Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-12-17, 02:11 AM   #76
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
佢D 信徒係點搵返黎架?

舊 05-12-17, 02:12 AM   #77
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 信長 查看文章
我花生友咁估
書數跌到一個點好大獲, 要找數...
C 君一早知, 自己想走/R一筆分手費
點止咁簡單
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 02:22 AM   #78
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 信長 查看文章
記住課金,人地2301 執左,依家又失業
好需要有人經濟上支持
喇, 你唔好老屈人地呀, 人地話搬咋

舊 05-12-17, 02:27 AM   #79
mingstone
Junior Member

註冊日期: Apr 2012
PSN  IDmingstone
Chrono做生意我都係話算把啦
去到邊jerry都係會搞死你
mingstone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 02:53 AM   #80
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
可親近接觸信徒
好正
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 02:54 AM   #81
豆腐多
Crazy Gamer

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
可親近接觸信徒
好正
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 03:23 AM   #82
KA版柯柏文
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 豆腐多 查看文章
其實唔係內鬨,
真相係

[劇透注意]

單純係一個人問題
講某人話救書,
但成3個月唔係OFFICE出現,
之後今日走出黎話班細唔做野
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 03:32 AM   #83
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引到熱X入o黎GAF護主,真係好玩

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 03:56 AM   #84
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: mingstone 查看文章
Chrono做生意我都係話算把啦
去到邊jerry都係會搞死你
邊關jerry事, 係香港人興趣太多太散, 香港人既悲哀呀

jerry搞得死人???你太睇起佢喇掛

舊 05-12-17, 07:45 AM   #85
mingstone

唔係第二句就變信徒已經好好
舊 05-12-17, 08:12 AM   #86
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
聽完游雲GG live, 宅文化(C君/小菜開火),花生台等
諗到幾樣野

1,作為顧問,C君稱自己冇實權,亦決定唔到用咩game做封面(我同意「逆轉」做封面死硬)
游雲如今都是顧問。
希望佢地再回應下,「顧問究竟有冇實權?會否建議封面?有冇定期開會?」
(對於「三個月唔見C君在公司出現」的指控, C君有何回應?)

2: 實在唔明白點解「出革新號當天就宣布停刊」
根據C君說法,三月曾建議老細停刊,老細就想睇埋4-6月(即使是淡季)
若老細想睇多陣,點解唔睇埋改革號反應,而急於止蝕離場?
停刊決定甚大,點解游雲是事後先知情,搞到要向「救書好友」逐一道歉?

3: 若C君臨時抽稿、「分手費」屬實,理應成為公敵
但C君仍跟老闆娘跟進事件,可見關係未僵化
游雲昨晚未交代有否直接聯絡老闆/老闆娘(當然不排除有聯絡,但不便公開)

如2所說,實在不解老細為何選擇這個timing 摺書
單粹商業決定是說不通(但不期望老細會親自回應)

4: 宅文重火炮轟「老細唔准更換Logo」,質疑老細不滿換logo而摺書
游雲僅交代「相信摺書決定跟logo無關」
究竟換Logo 是誰決定?老細是否知情?(若游雲決定,那麼顧問就有很大實權)

5: 游雲之前說Bio7攻略沒授權、僅知會Capcom, 所以沒「Capcom授權」字樣
如今稱「已簽license,首發日一星期前取到遊戲」,說法矛盾?
(雖則BIO7攻略跟停刊沒關係)

6: C君炮轟「前高層辭職,不交出專用fb帳戶資料」
假設他所指的是阿里斯,那麼拒絕「交捧」原因如何?
(申請公司帳戶,總不會用個人資料吧,加上可以修改密碼再交捧)

7: 目前只睇到「新舊顧問開火」,但內容涉及「做細的編輯」
宅文:「編輯部根本唔想同宅文合作」「宅文用心做,但班細的唔似打仗」
游雲:「你抽稿走人,搞到班細既,每人寫17版!」
其實主編(海月?)會否回應?

8: 為何C君要抽稿?(想一拍兩散,搞到出唔到書?)看來宅文未必回應

P.S. 當中涉及商業機密、灰色地帶、私人恩怨,睇怕只有當事人先知真相
P.S 曾「掀起革命」的雜誌,在罵戰下停刊,極為可惜
P.S. 未知全部事實,不評論誰對誰錯

此篇文章於 05-12-17 08:30 AM 被 1515 編輯。
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 08:40 AM   #87
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
老實講我聽chrono尋日果節都大把矛盾
佢自己識講要回書先知數都要兩三個星期
數手指都數到老闆頂到盡先睇到佢所謂岩岩走之後果1,2期
你覺得一個老闆真係睇到一,兩期跌就馬上斬咁風趣?
大大話話都做左10年,一兩期跌點會未見過
明顯係持續幾個月無起色呀話?

