Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 03-11-13, 04:58 PM   #26
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: cuttlefish 查看文章
現在開始打hard, 同normal好似兩個世界咁...係咁死
原來個NG+係咁好似有D反智
等我快快脆脆打完求證一下, 依家先打到第九章 個save話我玩左3個幾鐘, 我肯定唔只, 隻game都幾長丫, 係咁死完retry變左雙倍遊戲時間

我發覺今集counter真係好重要, 頭先我打隻飛天毒蠍尾怪獸, 想好陰濕咁避下劈下慢慢搣佢條命, 打左勁耐佢都唔死, 又見自己冇乜health剩, 索性restart; 今次積極進攻, counter 兩三野佢已經命危 快KO好多
另外玩完樓上有提zoom out得超勁坐蛇果part, 以後遇到哩D場面真係長hold L1死擋算
咁Q遠都睇唔到自己, 打都無謂, 郁我都費事郁, 企定定擋到佢zoom in番先再繼續無雙大蛇
同埋真係被太多人圍既時候, 狂R1捉人, 屈無敵時間, 清噤D人先

引用:
作者: GP03D 查看文章
你意思係一個人咁ONLINE PLAY??
Tomb Raider因為佢有個盃要買晒online所有upgrade同角色, 要升爆轉生好幾次先買得晒
有個方法可以自己一個人玩private match狂刷XP, 不過最快都要刷45個鐘, 自己一路將個箱搬黎搬去45小時真係人都癲
所以如果你要非白金不可就勸你唔好買, 個online盃真係玩死人 但個單機係好好玩的

此篇文章於 03-11-13 05:47 PM 被 whassupbun 編輯。
whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 05:45 PM   #27
GP03D

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
打HARD打到一半....真係想講今集係我打咁多集最火既一集...都係最唔ENJOY既一集..
個HARD LEVEL真係難打,不過唔係話敵人好勁,係比人屈咁....
D大佬仲易打過D"o靚"...一比人圍就有時點死都唔知...block又難...d last sec先按block都唔得...出招又冇得cancel,有反應都唔比你做....真係打到幾火...
d大佬戰好似好形咁...不過gow3已經見過哂...
暫時感想...隻metal gear真係正...你反應夠快真係可以好勁,而且呢隻又唔夠隻mg爽....完全冇左玩gow3個時個個感覺....

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 05:49 PM   #28
sorlohk
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
引用:
作者: whassupbun 查看文章
原來個NG+係咁好似有D反智
等我快快脆脆打完求證一下, 依家先打到第九章 個save話我玩左3個幾鐘, 我肯定唔只, 隻game都幾長丫, 係咁死完retry變左雙倍遊戲時間

我發覺今集counter真係好重要, 頭先我打隻飛天毒蠍尾怪獸, 想好陰濕咁避下劈下慢慢搣佢條命, 打左勁耐佢都唔死, 又見自己冇乜health剩, 索性restart; 今次積極進攻, counter 兩三野佢已經命危 快KO好多
另外玩完樓上有提zoom out得超勁坐蛇果part, 以後遇到哩D場面真係長hold L1死擋算
咁Q遠都睇唔到自己, 打都無謂, 郁我都費事郁, 企定定擋到佢zoom in番先再繼續無雙大蛇

Tomb Raider因為佢有個盃要買晒online所有upgrade同角色, 要升爆轉生好幾次先買得晒
有個方法可以自己一個人玩private match狂刷XP, 不過最快都要刷45個鐘, 自己一路將個箱搬黎搬去45小時真係人都癲
所以如果你要非白金不可就勸你唔好買, 個online盃真係玩死人 但個單機係好好玩的

3 個幾鐘係 play time, retry 死左個 d 都唔計, 起碼 x3, x4.....甚至 x10 啦

長 hold L1 好似唔得的, 擋計方位, 係後面打你都係擋唔到

TR 個個要玩 60 個鐘係因為有 1 個角色要 3 轉先買到, 但買左佢會 reset 你 d level 同買左既槍同 skills, 所以你又要買過, 最後一件要 lv58 先買到, 所以就係 3轉+lv58+百幾萬
係完完全全為左一隻盃而玩 60 個鐘, 其他既 mp盃最多半日一定開晒
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 06:41 PM   #29
martinyau1979
God of Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
拎唔到隻碟出嚟....................

