Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-11-16, 07:33 PM   #26
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
上一隻樹海頹到爆唔到機

不過今次故事真係堅唔錯...果然正統續作係唔同啲

舊 08-11-16, 08:42 PM   #27
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: sunhikari 查看文章
香港PSN已經上左架
今日放工睇下有無
奇怪日本PSN反而無
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 09:08 AM   #28
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: aquarius 查看文章
奇怪日本PSN反而無
你講日文版定中文版先?

順帶一提,特別版昨晚6點幾信和同好景都話賣晒
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 11:26 AM   #29
KubrickS
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
爭扎緊買YS先定DQ HERO2 先。。
KubrickS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 01:30 PM   #30
KA版柯柏文
Crazy Gamer

引用:
作者: Gnosis 查看文章
上一隻樹海頹到爆唔到機

不過今次故事真係堅唔錯...果然正統續作係唔同啲
樹海其實係官方版YS4 remake....
KA版柯柏文 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 03:07 PM   #31
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: KubrickS 查看文章
爭扎緊買YS先定DQ HERO2 先。。
剛爆左dq hero2,ys8只玩左幾個鐘
暫時覺得hero2爽快好多
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 03:22 PM   #32
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
DQH2同YS8內容都相差好遠,
YS8秘境探索感強烈好多, DQH地圖比較簡單, 高低差地形畀你跳上跳落少好多

戰鬥的話, 鍾意玩無雙系大技掃大軍就買DQH2,
YS8要求較高既操作技術, 選擇高難度玩的話, 唔玩熟flash guard, flash move想贏都難
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 03:58 PM   #33
Chitose1987
God of Gamer
好孩子不要問

直接玩 HARD 第二隻速龍 BOSS 就已經打到我豬頭咁

唔知點解我 flash guard 成功率低過 flash move 好多
由手機版發出
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-16, 04:18 PM   #34
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

我一週目玩NIGHTMARE, 打BOSS通常都死番3,4次黎研究BOSS既攻擊模式,
費事太消耗回復ITEM, 後期回復ITEM種類多左, 前後期難度都冇咩大差別,
咁需要回復既場面係多左既

通常冇信心GUARD BOSS攻擊都習慣先按R1再避,
起碼GUARD唔到都有機會避到

通常飛行道具系既攻擊都比較易GUARD, GUARD完可以正面衝埋去抽番幾野

此篇文章於 08-12-16 04:22 PM 被 【麥斯】 編輯。
舊 08-15-16, 09:48 AM   #35
Chitose1987
好孩子不要問

煲左兩日 18hrs 左右 進度第四章

暫時劇情仲算平淡,兩個秘密都太易估到又收得好趕 (匿名者 & 王太女身分),希望運送者同"報夢者"黎緊會有大驚喜

有好感度同支線任務,角色既刻畫同互動就豐富左好多,伊蘇由 7 代開始慢慢脫離紅毛既獨腳戲,個人覺得係好既嘗試 (雖然都可能有人唔鍾意伊蘇玩組隊)

Gameplay 方面真係難左,唔練熟高速迴避同格擋隨便一隻路邊既古代種都可以將你滅團 (Hard)

不過 7 代以黎武器系統相剋既問題依然存在,只要唔用弱點屬性去打就幾乎扣唔到血,即係跑地圖時逼你三個人斬射打每樣都要一種,想用既角色可能撞武器屬性,其實都幾煩

呢個問題就令到 7 代既多奇、樹海既都靈,同埋今集既運送者都係悲劇,因為三個武器屬性都撞我想要用既女角 (ry

我覺得應該要係用弱點屬性打有 bonus,唔用弱點屬性打就 7-8 折,唔好剋制到完全打唔入...