佢返去g zone果幾個月,就算唔買書
信徒自己有眼睇佢做宅文掛?
果期唔係飛走左就每次肥菜都串佢出wow團
佢自己本身宅文優先都走場
班編輯講佢完全唔浦頭可信性都好大呀?

佢講到自己無實權,做咩都比人ban
但又講到自己幫手谷到本書圍到本先走
Um…咁到底升書係佢努力定ban佢果班既努力呀?
而且點會無實權呢,大大話話每期都比佢扯左20%左右比宅文自己人寫外稿apps game
我就唔知信徒係咪真係有買書同真係比d apps game吸引啦
至少我見到連羅生都可以寫幾板sao手機版即刻反胃無再買

成個2,3,4月ps4光芒四射
歐美系有,日式宅系有,仁王nier ,vr都一浪接一浪
相反switch仲係起步
就算幾有前景,以家都仲係剎爾達要攻略姐?
唔會有1-2 switch 瑪車攻略掛?
介紹係需要,但係話ps4唔應該寫就有d搞笑

利申我有睇宅文,唔睇又點會跟到咩事
宅文有佢值得睇既地方,
班主持好幾年既經驗係令到節目唔會太悶
但宅文還宅文,g-zone係另一件事,
佢一直就將g-zone變到宅文附錄咁
宅文寫既攻略好多都係節目已經有講
Apps game世界都好大
點解佢地連出書都係fgo 白貓 pad?
呢類日式game特點就係更新快
Wiki攻略都快,player自己拎得起手機玩就會識上wiki搵料
甚至信徒們聽佢地宅文咪夠
點解要放g-zone? 佢仲想係g-zone入面叫埋人睇佢節目
我就真係幾反感

其實睇以家班編輯幫邊邊站台都get到
宅文入zone呢幾個月一定係內部不滿不和
咁既狀態下領導者無去做調和工作
幾有才能但統帥唔到軍心做咩都死
尤其一脫軍就即刻插班細既
咁果幾個月士氣係點都諗到

此篇文章於 05-12-17 09:19 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:21 AM   #88
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: HakiK 查看文章
老實講我聽chrono尋日果節都大把矛盾
佢自己識講要回書先知數都要兩三個星期
數手指都數到老闆頂到盡先睇到佢所謂岩岩走之後果1,2期
你覺得一個老闆真係睇到一,兩期跌就馬上斬咁風趣?
大大話話都做左10年,一兩期跌點會未見過
明顯係持續幾個月無起色呀話?

佢返去g zone果幾個月,就算唔買書
信徒自己有眼睇佢做宅文掛?
果期唔係飛走左就每次肥菜都串佢出wow團
佢自己本身宅文優先都走場
班編輯講佢完全唔浦頭可信性都好大呀?

佢講到自己無實權,做咩都比人ban
但又講到自己幫手谷到本書圍到本先走
Um…咁到底升書係佢努力定ban佢果班既努力呀?
而且點會無實權呢,大大話話每期都比佢扯左20%左右比宅文自己人寫外稿apps game
我就唔知信徒係咪真係有買書同真係比d apps game吸引啦
至少我見到連羅生都可以寫幾板sao手機版即刻反胃無再買

成個2,3,4月ps4光芒四射
歐美系有,日式宅系有,仁王nier ,vr都一浪接一浪
相反switch仲係起步
就算幾有前景,以家都仲係剎爾達要攻略姐?
唔會有1-2 switch 瑪車攻略掛?
介紹係需要,但係話ps4唔應該寫就有d搞笑

利申我有睇宅文,唔睇又點會跟到咩事
宅文有佢值得睇既地方,
班主持好幾年既經驗係令到節目唔會太悶
但宅文還宅文,g-zone係另一件事,
佢一直就將g-zone變到宅文附錄咁
宅文寫既攻略好多都係節目已經有講
Apps game世界都好大
點解佢地連出書都係fgo 白貓 pad?
呢類日式game特點就係更新快
Wiki攻略都快,player自己拎得起手機玩就會識上wiki搵料
甚至信徒們聽佢地宅文咪夠
點解要放g-zone? 佢仲想係g-zone入面叫埋人睇佢節目
我就真係幾反感
由手機版發出
手機GAME 攻略放係GAME 書我其實唔反感,不過D內容真係HEA到喊

