Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-24-13, 11:26 PM   #1051
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett

雖然全能即全不能但始終都叫做可以用正常打法玩的白吉
叮檔幾時到你

舊 02-25-13, 12:11 AM   #1052
scania
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
都唔一定,可能係隊友太強,殺到對手不斷後退,仲Keep到隊形前進。

咁個個唔死得你死,先可能係致敗嘅原因。
隊友強都冇意思,關鍵係補給線
比你壓住對方係基地,但冇搶到點,人地係外面復活再包抄返入o黎內外夾擊,而我方復活後就要老遠跑返入來,咁幾勁都係死
如果冇把握可以完全控制局面再搶埋點既話,寧願唔好推前好過,缺乏補給同後方火力支援既話你前線幾勁都冇用。特別係基地同都市,如果唔係有壓倒性優勢,唔好輕易超過中央戰場,唔係好易由贏變輸
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 02:23 AM   #1053
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: scania 查看文章
隊友強都冇意思,關鍵係補給線
比你壓住對方係基地,但冇搶到點,人地係外面復活再包抄返入o黎內外夾擊,而我方復活後就要老遠跑返入來,咁幾勁都係死
如果冇把握可以完全控制局面再搶埋點既話,寧願唔好推前好過,缺乏補給同後方火力支援既話你前線幾勁都冇用。特別係基地同都市,如果唔係有壓倒性優勢,唔好輕易超過中央戰場,唔係好易由贏變輸
呢隻Game 要輸通常係 散開俾人圍 或者 面對面硬碰硬太長時間
少數因為基地大破

如果你清左對面四個, 唔主動向前衝+搶點去逼對手後退, 點維持落去都係難,好彩就我方圍毆人地...
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 07:54 AM   #1054
scania

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
呢隻Game 要輸通常係 散開俾人圍 或者 面對面硬碰硬太長時間
少數因為基地大破

如果你清左對面四個, 唔主動向前衝+搶點去逼對手後退, 點維持落去都係難,好彩就我方圍毆人地...
我經常初期我方散開及基地大破+被敵方全壓制而處於劣勢,結果後期我方因被全壓制而「被逼」集中埋一齊,而敵方因形勢大好而有意強攻,結果出現「死>復活>老遠跑返戰場」既局面,導致出現我方較多人既時間差,最後我方獲勝
向前推唔係問題,但要識得控制推到去邊為止。如果靠近敵方基地完全冇點既話,就應該先搶點再進攻(偷炸base或都市場偷襲狙擊手除外)。如果點被搶既話,就應該徹退避免被包抄。

另附分享成功炸基地而贏到既一些經驗分享
先決條件:
打到火紅火綠中
炸base者既機種冇特別優勢:例:以自護為例,如果你係強人,龜霸,或者成team得你一部支援機,就唔好去炸啦

場地條件

山岳:
以自護為例,當剛開始被壓制,主要戰場於B點\C點中央戰場靠近我方一側
被殺後以人仔復活,渣飛船穿隧道直接去敵base放炸彈
放完炸彈後係對面既貨櫃或草堆埋伏,如敵軍有人來拆炸彈,就等佢開始拆時再飛埋去用炮解決佢
如果佢係有機的話就奪ms,繼續守到成功爆破就用部ms包抄入去繼續打
如果冇ms留低,就用飛艇飛出c點搶點,然後再叫機出來重返戰線。如果C點戰況激烈就搶A點

沙漠:
於靠近敵base而遠離主要戰場既點復活,而且有隊友一齊
然後兩人一齊ms突入敵base,一人放炸彈一人cover
放完炸彈後即刻上返機協助作戰。如果敵軍冇回防的話,就兩人一齊衝返出去包抄敵軍
註:事實上,除非打到制壓,否則沙漠成功炸base而唔會因為打少個而輸既機會相對較低