另外新模式迎擊戰個人覺得有點多餘又無咩好玩,成日行到半路未有 Check Point 就比隻鸚鵡叫你返去打迎擊戰

次次都怕 miss 左會影響劇情拿拿聲趕返去打
由手機版發出

此篇文章於 08-15-16 11:23 AM 被 Chitose1987 編輯。
舊 08-15-16, 11:51 AM   #36
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

YS8 既故事核心集中o係DANA身上, 故事前半PART只係紅毛既孤島探索,
四章之後既每一章長度都非常長, 都係集中講DANA既劇情

戰鬥除左FM同FG以外, 仲有更簡單但有效既戰術,
就係單純地用change攻擊儲SP放高SP大技, 高SP大技施放中防禦力大幅提升,
可以力壓之餘仲可以用於防衛上, BOSS難避既大招都可以放大技黎硬食
舊 08-15-16, 12:07 PM   #37
Chitose1987
好孩子不要問

前半段孤島漂流記其實真係有點悶,不過角色間既互動都算彌補左

你咁講我都好期待後半既劇情,為免重演 7 代睇左設定集先被捏爆既悲劇,今次特典我都未開黎睇

另外再提一個小小不滿既點,今集技能升 lv 唔似樹海咁會進化(攻擊範圍增加、演出變華麗 etc),只係單純既數值提升,有少少偷懶,少左一種期待既心情去練技
由手機版發出

此篇文章於 08-15-16 12:25 PM 被 Chitose1987 編輯。
舊 08-15-16, 12:13 PM   #38
ZEROBO

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDx360
XBox Live GamertagHK360
出番1-2 remaster, BGM 5.1就好啦
ZEROBO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-16, 06:21 PM   #39
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

引用:
作者: Chitose1987 查看文章
另外再提一個小小不滿既點,今集技能升 lv 唔似樹海咁會進化(攻擊範圍增加、演出變華麗 etc),只係單純既數值提升,有少少偷懶,少左一種期待既心情去練技
由手機版發出
......哩個明確見到有變化喎, 攻擊範圍同特效都強化左,
反而唔多覺威力有變
舊 08-15-16, 06:59 PM   #40
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: ZEROBO 查看文章
出番1-2 remaster, BGM 5.1就好啦
Ys得1-2係最好玩
但remaster喺呢毎年代無理由仲用碰碰撞形式來打怪
唔用又唔似Ys (PSP嗰隻玩上手已經無咗玩Ys感覺)
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-16, 08:36 PM   #41
Chitose1987
好孩子不要問

引用:
作者: 【麥斯】 查看文章
......哩個明確見到有變化喎, 攻擊範圍同特效都強化左,
反而唔多覺威力有變
死 我暫時練左幾招 LV MAX 都唔覺有變 再練多幾招留意下先

樹海果時練滿係直頭變左第二招咁

課金毀一生,玩卡窮三代

不要失了你的錢了!你自己只覺得中了一張 SR,就『癩蝦蟆想喫起天鵝肉』來!
我聽見人說,就是中 SR 時,也不是你的運氣,還是 MOBAGE 看見你怒,不過意,捨與你的。如今癡心就想中起 SSR 來!這些中 SSR 的都是天上的『文曲星』!
==節錄《范進中舉》==

此篇文章於 08-15-16 08:49 PM 被 Chitose1987 編輯。
舊 08-17-16, 09:56 AM   #42
Chitose1987
好孩子不要問

運送者大大你

上島個目的真係估你唔到
由手機版發出
舊 08-17-16, 10:18 AM   #43
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: aquarius 查看文章
Ys得1-2係最好玩
但remaster喺呢毎年代無理由仲用碰碰撞形式來打怪
唔用又唔似Ys (PSP嗰隻玩上手已經無咗玩Ys感覺)
Ys得1-2係最好玩<<<點解我覺得好語病感...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 10:33 AM   #44
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

引用:
作者: fami~yan 查看文章
Ys得1-2係最好玩<<<點解我覺得好語病感...
老老實實, 如果GAME商真係聽D老派FANS講, 整D古風懷舊作出黎,
有邊隻GAME真係成功? 我見識少諗唔到, 假設真係有, 成功比率又有幾高.

