Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-29-17, 09:57 AM   #1101
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
咁點睇都係公主死得直好多

喵喵起碼有得做第三把劍(眼神死

好明顯依d炮灰角色先係高橋扭曲的真愛....

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 09:59 AM   #1102
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
高橋話沉重劇情寫厭左,所以今集特登陽光d王道d

去到XBX為止都仲係一貫既高橋節嚟
玩到8章
(以下淨講MAIN STORY)
XB1 個故事好睇好多

2個故事多吐嘈位+平淡如水 係第3章個場算好睇 之後就無哂FEEL直線行進
現時點黎計無論主角同對面都冇咩深度

XB1 無論故事演出都高一班

SUB 就應該XB2 好D

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 10:05 AM   #1103
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
無人話一定要用朱雀架wow
利申無用過 一路都擺イダテン/ヤエギリ

自己用貓同イダテン 就等於自己係奶媽
所以我會擺海馬社長 sosad
其實社長把大劍主角用勁D(ry

舊 12-29-17, 10:05 AM   #1104
細路翔
The One

我爆機後覺得最大問題係7章之後劇情去得太趕

應該成隻game拉長到13章劇本再搞多兩個起伏位,順便比皇帝家姐/龜頭/貓女多d描寫
其實打醒主角個段應該比龜頭依d大哥角色做先適才適所,依家就全隊d女逐個去車佢一巴唔知想點

依家根本係主角爆氣之後就一路輾過去

我想睇主角覺醒之後部艾昂暴走將其中一個大國既巨神獸打沉之類既超展開(ry

不過因為上年玩過ff15依隻傳奇級垃圾,我覺得xb2整體依然有80分以上....

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-29-17 10:15 AM 被 細路翔 編輯。
舊 12-29-17, 10:09 AM   #1105
細路翔
The One

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實社長把大劍主角用勁D(ry
有光焰主角仲需要第二把輸出武?

朱雀都係用黎駁技先勉強放落去...

英國說大家抱團死
舊 12-29-17, 10:12 AM   #1106
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 細路翔 查看文章
有光焰主角仲需要第二把輸出武?

朱雀都係用黎駁技先勉強放落去...
鬼叫果招技得佢有咩 AI又信唔過
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 10:13 AM   #1107
GUSTAV
The One
poor

未爆機所以唔知

但故事強度黎講我理解不能 所以代入唔到優勢劣勢入面
3章尾同7章尾兩段叫幾好睇

個世界同上集一體成型既世界比都有距離

趕就去到後半上集都趕趕地 但成個起承轉接做得好唔少 主角都係拎神兵 但冇個種我淨屈兵器完全冇實力既感覺

*以上感想係同xb1同淨計main story

舊 12-29-17, 10:15 AM   #1108
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: fortel 查看文章
鬼叫果招技得佢有咩 AI又信唔過
smash 叫cpu用社長搵隻角拎槍會好d 到時佢自動會換
朱雀D動作有D廢 有得揀都唔會用
主角做down + rising 就冇位
基本攻擊roll 要攻攻回 唔係d hate 會出事 主角回復武d reaction 全都是廢的

一係主角做純奶 但又好悶....

driver combo 其實都係farm 料用多 正常打d unique 隻隻9年都唔break 一次不如blade combo 慢慢磨算啦....

戰鬥自由度真係有d低 好難換打法.....

貓把野普普通通啦....你後期武最少比個BREAK/SMASH 我丫...冇REACTION有D失望

此篇文章於 12-29-17 10:24 AM 被 GUSTAV 編輯。
舊 12-29-17, 10:20 AM   #1109
細路翔
The One

咁其實今集主角得13-4歲,第七章最後用喵喵劍仲可以頂住對面兩隻boss一段時間你又唔可以話佢廢

純綷係個劇本真係無點樣描寫過主角本身點解會型成依家個人格令人覺得主角劇情好似飲清水咁

個故事入面d上位劍下下都係又光速又絕對零度又無再生又因果律預知

其實個劍主作為肉身點勁都只係一個外掛放置架....