都市:
基本上唔係完全佔盡上風下走去放炸彈都係死硬,因為MS係都市場進入敵base既警報範圍太大,而場地太大導致我方有較長時間打少個,但都有時成功
都係敵base附近有點可復活
將ms收係base後方
然後就有高cost機同低cost機做法
高cost機的話,放完炸彈後,走返去自已機腳下但唔好上機,等敵方來到,如果敵方回防無視你的話,就人仔去炸佢。如果敵方返來先搵你的話,就上機迎戰,盡量拖延時間
如果敵軍有兩部機的話,就上機迎戰,期間盡量找空檔阻止敵軍隊友拆彈
低cost機的話,就唔好理部機,上去base對面既貨櫃上埋伏,等敵軍返來拆炸彈時就飛去用炮解決。

礦場就基本同山岳一樣,不過因為要穿隧道唔可以用飛船,直接係隧道口復活再人仔飛過去

另外,全制壓既時候,要小心選擇戰場位置。當基地被入侵時,我方既基地復活點會拉左出去較外圍地方,此時作為攻方應以呢到作戰場,令敵軍一復活就處於猛烈火力位置難以脫身;而守方就應該將戰線後退,入返base本身,加長敵軍既補給線距離,我方係門外復活後再入返主戰場既base本體,亦有包抄既效果。

再簡化d既話,要將戰場控制係我方據點+火力投射範圍下

此篇文章於 02-25-13 07:58 AM 被 scania 編輯。
scania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 01:39 PM   #1055
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
對手MS 機種,雷達睇到幾多距離都係重點,好多時死位包括抄好有用 ...
沙漠係末跳出小路都可以射爆base,
基地兩方邊界400m左右都有野阻住左面可以放心射
無人屋頂又係..

當然, 人地睇到慢慢扣多數唔會回頭. 但30秒沒左差唔多1半,唔多唔少都引到D 人番轉頭 / 係base出.. XD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-13, 01:43 AM   #1056
TCS_disable
我有車車~

低能問題, 頭部特殊裝甲 同 腳部特殊裝甲 撈埋係未搵黎搞?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-13, 05:11 PM   #1057
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
聽日有新MS(每邊一部)同新武器for新機
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-13, 05:29 PM   #1058
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
漫畫送嘅
聯邦版叮噹,大斧渣FS

此篇文章於 02-27-13 05:36 PM 被 高級嘍囉 編輯。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-13, 05:42 PM   #1059
Kain

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
漫畫送嘅
聯邦版叮噹,大斧渣FS
佢官網話打錯,佢個能力唔係stealth,而係anti-stealth
新野黎,實際不明
舊 02-27-13, 05:43 PM   #1060
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: Kain 查看文章
聽日有新MS(每邊一部)同新武器for新機
GUNDAM FA
格格 炮版

E 沒改
Gundam 精霊

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
舊 02-27-13, 05:57 PM   #1061
Kain

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
GUNDAM FA
格格 炮版

E 沒改
Gundam 精霊
唔明
明既舉手
舊 02-27-13, 06:00 PM   #1062
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
唔明
明既舉手
舉手~

翻譯(誤:

FA GUNDAM
VS
格魯古古(勇士)炮擊型

OR

GUNDAMピクシー(不憧英文
VS
伊佛列特(火神)

舊 02-27-13, 06:03 PM   #1063
Kain

引用:
作者: knight-philip 查看文章
舉手~

翻譯(誤:

FA GUNDAM
VS
格魯古古(勇士)炮擊型

OR

GUNDAMピクシー(不憧英文
VS
伊佛列特(火神)
除左GUNDAM FA都唔明,然後自護又gundam我r晒頭,又唔似武器名
都話每邊一部你又up4個名
舊 02-27-13, 06:04 PM   #1064
HI_Ricky
深山人士

唉呀, 乜黎ga, XD

舊 02-27-13, 06:05 PM   #1065
siuterry

引用:
除左GUNDAM FA都唔明,然後自護又gundam我r晒頭,又唔似武器名
都話每邊一部你又up4個名
咁都唔明
姐係話是但一pair

舊 02-27-13, 06:11 PM   #1066
Kain

引用:
作者: siuterry 查看文章
咁都唔明
姐係話是但一pair
佢邊有講,唔係睇解釋完果個喎
舊 02-27-13, 06:17 PM   #1067
HI_Ricky
深山人士

