Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-03-19, 02:32 PM   #926
martinyau1979
God of Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
睇黎鄭若驊唔會再返黎香港

由手機版發出
去英國做污點證人篤灰?

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-19, 02:54 PM   #927
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
美國議員:既然唔比我泊香港,咁我過隔離台灣

舊 12-03-19, 03:19 PM   #928
fancylala
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Sar8 查看文章
美國議員:既然唔比我泊香港,咁我過隔離台灣
我覺得美國會咁玩
強國未仲無面

舊 12-03-19, 04:24 PM   #929
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: martinyau1979 查看文章
去英國做污點證人篤灰?
好似話一陣見記者

舊 12-03-19, 05:59 PM   #930
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
傳緊何國柱被拒入境美國,佢 d 資產隨時凍過水囉....
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-19, 09:34 PM   #931
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 真!DC 查看文章
對於中共治國智慧同眼光方面我冇咁樂觀
有智慧貿易戰就唔會攪咁耐仲唔見會完,有智慧香港未攪到咁大時一早平靜左
區選結果咁顯然易見都可以誤判
唔好咁高估哩班廢老
由手機版發出
佢地唔係蠢,係做唔到
佢地知道全世界9成共產國家都死喺民主制手上
除咗打到香港人收皮變返早幾年咁用假兩制呃美國
佢無第二條路行

而家只會有兩個結果
1係中國共產輸出全世界,回到80年代頭
2係共產黨俾八國聯軍收皮

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-19, 09:50 PM   #932
wing
格鬥低手

引用:
作者: sugihara 查看文章
佢地唔係蠢,係做唔到
佢地知道全世界9成共產國家都死喺民主制手上
除咗打到香港人收皮變返早幾年咁用假兩制呃美國
佢無第二條路行

而家只會有兩個結果
1係中國共產輸出全世界,回到80年代頭
2係共產黨俾八國聯軍收皮
幾十年前行過第一條路, 結果係姑息養奸, 依家全球最強大佬訓醒左, 佔哂道德高地, 聯合埋唔知幾多個受緊威脅的國家一齊郁手, 仲點會俾你行番第一條路? 百國聯軍未必有, 但睇怕一定唔只八國.

舊 12-03-19, 10:04 PM   #933
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: wing 查看文章
幾十年前行過第一條路, 結果係姑息養奸, 依家全球最強大佬訓醒左, 佔哂道德高地, 聯合埋唔知幾多個受緊威脅的國家一齊郁手, 仲點會俾你行番第一條路? 百國聯軍未必有, 但睇怕一定唔只八國.
但係中國而家識用銀彈,
就算要人民食樹皮都億億聲咁收買非洲同太平洋島國,
民主政府一來要顧國民,二來周期得5到到10年,
其實拖太耐係比較不利

舊 12-03-19, 10:22 PM   #934
wing
格鬥低手

引用:
但係中國而家識用銀彈,
就算要人民食樹皮都億億聲咁收買非洲同太平洋島國,
民主政府一來要顧國民,二來周期得5到到10年,
其實拖太耐係比較不利
銀彈唔係依家先用, 係用左好多年了.

細國冇咩可以輸, 真係會俾你收買到. 但大國就另一回事了, 依家睇到你包藏禍心, 點知自己的商界政壇學界有幾多人已經俾你收買左? 絶對係心腹大患, 依家有哂道德高地, 群起而攻落水狗有哂理由有哂勝算, 仲點會放虎歸山?

舊 12-03-19, 11:16 PM   #935
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
銀彈唔係依家先用, 係用左好多年了.

