Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-21-19, 05:43 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Max 討論區 (請守劇透手則)- The Matrix 電視劇集?!

暫時開住楝樓先,因為係唔係都放去美劇討論又太散,歡迎各位老細光臨舖嘢。

(轉貼)HBO Max 包埋下面嘅頻道:
HBO (當然)
truTV
WB (電視同電影)
CW (電視片,尤其係 Arrow-verse 一系列片)
DC Universe(只播旗下作品嘅串流服務,好似 The Titans 同 Doom Patrol)
CNN
Cartoon Network
Newline Cinema
Adultswim (成人向動畫,包括 Rick and Morty)
Crunchyroll (同步日系動畫)
Looney Tunes 等等

啲片有冇地區限定暫時搵唔到料,不過睇 Netflix 同 APV 就應該走唔甩。

————

WB 個 Comic-con panel 安排咗嚮 Marvel 之後,真不幸,冇人理,佢出個 trailer 會上套 Harley Quinn 動畫,放去 DC Universe 播,造型跟返 Suicide Squad,不過睇落幾歡樂吓咁噃,後面隻配歌襯得幾好:

此篇文章於 10-08-23 12:42 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-19, 02:44 AM   #2
肉羊哩咖
griffin611

套 Harley Quinn 可能會去到 R 級,睇吓到時會點
-----
另外 Doom Patrol 會續第二季,追開呢套嘅應該會好開心
-----
之前話各個串流服務都搵緊佢哋嘅 GoT,其實 HBO 自己都搵緊,除咗個「前傳」拍緊之外,佢近來公怖咗會拍 His Dark Material 之外,另一部就係 The Watchman,近日 SDCC 期間出咗條 trailer:

唔知同電影版係咪同一個時空,其實條片都唔係好知佢講乜,不過最大嘅亮點係,啲差佬都要蒙面去保護佢哋嘅真身,唔~~~

—————

追加:故仔係另一個現代,接漫畫/電影,美帝大統領至1992年再尋求連任,而有白人至上主義者借 Rorschach 形象出現,而條片暗示 Dr. Manhattan 回歸? 十月就知。

仲有,作者 Alan Moore 繼續話呢啲螢幕作品同佢無關,唔好擺佢個名上去。

此篇文章於 07-26-19 02:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 08-01-19, 03:39 AM   #3
肉羊哩咖
griffin611

舊聞兩則:
1. J.J. Abram 間 Bad Robot 同 WB 簽咗張伍億美金嘅合約,專為呢個平台開戲。
2. 經典科幻名著-- Dune,其外傳 Dune: The Sisterhood 批咗開戲,由 Arrival、Blade Runner 2049 導演 Denis Villeneuve 執導。

舊 08-07-19, 11:59 AM   #4
肉羊哩咖
griffin611

Titans 第二季 teaser,唔知 Netflix 仲會唔會有,放住嚮度先。

好似有啲 flashback,有啲係未來,有老蝙蝠,又有超人仔,當然最係最型嘅 Deathstroke。

舊 08-28-19, 12:06 PM   #5
肉羊哩咖
griffin611

雖然仲係 DC Universe 串流台播,但出年拼入埋,放住嚮度請各位睇諒:

Titans Season 2 預告:

舊 09-19-19, 08:40 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

Big Bang Theory 會呢度放,有心煲嘅留意日期

舊 10-24-19, 12:35 PM   #7
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
睇左Watchmen第一集,個世界觀幾有趣,
不過香港人睇就變成另一番感受...

點解架貓頭鷹飛機咁化學

舊 10-30-19, 06:13 AM   #8
肉羊哩咖
griffin611

正式宣怖咗連個 GoT 前傳都放棄埋,真係多得嗰兩位阿哥唔少~

—————
更正:只係兩個其中一個,另一個講龍族嘅就開拍,故仔發生嚮正傳300年前。

呢個服務會嚮出年5月美國開台,月費US$14.99,幾貴。

漏咗樣嘢,呢度會有 綠燈俠 reboot,好似話會連住 DCEU 而唔係 Arrow-verse

此篇文章於 10-31-19 04:19 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-03-19, 10:42 PM   #9
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: cancerman 查看文章

點解架貓頭鷹飛機咁化學
watchmen 要睇咗電影先開始追會好啲

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-19, 12:44 AM   #10
王小虎

引用:

