Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-18-07, 03:15 PM   #1
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
Wii每台毛利最高可達74美元!

http://www.levelup.cn/news/NewsDetai...18/23865.shtml

根据日本日光公司产业分析专家Soichiro Fukuda的计算,任天堂在Wii主机的生产和销售等环节上已经形成了相当健康的产业良性循环。每售出一台Wii主机,都可以为任天堂以及与其合作的零部件供应商提供足够的利润空间。

Fukuda综合目前Wii的硬件规格以及任天堂的几大零部件供应商提供的信息,估算出了Wii在全球各主要市场的毛利额。其中,Wii在日本市场每卖出一台主机的毛利约为1,500日元(约合13美元),在美国则可以达到5,600日元(49美元),而在欧洲更是高达8,500日元(74美元)。

尽管任天堂目前还没有确认这一计算结果,但事实上外界对Wii的利润程度也是有所估计的。低廉的生产成本和大批量的市场需求,使得Wii在牢牢把握市场主动权的同时也收到了巨大的利润,任天堂通过这台不可思意的主机真正做到了名利双收。

如果是真的話
老任真是好黑

但歐美真是做到這個數???

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 04:22 PM   #2
葛葉雷堂
Insane Gamer
在心中

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDiweng
正常....wii個機能我覺得唔值戈個價..
葛葉雷堂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 05:06 PM   #3
cinimod
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
無話黑唔黑既,明買明賣,你情我願

本來蝕賣主機理應可以擴大市佔率,但成本越高,蝕得越金既機會就越大,如何取捨?M記同S記值得好好諗下。
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 05:08 PM   #4
arnoldyuhin
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
唔通學sony開善堂?

TETRIS:794221 620873 AC name: DARKSOUL code: 0473-0579-8393
pokemon: arnoldyuhin/アーノルド/3565 6144 2096
JUS: arnoldyuhin/XdarksoulX/0129 6999 9812 大亂鬥: arnoldyuhin/アーノルド/3995-6109-7079
arnoldyuhin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 05:13 PM   #5
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
控制到成本又打得開市場
呢d$抵佢賺...

舊 09-18-07, 05:23 PM   #6
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

註冊日期: Jan 2002
做到霸主得個名而已,賺到錢先至最實際,話之你地鬥餐死Y

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 05:25 PM   #7
HIM

PSN  IDhim927
賺賣又好, 蝕賣又好, 都唔關我地事架啦, 又唔會回贈返俾我地既

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 06:18 PM   #8
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
主機有價,但係創意無價!!
佢有good idea,我又唔怕俾佢賺我錢
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 06:49 PM   #9
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
引用:
作者: HIM 查看文章
賺賣又好, 蝕賣又好, 都唔關我地事架啦, 又唔會回贈返俾我地既
討論下姐, 你有任記股份 你都有錢分架

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 07:34 PM   #10
wai128
3A Fans

註冊日期: May 2007
XBox Live Gamertagwai128
Wii甘好賺,是不是應該減主機和Game價,益下玩家?

此篇文章於 09-18-07 07:37 PM 被 wai128 編輯。
wai128 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 07:39 PM   #11
shield

註冊日期: Apr 2006
3DS Friend Code1633 4520 6340
有咁多減價空間就快d減價啦~
減dd谷銷量~
吸引多d有heart ge廠出game
shield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 07:39 PM   #12
Abale~姬絲汀小美
◆Whip Moderator◆
經一事...長一智

引用:
作者: wai128 查看文章
Wii甘好賺,是不是應該減價,益下玩家?
係都要先解決產量不足問題,而家減只會好麻煩,就算唔減都太多人想買

Click---> 大陸創意毒食物------[版主按]:中國大陸各省地區各項有問題食物新聞。<---
Click--->[電玩產業]全球轟動Capcom 2007年10月10日: << 1010魔物獵人空投支票 >>事件
Abale~姬絲汀小美 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 08:22 PM   #13
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
lee d咪就係識做遊戲機同唔識做既分別囉…

舊 09-18-07, 10:29 PM   #14
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: wai128 查看文章
Wii甘好賺,是不是應該減主機和Game價,益下玩家?
而家任記d遊戲好多時都係賣4/5800円
消費稅(日本國內)都幫你比埋
算係咁

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 10:49 PM   #15
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
毛利 - 成本 = 盈利 ??
bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-07, 11:50 PM   #16
京9999

註冊日期: Aug 2007
PSN  IDiverson_chu
毛利 - 其他支出(如ADMIN STUFF等) = 盈利

講真 WII O既R&D都唔小(應該)
短期唔會減架LA~~
WAIT下LA~~
而且佢又唔駛減價谷SALES
等D MARIO系列出得7788 就係時候架LA~~
京9999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 09:23 AM   #17
shwl
Game Master

註冊日期: Mar 2006
Nintendo Switch ID745442910721
3DS Friend Code2234 8106 6594
OT: 唔知ndsl賣一部又賺幾多呢? 出左咁耐一個崩都唔肯減

我覺得一件product每賣一件都有得賺 好平常者...
shwl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 09:30 AM   #18
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: Abale~姬絲汀小美 查看文章
做到霸主得個名而已,賺到錢先至最實際,話之你地鬥餐死Y
我好多年前已經係咁講架啦
只係有D人著眼點係市場佔有率之嘛
唔會睇賺唔賺到錢架
想當年GC被打成咁都有錢賺, 所以我一向都唔覺GC係失敗架

舊 09-19-07, 09:31 AM   #19
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 京9999 查看文章
毛利 - 其他支出(如ADMIN STUFF等) = 盈利

講真 WII O既R&D都唔小(應該)
短期唔會減架LA~~
WAIT下LA~~
而且佢又唔駛減價谷SALES
等D MARIO系列出得7788 就係時候架LA~~
都係去左個「雙節棍」度姐…

wii算係gc加強版…

不過,gc都用左唔少錢,大約十億美金…不過,gc賺唔番,wii賺番…

論壇跳轉

現在的時間是 11:09 PM

手機版 | APP版