Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-06-21, 12:59 PM   #26
fiendray
God of Gamer
未来は僕らの手の中

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch ID8526-5981-1889
3DS Friend Code0860 3263 4537
暫時理解到原來係兩條唔同時間線
蜘蛛係15年前
人類係現在
個故事就兩邊講,之後拉返埋一齊
個手法唔錯
fiendray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-21, 07:30 PM   #27
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: fiendray 查看文章
暫時理解到原來係兩條唔同時間線
蜘蛛係15年前
人類係現在
個故事就兩邊講,之後拉返埋一齊
個手法唔錯
唔知以後會唔會補充
全班轉生時間點其實係一樣,蜘蛛子係魔物,一出世可以活動,唔同轉生成人類要過嬰兒期
地龍子算係例外,因為龍蛋本來要父母魔力先可以順利孵化,所以先花咗幾年先出得嚟
另外小說有提過係蛋時地龍子係有意識,所以當時蜘蛛子打算開蛋時差D嚇死

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 09:37 AM   #28
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
#10...嗰4隻聖獸典解怪怪的?

15年前已經惡成咁,15年後係唔係已經魔王??
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 11:42 AM   #29
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: J+1 查看文章

由手機版發出
所以大叔返轉頭搵佢拜師學魔法之極致,之後成為人類最強。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 12:43 PM   #30
fiendray
未来は僕らの手の中

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch ID8526-5981-1889
3DS Friend Code0860 3263 4537
今話講15年前蜘蛛仔打到大叔整團著草
之前第6話有講勇者去洞KO咗隻蜘蛛(惡夢殘滓)
而勇者先辛苦先KO咗惡夢殘滓, 唔怪得感快戰死
人類應該都贏唔到魔王
fiendray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 01:51 PM   #31
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
人類應該都贏唔到魔王
故事世界入面規則,勇者有能力打勝魔王。
舊 03-13-21, 08:12 PM   #32
casio

引用:
作者: J+1 查看文章

由手機版發出
蜘蛛子15年後
真係想要劇透?
上咗神台,成神,仲勁過魔王

引用:
人類應該都贏唔到魔王
勇者技能有魔王特攻,對魔王可以講係無敵,但因為某D原因,轉生者係呢個世界比原居民更輕易變強,單論能力值,勇者其實係連自己弟弟都贏唔到
PS:轉生者較強雖然多少有某管理者優惠,但原則上唔關呢方面事

舊 03-13-21, 08:28 PM   #33
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
原來不經不覺已經升級到高級魔物了嗎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-21, 09:36 PM   #34
高級嘍囉
Crazy Gamer

轉生者升級時會回復已經差好遠。

因為主角在地下城出生要生存必定要變強,如果人類從小就好似主角咁鍛煉都會好強。
舊 03-13-21, 10:31 PM   #35
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
蛋散人類邊有得比

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-21, 08:43 AM   #36
casio

今集白有出過聲咩?做乜要打CV

舊 04-16-21, 10:55 PM   #37
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

作畫出事??又唔似自主規則.....總之成集個步調就好怪.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-21, 11:06 PM   #38
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

作畫出事??又唔似自主規則.....總之成集個步調就好怪.......
當GUN道咁睇就唔會有咩問題

之前都講過動畫組啲戰鬥作畫分鏡係好怪
悠木嗰邊因為係CG所以問題不大(但下下都暗魔連彈都咪話唔悶),但叫佢哋畫戰鬥出嚟就死硬

此篇文章於 04-16-21 11:11 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 01:05 AM   #39
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
轉地果陣唔同視覺好笑

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 09:37 AM   #40
真!DC
Banned User
奉行我道

次次人類方打鬥分鏡都唔知畫緊乜
用好多張數畫d唔關事地方就係唔畫角色做緊咩動作
唔明為乜
由手機版發出
舊 04-17-21, 09:47 AM   #41
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
最後老師同吸血鬼打果段...............畫得好頽

