Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 11-27-19, 07:10 AM   #1126
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
Carole and Tuesday 第二季平安夜上架
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-19, 03:47 PM   #1127
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Levius不錯,拳拳到肉也夠熱血,雖然和原作畫風差很多不過也算不錯

希望會有第二季

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-19, 04:22 PM   #1128
ahleung
The One
Bannnned

"愛爾蘭佬" 上左.
舊 11-30-19, 08:02 PM   #1129
Rv250

註冊日期: Aug 2002
american sniper又上返架, 點解畫質好似720p
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-19, 03:32 PM   #1130
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
愛爾蘭燉肉跟意粉

《愛爾蘭佬》係大導演馬田市高斯嘅最新力作,講六七年代主角嚮意大利黑幫撈嘅經歷,同埋點影響到佢同屋企人嘅關係,總結:絕對無《華爾街人狼》咁「歡樂」,「色彩鮮明」,雖然三粒半鐘好似好長,但你一開咗睇,唔知唔覺過咗大半,編劇同導演嘅功力絕對強。三大主角演技無容置疑,再加埋 ILM 嘅「返老還童」技術,絕對唔影響到演出。未必想睇多次,但你肯揼三粒半鐘落去一劑過去睇,又唔洗明晒入面有關嘅歷史事件係乜,都會係一個好好嘅電影經驗。

------

題外:市高斯十月宣傳呢部片公開吐超英片糟,話超英片只係好似去玩機動遊戲,無乜藝術成份,唔多算係電影咁話,搞到啲傳媒好開心,因為好多人你一句我一句加入「戰團」,甚至連滴住嚟大老細都要開聲回應,去到最後大導演改口風而告一段落。事綠係 Netflix 要拎《愛爾蘭佬》去參選小金人,而要參選條例係,要嚮美帝某幾個特定城市嘅戲院,公映返幾日先得。但由於 Netflix 唔肯跟上映行規,上咗畫起碼過咗90日,先有影碟網上播,呢樣連佢啲對家,好似阿媽桑同滴住嚟,都唔會「財大氣粗」到唔跟,咁當然好多戲院同院線梗係唔做你生意啦,最後條數有部份要係 Netflix 要自行租嘅劇院上面播籌夠。

(咳)有部份香港影評人就借題發揮,嚮大導演收聲之後發文支持,仲話點解番港無得上《愛爾蘭佬》?話咁係滴住嚟「壟斷」囉,因為 Endgame 都有過千戲院一齊上咁話;靠電影搵食,但完全唔明發行同戲院點運作,咁點搞吖~~~

此篇文章於 12-01-19 03:38 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-19, 08:50 PM   #1131
ahleung
The One
Bannnned

睇左愛爾蘭佬, 藝術成份我唔識評了 , 好有黑幫片feel, 睇住幾個老戲骨演得入型入格好正, 3個幾鐘唔悶, 到後面劇情都幾唏噓.
舊 12-03-19, 04:56 PM   #1132
肉羊哩咖
griffin611

講多少少《愛爾蘭佬》真人個背景:故事係根據本愛爾蘭佬佢本「自傳」改篇,佢臨死前同本書個作者「爆料」而成。講佢二戰打仗殺人「殺摜咗」,做返平民之後都會秘撈「幫人油靚間屋」,之後好似部戲咁講,畀費城意大利黑幫賞識,做「兼職殺手」,自稱「隊冧」過廿條友以上。本「自傳」引起好大爭議,不單止講佢同甘乃廸做到總統,CIA 策劃入侵古巴豬羅灣事件,甘乃廸被刺殺,尼克遜上台,去到至今仍然係疑案嘅 Jimmy Hoffa (啫係阿爾柏仙奴個角式)「被失跡」事件嘅關係。呢幾單嘢都被近代史學家,政治學家同陰謀論者拗佢有冇嚮度吹水。呢部戲又唔知會唔會引起啲咩討論,不過相信香港都無乜人會理呢啲。

而部戲,根據維基條目,幾年前大導演送呢部大作去畀各大片廠,但無一間肯接嚟開戲,技術要求可能係其一,再加埋大導演堅持部片一定要成三粒半鐘咁長,啲片廠覺得無水食而拒絕。最後等到 Netflix 肯出資而開得成到個 project。好可能係呢啲經歷令大導演要吐糟嘅緣因。

唔知改叫做《愛爾蘭奇俠》會唔會條氣順啲呢? 唔係本人原創㗎!係 MovieBob 條友咁玩本人咁譯咖渣~~~

------

呢度有大導演另一部黑幫片 Goodfellas,個調好唔同,又咁啱有 Robert De Niro 同 Joe Pesci 主演。無咁長,開咗又相當好睇。

此篇文章於 12-04-19 04:28 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-05-19, 05:36 PM   #1133
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher 評論解禁,總體用一個字嚟形容:好掂! 廿號上!