至少今次伊蘇8日本果邊係超高評價
舊 08-17-16, 10:52 AM   #45
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 【麥斯】 查看文章
老老實實, 如果GAME商真係聽D老派FANS講, 整D古風懷舊作出黎,
有邊隻GAME真係成功? 我見識少諗唔到, 假設真係有, 成功比率又有幾高.

至少今次伊蘇8日本果邊係超高評價
呢樣係真,真係做番復古傳統風又成功既RPG,我諗超次元都算係既(只係佢成功既點呢...)

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 03:28 PM   #46
KubrickS

哩隻Ys8真係超級好玩﹐果種探索同冒險感處理得好好。
7同樹海想做又做唔到既感覺﹐8做到啦。

好感動
KubrickS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-16, 11:23 PM   #47
Chitose1987
好孩子不要問

中文版 1.01 patch 已上線 記得更新 讀取改善唔少

課金毀一生,玩卡窮三代

不要失了你的錢了!你自己只覺得中了一張 SR,就『癩蝦蟆想喫起天鵝肉』來!
我聽見人說,就是中 SR 時,也不是你的運氣,還是 MOBAGE 看見你怒,不過意,捨與你的。如今癡心就想中起 SSR 來!這些中 SSR 的都是天上的『文曲星』!
==節錄《范進中舉》==
舊 08-19-16, 05:24 PM   #48
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
引用:
作者: Chitose1987 查看文章
運送者大大你

上島個目的真係估你唔到
由手機版發出
仲要做的理由係超爆笑
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-16, 10:59 AM   #49
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

PS Vita「イースⅧ Lacrimosa of DANA」無料体験版の配信が開始されました
舊 08-28-16, 02:09 AM   #50
Chitose1987
好孩子不要問

一週目通關了 只欠 NM 級過真結局就白金 遊戲時間 48HR

論劇本敍事今集真係非常好,尤其第五章到第六章前半,各種伏筆謎題開始明朗係最最好睇,令人欲罷不能想追落去,漂流者之間既互動同背景亦都為故事錦上添花。個人最欣賞係每個漂流者對劇情推進都有唔同既對話同見解,融入感掌握得好好。

但個人係好好好唔鍾意個結局....

劇情爆雷捏

丹娜對種族大滅絕既絕望無助但又因為同未來既亞特魯有意識連結而轉化為微小既希望同勇氣,將自己封印幾十萬年等待未來既亞特魯黎救自己一齊對抗大滅絕,雖然橋段好老土但因為兩者既夢境已鋪陳左成個前半段,亞特魯將丹娜解封再公主抱果下,我覺得係成個伊蘇8最優美、最令人感動既一幕。

亦都因為呢一幕,再加上行雙主角制,玩家太瞭解丹娜個背景,真係令我好難接受丹娜最後成為神,連"存在"都消失
最後丹娜一邊流淚一邊道別我好想好想好想 SKIP... Falcom 你這個雜碎,個結局同個副標實在太點題

不過今集個 BOSS 格局有D大

亞爾塔戈五大龍個因果律、終焉巫女只係係自己島上玩毀滅循環,即刻變左好渺小

此篇文章於 08-28-16 12:10 PM 被 Chitose1987 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Assassin's Creed Chronicle | 橫卷軸動作 Xbox One、PS4、PS Vita 安安 電視遊戲討論版 18 01-10-16 04:58 PM
<del> 安安 電視遊戲討論版 0 09-15-15 05:31 PM
[多機種] [PS4, PS3, Vita] Entwined (PS+會員 6月12-25日 9折) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 06-12-14 12:21 AM
[多機種] [PS4, PS Vita] Chainsaw Incident | 2D格Game | PS4 1080p 60fps ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 03-25-14 12:00 AM
[多機種] Kodoku l PS4, PS Vita GreenTea 電視遊戲討論版 1 02-01-14 09:16 AM

現在的時間是 11:50 PM

手機版 | APP版