲都ok 清楚可以見到哂架,thx again

舊 03-01-08, 01:13 PM   #16
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Stephen 查看文章
我想請問有無咩咩影到出黎可以大大隻?
因為我見到係o的生態區到o的師兄影出黎o的蟲都ok 清楚可以見到哂架,thx again
你在別的生態區看到的不會是螞蟻吧, 而是比螞蟻體積大許多的昆蟲吧. Macro 鏡的 1:1 放大率當然可以「大大隻」, 關鍵是在於主體大小啊.
舊 03-01-08, 10:32 PM   #17
nestal
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:
哦, 搞錯了.... 是起碼 6 支~
我都有一支
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=134484
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-08, 12:51 AM   #18
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: monster8 查看文章
不過都係睇你想影咩?
如果蟲就愈長愈好LA, 不過室內地方唔大就唔係LA

其實唔係我想買 marco…因為總覺得平時呢支野唔係幾用得著…

因為 150mm x 1.6 =

但個人一向歪理認為,要常用的東西才有購買的價值,

要是一年只用一兩次就要放入櫃既話,好似好浪費呢!

(但 Marco 有著其他鏡頭所沒有的魅…而花展又臨近…咁即係…xdd)

Ruri

舊 03-03-08, 12:58 AM   #19
riceking
一人前のダメ人間

其實... 將1.6呢個Factor除去不就成了?

Rice

舊 03-03-08, 02:08 AM   #20
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
固本培〇先係治標治本的做法

舊 03-03-08, 12:16 PM   #21
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: riceking 查看文章
其實... 將1.6呢個Factor除去不就成了?

Rice
引用:
作者: KTN 查看文章
固本培〇先係治標治本的做法

上面兩位 5仔用家,我感應到你地兩個講既野有所暗示…
雖然十分感謝兩位的 "親切提示",但暫時未有打算

Ruri

舊 03-03-08, 01:45 PM   #22
Strider
初段

引用:

Ruri
佢地真係衰!!!
1.6 咪 1.6囉
反正都係咯, 再長d, 180mm!!!

舊 03-04-08, 12:01 AM   #23
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:

Ruri
有利有弊啦. Crop 機也好處. Working distance 可以遠一些. 既然 focusing distance 遠了, 景深也會深一些 (150EX 的最小光圈只有 f/22, 景深有時不夠).
舊 03-04-08, 12:16 AM   #24
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
影碟緊係一吋長一吋強la

舊 03-04-08, 12:16 AM   #25
ZERO NEKO

引用:
有利有弊啦. Crop 機也好處. Working distance 可以遠一些. 既然 focusing distance 遠了, 景深也會深一些 (150EX 的最小光圈只有 f/22, 景深有時不夠).
so 有時marco DC 更在行

論壇跳轉

現在的時間是 06:30 AM

手機版 | APP版