Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-12-09, 01:04 AM   #26
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
d氣氛好陰沉灰暗

無睇過原著
但睇文學少女時都約莫知個故事幾黑暗
算係新番中特別的存在

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-09, 01:34 AM   #27
C@T
God of Gamer
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
.... 看來覺得好看的我沒救了 XD
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-09, 02:15 AM   #28
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
引用:
作者: C@T 查看文章
覺得好看+1
仲衰到有代入感果種

未看過原著,看了動後立即去查相關資料
發覺太宰治個背景同呢套野好有關係

另~原文
人間失格 link

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-09, 03:49 AM   #29
C@T
伊達と酔狂で・・・

根本係太宰治半本自傳
關係大概跟村上春樹與挪威的森林差不多

本人寫完哩本同年自殺, 終於死得成, 可喜可賀 XD
舊 10-15-09, 11:22 PM   #30
kwsyeung
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
覺得好看+1
仲衰到有代入感果種

未看過原著,看了動後立即去查相關資料
發覺太宰治個背景同呢套野好有關係

另~原文
人間失格 link
好睇x2
未看過原著和小火田版都x2

遲左睇了~~
但真是不錯,淺香守生放棄了kobato改拍人間失格但值得,拍出味道,憂鬱感出到來。
但我說madhouse同淺香啊,雖則係小火田,但你唔駛硬抄DN的風格啊
臨尾笑個下根本就是夜神月ma...
另外堺雅人原來配音都配得好好,
期待下回繼續

求關注...(汗)
twitter / facebook
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-09, 11:24 PM   #31
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: kwsyeung 查看文章
好睇x2
但我說madhouse同淺香啊,雖則係小火田,但你唔駛硬抄DN的風格啊
人設係小水田負責,應該問小火田做咩畫到同月咁似XD

舊 10-16-09, 12:44 AM   #32
御社神
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
唔怪得絕望咁鍾意
御社神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-09, 12:54 AM   #33
C@T
伊達と酔狂で・・・

其實真的要拿來比較也應該拿御伽草子而不是Death Note

不過人設有問題是事實, 恆子固然被美化 (誰想看一個己經捱到殘的中年.... 拖
原著對葉藏的外形描述雖不及堀北仔細, 但難聽點說根本是雞蟲, 還要是吃軟飯那種

現在這個.... 感覺上城府太深了, 與其說是整天自怨自艾的紈絝子弟, 反而更像一個未遇上伯樂的天才
.... 但現在可不是要那群嘴邊無毛的觀眾仿效這個失格人間啊
舊 10-18-09, 11:30 AM   #34
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
我終於明白為何是絕望先生的原形了……雖然無睇過完作,但在文學少女和這兒看還是一點也不明白,自己是怪物有甚麼可怕?

舊 10-18-09, 08:12 PM   #35
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今次人妻....唔係咁有吸力下話.....一個二個係咁自動上釣.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 07:51 AM   #36
izumo

PSN  IDizumo000
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
今次人妻....唔係咁有吸力下話.....一個二個係咁自動上釣.......
主人公樣貌俊朗呀嘛
竹一(果個篤爆佢係扮野的舊同學) 一早批死左佢一定會被好多女人迷上

不過 仲有咁多段情
得番2集真係唔知講唔講得晒
而家先去到女記者的開始...
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-09, 02:05 PM   #37
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
其實原著者太x治本人都好有女人綠,

wiki度佢年青時都的確係幾俊俏的,

不過唔知點解佢咁想死....

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 01:27 AM   #38
izumo

PSN  IDizumo000
引用:
作者: harakuma 查看文章
其實原著者太x治本人都好有女人綠,

wiki度佢年青時都的確係幾俊俏的,

不過唔知點解佢咁想死....
作家係要比較 多愁善感
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 08:47 AM   #39
尼路
The One

引用:
作者: izumo 查看文章
作家係要比較 多愁善感
唔成立,因為無幾多作家自殺死,這是太x治的個人問題。

舊 10-21-09, 09:17 AM   #40
harakuma
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
又唔一定的, 出咗名想死的會少d, 未出名想死的我哋又未必識.

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 10-21-09, 10:27 AM   #41
尼路
The One

引用:
作者: harakuma 查看文章
又唔一定的, 出咗名想死的會少d, 未出名想死的我哋又未必識.
因為作家嚴格來說是靠創作維生(在家自己寫寫的是作者),就算唔出名,佢一死傳媒都會搵到佢做乜,但相對來說做作家自殺並不多。

舊 10-21-09, 11:32 AM   #42
harakuma
Game Master

引用:
因為作家嚴格來說是靠創作維生(在家自己寫寫的是作者),就算唔出名,佢一死傳媒都會搵到佢做乜,但相對來說做作家自殺並不多。
咁又係, 的而且確好少聽話作家自殺死, 反而都好長命, 姓白嗰位都仲在生.

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 10-21-09, 06:13 PM   #43
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
想問吓.........第一集年幼葉蔵比d 女工人做過d 咩

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-09, 07:40 PM   #44
尼路
The One

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
想問吓.........第一集年幼葉蔵比d 女工人做過d 咩
推倒??

舊 10-21-09, 07:42 PM   #45
kwsyeung
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
引用:
推倒??
係教育
仲要係寓教育於娛樂...

求關注...(汗)
twitter / facebook

此篇文章於 10-21-09 08:23 PM 被 kwsyeung 編輯。
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-09, 07:25 PM   #46
尼路
The One

今集果句「為何女人都對我這樣溫柔?」「因為世間對女人殘酷。」
即係點?俊就是真理?

舊 10-25-09, 08:36 PM   #47
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
都唔係o既....
日本都算多作家自殺死的, 特別係一些較前期的...
至少跟住的「蜘蛛の糸」和「地獄変」的作者芥川龍之介都係自殺死的

不過對我來說,大宰治真的只是一名神經病而已

舊 10-25-09, 08:43 PM   #48
C@T
伊達と酔狂で・・・

日本本來就多人自殺
是否作家不是重點

日本人對死的執迷幾乎己經是民族性
舊 10-25-09, 08:46 PM   #49
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
今集果句「為何女人都對我這樣溫柔?」「因為世間對女人殘酷。」
即係點?俊就是真理?
原著有寫, 是他長期出入風月場所練就出來對女性的應對能力
舊 10-25-09, 09:08 PM   #50
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
日本本來就多人自殺
是否作家不是重點