Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 01-14-08, 04:20 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
楓樹

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 06:34 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
強.....昨日的環境竟然可以得出呢個結果,有創意...夠大膽
如果呢張相貼係第二D地方,我相信會有好多人問,香港邊度
地方可以有呢D相影到

回正題, 我不多喜歡相中的pattern,由左至右明顯睇得出
幾組相同的pattern, 有冇辦法做到冇咁對稱呢?anyway....
首領的創作力真係好強.....下次遇上呢D情況下,我都試下
用呢種方法處理先

舊 01-16-08, 12:31 AM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

這是 4 張 sharp (不同構圖) + 4 張 out-fo (亦是不同構圖) sandwich 而成. (菲林是不可能的, 試想像 8 張 slide 疊在一起有多厚.)
由於樹只有兩棵, 即使不同構圖都仍是那兩棵樹, 所以才會有相同 pattern.
原因就是如此. 不過我同意如果減少重複 pattern 會可觀少少.
我覺得拍不同構圖時, 如果 zoom in/out 多拍幾張, pattern 或許可以重複少一點. (記著樹只有兩棵, 要不重複不容易啊!)
(油王你去二周目時, 順便證實一下這個理論是否可行耶!)
舊 01-16-08, 12:33 AM   #4
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: KKH 查看文章
這是 4 張 sharp (不同構圖) + 4 張 out-fo (亦是不同構圖) sandwich 而成. (菲林是不可能的, 試想像 8 張 slide 疊在一起有多厚.)
由於樹只有兩棵, 即使不同構圖都仍是那兩棵樹, 所以才會有相同 pattern.
原因就是如此. 不過我同意如果減少重複 pattern 會可觀少少.
我覺得拍不同構圖時, 如果 zoom in/out 多拍幾張, pattern 或許可以重複少一點. (記著樹只有兩棵, 要不重複不容易啊!)
多重曝光??

舊 01-16-08, 12:37 AM   #5
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
多重曝光??
不是「多重曝光」, 是「正片三文治」.
舊 01-16-08, 12:39 AM   #6
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
正如首領你所講....樹只得兩顆,所以我諗住下次都用你呢個方法黎影,
但我會改變少少,我會走多幾個位試下,不是單純的zoom in/out,例如
先去涼亭的右邊影一張,之後行遠點去左邊.....總之就走多幾個位,影出
黎的pattern變化大點

舊 01-16-08, 12:40 AM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
不是「多重曝光」, 是「正片三文治」.
影過slide未?試下將兩格slide疊起黎用燈箱睇下

舊 01-16-08, 12:59 AM   #8
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
影過slide未?試下將兩格slide疊起黎用燈箱睇下
理解不能...
銀鹽限定??