Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 02-11-10, 08:54 PM   #951
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
我想問呢, 因為隻手指唔多夠力, 而家好多時無名指同尾指按絃果時會按落去果一格最尾凸起果個位度, 好似唔洗咁大力都唔會走音, 咁玩法有冇問題架???(雖然而家慢慢開始習慣力度, 慢慢移番去按中間個位)

舊 02-11-10, 09:35 PM   #952
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 鎖鏈怪 查看文章
第一支就les paul, 一開始真係好地獄
後來慣左, 彈其他model就覺得好多位剩
LES PAUL係我而家覺得最好彈既
medium scale萬歲~~24.75inch 萬歲 \/

支 jaguar 仲要24inch ja....不過驚彈番medium唔慣都唔敢用做練習琴

舊 02-16-10, 09:28 PM   #953
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

oh yea, 經過3個星期既練習, 終於彈到d入門書裡面既低能白痴練習歌
左右手d手指都已經開始冇乜感覺, 唔會彈耐少少就痛
不過d手指始終未夠力, 有時都禁唔實

我想問唔知係咪我用錯力既問題, 我宜家左手隻手指公彈耐少少會好支力, 有冇解決方法???定係一定會係咁, 練多d就冇事???

此篇文章於 02-16-10 09:31 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-10, 08:08 PM   #954
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
引用:
作者: kohta 查看文章
txl大師…仲記唔記得我呀
好耐都冇見你上黎喇
點會唔記得
我呢d新手黎,唔好咁叫我啦
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-10, 08:14 PM   #955
txl

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
而家慢慢開始免強禁到2-3-4-5喇!!!!不過力度唔夠, 我諗花時間練練下就ok掛

有另一個問題, 我而家例如右手彈緊條A, 之後要彈一下D, 之後又上番A既話好唔順, 有冇乜野心得???如果係彈幾下D先上番A又冇問題
其實都係練,右手轉線真係靠彈得多。
右手手指既次序試下由中指開始,再先用食指,記得要輪流用,唔好用死一隻手指,
否則日後要執手指大細力同聲既balance會有排搞。

同埋要識用手指公去mute住你彈既對上一條線,咁樣彈野會乾淨d。
尤其日後有機會錄音既話,呢樣會減低好多雜聲。

新手過來人既經驗
舊 02-24-10, 08:15 PM   #956
txl

引用:
oh yea, 經過3個星期既練習, 終於彈到d入門書裡面既低能白痴練習歌
左右手d手指都已經開始冇乜感覺, 唔會彈耐少少就痛
不過d手指始終未夠力, 有時都禁唔實

我想問唔知係咪我用錯力既問題, 我宜家左手隻手指公彈耐少少會好支力, 有冇解決方法???定係一定會係咁, 練多d就冇事???
其實練bass同練體能一樣,要適可而止。
當你feel到累既小候,再練多少少就好收,咁先會有進步而又唔會玩傷手指。
舊 02-24-10, 08:19 PM   #957
txl

引用:
我想問呢, 因為隻手指唔多夠力, 而家好多時無名指同尾指按絃果時會按落去果一格最尾凸起果個位度, 好似唔洗咁大力都唔會走音, 咁玩法有冇問題架???(雖然而家慢慢開始習慣力度, 慢慢移番去按中間個位)
基本上彈野係要按一格入面約3/4既位,即係接近條fret既位,但又唔好禁正係條fret上面。
咁樣係會最慳力而又禁得實既方法,尤其彈bass要識點樣去慳力。

否則你彈半首歌隻左手已經會頂唔順,尤其果d不停loop住既bassline,好似You give love a bad name呢類...初學練手指其中一首好玩既歌。
舊 02-25-10, 09:33 AM   #958
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: txl 查看文章
點會唔記得
我呢d新手黎,唔好咁叫我啦
其實我依家都練返唔用pick黎彈
之前玩日本野,好多時都用pick
搞到好小用手指,依家右手好唔習慣
真係要練返多D
同埋開始又對slap有興趣
txl如果有時間既,分享一吓你玩slap既心得丫

舊 02-25-10, 12:20 PM   #959
txl

引用:
其實我依家都練返唔用pick黎彈
之前玩日本野,好多時都用pick
搞到好小用手指,依家右手好唔習慣
真係要練返多D
同埋開始又對slap有興趣
txl如果有時間既,分享一吓你玩slap既心得丫
我都只係識少少,你想知d咩?
舊 02-25-10, 03:00 PM   #960
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我都只係識少少,你想知d咩?
都係"手勢"同"落點"
同埋你之前係唔係有自己買Parts砌BASS架??

