Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 04-07-19, 06:12 PM   #301
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: HM 查看文章
原創角色有存在感,但原創劇情反而唔多吧?
尤其最後BOSS交代得太差
我覺得係而家唔敢係原創野度花太多筆墨
甚至連主角機都係咁易講兩句就算

因為有班人係唔鍾意睇,所以就盡量避

好懷念alpha1果個原創陣容
明明主角係代表左玩家進入CROSSOVER既世界,我真心唔明話太重原創唔鐘意既人係乜野心態
傻的嗎?
Z完結編我係玩得幾開心的

舊 04-08-19, 07:33 AM   #302
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: STRIFE 查看文章
明明主角係代表左玩家進入CROSSOVER既世界,我真心唔明話太重原創唔鐘意既人係乜野心態
傻的嗎?
個個玩機戰想要既野都唔同
睇下呢度都知啦
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 08:19 AM   #303
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: STRIFE 查看文章
傻的嗎?
就算現在是中文版
我身邊大約8個有玩的人
除了我 全部都是開場L1+op鍵 跳劇情

主角故事他們根本唔睇

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 08:51 AM   #304
HM

引用:
作者: pet3 查看文章
就算現在是中文版
我身邊大約8個有玩的人
除了我 全部都是開場L1+op鍵 跳劇情

主角故事他們根本唔睇
雖然想講唔睇故事玩乜機戰
但呢類人又真係唔係少數目
舊 04-08-19, 08:52 AM   #305
yorkyork

註冊日期: May 2010
依家黎講會比錢買game已經算好,
以前psp,nds個時
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 09:17 AM   #306
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
玩得好慢, 依家先完49話
依家玩再動MU玩到每話目標都係第2 turn 味方回合完場
不過無以前alpha3玩到中段先知最終話有總turn數限制咁迫住真SRX每TURN放幾次map衝turn數咁刺激

不過玩機戰唔睇故事咁好悶, 近幾作d戰鬥都好悶
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 10:43 AM   #307
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
其實今集某人比人捉走做敵役果關好歡樂架

如果原創唔受歡迎,就唔會個個都大叫OG啦
好多人讚嘅W都係原創做得好
反而空氣原創比人感覺好唔完整
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 10:46 AM   #308
ultimawk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2010
PSN  IDmichaelswk
XBox Live Gamertagmichaelswk
終於白金...
我覺得個尾又唔算爛,係if route 劇情趕左d
反而兩條線差唔多劇情結局有d失望
兩個大叔個樣第一眼都話你知係敵役,所以中間少d舖排我都接受到

此篇文章於 04-08-19 01:31 PM 被 ultimawk 編輯。
ultimawk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 11:58 AM   #309
pet3
The One

果紅色外星人又一直黑影
到叔叔死後先出全紅色,又和議員好朋友

我之前一直估係同一人
真的估不到結局竟然係咁

我一開始結局就是if
我覺得可接受

現在行緊正常線
差2話白金

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 04-08-19, 01:55 PM   #310
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: iu fu pig 查看文章

洗對白

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 05:20 PM   #311
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
洗對白
無睇原作,原來佢咁鍾意自嘲,
就黎玩完二週目,去到打馬沙,感覺最好都喺獨自路線
不過由打馬沙哈曼感覺用得太多編幅喺比較悶嘅地方
由手機版發出
舊 04-08-19, 07:00 PM   #312
ultimawk

v x t 3集原創機沒一隻可以令我留下來深刻印象
沒特色又千遍一律
又沒有冇好似W咁同艦玩大合体之類咁衝擊玩家
bgm 淨係覺得x女主兩首好聽
舊 04-08-19, 07:11 PM   #313
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
V同T女主未換BGM都OK

其實比較好奇既係點解會想V T X連埋出續集,明明之前1路都話唔想整長篇
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-19, 09:51 PM   #314
iu fu pig
塵埃...

其實我覺得T部機連大招唔錯架
不過無後繼機又真係差D野咁

T一開頭好掂,但係黑科技引擎得招大炮(仲要咁出)我唔太BUY
舊 04-08-19, 10:09 PM   #315
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: ShinDou 查看文章

其實比較好奇既係點解會想V T X連埋出續集,明明之前1路都話唔想整長篇
反而想知BGM係出自同一人定樂隊

版權作計重新混
V 天使龍
X G伏OP1同機甲巴打
T 魔法騎士

個人覺得為近年佳作

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 04-08-19 10:45 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-19, 09:03 AM   #316
HM

引用:
作者: yorkyork 查看文章
依家黎講會比錢買game已經算好,
以前psp,nds個時
NS中文版斷晒貨真係幾得人驚
已經完勝日本果14万
引用:

我地咋,好多人唔係咁諗

同埋而家OG周邊幾乎停晒
NBGI要賣玩具
但OG幫唔到NBGI賣玩具
X同T既原創都越出越求其
都知NBGI個取態係點
引用:
作者: pet3 查看文章
果紅色外星人又一直黑影
到叔叔死後先出全紅色,又和議員好朋友

我之前一直估係同一人
真的估不到結局竟然係咁

我一開始結局就是if
我覺得可接受

現在行緊正常線
差2話白金
主要係無鋪陳無伏線
最尾一關變左另一個人
引用:

應該本身有個長篇企劃,然後拆開做3個單發作品
因為Z系列後已經驚左

根據Z3訪談,寺田講過佢想做一個機戰係...
只有7,80年代作品
只有90年代作品
只有00年代後作品
最後一作係大集合
舊 04-09-19, 12:50 PM   #317
iu fu pig
塵埃...