點解架貓頭鷹飛機咁化學
睇咗兩集,睇唔明,跟住google咗一陣。我諗香港觀眾都比較難relate到,因為佢其實係講white supermacy的問題。唔係美國人真係完全體會唔到,香港人面對的又係其他問題。不過都會繼續追落去。

另外佢係延續漫畫,因為漫畫同電影有一個小分別,就係電影係話Ozymandias假借Doctor Manhattan之名去破壞咗各大城市的發電廠,令到美蘇和解冷戰期結束,漫畫就係話Ozymandias製造出一堆魷魚生物,殺咗幾百萬人,話係外星人侵略地球,令美蘇和解。所以第一集有一幕係有魷魚從天而降,可能係呢d生物未完全消滅。當然電影其他野係跟足原著,所以知道呢點就得,唔使一定要睇過漫畫。

睇過編劇解釋,話時代唔同咗,唔可能再講美蘇關係(其實可以講中美關係,不過對於美國人,或者對於果個編劇,佢可能想講內在問題多d。)睇到第二集開始有twist,白變黑,變到冇個好人。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-19, 05:01 AM   #11
肉羊哩咖
griffin611

引用:
點解架貓頭鷹飛機咁化學
飛得嘅嘢多數唔硬淨,因為要夠輕,有乜依郁都會冧。

呢套係跟返漫畫而唔係電影,所以有度講魷魚就係咁解。

呢部好似有兩條線,一條講以前,一條係而家;但兩者有乜關聯,睇咗一話都未知。

漫畫雞精版:

此篇文章於 11-04-19 05:25 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-04-19, 05:06 AM   #12
肉羊哩咖
griffin611

-- del --

此篇文章於 11-04-19 05:25 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-05-19, 10:16 AM   #13
cancerman
Game Master

Watchmen S1E3
原本以為只係用Watchmen故事黎做背景,
而家咁樣曼哈頓博士唔知會唔會落返地球見老朋友。

舊 11-06-19, 05:19 AM   #14
肉羊哩咖
griffin611

其實之前對有套 His Dark Materials 覺得幾有趣,但死懶無放到條預告上嚟,同 BBC 合製嘅,十一月四號出咗第一話,由著名小說改篇,好耐之前由 Nichole Kidman 担正嘅電影叫 Golden Compass 都係改篇至呢套小說,不過呢個版本應該同電影無關係~

演出嘅有 Dafne Keen (X23!), James McAvoy(!!!), Ruth Wilson and Lin-Manuel Miranda 等等,好似都係大名嚟噃~

OK,奉上預告:

舊 11-09-19, 04:35 AM   #15
肉羊哩咖
griffin611

引用:
Watchmen S1E3
原本以為只係用Watchmen故事黎做背景,
而家咁樣曼哈頓博士唔知會唔會落返地球見老朋友。
Dr Man 用電影版嘅話係咪要打格出場? 不過呢套好明顯跟返漫畫嘅設定。今話焦點全部係啲「老人家」,尤其前 Silk Spretra II 簡直挑通眼冒,仲鍾意食嫩男添~

舊 11-11-19, 02:02 AM   #16
肉羊哩咖
griffin611

HDM 第一話設定好個世界同個故仔,都幾清楚,Dafne Keen 演技好得;睇個預告下一話就入正題,希望唔會好似今季 Mr Robot 咁講到一忽忽好啦。

舊 11-12-19, 12:23 AM   #17
肉羊哩咖
griffin611

HDM S01E02: 焦點放咗嚮 Lyra 度( James McAvoy 實在太貴啦 ),對住 Ruth Wilson 一啲都唔輪蝕,反而班吉卜塞人條線就爭少少,成話驚險節奏又明快,解咗少少謎,話咗你知個故仔條大橋大致係點,同邊班係奸人。下一話令人期待。

舊 11-12-19, 05:07 PM   #18
肉羊哩咖
griffin611

Watchmen S01E04: 好慢嘅一話,又加深咗啲謎之外,無乜推進。似乎個鐘幾緊要吓。個越南裔女士似乎係關鍵角式。

舊 11-22-19, 06:12 PM   #19
肉羊哩咖
griffin611

HDM S01E03: 節奏快得嚟,交待咗好多背景亦清楚,各個主角都寫得好夠,動作繼續有限,女主角爭啲中二病發,玩平行世界種落咗好多謎,下一話會有另一大主角登場,入戲肉啦掛。

Watchmen S01E05:今話完全係 Looking Glass 嘅一話,無諗到佢可以講到咁多劇情,都叫幾精彩,個背後大陰謀大致都做到,而個結局都唔難估中。
劇透嚴重⋯⋯

