Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 07-09-08, 02:06 AM   #1
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
我想整西餐牛扒, 可否用街市普通凍肉店果d牛扒黎整?

想整半生熟牛扒
我係第一次整的
見人地用親都係d超貴的牛扒
如果唔介意質素
用凍肉店果d有無問題?
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 02:25 AM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Master 查看文章
想整半生熟牛扒
我係第一次整的
見人地用親都係d超貴的牛扒
如果唔介意質素
用凍肉店果d有無問題?
無問題o既,如果你就咁解凍煎,可能會有雪味。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 02:28 AM   #3
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
市面上中下價(<$150/p)既餐廳都係用類似甚至更差質素既凍肉,
識得點樣處理既話,質素係可以後天補救既。

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 01:21 PM   #4
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
賣塊4~50蚊既扒黎試下先
基本上唔駛掩落胡椒同鹽都好好食

舊 07-09-08, 02:37 PM   #5
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
去百徍或者大昌既質素都ok啦.....記住解涷就得...個鑊要燒紅左先落

舊 07-09-08, 05:43 PM   #6
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
食平扒要落重黑椒汁
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 08:41 PM   #7
Master

其實我唔係在意好唔好食的問題

不過大家都話用平價牛扒整半生熟無問題, 我今個星期就去試

不過話就話牛扒
其實正確d講係想買一大舊牛肉
用炭爐燒
燒完再切成一塊塊的扒出黎
所以中間隨時可能少過五成熟

有人教我整牛扒最好係唔好雪
等肉同室溫一樣之後, 再煮就最好
而家天氣咁熱都可以咁做?
舊 07-09-08, 09:08 PM   #8
大山椒魚
......

其實唔介意好唔好食既話,

會有可能出現d咩問題?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 09:31 PM   #9
bid仔
Banned

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: 某F 查看文章
賣塊4~50蚊既扒黎試下先
基本上唔駛掩落胡椒同鹽都好好食
你講呢段野我諗起不可能結婚男
bid仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 11:30 PM   #10
ZAKU0079
Banned

註冊日期: Apr 2008
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
其實唔介意好唔好食既話,

會有可能出現d咩問題?
渣既凍肉唔完全整熟可能食壞人
ZAKU0079 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 12:11 AM   #11
Norm
=_="""""

引用:
其實我唔係在意好唔好食的問題

不過大家都話用平價牛扒整半生熟無問題, 我今個星期就去試

不過話就話牛扒
用炭爐燒

有人教我整牛扒最好係唔好雪
等肉同室溫一樣之後, 再煮就最好
而家天氣咁熱都可以咁做?
你想整燒牛肉?!連最簡單既牛扒都未搞掂就向高難度進發?!
你有冇焗爐?炭爐明火一定冇可能搞掂....中間一定做唔到五成熟...到五成熟出面已經變左舊炭...
至於解涷係必須既....不是叫你在室溫長時間...只係一到室温就要落鑊....

舊 07-10-08, 01:33 AM   #12
Master

引用:
作者: Norm 查看文章
你想整燒牛肉?!連最簡單既牛扒都未搞掂就向高難度進發?!
你有冇焗爐?炭爐明火一定冇可能搞掂....中間一定做唔到五成熟...到五成熟出面已經變左舊炭...
至於解涷係必須既....不是叫你在室溫長時間...只係一到室温就要落鑊....

有焗爐
但因為我諗住
用焗爐的話要用盤放舊牛肉, 但怕咁樣個底會唔熟
如果唔用盤, 淨用鐵架, 又怕d油漏晒落個爐度

而且好似話佢傳統係Sunday Roast的一度菜
只係現代d人改用爐黎烤
咁即係本身都係用明火來烤啦
所以咪打算用火燒囉

咁如果要我由初階開始
想先問清楚我以下打算的做法有無問題

切一塊1吋厚的牛肉
再切一塊同搽餐包差不多大小的牛油
然後放落鑊煎
買支好勁的黑淑汁淋上面

咁樣ok嗎?
有無咩特別竅門?

另外
照以上說法
平價雪藏牛扒本身應該無咩問題

如果有問題會否係解凍時外面會生細菌?
只要外面夠熟, 係咪中間唔熟都ok?