舊 02-25-10, 04:32 PM   #961
txl

引用:
都係"手勢"同"落點"
同埋你之前係唔係有自己買Parts砌BASS架??
我無試過,但間中都有換過下d parts,有熟既朋友幫我搞。
之前我有支改到九彩既Fender,但之前放左。
而家用緊Sadowsky MV5

手勢好難一言兩語講得到,其實slap有兩種手法,睇你鐘意邊隻。
Flea果隻Marcus果隻又唔同。有時真係真人講你先會明。
舊 02-25-10, 04:44 PM   #962
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我無試過,但間中都有換過下d parts,有熟既朋友幫我搞。
之前我有支改到九彩既Fender,但之前放左。
而家用緊Sadowsky MV5

手勢好難一言兩語講得到,其實slap有兩種手法,睇你鐘意邊隻。
Flea果隻Marcus果隻又唔同。有時真係真人講你先會明。
其實我都明白,手勢依D野真係要當面,面對面咁樣先可以講得明…
其實近排想幫支BASS換pickup,同埋有D硬件上面既問題,所以先咁樣問
Sadowsky好貴呀

舊 02-25-10, 04:51 PM   #963
txl

引用:
其實我都明白,手勢依D野真係要當面,面對面咁樣先可以講得明…
其實近排想幫支BASS換pickup,同埋有D硬件上面既問題,所以先咁樣問
Sadowsky好貴呀
你果支咩bass?點解要換?budget?想要咩類型既聲?
我可以俾d suggestion你既。

我呢支都係買2手,一手真係...
舊 02-25-10, 06:33 PM   #964
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
你果支咩bass?點解要換?budget?想要咩類型既聲?
我可以俾d suggestion你既。

我呢支都係買2手,一手真係...
我果支係killer既KB-SIMONY
想換Seymour Duncan SJB-1n 同 SJB-2b落去
已經知道大約要幾多錢
不過問題係怕自己換會唔識搞

舊 02-25-10, 07:04 PM   #965
txl

But why you want to change the pickup?
舊 02-25-10, 07:36 PM   #966
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
其實都係練,右手轉線真係靠彈得多。
右手手指既次序試下由中指開始,再先用食指,記得要輪流用,唔好用死一隻手指,
否則日後要執手指大細力同聲既balance會有排搞。

同埋要識用手指公去mute住你彈既對上一條線,咁樣彈野會乾淨d。
尤其日後有機會錄音既話,呢樣會減低好多雜聲。

新手過來人既經驗
我習慣左用手指公按住上一條絃(例如彈緊條A, 手指公會放係E), 因為我彈果時隻手指好易hi到上一條同埋咁樣好似易d掌握自己彈緊邊一條

我而家都係輪流用食指同中指, 只係有時如果由下面彈番上去(例如D上番A), 先會用同一隻手指順手彈番上去

同埋講開mute既問題, 我有時例如彈開條D, 要上番去彈A or E果時, 下面條D仍然有聲, 搞到要特登用左手去按一按等佢唔好嘈, 咁樣有冇問題架???(我冇人教, 睇d白痴書自學)

引用:
其實練bass同練體能一樣,要適可而止。
當你feel到累既小候,再練多少少就好收,咁先會有進步而又唔會玩傷手指。
而家已經好好多, 頭一兩個星期半個鐘開始痛, 而家練一個鐘都冇事, 不過尾指會有少少累. 大慨我日日keep住練1小時, 星期日休息

引用:
基本上彈野係要按一格入面約3/4既位,即係接近條fret既位,但又唔好禁正係條fret上面。
咁樣係會最慳力而又禁得實既方法,尤其彈bass要識點樣去慳力。

否則你彈半首歌隻左手已經會頂唔順,尤其果d不停loop住既bassline,好似You give love a bad name呢類...初學練手指其中一首好玩既歌。
而家最唔夠力既係尾指不過已經好過初初開始練果時好多囉.
冇再按係條fret上面, 因為開始夠力按中間, 而且感覺上按中間d聲好似好少少(幻聽!?)

-----

另外, 我睇片人地彈隻左手好似唔洗點用力咁, 其實係唔係我支bass d 絃有問題??好硬
幾時先要換???我支cheap野買左番黎一個月.
我用緊呢支
http://www.washburn.com/basses/taurus-series/
T14

此篇文章於 02-25-10 07:39 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-10, 08:13 PM   #967
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
But why you want to change the pickup?
因為想要果一種聲

舊 02-25-10, 11:25 PM   #968
txl

引用:
因為想要果一種聲
But SD pickup D sound so suck.....
舊 02-26-10, 12:02 AM   #969
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
But SD pickup D sound so suck.....
可能大家聽既野唔同啦XDDD

舊 02-26-10, 10:06 AM   #970
txl

引用:
可能大家聽既野唔同啦XDDD
咁你講你聽d咩?

除非你講既bass sound唔係rock, Jrock, hardrock, metal, hardcore, jazz, funk, Blues, Bossa Nova呢幾大類範圍內者。

我只知highend bass唔會用SD pickup
舊 02-26-10, 10:08 AM   #971
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
咁你講你聽d咩?

