Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-21-06, 07:53 PM   #1
kevinhty
Crazy Gamer
~負けないで~

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDkevinhty
XBox Live Gamertagkevinhty
松下將推出PC用BD燒錄機產品支援雙層BD光碟讀寫功能

松下將推出 PC 用 BD 燒錄機產品 支援雙層 BD 光碟讀寫功能
http://gnn.gamer.com.tw/6/23316.html

http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-1.html
http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-2.html
http://panasonic.co.jp/corp/news/off...n060421-3.html

引用:
日本松下電器企業股份公司今日發表,預定於 6 月 10 日推出 PC 用內接式 Blu-ray Disc(BD)藍光光碟燒錄機產品「LF-MB121JD」,採開放價格,預估零售價約 10 萬日圓(折合台幣約 27460 元)。

「LF-MB121JD」是款採用標準 ATAPI 介面的 PC 用內接式 BD 燒錄機產品,支援單層 / 雙層 BD-ROM、BD-R 與 BD-RE 格式碟片的讀取,以及單層 / 雙層 BD-R 與 BD-RE 的 2 倍速(72Mbps)寫入,僅支援新的裸片式規格碟片,不支援先前所推出的片匣式規格碟片。

除了 BD 光碟的讀寫功能之外,LF-MB121JD 同時也廣泛支援 CD 與各種 DVD 碟片格式的讀寫功能,提供包括 DVD±R 8 倍速、DVD±R DL 4 倍速、DVD+RW 8 倍速(不支援片匣式)、DVD-RW 6 倍速、DVD-RAM 5 倍速、CD-R 24 倍速、CD-RW 16 倍速的寫入功能等。

松下並預定於 4 月 28 日推出單層 / 雙層 之 BD-R / BD-RE可寫入碟片產品,皆採開放價格,預估零售價為單層 BD-R 約 1800 日圓(約台幣 490 元)、雙層 BD-R 約 4300 日圓(約台幣 1180 元)、單層 BD-RE 約 2500 日圓(約台幣 690 元)、雙層 BD-R 約 6000 日圓(約台幣 490 元)。

除了自行販售的 LF-MB121JD 之外,松下並於即日起針對各 PC 製造商展開 3 種款式的 PC 用內接式 BD 燒錄機產品的出貨,包括 1 款與 LF-MB121JD 相同設計的半高型 BD 燒錄機「SW-5582」,以及 2 款 12.7mm 高的薄型(Slim Type)燒錄機,分別為吸入式的「UJ-215」與拖盤式的「UJ-210」
估唔到咁快就有得燒BD

此篇文章於 04-21-06 09:10 PM 被 kevinhty 編輯。
kevinhty 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-06, 07:58 PM   #2
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
好貴...
都係等佢普及左先算啦

舊 04-21-06, 08:06 PM   #3
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
BD一隻有幾多GB?

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-06, 08:11 PM   #4
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: 赤武神
BD一隻有幾多GB?
單層好似係 23GB

舊 04-21-06, 08:53 PM   #5
POISON
God of Gamer

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
我想問對番港幣幾多

舊 04-21-06, 09:03 PM   #6
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Marco
單層好似係 23GB
23GB咁大
兩三隻已經可以backup成個harddisk...

不過我諗就算技術普及, BD碟同機都唔會平得去邊..

引用:
作者: POISON
我想問對番港幣幾多
以依家匯率計,大約$6700左右

此篇文章於 04-21-06 09:06 PM 被 riceball 編輯。
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-06, 09:13 PM   #7
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: riceball
23GB咁大

聽聞Blu-ray 好似仲做到單面八層的技術(唔知有冇記錯)......容量之大可想而知
不過容量大未必嬴......個人認為 HD-DVD 普及度大點的說

舊 04-21-06, 09:33 PM   #8
riceball

註冊日期: Apr 2004
引用:
聽聞Blu-ray 好似仲做到單面八層的技術(唔知有冇記錯)......容量之大可想而知
不過容量大未必嬴......個人認為 HD-DVD 普及度大點的說
廠商支持方面好似兩邊差唔多?定HD-DVD較多?