好似PAD果果白蛇攻略,我睇完真係唔知笑好定喊好
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:30 AM   #89
mingstone

同一班底合作做一本書嘅時候無乜大問題
比較多談論係有錯字同偷圖

本書開始走樣 跟住分裂
兩方都都將所有責任推去對面

其實全部人都有份搞到摺書

包括傳話嘅信徙、花生友
舊 05-12-17, 09:37 AM   #90
傑少
Crazy Gamer

註冊日期: May 2002
其實唔洗諗得咁深入,我係老細都會襯你而家人少拿拿林摺左佢唔洗俾多手尾跟先
傑少 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:45 AM   #91
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
娜_屋夠比jerry搞啦
又唔見人死

有錯就拉其他人落水
有岩就我主功勞,明既
其實係全部人既錯,你都唔買書咪錯囉

做信徒就唔該做返D實事課金啦
剩係識做kb fighter冇用

此篇文章於 05-12-17 09:47 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 09:52 AM   #92
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
冇咩時間留意呢D花生。
話實,如果C君真係講到摺書淨係靚仔廢,咁又真係好似冇咩大將之風。

話時話,豬鬆摺埋,遲D會淨係得返WEEKLY?

此篇文章於 05-12-17 10:00 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 10:01 AM   #93
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
我冇睇,我唔會幫佢地+100人既viewer數

不過我有睇既行內fd話一聽就知砌人生豬肉

舊 05-12-17, 10:08 AM   #94
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
花生台
jerry 話Chrono一回歸,佢自己打散員工士氣,
新官上任三把火,之後又HEA做 唔理,咩玩法

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 10:27 AM   #95
天照

註冊日期: Oct 2003
你坐係上面果個位, 話下邊個班細廢又唔聽你話, 害本書摺埋, 你便可以完全無責任? 好野~

此篇文章於 05-12-17 11:52 AM 被 天照 編輯。
天照 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 11:00 AM   #96
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
佢咁樣回歸, 唔順你就一定,但你又唔係有本事換晒所有人
不過你坐左咁耐,大把時間教班細.捉住教, 用3-4 期銷量證明你有料
必要時你用老細個朵,邊有人同你硬碰硬

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 11:06 AM   #97
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
縮骨又無料,咩都唔關自己事,咁我都做到佢個pose啦!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 11:20 AM   #98
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
如果間公司原有運作係冇問題,新嚟嘅顧問又失踪,咁應該會繼續運作良好架。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-17, 11:37 AM   #99
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
…咁公司冇問題既咁請顧問黎做咩?

舊 05-12-17, 11:40 AM   #100
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
成年無買,買咗今期⋯其實大家對呢期所謂革新有咩評價?
作為一個讀者,呢18蚊花得值唔值先喺最大意思

我唔會所有介紹嘅遊戲都會玩,反而希望透個game發掘新遊戲
不過,呢層豬鬆滿唔滿足到我呢?
如果一本遊戲雜誌最吸引人討論嘅喺花生,編輯們無論懷住乜嘢原則都好,都需要反省吧?

好似你開餐廳賣食物,最吸引居然喺樓面呀姐嘅內戰爭吵,本意都違了還有什麼意思?

時代變,明明買game書已經啊夠上網快,點解仲會有讀書願意買?
編輯們明白嗎?絕對唔喺編輯嘅輩分同文筆,而喺game書仲有讀者擁抱嘅價值
好簡單咁講,早年攻略真喺好似有個朋友透過文字去分享技巧同體驗,現在呢?就只有一堆數據同資料⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[討論] 本地GAME書討論區 Vol 9 (近期副題:司令短暫回歸畫烈傳) mario0606 電視遊戲討論版 1037 05-09-17 02:13 PM
AC Milan 球迷會Vol.9﹝~ 請各位到Vol.10 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-05-09 03:34 PM
車路士球迷會Vol.10 ﹝~ 麻煩各位到 Vol.11 繼續討論~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1006 09-30-07 05:09 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請繼續到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 03-01-07 11:58 PM

現在的時間是 04:35 PM

手機版 | APP版