禁落扣到, 都拎唔到出嚟...........要點樣先易的拎到出嚟, 都唔敢太大力

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 06:59 PM   #30
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
尋日特登出街買,今日已經放咗
整咗3集今集突然差咗真係理解不能

出連技要儲BAR?甚麼回事…
視點又係問題,突然拉遠鏡頭,敵人同自己都分唔清,畫面又不停咁郁同震

玩完序章隻巨人已經頂唔順
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 07:26 PM   #31
sorlohk

引用:
作者: martinyau1979 查看文章

禁落扣到, 都拎唔到出嚟...........要點樣先易的拎到出嚟, 都唔敢太大力
篤落個窿個底到 個底向下令個圈既扣向內收縮
舊 03-11-13, 07:49 PM   #32
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
今集真係差左...

應該因為太過FOCUS係ONLINE而一D GAME平衡做少左

舊 03-11-13, 08:37 PM   #33
whassupbun

引用:
打HARD打到一半....真係想講今集係我打咁多集最火既一集...都係最唔ENJOY既一集..
個HARD LEVEL真係難打,不過唔係話敵人好勁,係比人屈咁....
D大佬仲易打過D"o靚"...一比人圍就有時點死都唔知...block又難...d last sec先按block都唔得...出招又冇得cancel,有反應都唔比你做....真係打到幾火...
暫時感想...隻metal gear真係正...你反應夠快真係可以好勁,而且呢隻又唔夠隻mg爽....完全冇左玩gow3個時個個感覺....
始終哩類動作game都係日廠專長, 所以隻DmC鬼佬整我已經覺得做得好好了, 相比之下今集GoW:A個格鬥系統真係唔掂, 未至於爛, 但好多缺憾
好多動作完左都硬直真係好嚴重, 感覺太重太唔靈敏; 緊急迴避個距離又唔夠,碌緊/碌左都一樣比人打到, 碌完地又硬直
橫掂碌走左都一樣扣血+硬直, 有時寧願照block由得佢比人破防, 等個仰後animation完左再繼續連招, 起碼唔洗行多兩步先再埋到身
一大班敵人堆埋一齊任你割草果時, 總會有一兩隻漏網之魚喺人堆入面偏偏係打佢唔中, 比佢打斷我combo
岩岩打左識鑽地同掉飛鏢隻法師, 我頂佢, 幾隻喺我背後鏡頭外都仲狂放飛鏢, 鏡頭影唔到既敵人唔應該攻擊是常識吧? (雖然MGR都有哩個問題) DmC你一轉鏡頭畫面顯示唔到個敵人佢就唔會放冷箭, 除非佢行番入畫面

引用:
作者: sorlohk 查看文章
長 hold L1 好似唔得的, 擋計方位, 係後面打你都係擋唔到
一般長hold L1可以擋埋背脊, 我成日比人360度圍劈都係咁擋
除非遇著D識破防, 例如渣狼牙棒果D卒仔

引用:
作者: martinyau1979 查看文章

第一次開盒我都搞左十分鐘 一隻手鍊住中間個扣, 另一隻手揭隻碟出黎

引用:
作者: 野良猫 查看文章
尋日特登出街買,今日已經放咗
整咗3集今集突然差咗真係理解不能

出連技要儲BAR?甚麼回事…
視點又係問題,突然拉遠鏡頭,敵人同自己都分唔清,畫面又不停咁郁同震

玩完序章隻巨人已經頂唔順
儲BAR只係令你既combo威力更強, 唔影響你連技既能力/招式數目(我錯, 原來D武器upgrade到一定等級之後係有D三角形連招要滿BAR先出到), 同埋儲滿按L3+R3有得出Rage of the Gods特殊技
其實應該只係當條BAR係獎勵咁, 你不停打到敵人而又冇被打中咪愈打愈勁威力愈強, 一被打中就冇左個優勢, 就係咁多。
鏡頭就冇得平反了, 全世界既玩家都投訴緊哩樣野 真係一大敗筆