你睇老虎仔一條毒L都可以靠一隻華頂晒三個位自己一個人駁晒成套技屈死100LV BOSS就知道劍主實力不重要(無誤

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-29-17 10:25 AM 被 細路翔 編輯。
舊 12-29-17, 10:24 AM   #1110
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
劇情最悶是兩國會談果段,其實可以比多啲炎之貴公子發揮,但可能想要以主角角度去看,令到旁人著墨較少,烏龜還可以,但貴公子真不論是姊弟情還是君臣關係都唔夠多。
個人覺得唔一定要你主線交代,可以用QUEST或村民對話知道其他人的事情,例如最初去到古拉時有講上任領主(貓娘老父幾句)
另外琴日睇返劇情,嚴格黎講主角都唔係英雄條村既村民,佢只係剛好走難走到果樹,如果人人住咗一排都可以落去個洞,咁英雄影子都好唔得閒

舊 12-29-17, 10:26 AM   #1111
GUSTAV
The One
poor

引用:
咁其實今集主角得13-4歲,第七章最後用喵喵劍仲可以頂住對面兩隻boss一段時間你又唔可以話佢廢

純綷係個劇本真係無點樣描寫過主角本身點解會型成依家個人格令人覺得主角劇情好似飲清水咁

個故事入面d上位劍下下都係又光速又絕對零度又無再生又因果律預知

其實個劍主作為肉身點勁都只係一個外掛放置架....

你睇老虎仔一條毒L都可以靠一隻華頂晒三個位自己一個人駁晒成套技屈死100LV BOSS就知道劍主實力不重要(無誤
貓頂對面咪又係屈把劍 ....

出之前都話呢個年齡主角多數伏
死靚仔乜都唔識

舊 12-29-17, 10:26 AM   #1112
fortel
Game Master

引用:
smash 叫cpu用社長搵隻角拎槍會好d 到時佢自動會換
朱雀D動作有D廢 有得揀都唔會用
主角做down + rising 就冇位
基本攻擊roll 要攻攻回 唔係d hate 會出事 主角回復武d reaction 全都是廢的

一係主角做純奶 但又好悶....

driver combo 其實都係farm 料用多 正常打d unique 隻隻9年都唔break 一次不如blade combo 慢慢磨算啦....

戰鬥自由度真係有d低 好難換打法.....

貓把野普普通通啦....你後期武最少比個BREAK/SMASH 我丫...冇REACTION有D失望
浮空果時間真係太短,我都頂唔順裝個+%比寅算

唔用劍主combo好易比怪秒,同埋我鐘意朱雀有招回避技,真係救命一流

無效果技真係好惡搞,kos mos勁都係勁在果3招戰鬥技,d effect同天威完全相反

此篇文章於 12-29-17 10:29 AM 被 fortel 編輯。
舊 12-29-17, 10:30 AM   #1113
細路翔
The One

引用:
貓頂對面咪又係屈把劍 ....
咁對面有光速擊+絕對零度+物質分解

如果主角坦唔到,貓貓本身比對面集火應該都係一下收皮...

英國說大家抱團死
舊 12-29-17, 10:31 AM   #1114
GUSTAV
The One
poor

引用:
咁對面有光速擊+絕對零度+物質分解

如果主角坦唔到,貓貓本身比對面集火應該都係一下收皮...
對面唔打隻貓姐

你睇之前都知 對面想既 行入你中間秒一位冇難道啦:0)...........................

舊 12-29-17, 10:34 AM   #1115
細路翔
The One

引用:
對面唔打隻貓姐

你睇之前都知 對面想既 行入你中間秒一位冇難道啦:0)...........................

所以dlc應該走滅路線玩基情兄弟傳

然後炮灰貓貓就可以乘機上位

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-29-17 11:10 AM 被 細路翔 編輯。
舊 12-29-17, 10:52 AM   #1116
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: fortel 查看文章
最簡單既防法,拆晒佢地D劍

係,總之就係over lv 1> over lv 2 > over lv3

你鐘意既3下用晒lv 3連都無問題
係咪必殺技要一定由低 lv 駁去高 lv,咁個屬性 route 先為之行完再引發另外既效果?

一開始咁辛苦儲到 lv 3 or 4 咪好蝕底?

但我又點知電腦控制果兩個儲到乜 lv ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 11:17 AM   #1117
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
係咪必殺技要一定由低 lv 駁去高 lv,咁個屬性 route 先為之行完再引發另外既效果?

一開始咁辛苦儲到 lv 3 or 4 咪好蝕底?