細國冇咩可以輸, 真係會俾你收買到. 但大國就另一回事了, 依家睇到你包藏禍心, 點知自己的商界政壇學界有幾多人已經俾你收買左? 絶對係心腹大患, 依家有哂道德高地, 群起而攻落水狗有哂理由有哂勝算, 仲點會放虎歸山?
中共有兩個優勢,佢亦好識得用
一係UN,所以佢狂收買小國,主要對付德國呢類左膠,要佢地突破UN框架同叫香港人罷工差唔多難度
二係滲透,呢個真係好彩,香港人靠地理位置,屎忽撞棍開咗國際線,搞到韓國魚、小粉紅、抖音等等現晒形,呢樣新疆根本做唔到,所以話咩只撐香港唔撐新疆,完全唔係因為虛偽

總之唔好輕敵,形勢可以一下子變好,亦可以一下子變壞

舊 12-04-19, 01:16 AM   #936
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
傳緊何國柱被拒入境美國,佢 d 資產隨時凍過水囉....
由手機版發出

似係佢

Sent from my iPod touch using Gaforum

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-19, 12:16 PM   #937
wing
格鬥低手

引用:
中共有兩個優勢,佢亦好識得用
一係UN,所以佢狂收買小國,主要對付德國呢類左膠,要佢地突破UN框架同叫香港人罷工差唔多難度
二係滲透,呢個真係好彩,香港人靠地理位置,屎忽撞棍開咗國際線,搞到韓國魚、小粉紅、抖音等等現晒形,呢樣新疆根本做唔到,所以話咩只撐香港唔撐新疆,完全唔係因為虛偽

總之唔好輕敵,形勢可以一下子變好,亦可以一下子變壞
暫時個勢仲係好好.

最新跟隊國家係一帶一路意大利~

舊 12-04-19, 01:03 PM   #938
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
暫時個勢仲係好好.

最新跟隊國家係一帶一路意大利~

遲醒,都好過唔醒或者醒唔到O既又。非洲O個O的就無得救O架喇。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-19, 01:30 PM   #939
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
攪基建攪到d非洲小國政府冇晒錢遲d又動亂
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-19, 04:23 PM   #940
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
今日仍然可以免翻牆上GAF
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-19, 11:49 AM   #941
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

CCTV 中文
4th Dec at 07:55 AM

#護港進行時
歡迎來白宮“搞裝修”。

由手機版發出

此篇文章於 12-05-19 11:55 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-05-19, 11:58 AM   #942
wing
格鬥低手

最唔怕死係仲有一篇講911~

舊 12-05-19, 06:31 PM   #943
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

無論真係膠定係有意做俾中國人睇,中國每一個決定都係選左最差既一個。

引用:
美軍艦不停靠香港將考慮轉到台灣

根據美國國際評估及戰略中心亞洲軍事事務資深研究員費沙爾(Richard Fisher)表示,中國為了報復美國通過《香港人權及民主法》,拒絕美國軍艦停靠香港,因此或可能刺激美艦前往台灣作為後勤補給站的意願。

中國外交部華春瑩日前在例行記者會上表示,中國政府暫緩審批美國艦船和軍機停靠香港的申請決定,至於有記者問暫緩審批什麼時候解除,華春瑩回答稱:“要看美方的實際行動。”

然而費沙爾這個星期一表示,中國此舉凸顯兩點,一是美中兩軍關係很脆弱,二是,美國和台灣軍事交流可能提升。他告訴美國之音:“中國決定禁止美國海軍軍艦訪問香港很可能只會凸顯,以美中兩軍接觸為媒介改善美中關係是不可靠的,同時也將突顯,美國需要尋找更加可靠的補給港口。眾所周知,首都華盛頓存在強烈支持美國軍艦開始訪問台灣的呼聲。中國政府這項決定可能產生的影響,是進一步提高美國向台灣派遣艦船的願望。”

美國霍夫斯特拉大學(Hofstra University)法學教授古舉倫(Julian Ku)接受美國之音訪問說,中國暫時拒絕美艦停靠香港,“影響將很小,不過,美國從來也沒有真正依靠香港;影響是有的,美國也從來沒有把香港視為不可或缺的地方。美國政府一貫了解,中國政府可以自行作出任何決定。我認為,美國有能力處理這樁區區小事”。

香港位於南中國海地區,是美國艦隻補給地之一。中美關係的動蕩,曝露了香港這個補給點的脆弱性,對美國艦船在南中國海的戰略行動會否造成影響,費沙爾說:“美國海軍等軍種已經可以自由地進入南中國海。中國的領土聲索不會阻止美國海軍合法進入南中國海,也不會阻止美國海軍訪問和停靠美國在南中國海的盟國港口,例如,菲律賓等。”

路透社說,香港今年6月爆發大規模抗議示威以前,基地設在日本的第七艦隊旗艦藍嶺號兩棲登陸指揮艦曾經在香港停靠。不過,8月份以來北京已經拒絕兩艘美軍艦船到港訪問。

http://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C...CVLE4&ref=fb_i
由手機版發出
舊 12-10-19, 12:03 PM   #944
chitkan

註冊日期: Dec 2009
.............以下個人腦補..............

