Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-26-23, 08:09 PM   #26
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
煲內混有紅蘿蔔...

安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-23, 08:45 PM   #27
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
望過下D新聞標題 詳細過程真係諗都唔敢諗
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-23, 04:31 PM   #28
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
印象中香港都好少可發生呢啲咁嘅命案,
呢兩日睇港聞係咁報導, 一諗起果啲報導我就有少少作嘔嘅感覺,
都唔明點解咁都可以落得手嘅, 殺人都算, 仲要斬件兼煮埋,
錢之嘛, 果家人真係成家都變態嘅...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-23, 05:36 PM   #29
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Super Bus 查看文章
印象中香港都好少可發生呢啲咁嘅命案,
呢兩日睇港聞係咁報導, 一諗起果啲報導我就有少少作嘔嘅感覺,
都唔明點解咁都可以落得手嘅, 殺人都算, 仲要斬件兼煮埋,
錢之嘛, 果家人真係成家都變態嘅...
為老不尊,教壞子孫。

果隻老野唔只 "不尊" 咁簡單,教得仔仔女女全部心理變態。

舊 02-27-23, 06:56 PM   #30
安安

碎屍案全世界都唔少

但鬼作三父子
就全世界都少有
舊 02-27-23, 07:03 PM   #31
Heaven
Game Master

呢d案件恩將仇報 係少見
靠佢接濟有咩理由咁急攞佢命
由手機版發出
舊 02-27-23, 07:35 PM   #32
wing
格鬥低手

引用:
作者: Heaven 查看文章
呢d案件恩將仇報 係少見
靠佢接濟有咩理由咁急攞佢命
由手機版發出
可以睇下伊索寓言內的 <青蛙與蝎子>

恩將仇報一啲都唔少見,幾年前咪見到。幾十年前靠你續命靠你發達,依家仲係靠你開飯,但一樣可以心狠手毒辣。

此篇文章於 02-27-23 07:38 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-23, 07:47 PM   #33
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
得閒睇完詳情,應該真係謀殺冇得走…

明明養你既都殺得落手,仲要用D咁蠢既方法以為走得甩

舊 02-28-23, 09:46 AM   #34
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
其實可以軟禁錮一個女子,威逼脅逼都可以得到想要既野。冇必要攞命。

舊 02-28-23, 10:25 AM   #35
wing
格鬥低手

引用:
作者: holsety 查看文章
其實可以軟禁錮一個女子,威逼脅逼都可以得到想要既野。冇必要攞命。
同喪心病狂罪犯冇得好講,果條差佬想搞女人夠可以叫雞,冇必要強姦。

舊 02-28-23, 10:32 AM   #36
神人ではない!新人だ

由人渣既角度去諗,擄走果刻開始已經冇得唔殺。
做案既全部死者都識既,又明目張膽做,唔駛有個做過差佬既老豆都知放人一定走唔甩…

舊 02-28-23, 01:30 PM   #37
安安

https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%...80%99%E8%A8%8A
死者前夫鄺港智另涉 8年前盜首飾後潛逃 無律師代表還押候訊

引用:
7項控罪指,被告於 2013年5月12日至2015年1月14日,
分別在油麻地花園街濠江麻雀娛樂外、上海街永盛大廈外、
紅磡都會海逸酒店,以及佐敦白加士街66號地下偷取共39條項鍊、
32條手鍊、6個吊墜13條金條和102顆金粒等,均屬於另外7人的財產。
舊 02-28-23, 06:11 PM   #38
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
由人渣既角度去諗,擄走果刻開始已經冇得唔殺。
做案既全部死者都識既,又明目張膽做,唔駛有個做過差佬既老豆都知放人一定走唔甩…
成家人犯案纍纍,根據佢地經驗,強姦走得甩,詐騙走得甩,偷金銀珠寶俾人拉左都仲走得甩,點解擄人會走唔甩

舊 02-28-23, 09:48 PM   #39
holsety

呢單野被廣泛報道,如告唔入唔終身,出返黎與民為敵先精彩,佢哋既人生endgame先啱啱開始

舊 02-28-23, 09:55 PM   #40
Heaven
Game Master

引用:
呢單野被廣泛報道,如告唔入唔終身,出返黎與民為敵先精彩,佢哋既人生endgame先啱啱開始
係入邊坐先精彩,反而到時坐完出到黎邊個市民會記得阿
由手機版發出
舊 03-01-23, 12:24 AM   #41
神人ではない!新人だ

引用:
人渣往往都有人保護,特別佢唔終身,個豪宅好可能歸佢所用,有錢就有辦法。
分分鐘成為屍骨龍2.0,上任放火現任殺人,絕配吖。

舊 03-10-23, 06:12 PM   #42
安安

原文網址:
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99...91%BE%E5%BD%AC
蔡天鳳案|潘巧賢被控協助罪犯 其父為「雙槍王」悍匪潘鑾彬 | 香港01

108將
舊 03-31-23, 02:23 PM   #43
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
其實唔係睇陪審團架咩? 如果陪審團大比數弱智有咩方法?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-23, 03:00 PM   #44
神人ではない!新人だ

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
其實唔係睇陪審團架咩? 如果陪審團大比數弱智有咩方法?
陪審團好似係決定入唔入罪,判咩刑應該係由法官以案情同法律經驗判…
集體弱智既問題,在下估五六年內都唔會太嚴重既,之後就好難講,不過到時仲行緊普通法先算啦。

舊 03-31-23, 03:02 PM   #45
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
陪審團好似係決定入唔入罪,判咩刑應該係由法官以案情同法律經驗判…
集體弱智既問題,在下估五六年內都唔會太嚴重既,之後就好難講,不過到時仲行緊普通法先算啦。
如果係謀殺一定係終身架?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-23, 03:26 PM   #46
神人ではない!新人だ

引用:
作者: dragonwing84 查看文章
如果係謀殺一定係終身架?
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap212!zh-Hant-HK
例係咁寫,案中冇人18以下,基本上謀殺罪成就一定判終身。
當然,法官係咪一定依例判就唔敢包…
所以位前警長一定會打算誤殺+非法處理屍體混過去。

此篇文章於 03-31-23 03:28 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-23, 12:16 PM   #47
holsety

我都好同意香港人善忙,因為依家我都覺得冇咩特別關注了。

舊 05-25-23, 06:31 PM   #48
神人ではない!新人だ

引用:
我都好同意香港人善忙,因為依家我都覺得冇咩特別關注了。
咁殺既殺咗拉既拉咗,未審又冇新進展,而且其他各方日日都有新野爆,冇特別留意好正常。

論壇跳轉

現在的時間是 08:36 AM

手機版 | APP版