咁你當我發up風咪得law

舊 02-27-13, 09:33 PM   #1068
Kain

低能,一開波對面已經COUNT少一個人(因為白痴UPDATE 3人先斷)
然後又斷一個,變5打3,但係防禦修正只有10%
結果我一下都未中過,NO DAMAGE CLEAR
舊 02-28-13, 01:15 PM   #1069
高級嘍囉
Crazy Gamer

舊 02-28-13, 01:32 PM   #1070
Kain

FA GUNDAM

支援機,350cost
武器:
主兵裝 - 2連BR 1400攻 300射程 (一路行一路射果種,唔知有無叉炮)
副武 - 肩炮 1600攻 600射程 12發
副武 - 頭炮 略
hp 14500
射補 79
速 110
slot - 近3中4遠6

好慢
肩炮打停補BR X2,4400

炮格

支援機,350cost
武器:
主兵裝 -
1. 格魯BR
2. 新火箭炮 1200攻 300射程 6發
副武 - 肩炮(BEAM!) 3000攻!
副武 - 腕部飛彈
副武 - 薙刀

hp 12500
射補 79
速 155
slot - 近3中4遠6

火箭打停補肩炮,4200

此篇文章於 02-28-13 02:09 PM 被 Kain 編輯。
舊 02-28-13, 04:52 PM   #1071
高級嘍囉
Crazy Gamer

今日喺屋仔C俾人隔牆打到high high。
舊 02-28-13, 05:10 PM   #1072
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

PSN  IDhkboy2007
有無人有片 或開JTV 我想睇下點玩

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 05:22 PM   #1073
高級嘍囉
Crazy Gamer

兩部機都係3星30%,應該冇咁快有片。
舊 02-28-13, 05:41 PM   #1074
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
ジオン支援機の栄枯衰勢
初期       素ザクキャ、ザク砂2強
タンク強化アプデ ザクタン1強
兎強化アプデ   兎1強 タンクも頑張る
兎弱体アプデ   素ザクキャ重ザクに注目集まる タンク地味に活躍
陸ゲル強化アプデ 陸ゲル1強 タンク(ry
ゲルキャ追加   陸ゲル終了のお知らせ タ(ry

陸勇風光左夠唔夠1個月?

此篇文章於 02-28-13 05:45 PM 被 chow263 編輯。
chow263 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 05:48 PM   #1075
Kain

引用:
作者: chow263 查看文章
ジオン支援機の栄枯衰勢
初期       素ザクキャ、ザク砂2強
タンク強化アプデ ザクタン1強
兎強化アプデ   兎1強 タンクも頑張る
兎弱体アプデ   素ザクキャ重ザクに注目集まる タンク地味に活躍
陸ゲル強化アプデ 陸ゲル1強 タンク(ry
ゲルキャ追加   陸ゲル終了のお知らせ タ(ry

陸勇風光左有冇兩week?
除左陸勇全部都真有其事

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS3] 機動戰士 Gundam Battle Operation 約戰及討論區 7月27號 BUG修正, RX-78-2,格魯古古參戰 頭POST追加WIKI Vol.2 GN00508771 攻略及心得交流區 1007 08-14-12 07:02 PM
[PS3] 機動戰士 gundam operation 約戰及討論區 martinyau1979 攻略及心得交流區 1018 07-10-12 10:22 AM
Gundam Ultimate Operation 2 死肥鬼 收藏品討論版 260 12-09-06 09:50 PM
Gundam network operation 2 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 6 01-28-04 02:20 AM
Gundam Ultimate Operation Metal Gear NT 收藏品討論版 6 06-04-03 11:00 AM

現在的時間是 11:42 AM

手機版 | APP版