Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-05-16, 06:47 PM   #926
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: T.K. 查看文章

神合約
第3項....

仲衰過做散工...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:01 PM   #927
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
1月既工資等同3月既工資
我可唔可以理解成3月原本既工資已經唔存在?
然後加班律貼就等於真.3月份糧?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:12 PM   #928
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
1月既欠薪當3月出糧
真係咁都比你諗到

第3點即係叫你唔好同佢追1,2月糧
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:24 PM   #929
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: HON HON 查看文章
第3項....

仲衰過做散工...
不過我信好多亞視員工會簽的
好多都對亞視有感情嘛XDDD
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:52 PM   #930
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
放棄2月糧可以換1個月糧,邏輯係邊?
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 08:06 PM   #931
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
寫咗唔追就可以合法當無件事?
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 08:20 PM   #932
小嘉
The One

咁講啦
亞視你出糧係應份
點解要員工再簽聲明

再講D員工入職份僱傭合約一定寫明一個月出幾多糧
你唔出糧已經破壞左合約精神
係咪咁天真叫人簽呢份聲明果份僱傭合約就唔存在

我真心唔明D局長點解仲可以容忍呢D行為
舊 03-05-16, 08:20 PM   #933
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
放棄2月糧可以換1個月糧,邏輯係邊?
即係高鐵爛尾, 但又可以繼續做兼有糧出, 死未.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 09:02 PM   #934
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
[找碴]

1) 「基本相同」,「基本」包些甚麼?由誰來定是不是「基本」?

2) 「主動離職」是指誰作主動?擺工、曠工又怎樣?
  「本人」是否要承擔為該安排所至的任何責任?

3) 「同意」又不是「承諾」。
 這樣:「本人/別人在2016年4月2日前向亞視或臨時清盤人追討亞視對別人/本人之前的久薪」,又如何?

[/找碴]
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 09:04 PM   #935
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
回返去既人真係港豬到不得了
俾少少骨氣搵份新工好無
咩叫食得咸魚抵得渴, 明明係叫你食屎

舊 03-05-16, 09:20 PM   #936
Hunter

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...60305/54833967

【我等錢使!】為一個月糧,放棄兩個月欠薪?亞視員工:食得鹹魚抵得渴

亞視嗰份重新聘用合約,似係亞視嘅免責合約,員工可以得到三月份嘅人工,但呢一個月內唔可以向亞視追免薪,要追,可以,向破欠基金追。換言之又係用公帑俾住先。咁之後亞視幾時清盤?政府幾時先至追得番條數?點樣睇,都係亞視員工同香港市民利益受損,贏家係亞視同德勤。

唔少網民都感奇怪,到底員工點解願意簽呢份約?用兩個月人工換三月份嘅糧,同一份聲稱會有嘅獎金,而且未必有勞保。值嗎?

亞視永恆,因為政府要等員工告亞視,咁政府先會做嘢。
亞視永恆,因為佢睇到一班員工為感情為理想不捨得走,於是不斷獅子山下精神同種種口號代糧,籲員工留低。

曾經離開過,又返番亞視嘅Jeremy,都有份簽新約。佢講到好明,就係一句:「我等錢使。」「食得鹹魚抵得渴」、「我跟大隊」、「我覺得做大台都係算穩定」……其實某程度上,亦很能代表一些香港人的想法……

記者對答太長, 有興趣就睇啦
J:Jeremy 記:記者

記:你有冇走過?一直係亞視定係中間有走過?做咗幾耐?
J:離開話呀⋯⋯我06入亞視,08走咗,13返嚟
記:你冇收過德勤嘅遣散信?
J:你問返德勤啊嗰啲⋯⋯

記:咁你有冇收過嗰封信?因為佢之前講會先派咗封遣散信之後再請番。
J:嗱我係個mail度收到。我自己咋下!
記:新約有冇加到人工?
J:我自己都係keep番一月嗰個。

記:管理層有冇確保去到4月1號都可以廣播?
J:呢個問返PR啦都係
記:合約有冇提過呢樣嘢?
J:要做到月尾囉。
記:你哋一定要做到月尾?但就無講係咪確保播到4月1日?
J:er⋯⋯咁我哋細嘅,都係做好自己個份嘅啫⋯⋯咁佢哋有咩變動咪跟囉係咪?