諗左一排
我覺得呢個世界已經絕望
支國當今已經無人能敵,係已成定局既事
美國既覺醒已經太遲

支國既威脅係遠遠超過美國同大部份人所想像
佢既可怕之處在於無孔不入既滲透力
如果冷戰既美蘇之爭係巨人興巨人既對峙
當今美國同支國,就係巨人同癌細胞既搏鬥,巨人必將被惡毒細胞侵食而亡

我睇到華為宣佈自主研發所有部件,就更肯定左呢樣野
MIC2025並唔是笑話,亦唔是政治宣傳,係一個事實
支國既戰略,正是源自當年「施夷長技以制夷」,自已造唔出既,就用銀彈攻勢買左你間廠;
買唔倒既技術,一樣可以用偷;從於支國設廠既外企度偷;更無得防既就係呢十幾年已經大量中國同華裔高學歷畢業生
美國有D工程學院, 有近半都係華裔/中國學生; 再加上近年美國大學興網上遙距課程, 好多中國學生都買個野雞學位再修個ivy league 就入倒美國企業做intern
中國學生同畢業生滲透美國既程度超乎想像,呢d人大量收集美國企業既機密資料,有如東江水一般輸送返中國

最慘係就算有綠卡,甚至美國本土出生既華裔,一樣信唔過,極容易被收買
中國人係一個好特別既民族, 呢樣野由清末就已經定左
好多人話中國/中國人係中共搞壞既
我並唔認同呢種講法, 你睇返中國歷史, 係一種極端既國族本位史觀, 由清末被列強侵佔開始, 就令中國人、中國呢個國家, 以及主流史學家產生左一個極端不平衡既心裡
由此而產出既史學觀、民族觀念, 係一種以民族(或國家本位)為最高, 我族(國)必然係正確正義無比, 而外來人永遠係侵害我族/國
你睇返中國歷史,就會發覺,永遠係歌頌中國本國、中國人民、中國政制、中國思想哲學; 而同時對外族/外國係充滿鄙視 (例如外族打勝,永遠都係外族好凶悍狡滑;中國打勝,則是中國人勇敢有智謀。又或者中國理虧之事永遠都係某某個別臣子動私心/懷念頭;而外族做出講道義既事就一定係有機心,其心可誅,外族外國人一定係對中國狼子野心)
換句話說,中國整體一定係好既, 衰既一定係個別事件; 而外國/外族就一定係衰既, 有d講道理/對中國好既都係個別例子
外國人/外族永遠都仰慕中國文化, 中國文明永遠係世界最優秀
我相信無一個國家/民族既史觀,同埋民族觀係咁扭曲(部份激進伊斯蘭國家都會咁,但伊斯蘭人唔似中國人咁,會表面上融合對方,但實質時時刻刻抱住光復偉大中華既心態,伊斯蘭就比較自成圈子)

無論東方西方實在太少學者去批評呢種中國史觀/民族觀(可能我孤陋寡聞,但最少就算有都係小眾)

以現今支國既國力, 加上從歐美大量偷取既先進技術, 加上大量歐美回流既高學歷專材
美國已經肯定無法阻擋中國生產技術力大幅提供至接近或等同歐美水平(而產量則遠遠高於歐美總合)
再配合一帶一路, 狼吞中東及非洲資源, 一方面令生產線有如開金手指+外掛一樣無限制式生產
令一方面令人冥幣成為國際主流結算貨幣, 搶奪美元作為結算同避險貨幣既市場地位, 更繼而令美元循環破滅(交易唔洗再用美元結算, 避險都唔洗買美債可以買支債, 商業借貸都唔再傾向低息既日元.因為冥幣要借幾多都借比你。)
從此冥幣成為世界貨幣, 美元系統崩潰, 美債破產, 美國併入支那。

