Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-25-05, 11:03 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
友人看醫生

(醫務所中)

友人: 醫生, 醫生, 我最近頭昏腦漲好厲害呀!

醫生: Er? 最近咪開左隻新藥 FX2 俾你, 食左頭腦應該可以保持清晰喎.

友人: 唉, 咪就係太清囉... 而家望住仔仔, 睇到仔仔固然清晰, 但係仔仔後面顆樹一樣咁清... 好煩囉.

醫生: 咁你即係需要o個隻毒性強o的o既 350D 藥啦!

友人: 我都係咁懷疑... 但係...

醫生: Um... 有時候食毒性高o既藥會有唔少副作用, 依o的時候, 同屋企人溝通下都好重要! 等佢地了解多o的有乜野副作用, 繼而即使你毒發, 佢地都可以了解你, 支持你繼續食藥嘛.

友人: 哦....

(隔天)

友人: 醫生, 我愈黎愈覺得我需要轉隻新藥啦.

醫生: 咁你有冇同屋企人好好溝通丫?

友人: 我試過啦... 咁o岩尋晚電視播新藥廣告, 但係我家主人好似完全睇唔到咁... 我問佢有冇感覺, 佢話 "咩感覺?"... 我都唔知點開口好...

醫生: Um... 有時候食藥要一齊食, 大家先有共嗚, 先可以心通... 咁啦, 我開藥俾你食o既同時, 你就買補品俾你家主人食, 尤其o個o的一兩皮左右閃閃礫o個o的, 毒性唔算強, 你同佢都頂得住o既.

友人: 哦...

(隔天)

友人: 醫生, 出事啦! 我真係頂唔到啦!

醫生: 點會丫? 講黎聴下?

友人: 我家主人話, 食補品浪費血汗錢... 如果想要一齊食, 就食o的對大家都有效用o既, 例如o個o的三皮起o既豬豬巴電漿視像還原藥喎...

醫生: 有溝通咪好囉.

友人: 但係o個隻藥唔o岩我嘛...

醫生: 拿, 到時候, 電漿 + 350D新藥 撈埋一齊食, 佢唔會介意o既, 你又唔會食錯藥... 幾好?!

(隔天)

友人: 我家主人呢... 係就係唔介意...

醫生: 咁咪好囉... 咁你乜樹仲咁 down 丫?

友人: 隔離屋阿哥哥話, 隻新藥好係好, 但係聚合物成份太高, 令金屬含量唔夠勁, 好快就冇效喎...

醫生: 金屬含量高o既藥, 毒性強一級就要揀隻舊少少o既 20D, 但毒性又強好多架... 你頂得住先好呀.

友人: 咁...

醫生: 老老實實, 食金屬含量高o既藥, 用黎飲水送藥o個隻杯都要有番咁上下質素, 藥力先發揮得好架, 例如而家市面上好受歡迎, 有紅圈包裝o個隻呢?

(隔天)

友人: 口淡淡呀, 醫生...

醫生: 嘩, 乜樹咁o既樣? 食錯藥丫你?

友人: 我諗住買隻實惠o的o既杯用住先, 點知隻 20D 藥, 食左都好似冇食咁...

醫生: 不聽醫生言, 梗撞板啦!

友人: 點算呀, 醫生...

醫生: 仲有得救o既, 不過唔及早對症下藥, 恐怕實變 cancer 啦!

友人: 嗚嗚...

醫生: 拿, 醫者父母心, 聽日我帶晒我o的珍藏紅圈包裝o既送藥杯番黎, 你慢慢逐個杯試, 揀到o岩我就同你一齊出街買個新o既, OK?

友人: 即係...

醫生: 而且, 醫治疾病根源好重要, 普通送藥杯, 同你之前食開o個隻 FX2 一樣, 令郎同後面顆樹一樣清, 咁轉藥都毫無效用啦! 拿, 買隻似樣o既杯送藥, 你先睇到令郎清晰, 後面顆樹濛架嘛!

友人: 我...

醫生: 放心啦, 大家咁熟, 唔會另外加收醫務費o既... 不過藥錢自己俾啦, OK?

此篇文章於 04-25-05 11:43 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-05, 11:14 PM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
KKH終於出來自己掛牌開醫務所啦?

紅圈牌藥杯, 你都算係咁啦 ~

Rice

舊 04-25-05, 11:33 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

哎呀~~ 不素啦不素啦!

我寧願當 alicecon 也不想當 doctor, 會有報應耶~~
舊 04-25-05, 11:37 PM   #4
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
路人D:醫生呀!我見你D藥杯都有D舊,不如你捐比我地里班貧苦大眾;你又可以換個D新杯!你話幾好呢~

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 12:17 AM   #5
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
由FX2上廿D,好像幾何級大跳躍。

果然醫者父母心,盡力幫助「有需要人仕」之餘仲大大力促進香港經濟,認真唔話得。

>>「豬豬巴電漿視像還原藥」

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 12:19 AM   #6
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
350D 呢隻藥o既size 好"的色"呢, 未必個個都鍾意食!
(因為我學校買o左呢隻藥)
我試食過, 一開始都幾鍾意食, 有小小副作用出黎, 但食多幾次就唔鍾意食lu..!

相比之下20D 呢隻藥吸引好多~~~~~~~~~~~~!!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 10:22 AM   #7
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
隻手好靚

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 11:05 AM   #8
Tassadar
Crazy Gamer
Fire!!!