記:中間有咁多波折,點解仲肯簽約?同埋打唔擔心中間會在有咩變動?
J:因為.....我其實都慣咗0架啦,都做過好幾份嘅,production house嘅工嘅,咁我覺得做大台都係算穩定囉,即係你話亞洲電視好唔穩定,好似就冧臨咁。喂,我做過好多production house,放假都唔俾你放嘅,唔係度度做嘢都好穩定囉。呢度其實好多friend呀,做咗咁耐我都唔覺得自己做唔好自己嗰份,咁我自己俾到自己嘅信心係我喺度做我覺得OK。自己覺得呢度做得confident 嘅,我冇咩驚喎。

記:收咗三月呢份糧會繼續做落去?
J:我就係囉。
記:完晒三月先追一月嘅糧?
J:呢個答唔到你嘅真係,關於糧呢啲嘢呢,我都係跟大隊嘅咋。

記:一、二月糧會向勞工處嗰邊追討?
J:好多舊嘅、走咗嘅同事係做緊呢個動作。
記:仲做緊嘅同事呢?
J:我都係嗰句,我跟大隊囉!我對呢啲唔係好認識,我中文比較差,講咩「破欠」,呢兩個字我都唔知點解,人哋話點我咪一齊做囉。

記:自己會唔會有啲嬲?做三個月都係得一個月嘅糧出?
J:嬲唔嬲呀?辛苦啲嘅生活我都過過嘅,普通打工覺得你欠我嘅,咁係應該,因為你要出糧0架嘛,但係我個background比較唔同,我自己交租自己生活,我係香港冇親戚。(好多香港人都係咁喎)你接受呢份工嘅你咪做囉,唔可以話嬲。如果呢度有問題、唔鍾意嘅,我一早走咗啦,因為一年前都有好多問題,我覺得呢度做得開心過係出邊做,咁食得鹹魚抵得渴,冇乜嬲。

問:擔唔擔心份新約有啲魔鬼條款?
答:嗰份約其實簡單到我都識睇嘅,我唔覺得係有啲咩古怪嘢囉。

亞視今日向員工發出新員工合約,員工簽咗之後就可以即刻攞到3月份糧,合約即時生效,員工仲可以袋住現金走o添。不過睇返合約內容其實冇照顧到員工嘅權益,可謂魔鬼在細節。

頭先提過嘅工程部員工Jeremy,自認中文唔係幾好那位,佢係其中一位今日返亞視簽約嘅員工,記者問佢有關新合約條款嘅時候佢支吾以對,話自己唔識法律嘅嘢,又著傳媒問番公關。內容如下﹕

記:條款係點樣嘅?係咪唔可以追討一二月嘅欠薪?
J:(避忌)呢啲其實你問返個PR好啲。

記:係咪今日即刻俾返三月成份糧你?
J:(仍然好避忌)總之有糧出啦。

記:出好晒三月嘅糧?
J:總之有糧出啦。
(你袋住現金走o架喎,咁都要問公關?)

記:出咗幾多個月?一、二月份嘅糧出咗未?
J:我唔想答呢啲啊!我答錯咗俾人鬧㗎!
記:都係講實際情況啫。
J:我對legal啲嘢唔係好識,我睇一睇,我覺得我吸收到啲咩,就信得過佢哋。

記:有冇簽約?
J:有簽約
記:福利上,同原本嘅約唔同?
J:都大致上.....我知道係做番你應該要做嘅嘢囉。

記:今日簽個份約係咪三月到四月頭?
J:哦,係呀(輕鬆答,相信呢樣係佢唯一肯定嘅嘢。)

記:出埋今個月糧俾你係咪?
J:係。
記:咁頭兩個月糧,即係一、二月嘅糧係點樣呀o依家?
J:你問番公關啦。

記:佢有冇大約同你講過之後會點樣安排?
J:(錄音機上身)你問番公關啦⋯⋯我講啲嘢唔accurate㗎!講錯咗真係會俾人.....
記:係咪都係中國文化傳媒請番你哋㗎?
J:(小心翼翼)sorry好technical嘅嘢我唔想答。

記:有咩吸引你可以簽約留返低呢?
J:(苦笑)我等錢使囉。

記:會返到4月1號?
J:會會會會(點頭)

記:合約係咪有一個期限係度?係咪淨係一個月?
J:應該係期限嘅。
記者:合約到4月1日嘅?
J:(無奈)嗯...