中國既影響絕唔止於經濟
現今中國既作風已經非常明顯要建立一種威權主意體制圈既世界政治改革
與蘇俄既華沙鐵幕唔一樣, 中國並唔係圍住自己, 自己晌圈內建立體制, 佢係帶頭鼓勵中東、非洲、南美呢d發展中國家, 跟隨中國式既威權政治體制, 並宣導歐美無權去干預佢地既內政
中國既壯大, 必然吸引大量發展中國家既當權者轉而投向中國式既威權體制, 繼而投向中國軸心

以此趨勢,
20年內,支國將會稱霸亞非兩洲,逐步蠶食歐洲並進而吞佔整個歐亞大陸
50年內,地球將被支國主導,人類文明將會倒退
下一個世紀,將會係人類黑暗時代再重臨

中國根本係有史以黎地球人類發展最大惡役boss
地球將深冚於黃禍浩劫,無法逆轉

.................希望只係個人過度腦補而發生既妄想症.................

我諗左一晚,自己駁唔倒自己

此篇文章於 12-10-19 12:18 PM 被 chitkan 編輯。
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 12:15 PM   #945
wing
格鬥低手

引用:
作者: chitkan 查看文章

.................希望只係個人過度腦補而發生既妄想症.................

放心, 呢D真係只係你自己個人腦補.

事實上老美已醒左好多年, 禁制中國收購美國高科技企業都已經落手做左十年八年, 你擔心緊果D係平行時空.

舊 12-10-19, 12:34 PM   #946
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

燒山既極致.....
由手機版發出
舊 12-10-19, 12:48 PM   #947
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我反而睇到中共步向滅亡之路了
以前美國陣營枱底反你
而家擺上枱面明做你了
中国未做到真正靠自己實力強大就同外國反面
睇到只會慢慢衰落

當然唔會係幾年內既事
可能要十幾年幾十年
由手機版發出

此篇文章於 12-10-19 12:54 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 12:55 PM   #948
chitkan

註冊日期: Dec 2009
引用:
放心, 呢D真係只係你自己個人腦補.

事實上老美已醒左好多年, 禁制中國收購美國高科技企業都已經落手做左十年八年, 你擔心緊果D係平行時空.
仲有華裔同海外中國生喎

退一萬步黎講, 就算而家比人當哂間諜唔比機密佢地掂
呢批高學歷人材,加上中國本地大量既大學畢業生,都足夠佢完成產業升級

我都想華為玩完,快d支爆
但華為自主生產成部電話係華爾街日報講喎, 又唔係人民日報

電話又整左, 5G, 就算佢低配, 但好多國家同企業都貪平就用佢架啦
而且中國大量投資AI、Block chain、Iot呢d新興產業
呢D歐美都未必有優勢
即係支國又可以低價搶佔市場
而且仲順便搞掂埋工革4.0

老老實實, 以中國既產業規模, 加上可預期既技術提升
世界上仲有邊個經濟體可以抵禦倒
除非美國忽然爆一堆黑科技出黎

唔係我真係覺得除非WW3, 地球上無物質力量可以阻擋倒支國既稱霸
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-19, 12:57 PM   #949
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

不過我幾認同一樣野,中國(中華人民共和國)係人類史上最大惡役既 boss。

中華民國以仇恨同謊言立國,盡得納粹德國同列寧既真傳。

中華人民共和國承接中華民國既政治歷史資產,經過史大林既指導(毛澤東),本應會起 8964 前後滅亡,不過英美妥靖,諗住變賣香港可以令中國有民主化既可能性。

點知中國非但無任何民主化既動作,仲反而借住香港吸收技術。

原本係92-97年左右直接行蘇聯路線崩解滅亡,只不過因為取得香港而推遲左咁解。
由手機版發出

此篇文章於 12-10-19 01:03 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-10-19, 12:59 PM   #950
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: chitkan 查看文章

但華為自主生產成部電話係華爾街日報講喎, 又唔係人民日報

華爾街日報立場咪係人民日報囉

如果你睇中文版就仲好笑

由手機版發出

此篇文章於 12-10-19 01:02 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:54 AM

手機版 | APP版