但我又點知電腦控制果兩個儲到乜 lv ?
1) 的確用LV4去開ROUTE1是蝕底
2) AI的必殺技取決定當機時條ROUTE+佢有乜屬性+佢當時可以用邊級必殺技,左右顯示同伴必殺技欄時會有粒光點圍住佢轉,LV1得1點,LV3有三點。建議只時是ROUTE2就用LV2出,始終AI儲得慢過玩家

舊 12-29-17, 11:47 AM   #1118
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:

應該成隻game拉長到13章劇本再搞多兩個起伏位,順便比皇帝家姐/龜頭/貓女多d描寫
其實打醒主角個段應該比龜頭依d大哥角色做先適才適所,依家就全隊d女逐個去車佢一巴唔知想點

我想睇主角覺醒之後部艾昂暴走將其中一個大國既巨神獸打沉之類既超展開(ry

不過因為上年玩過ff15依隻傳奇級垃圾,我覺得xb2整體依然有80分以上....
其實FF15經過一年幾更新(而家仲更新緊),好多野都改善左,又補完左故事,最近個多人模式都唔錯,當然仲有無人理係一個問題⋯

至於xenoblade2,我都唔係好習慣佢故事風格改變,不過⋯

小雷
最後同第一集連接返,對我來講係值回票價。

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 11:50 AM   #1119
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: 雙日 查看文章
其實FF15經過一年幾更新(而家仲更新緊),好多野都改善左,又補完左故事,最近個多人模式都唔錯,當然仲有無人理係一個問題⋯

至於xenoblade2,我都唔係好習慣佢故事風格改變,不過⋯

小雷
最後同第一集連接返,對我來講係值回票價。
王道風其實真係冇咩問題

問題在於今次故事真係冇深度.....
已經少角色 但主角身邊呢4個既描寫都唔夠 (8話為止)

舊 12-29-17, 11:52 AM   #1120
fortel
Game Master

-DEL-
舊 12-29-17, 12:00 PM   #1121
HM

註冊日期: May 2007
引用:
咁點睇都係公主死得直好多

喵喵起碼有得做第三把劍(眼神死

好明顯依d炮灰角色先係高橋扭曲的真愛....
記得睇個訪談講當年XG係想俾亞露露活下去同飛哥一齊旅行
因為處理唔到同艾莉既三角關係所以一開始就賜死左

如果亞露露當年活下去的話...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 12:03 PM   #1122
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
王道風其實真係冇咩問題

問題在於今次故事真係冇深度.....
已經少角色 但主角身邊呢4個既描寫都唔夠 (8話為止)
諗返第一集真係高潮迭起...

第一集劇情
一開波女主角死左已經震撼,中段前英雄大哥接連被出賣。然後機人入面原來真係有人,女主角變埋做機娘。都後期公主個國家滅國,國民變晒做怪...真係無乜悶場...

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-17, 12:09 PM   #1123
HM

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
劇情最悶是兩國會談果段,其實可以比多啲炎之貴公子發揮,但可能想要以主角角度去看,令到旁人著墨較少,烏龜還可以,但貴公子真不論是姊弟情還是君臣關係都唔夠多。
個人覺得唔一定要你主線交代,可以用QUEST或村民對話知道其他人的事情,例如最初去到古拉時有講上任領主(貓娘老父幾句)
另外琴日睇返劇情,嚴格黎講主角都唔係英雄條村既村民,佢只係剛好走難走到果樹,如果人人住咗一排都可以落去個洞,咁英雄影子都好唔得閒
開會果度
天之聖杯可以同班元首開會
但劍主主角要行出去
呢個安排實在唔太好

主角身為聖杯劍主其實有身份可以同席
而且可以俾佢參與多d重要事件
舊 12-29-17, 12:10 PM   #1124
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: 雙日 查看文章
諗返第一集真係高潮迭起...

第一集劇情
一開波女主角死左已經震撼,中段前英雄大哥接連被出賣。然後機人入面原來真係有人,女主角變埋做機娘。都後期公主個國家滅國,國民變晒做怪...真係無乜悶場...
淨係個主角都鮮明好多啦....
第一集最神係開始打到悶悶地就有高潮 令到高潮更加有味 D起承轉接位好神

但D 第一集D SUB QUEST 真係難頂 印象中差唔多乜都係打怪跌料 勁悶.....

仲有一樣好緊要
第一集故事以外仲有個地圖 成個世界都係差唔多連住 慢慢一個個國家爬上去 好有FEEL
唔似今集咁分開島 對比返就有個世界有種好細既感覺

====

貴公子D戰力我真係理解唔到
帝國最強先比新手老味2次
之後次次都係比對面秒/連出手既能力都冇

到第7話終於擋到一劍 令人感動

舊 12-29-17, 12:13 PM   #1125
HM

引用:

其實主角番故鄉果段
以為會滅村
結果只係同班叔伯兄弟介紹老婆

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 10:34 AM

手機版 | APP版