Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39  ... 最後
收藏品討論版>模型製作交流區 Vol.5 ~~
anyone 06:20 PM 05-12-19
今次就快成罐噴完總算夠厚
順便拎碌usb噴槍黎上底色+閃粉紅
雖然好多邊邊磨穿左
同埋舊fujimi車真係好_難砌

野良猫 06:35 PM 05-12-19
作者: anyone:
今次就快成罐噴完總算夠厚
順便拎碌usb噴槍黎上底色+閃粉紅
雖然好多邊邊磨穿左
同埋舊fujimi車真係好_難砌
佢啲件一向好似以前啲大陸模型咁咁衰
尤其佢啲件通常都有飛邊情況要預先磨咗佢
你磨穿嘅就係嗰啲飛邊位

P.S
最近用過MODO隻冷烤光油,效果都唔錯
性價比算係咁

P.S2
下次再砌車可以試孖星,質素好太多
anyone 06:49 PM 05-12-19
我都係睇款
上年有砌另一部雙星新出ge法拉利F1又分件到水貼同友善程度都係無敵
只不過噴光油距離太遠起粒粒我又放左入盒唔想再搞
今次噴個距離起碼近左一半先解決左個問題
野良猫 06:59 PM 05-12-19
我都係睇款
上年有砌另一部雙星新出ge法拉利F1又分件到水貼同友善程度都係無敵
只不過噴光油距離太遠起粒粒我又放左入盒唔想再搞
今次噴個距離起碼近左一半先解決左個問題
如果係USB泵的話因為氣壓不足
要近啲噴而且啲油唔能夠太杰,但變相要噴多幾層先得
噴油距離太遠的話啲油由槍咀去到件嘅時間太耐,途中已經開始乾,咁就會變粒狀

用MODO嗰隻的話老闆教如果難出噴可以加少少開油水,但變相要耐啲先乾透
anyone 08:01 PM 05-12-19
光油我都仲係用緊罐
因為碌噴槍噴出黎都係有頭幾秒唔出油ge情況
我唔搏啦
野良猫 08:12 PM 05-12-19
光油我都仲係用緊罐
因為碌噴槍噴出黎都係有頭幾秒唔出油ge情況
我唔搏啦
轉用冷烤光油啦
最多都係開稀少少乾慢啲
但一定好過一般光油,至少硬化後比一般光油硬,唔怕磨穿先
anyone 08:25 PM 05-12-19
研究下先
下次都係返返去砌高達
亍 ◣ 01:16 PM 05-19-19
電鍍feel???

野良猫 01:20 PM 05-19-19
輝きを強化した、金属感の高い改良版のシルバーです
https://hobby.dengeki.com/news/763164/
野良猫 09:33 AM 05-20-19

54︰20開始睇
電鍍油
harakuma 11:52 AM 05-20-19
作者: 野良猫:

54︰20開始睇
電鍍油
可以自己油黃金聖斗士
HAKAIDER 08:23 PM 05-24-19
作者: harakuma:
可以自己油黃金聖斗士
Showup 本身係出車油 / 改裝車公司

近年先轉戰模型油市場主打電鍍油

http://www.showup.jp/index.html
HAKAIDER 08:30 PM 05-24-19
托帶輪 / 負重輪...........共合40 個

唔開個噴油模真係會死人............

J+1 09:45 PM 05-24-19
咁都有得呃??

由手機版發出
HAKAIDER 04:31 PM 05-25-19
負重輪内吠呤奮戰中.................

好彩大洗唔係用虎式..............

J+1 06:25 PM 05-26-19
都係去唔到當年嗰支電鍍銀。。。
不過都算夠反光

由手機版發出
野良猫 06:48 PM 05-26-19
佢白底所以未夠,如果滑面黑底效果會更好
HAKAIDER 08:07 PM 05-26-19
作者: 野良猫:
佢白底所以未夠,如果滑面黑底效果會更好
..............New 白同shine 銀兩款都係直接Marker 噴係綠色膠Haro 上 (留意Haro 兩隻耳仔同支夾)
HAKAIDER 08:25 PM 05-26-19
托帶輪 / 負重輪...........内吠呤german gray 共合80 面完成

但黑色同german gray 無對比下肉眼真係好難分兩隻色

唔怪得班台灣仔見議直接將黒色外吠當陰影噴就算

harakuma 10:41 PM 05-27-19
真係有心機
HAKAIDER 09:03 PM 06-02-19
繼續努力.............

先完成托帶輪 / 負重輪的少量舊化..............

車身上其他顔色已用手油...............

只欠驅動輪 / 拖帶輪..............

同最後那216 節履帶.............

野良猫 04:35 PM 06-04-19
龜速整咗個半月終於完成,遲啲有時間先影全部

野良猫 05:00 PM 06-04-19
MODO隻銀真係好靚,比GAIA支鏡面銀粒子更細
最重要價錢平一倍
野良猫 04:50 PM 06-05-19
極多圖嘅EX-S

野良猫 04:50 PM 06-05-19
PART 2

第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39  ... 最後

返回主題版面