其實最好就係統一所有格式...不過都冇咩可能的了...
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-06, 09:43 PM   #9
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:

我記得2邊都好似差唔多.....

Toshiba 同 Sony 談判決裂,冇咩可能統一架啦

舊 04-21-06, 10:20 PM   #10
Lycnnee
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
23GB咁大

以依家匯率計,大約$6700左右

仲貴過部電腦
Lycnnee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-06, 10:26 PM   #11
Kaga

引用:

其實 bluray 多 d, 舉例: blu-ray 6 大電影公司有 5 間, hddvd 得 3 間
不過初期o既支持率都唔代表 blu-ray win 硬, 市場反應亦未知

http://www.blu-raydisc.com/general_i...009/Index.html

http://www.hddvdprg.com/about/member.html
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-06, 12:40 AM   #12
Kaede楓

註冊日期: Jun 2002
連m$都企埋hddvd個邊.......
Kaede楓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-06, 01:27 AM   #13
square-enix

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
http://www.watch.impress.co.jp/av/do...60421/pana.htm
http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2006/0421/pana.htm

此篇文章於 04-22-06 01:35 AM 被 square-enix 編輯。
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-06, 02:00 AM   #14
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
hd-dvd果度三洋都無埋…定話專登唔寫呀!!
LG好似兩邊都食晒個喎…

SONY仲白痴…佢自己都二個名,之後VAIO同PS3仲有SONY-BMG咪又係新力集團,整多幾個LOGO落去麻Sony Ericsson呢?…遊戲果度又好笑,EA又算,佢支持又點先?微微埋HD-DVD喎!!EA咁多PC遊戲,洗唔洗睇下微微臉色先呢?

此篇文章於 04-22-06 02:08 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-06, 02:24 AM   #15
square-enix

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: A HoManTin Work
hd-dvd果度三洋都無埋…定話專登唔寫呀!!
LG好似兩邊都食晒個喎…

SONY仲白痴…佢自己都二個名,之後VAIO同PS3仲有SONY-BMG咪又係新力集團,整多幾個LOGO落去麻Sony Ericsson呢?…遊戲果度又好笑,EA又算,佢支持又點先?微微埋HD-DVD喎!!EA咁多PC遊戲,洗唔洗睇下微微臉色先呢?
你明唔明咩係BD聯盟, 個D係 director黎, HD-DVD果面有幾多個係?? 佢用director作為統計.
Electronic Arts Inc.關係比較特殊, 我都唔係好清楚, 應該唔係遊戲咁簡單.
http://www.blu-raydisc.com/general_i...009/Index.html
Sony Ericsson關BD咩事, 自己研究下.

此篇文章於 04-22-06 02:29 AM 被 square-enix 編輯。
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-06, 06:18 AM   #16
Kaga

引用:
作者: square-enix
你明唔明咩係BD聯盟, 個D係 director黎, HD-DVD果面有幾多個係?? 佢用director作為統計.
Electronic Arts Inc.關係比較特殊, 我都唔係好清楚, 應該唔係遊戲咁簡單.
Sony Ericsson關BD咩事, 自己研究下.
算 la....大帝又唔係第一次....又唔見佢投訴 mgm 寫多左...

所以我上面已經 post 左兩大陣營o既 supporting companies 官方列表
邊面多 d 支持, 大家可以自己衡量

另外, 第一部 hddvd player 已經出左
blu-ray 今個月仲未有
不過頭半年都未正式開戰, dvd installed base 咁強

> 連m$都企埋hddvd個邊.......
上年同 intel 一齊企....企左好耐架 la

此篇文章於 04-22-06 08:14 AM 被 Kaga 編輯。
舊 04-22-06, 11:10 PM   #17
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Kaga
算 la....大帝又唔係第一次....又唔見佢投訴 mgm 寫多左...