註冊日期: Nov 2004
想問o下咩係「豬豬巴電漿視像還原藥」

仲有個醫生都幾無良哩
開親o的藥都咁貴
最無良o既地方係o的錢唔係佢賺

Life is always hard...
Tassadar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 07:02 PM   #9
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
KKH是無良醫生~診所名稱是不是-夜勤病楝

促進經濟是一開三..又要電漿又要20D又要用專用紅圈藥杯
但這麼補~會不會補過頭~發生家庭淪常慘案

好有趣的對答~借杯比人試藥
"豬豬巴電漿視像還原藥"<<初看都呆想了一會

不定期專輯--醫生與我
已經成為照相館病者必備收看的節目

此篇文章於 04-26-05 07:16 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 07:53 PM   #10
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

米米, KTN, 為什麼你們會以為我是醫生? 不可能. 如果是我, 他可能早已家破人亡了! (kidding only ) OK OK, 「一皮左右閃閃爍」是我 idea, 不過當事人唔 buy idea, 即係唔 work, 冇用~~

Oh my God! KTN 你... no no, no H here!

DCIP, great idea! 可惜我不是醫生...

apache, 用我雙手的話, 恐拍會把這裡原本就只有一丁點的人流也嚇跑啊!

萬能俠, 你間學校都好豪...

z_plus, Tassadar, 三皮起的「豬豬巴-電漿-視像還原藥」才是真正的影音毒物... 照相機, 小兒科而已.
舊 04-26-05, 08:33 PM   #11
Tassadar
Crazy Gamer
Fire!!!

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: KKH
-skip-

z_plus, Tassadar, 三皮起的「豬豬巴-電漿-視像還原藥」才是真正的影音毒物... 照相機, 小兒科而已.
KKH大大未話俾我知咩o野係「豬豬巴-電漿-視像還原藥」呀
講出o黎等我中o下毒都好丫

Toshiba Plasma TV?

Life is always hard...

此篇文章於 04-26-05 08:35 PM 被 Tassadar 編輯。
Tassadar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-05, 10:03 PM   #12
z_plus
長崎涼美

引用:
KKH大大,小弟還是比較喜歡陰極射線管多d,電漿的技術仲未毒到小弟。
題外話,豬豬巴好似冇電漿,只有液晶。

舊 04-26-05, 10:21 PM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

啊, 是嗎? 真相大白了!

我就覺得奇怪, 為什麼當事人不喜歡這個花一皮買顆閃爍爍石頭的 idea, 反而這麼爽快答應三皮的豬豬巴電漿視像還原藥...

原來如此! 原來如此! thx z_plus!
舊 04-26-05, 11:05 PM   #14
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
家中有小孩嗎?我親人當中就是以小孩為理由而去掉陰極射線管,而換上電漿-視像還原藥
不過電漿還原藥太高檔了.還是投影化算(已經中毒的患者口吻 )

>>我就覺得奇怪, 為什麼當事人不喜歡這個花一皮買顆閃爍爍石頭的 idea, 反而這麼爽快答應三皮的豬豬巴電漿視像還原藥...

舊 04-26-05, 11:57 PM   #15
z_plus
長崎涼美

引用:
啊, 是嗎? 真相大白了!

我就覺得奇怪, 為什麼當事人不喜歡這個花一皮買顆閃爍爍石頭的 idea, 反而這麼爽快答應三皮的豬豬巴電漿視像還原藥...

原來如此! 原來如此! thx z_plus!
e? a
小弟的回post哪裡助KKH大大找到真相呢?好謎......

舊 04-27-05, 12:03 AM   #16
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: z_plus
e? a
小弟的回post哪裡助KKH大大找到真相呢?好謎......
等於十年前女婿同外母講買九龍城36樓俾佢老人家住一樣道理

菩提本無樹, 明鏡亦非台
本來無一物, 何處惹塵埃

Rice

此篇文章於 04-27-05 12:06 AM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-05, 12:05 AM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

新藥 = 一皮
石頭 = 一皮
電漿 = 三皮

therefore,

新藥 + 石頭 = 兩皮
新藥 + 電漿 = 四皮

那個組合的價錢便宜些?

不, 不是 "新藥 + 石頭", 而是 "新藥 + 電漿"!

因為既然 "電漿" 根本不存在, "新藥 + 電漿" 這組合的價錢只需一皮, right?
舊 04-27-05, 12:13 AM   #18
z_plus
長崎涼美

嘿,明白,原來只是小弟個腦轉數太低而諗唔到。

舊 04-27-05, 04:58 PM   #19
z_plus
長崎涼美

KKH大大,對不起小弟之前搞錯了,經再調查後原來豬豬巴都有電漿產品的。/\

真相仍未大白,大大仍須繼續努力。

舊 04-27-05, 11:22 PM   #20
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

啊, 是嗎? 不打緊, 不打緊!

既然這樣... 那就十分之謎~了!

不當事人過亦有可能在玩危險性十分高的 "拖住先" 戰術... 明天真要請教一下當事人搞什麼鬼...
舊 04-27-05, 11:53 PM   #21
z_plus
長崎涼美

引用:
啊, 是嗎? 不打緊, 不打緊!

既然這樣... 那就十分之謎~了!

不當事人過亦有可能在玩危險性十分高的 "拖住先" 戰術... 明天真要請教一下當事人搞什麼鬼...
可能當事人比起閃閃爍爍石頭,較熟悉高科技電子零件吧,其實究竟有幾多人買石頭時懂4C呢?

舊 04-27-05, 11:58 PM   #22
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我就不懂 ... 不過我猜大部份人都懂 1C (Carat) ...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:16 AM

手機版 | APP版