1 LG call 咗支援,但之後好似無咗件事
2 老嘢以為嚮火星,點知去咗仲遠: 木星
3 本人斷估 LG 就算呢度領當,以佢前妻做嘅專業,要佢「返生」爆大鑊唔係無可能。

舊 11-22-19, 07:07 PM   #20
cancerman
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
劇透嚴重⋯⋯

1 LG call 咗支援,但之後好似無咗件事
2 老嘢以為嚮火星,點知去咗仲遠: 木星
3 本人斷估 LG 就算呢度領當,以佢前妻做嘅專業,要佢「返生」爆大鑊唔係無可能。
我仲以為智謀者係困係精神世界,
見佢環境咁奇幻。

舊 11-29-19, 03:31 AM   #21
肉羊哩咖
griffin611

HDM S01E04:劇情節奏OK,新角式同女主角一條線個互動幾有戲,而新角介紹得唔錯,奸角故然夠串,最重要係最後爆嗰個大鑊引到人追。個主教條線今話好有限,不過下一話應該會展開多啲。期待。

Watchmen S01E06:終於講返個 origin 同解咗好多謎,Hooded Justice 嗰個橋扭得好靚,因為題材關係,網上見有部份人狂鬧,不過成部片一開頭都預咗佢講呢啲,同本人無影響,今話黑白拍到個氣氛,同埋打鬥場面係咁多話以嚟最精彩。最尾嗰度應該講個大陰謀出嚟啦掛。

此篇文章於 11-29-19 03:35 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-03-19, 01:42 PM   #22
肉羊哩咖
griffin611

One of Us

Watchmen S01E07: 一半係另一個 origin 故事,好「借古諷今」,有啲人睇到又唔爽㗎啦;其餘講少少件紫色老人家,同埋最後十零分鐘講返上兩三話啲事件點收料,同埋兩邊究竟搞緊乜鬼,但無講係點解啲角式會係咁,到最後就失驚無神嚟個超展開,雖然成話係咁提某大角式,但勢估佢唔到會係咁玩。雖然對白多得滯,但好引人追,仲有兩話收檔,睇佢點玩。

此篇文章於 12-03-19 01:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-03-19, 10:13 PM   #23
肉羊哩咖
griffin611

HDM S01E05: 今話非常之黑,一來大部份時間都係夜晚,二來個題材都唔多開心,舖排咗兩話,真正男主角出場?一下子跳到去敵陣,下回可能會透露多啲真相。

舊 12-10-19, 09:17 PM   #24
肉羊哩咖
griffin611

與神對話

Watchmen S01E08

主線係個戀愛故事,但其中一個係「無處不在,處處都在」咁滯嘅神,點玩落去?好嘢在居然無玩爛,仲幾好睇,順手講返某位阿伯點解會去咗某個地方,嗰個地方係點嚟,仲有神點解會變成咁(唔透要講好鬼辛苦),幾乎玩齊「天父,耶穌同魔鬼」,留咗個好大個 cliffhanger,睇下一話大結局會點收。

注意:今話有大量背面全裸鏡頭,仲有兩場床戲同一個 shot 見 J,對此敏感者留意。

此篇文章於 12-10-19 09:48 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-11-19, 04:06 PM   #25
肉羊哩咖
griffin611

HDM S01E06 今話快咗好多,開頭交待返個敵陣入面發生咩事,最緊張嗰度係個大奸角嚟到,女主角點救返自己,跟住幾輕易搞亂檔,咁啱啲援軍又到,動作場面少到唔少,不過叫做OK,最後個發展有啲意料之外,不過都比上一話好睇。

今話教訓,你跟足上面命令害人,唔代表你無罪。緊記!

吐糟
一邊話要唔畀阿媽知佢嚮度,懶緊張咁,跟手又要撻阿媽個朵嚟自救,結果係fnl阿媽出手相救,有啲搵戲嚟做。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
[徵求] Max Factory 7th Dragon 2020 Samurai 刀子 PVC Figure Bahamut 買賣專區 0 07-30-13 05:47 PM
[美劇]HBO同BBC合作既劇:Rome羅馬的榮耀(Season 1) JJLAM Neo Entertainment TREND 1 04-03-06 12:26 PM
HBO elmond 電影版 9 08-03-05 09:20 PM

現在的時間是 06:12 PM

手機版 | APP版