除非你講既bass sound唔係rock, Jrock, hardrock, metal, hardcore, jazz, funk, Blues, Bossa Nova呢幾大類範圍內者。

我只知highend bass唔會用SD pickup
我聽J ROCK多
但見好多樂手用既結他同BASS,睇返SPEC都係用SD既PU架喎??
另外自己都有試過,D聲都唔錯架
可能係各人喜好不同啦~hahaha

舊 02-26-10, 10:20 AM   #972
txl

引用:
我習慣左用手指公按住上一條絃(例如彈緊條A, 手指公會放係E), 因為我彈果時隻手指好易hi到上一條同埋咁樣好似易d掌握自己彈緊邊一條

我而家都係輪流用食指同中指, 只係有時如果由下面彈番上去(例如D上番A), 先會用同一隻手指順手彈番上去

同埋講開mute既問題, 我有時例如彈開條D, 要上番去彈A or E果時, 下面條D仍然有聲, 搞到要特登用左手去按一按等佢唔好嘈, 咁樣有冇問題架???(我冇人教, 睇d白痴書自學)

而家已經好好多, 頭一兩個星期半個鐘開始痛, 而家練一個鐘都冇事, 不過尾指會有少少累. 大慨我日日keep住練1小時, 星期日休息

而家最唔夠力既係尾指不過已經好過初初開始練果時好多囉.
冇再按係條fret上面, 因為開始夠力按中間, 而且感覺上按中間d聲好似好少少(幻聽!?)

-----

另外, 我睇片人地彈隻左手好似唔洗點用力咁, 其實係唔係我支bass d 絃有問題??好硬
幾時先要換???我支cheap野買左番黎一個月.
我用緊呢支
http://www.washburn.com/basses/taurus-series/
T14
支野個樣幾靚喎,邊度買架?

其實玩得多真係好似唔洗用力,我有d學生望住我隻手時都有問我"點解你好似唔洗用力咁..."
可能我彈木結他先,所以指力會較好吧。
我由結他轉彈bass時,支野買完幾個星期後就上網搵人夾band了。

但都係練番黎者,日日都彈下佢,點忙都撚下佢就好快會慣。
就算短短15分鐘都好,俾個習慣自已,同埋熟習自已支野。
當你熟識支野,好多野就會得心應手。

線其實一定要定期換,呢度我補充多少少,好多人以為bass唔洗換線,因為好少斷,
但其實就算唔斷都要三,四個月換一次。因為線會開始無彈性,如果支野個action set得唔好,你會好難禁。同埋新bass落地一定要換線,因為你唔知也野放左幾耐。

我個人建議最少都買D'Addario或Erine Ball,
Erine Ball就會響d,但會舊得快d,試過兩個幾月就已經收左皮。
D'Addario就無咁響,但耐用少少。

線既粗幼我覺得用standard就得,即係45 65 85 105,
太幼或太粗都會影響支野既tension,繼而會影響條neck。

線呢d唔慳得,我自已用緊DR既Low rider多,五線要$380一pack。
以上講既都around $150附近,玩得音樂既我相信應該都afford到。
舊 02-26-10, 10:21 AM   #973
txl

引用:
我聽J ROCK多
但見好多樂手用既結他同BASS,睇返SPEC都係用SD既PU架喎??
另外自己都有試過,D聲都唔錯架
可能係各人喜好不同啦~hahaha
我個人鐘意EMG多d如果玩Jrock的話
舊 02-26-10, 10:34 AM   #974
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我個人鐘意EMG多d如果玩Jrock的話
你都有聽j rock架??
係唔係聽東京事變果類呀?

舊 02-26-10, 10:51 AM   #975
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
支野個樣幾靚喎,邊度買架?

其實玩得多真係好似唔洗用力,我有d學生望住我隻手時都有問我"點解你好似唔洗用力咁..."
可能我彈木結他先,所以指力會較好吧。
我由結他轉彈bass時,支野買完幾個星期後就上網搵人夾band了。

但都係練番黎者,日日都彈下佢,點忙都撚下佢就好快會慣。
就算短短15分鐘都好,俾個習慣自已,同埋熟習自已支野。
當你熟識支野,好多野就會得心應手。

線其實一定要定期換,呢度我補充多少少,好多人以為bass唔洗換線,因為好少斷,
但其實就算唔斷都要三,四個月換一次。因為線會開始無彈性,如果支野個action set得唔好,你會好難禁。同埋新bass落地一定要換線,因為你唔知也野放左幾耐。

我個人建議最少都買D'Addario或Erine Ball,
Erine Ball就會響d,但會舊得快d,試過兩個幾月就已經收左皮。
D'Addario就無咁響,但耐用少少。

線既粗幼我覺得用standard就得,即係45 65 85 105,
太幼或太粗都會影響支野既tension,繼而會影響條neck。

線呢d唔慳得,我自已用緊DR既Low rider多,五線要$380一pack。
以上講既都around $150附近,玩得音樂既我相信應該都afford到。
支野之前柏斯減價買
唔識換線點算好??

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:20 AM

手機版 | APP版