Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-25-10, 11:34 PM   #76
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: House 查看文章
魯魯死後 geass 還存在效果嗎?
現在才想起魯魯將二王子同埋其他人一次過geass 哂
死左之後仲有效果嗎?
我又諗起畫牆果個女仔

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-10, 09:21 AM   #77
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
佢復活會由70分跌到-100分

而且死是他的心願
請不要強改他的願望
你要負100我都無所為,因為這是個人所想.
我想佢要復活並不是指佢就咁將現在的劇情改為復活,要之前好多集連內容都改....
雖然最後幾集劇情係唔差,但將兩季劇情加起來比之後....一個咁樣性格角色點解無LALA會想死,
我覺得劇情轉得太快搞到都唔合理~(又係為高潮以高潮)
算了~R2始終係一套我認為原本可以100分的動畫(第一季)搞到最後可以減到49分(整體劇情上).

此篇文章於 04-26-10 09:27 AM 被 ai. 編輯。
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-10, 10:07 PM   #78
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: AiStudio 查看文章
你要負100我都無所為,因為這是個人所想.
我想佢要復活並不是指佢就咁將現在的劇情改為復活,要之前好多集連內容都改....
雖然最後幾集劇情係唔差,但將兩季劇情加起來比之後....一個咁樣性格角色點解無LALA會想死,
我覺得劇情轉得太快搞到都唔合理~(又係為高潮以高潮)
算了~R2始終係一套我認為原本可以100分的動畫(第一季)搞到最後可以減到49分(整體劇情上).
我都覺得奇怪架
明明佢想創造一個世界可以容納到佢同佢妹妹 佢最尾選擇了自殺
將惡意集中他身上不是唯一可以改變世界的方法吧?
只是魯魯覺得這樣做的話可以贖罪
其實我覺得魯魯最後真的有點膽小
沒有膽量留下來面對世界真正的惡意

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-10, 05:03 PM   #79
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
所謂守護ナナリー之類
只不過ルルーシュ開頭呃自己既大話咋嘛
ナナリー都當臉鬧佢隨便擺人地上枱啦

由始至終ルルーシュ真正想做既係反逆
反逆一個容忍強者單方面欺壓弱者既世界秩序
當佢破壞左將歷史停留係今日既計劃
自己就會成為阻住地球轉既人
所以咪要連自己本身都反逆埋

引用:
魯魯死後 geass 還存在效果嗎?
現在才想起魯魯將二王子同埋其他人一次過geass 哂
死左之後仲有效果嗎?
アーニャ、ナナリー、學生會等人中左シャルル既記憶篡改Geass
都冇隨住シャルル死亡而自然失效
要靠Orange幫佢地解除
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-10, 11:11 PM   #80
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: |0| 查看文章
所謂守護ナナリー之類
只不過ルルーシュ開頭呃自己既大話咋嘛
ナナリー都當臉鬧佢隨便擺人地上枱啦

由始至終ルルーシュ真正想做既係反逆
反逆一個容忍強者單方面欺壓弱者既世界秩序
當佢破壞左將歷史停留係今日既計劃
自己就會成為阻住地球轉既人
所以咪要連自己本身都反逆埋

アーニャ、ナナリー、學生會等人中左シャルル既記憶篡改Geass
都冇隨住シャルル死亡而自然失效
要靠Orange幫佢地解除
話說...
1. ナナリー有中嗎-.- 忘了

2. 橙哥有幫學生會解嗎-.-

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-10, 11:50 PM   #81
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
1.有中過...不過係俾支棍魯魯果陣

2.二皇子肯定冇..其他人唔知...例如面壁女

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 01:51 AM   #82
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
阿妹中老豆GEASS所以以為自己盲左...

舊 04-30-10, 05:48 AM   #83
zxwrocklok
Junior Member

註冊日期: Dec 2007
引用:
我都覺得奇怪架
的確係咁,沒有膽量留下來面對世界真正的惡意,講得好好。
令我諗起FATE金閃閃果句,我身為王怎會受唔起少少既罪惡,要我墮落就多拿10倍來。

一開始佢想叛逆既原因係佢覺得自己老豆保護唔到佢阿媽唔配做王先想反逆,
而且R1係寫佢點樣成為1個魔王,上條不歸路,蘇菲既死就代表佢用王之力玩弄人心既
後果,
同時代表佢冇人可以原諒佢,佢都只有相信殺左佢老豆係唯一改變現況既方法。
R2就係要描寫加強ルル唔理性報仇用ギアス身邊既人都會受害,
ロロ既死就係要佢知度好多人都已經因為佢死左,實現朱雀要講大話就要讓大話成真,
為世界帶來和平,解放日本,守護ナナリー,DD係佢以死償債前對比佢害死既人既歉意,
佢老豆同佢阿媽一齊比佢殺果度(本人認為最可有可冇就係D度,比ロロ既存在更無為),
根本就係佢"扭計",唔抵得比佢阿爸阿媽玩左咁耐- -好聽D就係唔甘心自己既計劃,未來,可能性化為虛無就殺左自己雙親,
最後對阿哥果度只係收尾用,最後一都到時候償還,就比佢最親既朋友,
蘇菲既騎士,日本人,沙利既同學,ZERO佢自己所講既大話,咁多身份集於一身既朱雀殺死,
代表佢向一切既人償命,但一清二楚既人得朱雀果幾個,卡蓮都係估到係佢大概想點,將世界既罪惡放在自己身上,成為世界既敵人,再一切以佢自己一個既死償 還,作為一個魔王受死,唔讓人知道,
佢一死就世界和平,一切由佢一個人背負,所以朱雀會流淚都係因為咁,作為朋友,可以幫佢分擔佢所背負既野,就只有殺左佢,同時朱雀已經原諒左ルル。
卡蓮同C.C係最尾講既就係認為ルル已經可以安息。