此篇文章於 03-14-13 12:48 AM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-11-13, 08:39 PM   #34
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertaggoldensteven
其實我之前買gow saga 一口氣玩晒5隻gow
由1玩到三再玩psp 兩集
根本gow 就係玩爽快斯殺既感覺
玩得最enjoy係psp 第二集
好玩到爆
個招r1火雖然好屈 but 真係爽到唔識形容

Gow 真係集集都有d 唔同
好既保留再加d 新野
今集真係....非常失望...
黃金史提芬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 08:54 PM   #35
whassupbun

引用:
作者: 黃金史提芬 查看文章
其實我之前買gow saga 一口氣玩晒5隻gow
由1玩到三再玩psp 兩集
根本gow 就係玩爽快斯殺既感覺
玩得最enjoy係psp 第二集
好玩到爆
個招r1火雖然好屈 but 真係爽到唔識形容

Gow 真係集集都有d 唔同
好既保留再加d 新野
今集真係....非常失望...
PSP HD合集買左一路都未玩, 我白金完GoW:A睇下有冇時間玩番PSP果兩隻, 因為我唔想喺今個世代主機上對GoW既最後一個回憶係GoW:A
齋睇個POST都係負面野多, 但其實我想講暫時以我既進度我覺得隻game都還可以
可能我易滿足, 哩隻對我黎講算係中上級既作品, 起碼production value依然好高先, 系統未至於差, 但亦都有好多空間可以改進 因為佢示範過以前係可以達到更高既水平

我記得果時你問過HD化果幾隻會唔會太樣衰, 你玩完PSP果兩集覺得畫面方面點? 接唔接受到?

舊 03-11-13, 09:19 PM   #36
wutoms
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
唉,今集normal我都打到火火地
之前不嬲都係打打打,跟住防反不之幾爽
今集跟本就唔知點計L1->X個時間
唔通真係禁死L1再等機會X咩

metal gear就視點差,呢隻就無啦啦整個L1,X
今次真係唔知會唔會玩hard
wutoms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 09:57 PM   #37
holsety
http://www

引用:
作者: wutoms 查看文章
唉,今集normal我都打到火火地
之前不嬲都係打打打,跟住防反不之幾爽
今集跟本就唔知點計L1->X個時間
唔通真係禁死L1再等機會X咩

metal gear就視點差,呢隻就無啦啦整個L1,X
今次真係唔知會唔會玩hard
個操作因為網戰需要 ww
除左反彈重要用來回体力..
覺得要調整返個timing難度
用來反彈係麻煩左,
但冇体力要回復時就非常好易用,
一路彈敵人落街一路回体力

此篇文章於 03-11-13 11:10 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 11:11 PM   #38
bsky666

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDbrianbluesky
XBox Live GamertagJellyMiu
Haha, 大家 D comment 好好笑.
我之前玩 demo 都覺得好悶, so 等下 comment 先決定買唔買.
依家決定唔買 lu.

其實我覺得 3 同 1, 2 比, 已經冇甘好玩.
bsky666 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-13, 11:28 PM   #39
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

XBox Live Gamertaggoldensteven
引用:
PSP HD合集買左一路都未玩, 我白金完GoW:A睇下有冇時間玩番PSP果兩隻, 因為我唔想喺今個世代主機上對GoW既最後一個回憶係GoW:A
齋睇個POST都係負面野多, 但其實我想講暫時以我既進度我覺得隻game都還可以
可能我易滿足, 哩隻對我黎講算係中上級既作品, 起碼production value依然好高先, 系統未至於差, 但亦都有好多空間可以改進 因為佢示範過以前係可以達到更高既水平

我記得果時你問過HD化果幾隻會唔會太樣衰, 你玩完PSP果兩集覺得畫面方面點? 接唔接受到?
哈哈係呀
HD 化完全冇問題
Frame rate 仲好高
簡直一流
你遲下都玩下psp 個兩集
尤其係後d 出個隻
正到爆真係!
舊 03-11-13, 11:31 PM   #40
黃金史提芬
Crazy Gamer
叫我史提芬

引用:
作者: bsky666 查看文章
Haha, 大家 D comment 好好笑.
我之前玩 demo 都覺得好悶, so 等下 comment 先決定買唔買.
依家決定唔買 lu.