記者:三月嘅糧、去到31號嘅,你係咪已經攞咗現金0架喇?
J:我攞咗現金。

記:全份三月糧都拎晒?
J:唔......(諗好耐先答)我真係唔係好知details係點樣......

記:個數額係唔係同一月或者二月係一樣?
J:我嘅數額就係,因為我係fix,無OT嘅。
記:同邊個月一樣?
J:一月。我自己就係呀吓,咁我唔知其他人(小心翼翼)

記:過往嗰啲糧出齊未啊?
J:我未出齊囉。
記:佢有冇同你講之後有啲咩後著安排咁呀?
J:Er......公司就冇,咁我哋員工圍內就同啲舊員工同埋勞工處咁樣傾,睇下點樣行囉⋯⋯
記:依家亞視爭你幾多個月嘅呢?
J:亞視呀?亞視爭我呀?一月二月囉。我淨係話自己。(頭盔無處不在)
記:有冇寫清楚,話你只可以根據破欠去追討一、二月糧,唔可以向亞視追討?係咪有呢個條款?
J:Er⋯⋯呢啲legal嘅嘢我又唔係好識答,對唔住呀。我睇咗都可能唔係好記得。

記:o依家佢爭你欠薪嗰度,你之後會點處理呢?會唔會再追討?
J:點處理啊?我會追討囉。
記:完咗4月1號合約之後?向邊個追討啊?
Jeremy:呢啲我自己都係跟大隊嘅咋,所以真係信得過....

記:知唔知今日係咪好多同事都簽咗今個月合約?
J:我比唔到個number你,我自己都唔係好知。
記:有冇同事同你一齊返簽約?
J:都有....

記:你眼見有幾多個?約數得架啦?
J:眼見幾多個呀⋯眼見⋯er....對唔住我唔想講,我唔想俾到啲false impression你:「哦⋯原來都係得咁多個。」

================================================

有感情? OR 職場鹹魚?

此篇文章於 03-05-16 09:23 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 09:36 PM   #937
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
寫到咁死咩4月2號前唔可以追1,2月既糧. 姐係4月2號之前就會破產啦
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 10:07 PM   #938
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
有人作新版亞視永恆未??出現左好多同歌詞不符嘅情景.....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 10:14 PM   #939
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
睇果兩個interview咪知簽既人本身都係一知半解十下十下咁......

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 10:53 PM   #940
小嘉
The One

我覺得做大台都係算穩定
牌大家都知無架啦
點穩定
係咪4月1日都會無份工
出D力搵份工好過啦

此篇文章於 03-05-16 10:57 PM 被 小嘉 編輯。
舊 03-05-16, 11:43 PM   #941
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
睇完樓上對話,亞視有呢d員工,點會唔永恆

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-16, 02:19 AM   #942
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
重叫做偉大?
呢班簡直係垃圾中嘅垃圾
不斷代表香港人縱容歪理

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-16, 10:12 AM   #943
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
https://www.youtube.com/watch?v=yAqPaM9YNS8
如果佢請到亞記班友咁就唔會……

舊 03-06-16, 10:15 AM   #944
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 小嘉 查看文章
咁講啦
亞視你出糧係應份
點解要員工再簽聲明

再講D員工入職份僱傭合約一定寫明一個月出幾多糧
你唔出糧已經破壞左合約精神
係咪咁天真叫人簽呢份聲明果份僱傭合約就唔存在

我真心唔明D局長點解仲可以容忍呢D行為
局長: 我們有既定程序跟進, 暫不對個別例子作出回應

舊 03-06-16, 01:01 PM   #945
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實唔明, 點解一間欠貸欠薪, 要員工申請破欠基金的公司, 可以繼續請人營運
即係叫人以後唔撚使出糧, 請人做一個月, 叫佢去破欠拎錢, 再請返繼續做?
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-16, 03:03 PM   #946
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: qwe 查看文章
其實唔明, 點解一間欠貸欠薪, 要員工申請破欠基金的公司, 可以繼續請人營運
即係叫人以後唔撚使出糧, 請人做一個月, 叫佢去破欠拎錢, 再請返繼續做?
因為你情我願
因為正苦無能
因為我老闆係大陸佬

舊 03-06-16, 03:27 PM   #947
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
因為請人係用另一間公司名義
另外話合約叫人唔追討欠薪未必有法律效力
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章