以上都係個人對全套ギアス既觀點,所以我就唔係好覺R2差。反而覺得唔錯,R1佢做錯既野本身就覺得唔係打贏佢阿爸,世界和平咁簡單可以交代哂,E家R2 既結局好好,只係人物關係發展可能未如大家所想,所以R2唔得人喜歡。
zxwrocklok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 09:29 AM   #84
費爵爺

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: zxwrocklok 查看文章
令我諗起FATE金閃閃果句,我身為王怎會受唔起少少既罪惡,要我墮落就多拿10倍來。

一開始佢想叛逆既原因係佢覺得自己老豆保護唔到佢阿媽唔配做王先想反逆,
而且R1係寫佢點樣成為1個魔王,上條不歸路,蘇菲既死就代表佢用王之力玩弄人心既
後果,
同時代表佢冇人可以原諒佢,佢都只有相信殺左佢老豆係唯一改變現況既方法。
ロロ既死就係要佢知度好多人都已經因為佢死左,實現朱雀要講大話就要讓大話成真,
為世界帶來和平,解放日本,守護ナナリー,DD係佢以死償債前對比佢害死既人既歉意,
佢老豆同佢阿媽一齊比佢殺果度(本人認為最可有可冇就係D度,比ロロ既存在更無為),
根本就係佢"扭計",唔抵得比佢阿爸阿媽玩左咁耐- -好聽D就係唔甘心自己既計劃,未來,可能性化為虛無就殺左自己雙親,
最後對阿哥果度只係收尾用,最後一都到時候償還,就比佢最親既朋友,
蘇菲既騎士,日本人,沙利既同學,ZERO佢自己所講既大話,咁多身份集於一身既朱雀殺死,
代表佢向一切既人償命,但一清二楚既人得朱雀果幾個,卡蓮都係估到係佢大概想點,將世界既罪惡放在自己身上,成為世界既敵人,再一切以佢自己一個既死償 還,作為一個魔王受死,唔讓人知道,
佢一死就世界和平,一切由佢一個人背負,所以朱雀會流淚都係因為咁,作為朋友,可以幫佢分擔佢所背負既野,就只有殺左佢,同時朱雀已經原諒左ルル。

以上都係個人對全套ギアス既觀點,所以我就唔係好覺R2差。反而覺得唔錯,R1佢做錯既野本身就覺得唔係打贏佢阿爸,世界和平咁簡單可以交代哂,E家R2 既結局好好,只係人物關係發展可能未如大家所想,所以R2唔得人喜歡。
R2爛係因為劇情
最簡單
點解LULU一死就世界和平??
將世界理想化,超現實化定當觀眾腦殘??
現實世界
希魔一死,日本戰敗,取而代之係美蘇冷戰,國共內戰,韓戰

仲有明知劇情緊迫仲哂左集講無關痛癢既後宮生活
費爵爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 11:09 AM   #85
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 費爵爺 查看文章
R2爛係因為劇情
最簡單
現實世界

因為嬲嬲獸一死

就由幾個蘿莉領導世界/

而且手下一堆強到逆天既ace,仲有邊個敢亂黎

所以世界很和平

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 06:43 PM   #86
hkjacky2001
Crazy Gamer
ミク大好き♡

註冊日期: May 2007
PSN  IDhkjacky2001
XBox Live Gamertaghkjacky2001
引用:
R2爛係因為劇情
最簡單
現實世界

Lulu死之後和平,我沒記錯當時所謂的戰爭只有皇國打其他國家,原本是沒有戰爭發生的...
所以皇國滅了,世界和平..我覺得沒什麼不合情理
更何妨之後各國都有蘿莉出來做代表以示和平呢...
不竟動畫有很多事是不可和現實混為一談的...