舊 12-06-19, 01:26 AM   #1134
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
見到有新MIB上架
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-19, 06:18 AM   #1135
ahleung
The One
Bannnned

Psychopass 15號上架
https://www.netflix.com/title/80006146
舊 12-08-19, 04:05 AM   #1136
肉羊哩咖
griffin611

《西洋白髮魔女傳》第三部,出年一月廿四號上。

舊 12-08-19, 10:05 AM   #1137
Rv250

註冊日期: Aug 2002
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-19, 10:26 PM   #1138
肉羊哩咖
griffin611

6 Underground 最終預告,你晨早出呢條咪好咯:

黑色星期五上!

舊 12-10-19, 09:59 AM   #1139
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
講多少少《愛爾蘭佬》真人個背景:故事係根據本愛爾蘭佬佢本「自傳」改篇,佢臨死前同本書個作者「爆料」而成。講佢二戰打仗殺人「殺摜咗」,做返平民之後都會秘撈「幫人油靚間屋」,之後好似部戲咁講,畀費城意大利黑幫賞識,做「兼職殺手」,自稱「隊冧」過廿條友以上。本「自傳」引起好大爭議,不單止講佢同甘乃廸做到總統,CIA 策劃入侵古巴豬羅灣事件,甘乃廸被刺殺,尼克遜上台,去到至今仍然係疑案嘅 Jimmy Hoffa (啫係阿爾柏仙奴個角式)「被失跡」事件嘅關係。呢幾單嘢都被近代史學家,政治學家同陰謀論者拗佢有冇嚮度吹水。呢部戲又唔知會唔會引起啲咩討論,不過相信香港都無乜人會理呢啲。

而部戲,根據維基條目,幾年前大導演送呢部大作去畀各大片廠,但無一間肯接嚟開戲,技術要求可能係其一,再加埋大導演堅持部片一定要成三粒半鐘咁長,啲片廠覺得無水食而拒絕。最後等到 Netflix 肯出資而開得成到個 project。好可能係呢啲經歷令大導演要吐糟嘅緣因。

唔知改叫做《愛爾蘭奇俠》會唔會條氣順啲呢? 唔係本人原創㗎!係 MovieBob 條友咁玩本人咁譯咖渣~~~

------

呢度有大導演另一部黑幫片 Goodfellas,個調好唔同,又咁啱有 Robert De Niro 同 Joe Pesci 主演。無咁長,開咗又相當好睇。
3個半鐘真係好長~ 雖然開左來睇就停唔到...但我都分左兩晚先睇晒
大導演既講故事功力真係頂級...成套其實一直都算係直線發展...但依然吸引人一直睇落去

另外三個主角D 戲真係唔洗講 呢個組合應該就係真正既有今生冇來世

記得有場戲 Frank 離遠企係度望住 Jimmy 同佢個女跳舞
Frank 係一句野都冇講過亦冇乜動作...所有既戲都係晒佢面上表情表現晒出來 ~
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-19, 11:08 AM   #1140
肉羊哩咖
griffin611

公怖咗愛爾蘭佬第一個禮拜,全世界有超過二仟六佰萬次串流,勁!
https://twitter.com/NetflixFilm/stat...rc=twsrc%5Etfw

舊 12-12-19, 01:28 AM   #1141
肉羊哩咖
griffin611

Sex Education 性教育 S2: 1月17號上架
星矢 S1 Part 2,1月廿三號上。

舊 12-12-19, 10:13 AM   #1142
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
正!LINE FRNEDS新作

舊 12-12-19, 06:19 PM   #1143
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher 最終預告片:

舊 12-13-19, 07:04 PM   #1144
肉羊哩咖
griffin611

米高悲六(其實有七個)壯士

6 Underground 已經上咗架

------

你鍾意動作片,又唔嫌有量爆炸血漿靚女,唔洗用腦又唔理前文後理嘅話,呢套絕對滿足到你。

開頭段飛車勁正,但你完全唔知班友走去邊,但係部戲就咁走下坡,有啲角式無用,有啲線斷咗戲,打有時唔知去咗邊;不過幾肯定唔係香港實景拍,而啲警車咁被破壞,肯定好多人會另有一番感受;最後唔只亂,仲好多拖,而最後一幕有啲場面,港人都會感受良多。仲有廣東話粗口(連字幕!),睇落會有「親切感」

此篇文章於 12-14-19 05:48 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-15-19, 02:37 AM   #1145
罐頭燒賣
Junior Member

註冊日期: Feb 2017
22號終於上rick&morty s4

另外應該下個月就要同friends講再見?
罐頭燒賣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-19, 08:03 PM   #1146
肉羊哩咖
griffin611

現代克藍瑪對克藍瑪

警告!你有感情煩惱嘅話千祈唔好睇呢部戲!

《婚姻物語》Marriage Story (個名本人譯)講原本住嚮紐約生活嘅兩公婆: Adam Driver 同 Scarlett Johnannson,因為婚姻破裂,女嘅要返去洛城重回佢嘅演藝事業,而男嘅又唔願離開佢紐約個「舞台」,一個東一個西,為咗個仔歸邊邊去到要打官司嘅故仔 -- 一個極唔開心嘅故仔。

兩個主角,同埋搞到件事唔煩變到好複雜嘅律師,都極度好戲,尤其演女方嗰位律師嘅 Laura Dern (侏羅紀公園,TLJ),passive-aggressive,扮晒老死但其實一心撳你錢。導演兼編劇好識用鏡頭(尤其啲大頭鏡頭)同燈光角度,到營造出充滿情緒嘅情節,尤其兩位主角感情時好時壞,似離非離,啲內心戲見到導演同演員嘅功力。成部戲最強烈感情嘅,係尾段一場兩個因為好小事發展到吵大鑊,強烈到睇到一半要停機,行開五分鐘先繼續到 -- 女嘅含住淚鬧,個佬發洩完去到尾成個人崩潰晒。到最後借個仔(唔透係咩事 ),回應返第一幕,絕對係一鎚揼落觀眾個心度,好嘢,

唯一要吐糟:Adam Driver 你都係唔好再唱歌,唔該晒。

呢部片嚮呢兩個月嘅獎項時節嘅提名常客,跟住嘅日子都預佢陸續有嚟。睇返轉頭,唔好同本人講《愛爾蘭佬》喇,單係呢部片都比舊年部 Roma 好好多,唔止會歷久常新,講故仔個手法、導同演都超幾班。(呼)Netflix 可能以後會拍多啲呢啲成人向攞獎片,呢方面啲對家有排都追唔上。

(老實講,本人雖然無睇過,應該唔係好多人記得德斯汀荷夫曼呢套經典)

此篇文章於 12-15-19 09:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-16-19, 10:21 AM   #1147
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
其實有隸野唔係好明
近排手痕試下用VPN上NETFLIX睇下美國有乜野睇
見到有啲香港無得睇嘅節見都會有中文翻譯嘅介紹
到底係翻譯程式? 定係預遲啲有機會睇得到呢……

舊 12-20-19, 05:38 PM   #1148
肉羊哩咖
griffin611

The Witcher 全8話,現已上架!!! 可以單撈噃。

噢,《兩位教宗》都上埋架。

此篇文章於 12-20-19 06:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-20-19, 09:29 PM   #1149
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 額倆羅 查看文章
其實有隸野唔係好明
近排手痕試下用VPN上NETFLIX睇下美國有乜野睇
見到有啲香港無得睇嘅節見都會有中文翻譯嘅介紹
到底係翻譯程式? 定係預遲啲有機會睇得到呢……
我用vpn佢唔比我開apps
由手機版發出
Heaven 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-19, 03:34 PM   #1150
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
巫師都算不錯,雖然前半段真是給不同時間的段落弄得很亂~

如同遊戲一樣故事都會是充滿決擇和因果

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:24 PM

手機版 | APP版