其實我覺得 3 同 1, 2 比, 已經冇甘好玩.
你講得冇錯
3 d 畫真係好勁
場景個d 真係一流
但硬係冇1,2咁好玩
第1集d 解迷先正
舊 03-12-13, 12:58 AM   #41
holsety

ot:last of us 未down 得, 搞乜

此篇文章於 03-12-13 09:56 AM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 01:09 AM   #42
whassupbun

引用:
作者: holsety 查看文章
last of us 未down 得, 搞乜
都未有, 張卡仲叫你密切留意Playstation blog公佈公開日

舊 03-12-13, 01:11 AM   #43
sorlohk

引用:
last of us 未down 得, 搞乜
一直都係講 demo 係 五月
呢隻 game 係 內付 last of us demo 既下載方法
舊 03-12-13, 02:48 AM   #44
wutoms

註冊日期: Jul 2006
引用:
個操作因為網戰需要 ww
除左反彈重要用來回体力..
覺得要調整返個timing難度
用來反彈係麻煩左,
但冇体力要回復時就非常好易用,
一路彈敵人落街一路回体力
原來係咁.....未開始玩mp
快d爆左單機試下先

引用:
作者: sorlohk 查看文章
一直都係講 demo 係 五月
呢隻 game 係 內付 last of us demo 既下載方法
個盒有寫個demo預計四月推出
wutoms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 08:49 AM   #45
holsety

咦,我睇唔到边到寫, 幾驚真係等個demo要等咁耐

舊 03-12-13, 11:44 AM   #46
martinyau1979

PSN  IDmartin1979
引用:
咦,我睇唔到边到寫, 幾驚真係等個demo要等咁耐
naughty 個blog , 網都有提到

5月31號先開放demo嗎.

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

此篇文章於 03-12-13 11:46 AM 被 martinyau1979 編輯。
martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 12:52 PM   #47
ryankam16

PSN  IDryankam16
引用:
ot:last of us 未down 得, 搞乜
自己入隻GOW:A再按口入LAST OF US咪有Count Down

引用:

我反而想玩左PSP果2集先再打GOW:A
ryankam16 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-13, 01:02 PM   #48
whassupbun

引用:
作者: ryan0221 查看文章
我反而想玩左PSP果2集先再打GOW:A
其實我見隻Chains of Olympus (MetaCritic 91%)同Ghost of Sparta (MetaCritic 86%)評價都好高, 只係擺喺度一直冇時間玩
喺PS4出之前梗係想見到GoW系列go out with a bang 但GoW:A就未必能夠比到大家美好既回憶 依家我所有期望都放晒喺PSP HD

此篇文章於 03-12-13 01:19 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 03-12-13, 01:11 PM   #49
holsety

咪啱羅, 呢隻係前傳, 我都諗住玩完順住再玩psp

舊 03-12-13, 01:43 PM   #50
王小虎

註冊日期: Apr 2002
單機真係差d,尋晚未打完故事走去玩網戰,幾好玩,升到level 6,可以比個機會去試吓。另外quick match會每舖隨機連去pvp或co-op,我覺得唔錯。

http://www.joystiq.com/2013/03/11/co...in-upcoming-p/
下個patch會改其中一個trophy個名,原本係Bros Before Hos,Hos係Hoes的同意字,兩個都係俚語,意思都係女性的貶稱,改名後變為Bros Before Foes,敵人的意思。

此篇文章於 03-12-13 02:36 PM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
God of War: Ascension neo2046 電視遊戲討論版 277 03-27-14 12:47 PM
God of War IV ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 6 12-23-11 02:49 PM
God Of War II nakakula 攻略及心得交流區 25 11-15-07 12:11 PM
[PS2]God of war Q頭 電視遊戲討論版 4 07-23-05 03:21 PM

現在的時間是 07:28 AM

手機版 | APP版