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 12:59 PM   #42
casio

引用:
作者: 真!DC 查看文章
次次人類方打鬥分鏡都唔知畫緊乜
用好多張數畫d唔關事地方就係唔畫角色做緊咩動作
唔明為乜
由手機版發出
忠於蜘蛛子視角:明明大家應該打得好拼命,但就是毫無緊張感

舊 04-17-21, 03:08 PM   #43
真!DC
Banned User
奉行我道

哩種插敍法好好
比觀眾好奇過去發生過咩事導致現在情況同過去既事物而家變成點

係可惜人類方劇情一打就唔知做乜
由手機版發出
舊 04-17-21, 03:29 PM   #44
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
睇緊小說第6冊
點解好似勇者果邊緊張過蜘蛛子??
另外有冇人可以解下吸血子個時間???
蜘蛛子唔會就係幾個月變到咁強呀????

舊 04-17-21, 03:44 PM   #45
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
睇緊小說第6冊
用龍蛋和蜘蛛絲巾作參考點就大約可以推算出各段劇情發生嘅時間,人類得到龍蛋時其他人還未出世。
蜘蛛子比其他人早十幾年出生。

更正,應該係早幾個月,即早咗十月懷胎嘅時間。

此篇文章於 04-17-21 04:08 PM 被 高級嘍囉 編輯。
舊 04-17-21, 03:49 PM   #46
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
用龍蛋和蜘蛛絲巾作參考點就大約可以推算出各段劇情發生嘅時間,人類得到龍蛋時其他人還未出世。
蜘蛛子比其他人早十幾年出生。
但唔係轉生時係一齊轉生咩?

舊 04-17-21, 03:53 PM   #47
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
睇緊小說第6冊
劇透
吸血子
吸血子 時間缐同人類缐一樣,不過佢由出世冇幾耐就不幸遇上蜘蛛子,由蜘蛛子養大成人,面對蜘蛛子變態扭曲的愛+斯巴達式生存訓練,心理生理一定唔會係正常,不過佢唔係最慘果個。蜘蛛子如果web版,出迷宮之前已經半人化,文庫版嫌太過強於是拖長左佢成神嘅過程,總之由地龍開始佢嘅能力係以幾何級數上升直至成神

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 04:03 PM   #48
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
但唔係轉生時係一齊轉生咩?
轉生係一齊轉生,佢哋嘅情況係一出世就有自我意識,
蜘蛛子 哥布林 怪物一出世就可以行動(第一集)
人類(包括吸血子)全部係由嬰兒開始 ,
地龍 係蛋殼 內有意識,但係沒辦法自己俘化,所以未能出世(轉生龍旦)

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 04:32 PM   #49
casio

引用:
睇緊小說第6冊
蜘蛛子變強本身除咗因為日以繼夜為年存而戰外,早期擺到傲慢都有關係,因為七大罪同七美德係除咗勇者之外嘅官方外掛
再加上D嘅寵愛
蜘蛛子有D嘅靈魂碎片係身上

吸血子時間線
馬車襲擊同蜘蛛子相遇>因為妖精搞事,蜘蛛子留咗係吸血子父母領地保護吸血子>因為宗教問題家破人亡(雖然蜘蛛子係導火線,但冇蜘蛛子場仗本身都會打)>蜘蛛子係襯亂搞事嘅妖精下救咗吸血子>因為各種原因蜘蛛子同吸血子去咗魔族領地,另外唔好睇吸血子一臉陰險,其實因為師父蜘蛛子有交流障礙成日乜都唔講就開拖嘅關係,長大後已完全變肌肉腦

此篇文章於 04-17-21 04:37 PM 被 casio 編輯。
舊 04-17-21, 04:32 PM   #50
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
人類個邊個戰鬥……我估連畫個班都唔知做緊乜……

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
仰木日向「スーパーヒロイン学園」ボイスドラマ公開 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 11-30-14 09:31 PM

現在的時間是 05:25 PM

手機版 | APP版