因為我本身中意食生, 有可能整五成以下
舊 07-10-08, 09:53 AM   #13
Norm
=_="""""

首先答你燒牛肉...有焗爐既話就易搞啲....用鐵架放牛肉,記住用鐵線綁住夠肉,在底格再放盤,用嚟接收肉汁,(肉汁在燒牛肉呢道菜非常重要...用來煮汁的,明火當然冇問題,不過外層會焦晒啫...而家咁注意健康,你不會吃焦了哪些部份吧....
至於煎牛扒,黑淑汁另外上較好...不用一起煮
一般40-50蚊既牛扒生少少都ok...但係在超市買醃過既牛扒就最好熟啲....

舊 07-10-08, 05:24 PM   #14
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Norm 查看文章
首先答你燒牛肉...有焗爐既話就易搞啲....用鐵架放牛肉,記住用鐵線綁住夠肉,在底格再放盤,用嚟接收肉汁,(肉汁在燒牛肉呢道菜非常重要...用來煮汁的,明火當然冇問題,不過外層會焦晒啫...而家咁注意健康,你不會吃焦了哪些部份吧....
至於煎牛扒,黑淑汁另外上較好...不用一起煮
一般40-50蚊既牛扒生少少都ok...但係在超市買醃過既牛扒就最好熟啲....
其實用幾多度既火呢?
有時燒得好乾, 無乜汁,
另外點解要用鐵線?
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 06:10 PM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
煎既話, 仲有一樣
猛火煎, 只反一次, 每面兩分鐘左右 (視乎厚度)
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 07:18 PM   #16
Master

堅定流?
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/s.../229966/1.html

因為話要用猛火煎
但我以前煮其他野試過燒到隻鑊紅晒, 一落牛油即濃
所以再search下, 結果找到個咁既版本
舊 07-10-08, 07:45 PM   #17
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
引用:
堅定流?
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/s.../229966/1.html

因為話要用猛火煎
但我以前煮其他野試過燒到隻鑊紅晒, 一落牛油即濃
所以再search下, 結果找到個咁既版本
牛油係奶類製品,遇高溫當然濃
牛脂肪<>牛油
雪花牛得架
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-08, 08:21 PM   #18
bid仔
Banned

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
煎既話, 仲有一樣
猛火煎, 只反一次, 每面兩分鐘左右 (視乎厚度)
我鐘意慢煎一陣之後之後先開到最大火煎
起碼買塊2cm黎食
舊 07-10-08, 08:59 PM   #19
david
The One

引用:
作者: MPS 查看文章
其實用幾多度既火呢?
有時燒得好乾, 無乜汁,
另外點解要用鐵線?
唔一定要用鐵線,煮食用棉線都得,實際係想舊用焗起後靚仔o的,同埋容易o的控制生熟程度。

焗幾耐視乎你舊肉有幾重,同有幾厚。

我呢邊(外國)去肉檔,買專用o黎烤焗o既牛肉,通常我買佐番o黎,會用棉線紮好,再o係肉面查鹽同油,通常每kg o既肉我會焗1個鐘,預熱焗爐200度10分鍾,放舊肉入去焗半個鐘,收火至180度,視乎舊肉有幾重,就再焗幾耐,想無咁熟o既,可以將火校細o的。

---
舊 07-10-08, 09:02 PM   #20
bid仔
Banned

引用:
作者: david 查看文章
唔一定要用鐵線,煮食用棉線都得,實際係想舊用焗起後靚仔o的,同埋容易o的控制生熟程度。

焗幾耐視乎你舊肉有幾重,同有幾厚。

我呢邊(外國)去肉檔,買專用o黎烤焗o既牛肉,通常我買佐番o黎,會用棉線紮好,再o係肉面查鹽同油,通常每kg o既肉我會焗1個鐘,預熱焗爐200度10分鍾,放舊肉入去焗半個鐘,收火至180度,視乎舊肉有幾重,就再焗幾耐,想無咁熟o既,可以將火校細o的。
焗咁耐?咁咪即係全熟?
舊 07-10-08, 09:04 PM   #21
david
The One

引用:
用炭爐燒
中文翻譯錯誤

"roast beef"中文正確翻譯應該係「烤牛肉」,係用焗爐(不論係電爐或磚爐)烤製o既。

---
舊 07-10-08, 09:06 PM   #22
david
The One

引用:
作者: bid仔 查看文章
焗咁耐?咁咪即係全熟?
唔會啦,正常用o黎焗o既牛肉,舊肉係好厚o架。

o係香港,除佐去食自助餐,應該幾難見得到用o黎焗o既牛肉。

---
舊 07-10-08, 09:20 PM   #23
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: bid仔 查看文章
焗咁耐?咁咪即係全熟?
180度乾焗姐