所以我上面已經 post 左兩大陣營o既 supporting companies 官方列表
邊面多 d 支持, 大家可以自己衡量

另外, 第一部 hddvd player 已經出左
blu-ray 今個月仲未有
不過頭半年都未正式開戰, dvd installed base 咁強

> 連m$都企埋hddvd個邊.......
上年同 intel 一齊企....企左好耐架 la
如果o係consumer level, intel 同 microsoft support幫助不大, 始終無content咩都死, 再者hd-dvd個spec仲要比bd差
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-06, 01:22 AM   #18
Kaga

引用:
作者: monster8
如果o係consumer level, intel 同 microsoft support幫助不大, 始終無content咩都死, 再者hd-dvd個spec仲要比bd差
intel viiv 同 xb360 hd-dvd 都可能有些少影響
content 就唔知 lu

此篇文章於 04-23-06 01:28 AM 被 Kaga 編輯。
舊 04-23-06, 01:41 AM   #19
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
引用:
Blu-ray最大極限係250G

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-06, 01:48 AM   #20
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: N3-
Blu-ray最大極限係250G
真的無話可說......

250GB.....我部電腦 Total 都冇咁大

咁HD-DVD呢 ?

舊 04-23-06, 02:09 AM   #21
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
雙層HD DVD最大係50G
HD DVD好處係平,生產開DVD既唔洗另外投資便可以生產HD DVD
唔好處當然係容量細BR好多
所以前排唔知20世紀Fox定邊間美國大片商話HD DVD連一套高淸電影都放吾落(HD DVD要轉碟)而叛變到BR陣營...........所以

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-06, 02:20 AM   #22
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Kaga
intel viiv 同 xb360 hd-dvd 都可能有些少影響
content 就唔知 lu

xb360 hd-dvd 我覺得唔成大器, 因為game console出呢d週邊都唔會有好收場....除非佢出一部係hd-dvd version..
viiv重點係成為media center, media為首, 當然開始時bd ge高價會有影響, 但係intel or microsoft唔可以阻止人用hd定bd用medium, 當然佢可以o係viiv ge standard上列明要hd-dvd, 但係唔代表用bd ge唔可以做media center, 另外viiv成唔成功都係一個問號?
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-06, 02:21 AM   #23
Kaga

引用:
作者: N3-
雙層HD DVD最大係50G
HD DVD好處係平,生產開DVD既唔洗另外投資便可以生產HD DVD
唔好處當然係容量細BR好多
所以前排唔知20世紀Fox定邊間美國大片商話HD DVD連一套高淸電影都放吾落(HD DVD要轉碟)而叛變到BR陣營...........所以
隻層 hddvd 得 30GB 咋.....
blu-ray 先係 50GB

可能 hddvd 主打三層
舊 04-23-06, 02:22 AM   #24
Kaga

引用:
xb360 hd-dvd 我覺得唔成大器, 因為game console出呢d週邊都唔會有好收場....除非佢出一部係hd-dvd version..
viiv重點係成為media center, media為首, 當然開始時bd ge高價會有影響, 但係intel or microsoft唔可以阻止人用hd定bd用medium, 當然佢可以o係viiv ge standard上列明要hd-dvd, 但係唔代表用bd ge唔可以做media center, 另外viiv成唔成功都係一個問號?
閣下言之有理
intel 同 microsoft 唔係冇影響, 相對黎講比較少
舊 04-23-06, 02:25 AM   #25
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:

viiv 其實係咩黎 ? a

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
〔ETC〕E3大展續集遊戲將大行其道,業界創造力面臨危機 nick 電視遊戲討論版 1 05-11-04 07:12 AM
NEW:IGN公佈預定E3展出遊戲名單 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 04-07-04 05:35 AM
[PSX]PSX正式公佈-250GB售99,800円、160GB售79,800円 neo2046 電視遊戲討論版 92 12-16-03 10:25 PM
不思議之迷官外傳~女剣士アスカ見参圖片及影片 神祕人1號 手機資訊/電腦軟硬討論 6 12-14-02 12:36 AM

現在的時間是 05:02 AM

手機版 | APP版