Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-26-09, 01:25 PM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
我不浮誇 + 相片創作品

今天見無咩搞...
在家把一個想了很久的事完成了...
先把自己支發了霉的70-300mm II 拆掉...
要了那個原裝Mount....
再手作成一個針孔頭....

5D mark II + 原裝canon mount的針孔鏡頭...

完成...
廢物利用...証明我不是浮誇的人....
手工還見得人吧...

此篇文章於 10-12-09 11:35 PM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 01:35 PM   #2
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
nice~ 不過如果可以將個銀色圈圈油埋黑色就更加唔浮誇了..

想睇 SAMPLE 相~

舊 09-26-09, 05:11 PM   #3
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
一切, 都是為了m9嗎?

舊 09-26-09, 06:26 PM   #4
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
你不浮誇,怪之得油王都話同我一樣咁務實啦XD

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 10:16 PM   #5
nestal
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
點解唔用個body cap?
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 11:03 PM   #6
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: nestal 查看文章
點解唔用個body cap?
太厚啦....
這個薄一點....
...我現在正做緊另一個...
可zoom的針孔鏡...

舊 09-26-09, 11:09 PM   #7
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
當我想買剩body, 再問人借鏡時.
曾經有人告訴我, 沒有鏡也可以影
原來係真係可行的

舊 09-28-09, 01:09 AM   #8
nestal

引用:
作者: IamO 查看文章
當我想買剩body, 再問人借鏡時.
曾經有人告訴我, 沒有鏡也可以影
原來係真係可行的
得,不過曝光要曝三日
但係就有無限景深

好期待樓主貼相
舊 09-28-09, 01:12 AM   #9
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
金屬mount

我地d窮人只可以用extension tube個膠蓋改..

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 02:20 AM   #10
M-eye
菜鳥蛋

引用:
得,不過曝光要曝三日
但係就有無限景深

好期待樓主貼相
唔駛...
在大白天好光綫下....
15秒都可能曝了....
最初用大頭針...結果曝兩秒就ok了...
但影像唔係太好....
我試過...可能個針洞開得太大...
我試下再開細點...
咁樣會有更清的影像吧....

我後天會有試作品

舊 09-28-09, 02:21 AM   #11
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
金屬mount

我地d窮人只可以用extension tube個膠蓋改..
專登買個EX tube回來只拿個膠蓋去做針洞...
不是更浮誇嗎

舊 09-28-09, 01:27 PM   #12
IamO
無聊人一號

想問一下, 會易入塵嗎?

舊 09-28-09, 07:16 PM   #13
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: IamO 查看文章
想問一下, 會易入塵嗎?
個針孔頭蓋住了機身點解會入塵呢...???

舊 09-28-09, 08:49 PM   #14
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

PSN  IDkaga0401
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
你不浮誇,怪之得油王都話同我一樣咁務實啦XD
我是真務實

你係假務實

跟本不可以拎黎比較 \/

舊 09-28-09, 11:04 PM   #15
IamO
無聊人一號

引用:
作者: M-eye 查看文章
個針孔頭蓋住了機身點解會入塵呢...???
針孔, 不是有孔嗎?

舊 10-04-09, 02:58 AM   #16
bbon
SAD..

註冊日期: Jul 2008
有無試相
bbon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-09, 05:52 AM   #17
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: bbon 查看文章
有無試相
有...但未有我要的效果...
因為上星期放假遇上打完風...沒有好天氣...
這個星期再試...

舊 10-06-09, 07:47 PM   #18
nick

註冊日期: Sep 2002
可以教下點拆鏡嗎?我支17-85意外碎左仲放係屋企,諗緊點算...

NDS GAME FC
mph FC: nick 0601-9706-0534
content fc:nick 3007-1618-1079
動森fc:5369-4190-3879

wii fc
3221-5238-1799-9879 //pm fc /4424-6802-0768 //mkwii fc 105.2621-2747-8510//日動物之森 fc: /3738-3048-3107 惡魔:3652-5761-5259

3ds:2363-5574-3483
nick 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-09, 09:07 PM   #19
nestal

引用:
唔駛...
在大白天好光綫下....
15秒都可能曝了....
最初用大頭針...結果曝兩秒就ok了...
oic

引用:
但影像唔係太好....
我試過...可能個針洞開得太大...
我試下再開細點...
咁樣會有更清的影像吧....

我後天會有試作品
會唔會係個開得唔夠正中呢?
舊 10-07-09, 01:12 AM   #20
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: nick 查看文章
可以教下點拆鏡嗎?我支17-85意外碎左仲放係屋企,諗緊點算...
我係折了後只留個mount喎....

舊 10-07-09, 01:13 AM   #21
M-eye
菜鳥蛋

引用:
oic

會唔會係個開得唔夠正中呢?
今天做了實驗....原來開得唔正中都好影響個影像...

舊 10-12-09, 11:33 PM   #22
M-eye
菜鳥蛋

上星期完成第一次測試....
本來希望創作一輯名為 [流紗] 的作品...(希望影得似紗布一樣...)
但遇上了一些少問題...
原來我手造出來的針孔鏡...
得出的影像焦段約52mm左右...
我本原本想影的構圖希望有35mm 到 28mm
於是我用個金屬M42接環試作了多一個針孔更貼近感光元件的鏡頭...
結果實驗後得出的效果...係証明了RF相機的理論...
鏡頭越貼近菲林(感光元件)..得出的影像會越清晰..細節表現更好...
但單鏡反光機有鏡箱問題...又會有反光板...
我造到鏡頭最貼..緊緊唔打版...
都只能張影像的焦段推至45mm 左右
成功得出比52mm那個試作品更清楚細膩一點的影像...
但要開孔開得好正中先得..我因為開得有丁點偏左..
結果影像有一邊有過多暗角...變了死黑...要把那面45mm試作品重造了....

現在post出52mm版 (第一版...即係醫生post那個) 的創作相片....
先使用腳架打開到低位...放出海邊貼水的位...
看住浪一片一片地打過來(過晒腳架)
離部5D Mark II不足30 cm ...自己又要隨海浪跑出去跑回岸...
真係影到一額汗

....流紗....

謝謝收看拙作

此篇文章於 10-12-09 11:39 PM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:48 AM

手機版 | APP版