三代甲兒同場
原祖+衝擊Z+決戰魔神咁樣?

我唔介意啊,三重高熱火炎諗起都hihi
仲有三重烈光太陽彈
反正次元震唔怕啦,淨喺林友德可以5個同場
又諗得過喎
由手機版發出
舊 04-09-19, 12:54 PM   #318
HM

引用:
三代甲兒同場
原祖+衝擊Z+決戰魔神咁樣?

我唔介意啊,三重高熱火炎諗起都hihi
仲有三重烈光太陽彈
反正次元震唔怕啦,淨喺林友德可以5個同場
又諗得過喎
由手機版發出
會係穿越時空吧
舊 04-09-19, 01:10 PM   #319
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
估繼續t世界做主線,v x主角同d作品跳過黎參戰,甲兒應該都係用t版,係唔知會唔會俾部zero佢坐,定坐無極?

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-19, 08:11 PM   #320
pet3
The One

引用:
作者: HM 查看文章
會係穿越時空吧
好像歷代未試過
同一作品出兩系列三一/魔神z

得的話應該很神

FGO 目標預算
舊 04-09-19, 10:17 PM   #321
ultimawk

引用:
估繼續t世界做主線,v x主角同d作品跳過黎參戰,甲兒應該都係用t版,係唔知會唔會俾部zero佢坐,定坐無極?

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
綠毛真能力, 講個故仔就召喚到V X主角出嚟
舊 04-10-19, 02:24 PM   #322
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實係今集都見到有進步,係戰鬥畫面進步唔到太多,係過場加入左好多突寫,VTX其實係暗指集合左VXT三集?
個人黎講原創今次係OK,成間公司成個部門
果然昨天直播都係講手遊、新模型
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 03:06 PM   #323
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
昨晚比較特別應是寺田那個企畫(妄想?)其實HM師兄也提過了

轉自komica

寺田在生放說想搞一部真機戰但被打回票
然後他提了自己想做的企畫的基本內容

1. 挑選的作品大概15部,都是昭和機人
2. 世界觀大概是70年代昭和機人的感覺
3. 敵人的目標很簡單就是征服世界滅絕人類
4. 系統面上以現代的機戰為主,想盡可能重現合體動畫與合體前的單位
5. 劇本一條路線有40關,共70關,破關後的特典可能是用敵人的觀點進行的故事
6. 主角是昭和系熱血少年+超級系,女主角可選擇(沒有女性主角)

……先不說後面的系統部分,現在的機人動畫已經幾乎沒有那種單純的征服世界/滅絕人類的敵方了吧
大多數都搞成兩三國戰爭,要不然就是為了甚麼宏偉的目標(人類補完或世界和平)
那種單純而且打起來沒甚麼心理負擔的敵人反而罕見的要命……

最尾那段是翻譯那位人兄的感想,我非常認同

其實本質上不錯,但只有70 年代作品已不可能了,最少沒高達笨大怎會通過

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 04-10-19 03:09 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-19, 03:38 PM   #324
HM

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
昨晚比較特別應是寺田那個企畫(妄想?)其實HM師兄也提過了

轉自komica

寺田在生放說想搞一部真機戰但被打回票
然後他提了自己想做的企畫的基本內容

1. 挑選的作品大概15部,都是昭和機人
2. 世界觀大概是70年代昭和機人的感覺
3. 敵人的目標很簡單就是征服世界滅絕人類
4. 系統面上以現代的機戰為主,想盡可能重現合體動畫與合體前的單位
5. 劇本一條路線有40關,共70關,破關後的特典可能是用敵人的觀點進行的故事
6. 主角是昭和系熱血少年+超級系,女主角可選擇(沒有女性主角)

……先不說後面的系統部分,現在的機人動畫已經幾乎沒有那種單純的征服世界/滅絕人類的敵方了吧
大多數都搞成兩三國戰爭,要不然就是為了甚麼宏偉的目標(人類補完或世界和平)
那種單純而且打起來沒甚麼心理負擔的敵人反而罕見的要命……

最尾那段是翻譯那位人兄的感想,我非常認同

其實本質上不錯,但只有70 年代作品已不可能了,最少沒高達笨大怎會通過
主要係太hardcore
連班資深玩家都話覺得頂唔順
版權成本都係一個問題
聲優就最難解決,果期既聲優未過身都七老八十
舊 04-10-19, 09:58 PM   #325
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
限定版仲要係超級版權歌版
冇2萬6千YEN唔使諗住出到⋯

同埋寺田仲未拎俾上面睇過 係立案階段班同事已經否決左w

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 04-10-19 10:01 PM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] スーパーロボット大戦T | PS4 NS | 發售中 mario0606 電視遊戲討論版 1015 04-26-19 01:56 PM
[多機種] Trine 4 [NS,PS4,XB1,PC] 安安 電視遊戲討論版 3 04-11-19 08:25 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 10:42 AM

手機版 | APP版