奇跡も無く標も無く、ただ夜が広がるのみ
揺るぎない意志を糧として、闇の旅を進んでいく」

「勇往邁進!」
hkjacky2001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-10, 06:20 PM   #87
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:

後果,

講得幾好...我唔係呃post,講堅..
有幾句文法有少少問題,不過可以理解到意思
我都同意最廢係老豆老母果條線,伏左咁耐既線居然玩成咁,當時睇到果集全世界都大反桌
同埋往往code geass會有不少因為劇情需要而引致角色必須死來帶起戲劇作用既情況
例如shirley既死..."蘇菲"既死...
其實講爛,個人覺得r1出左"毛"果幾集都有少少亂套左,之後由shirley失憶收番條線同埋帶起一段催淚高潮之後,故事能夠走回正軌,最尾以一堆未完伏線作結吊觀眾癮之,所以評價才這麼好..
至於r2,上面都講左唔少,的確有好多劇情比較急而分現不當,例如紅蓮可翔式>聖天八極式 囧
羅白們識飛之後km機對"碌"變成擺設亦係令codegeass系列失色既地方之一..
若說r2無戰略可又不是,火山口一戰舊有戰法,中華連邦內以民意作為戰法置之死地而後生(雖有點過份簡略,不過考慮到動畫表達手法情有可原)
講住咁多先..

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-10, 10:22 PM   #88
greatultraman
Crazy Gamer
黒き悪夢ナナリー

引用:
作者: hkjacky2001 查看文章
Lulu死之後和平,我沒記錯當時所謂的戰爭只有皇國打其他國家,原本是沒有戰爭發生的...
所以皇國滅了,世界和平..我覺得沒什麼不合情理
基本上就係咁, 邪惡的軍事大國不復存在, 戰爭又結束了, 世界和平終於可踏出第一步
補充一句, lulu在位時, 其實仲有癈除了當時貴族制度(唔少貴族被lulu討伐), 為日後的和平之路打下基礎, 不過就如好多R2劇情咁只係輕輕帶過, 唔係咁多人記得

此篇文章於 05-01-10 10:28 PM 被 greatultraman 編輯。
greatultraman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-10, 12:40 PM   #89
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
作品本身冇講過後世恆久和平
ルルーシュ自己亦冇講過追求恆久和平
唯一有親口講過恆久和平既反而係シュナイゼル喎
話為左恆久和平就要用フレイヤ彈炸到全世界冇人再敢作反

ルルーシュ不嬲都話:「我不否定戰爭,但絕不容忍強者單方面欺壓弱者」
如果和平壓倒一切就代表大家要容忍不公平的話
ルルーシュ一定會決心破壞和平
咁所以ZERO REQUIEM反而係要令恆久和平無法實現
到底係人人有權反逆起來向不公平發動戰爭
定抑或全世界各國加入超合集國後透過議會民主去和平解決問題
就係留待後世人自己本身既造化了

引用:
作者: GN00508771 查看文章
話說...
1. ナナリー有中嗎-.- 忘了

2. 橙哥有幫學生會解嗎-.-
1.
V.V.殺マリアンヌ果陣ナナリー不在場架
然後シャルル要幫V.V.執手尾造假
Geass到ナナリー以為自己在場一齊被射

2.
http://www.geass.jp/bluray_09r2.html
■映像特典:
1.イラストドラマ(脚本:大河内一楼/作画:木村貴宏/監修:谷口悟朗)
※それぞれの明日を歩み始めた、生徒会メンバーたち。
  再会した彼らがアッシュフォード学園で見たものとは
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-10, 11:12 AM   #90
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
江戸ギアスで2ページ見開き、谷口たくま対談
「国や勢力が誕生する過程をえがいてみたい」谷口
下の方に外伝へのコメント少し

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-10, 01:58 PM   #91
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
又同娜娜莉惡夢一樣係平行世界aaa

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-10, 02:14 PM   #92
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 月之民 ̄▽ ̄ 查看文章
漆黒の蓮夜係正史
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-10, 04:28 PM   #93
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 月之民 ̄▽ ̄ 查看文章
你可以當蓮夜是前傳漫畫

我還是期待外傳動畫的歐洲戰線多點

起碼有熟悉的人
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-10, 04:58 AM   #94
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 05-09-10, 11:10 AM   #95
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
終於有時間睇完隻 奇蹟生日會....套劇真係夠哂奇蹟 但又出奇地感動

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-10, 06:32 PM   #96
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 05-14-10, 03:50 AM   #97
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
我都覺得奇怪架
不知為何,我覺得魯魯由一開始已經沒有想過最後會陪在娜娜莉身邊的了...
(看他那麼執著要朱雀成為娜娜莉的騎士)
也可能是因為他害死了尤菲,他才想為自己犯下的錯負責吧...
而且我認為他死也是必須的,
最後一集中,他也說他已將惡意集中他身上,
只要他一死,便能切斷那仇恨的連鎖,
所以他才接受這個geass(願望)...
而那也是他說過的,只有做好被殺的覺悟,才有開槍的資格!

引用:
R2爛係因為劇情
最簡單
現實世界

我想你忘記了,世界已經統一了,(雖然很多國家都是被強迫的),
但現在他們可以做的,不只是戰爭,還可以返回和平的卓上會議,
而且現在應該是Zero(朱雀),娜娜莉,
還有他哥哥(雖然不知有多大用途,汗")當領導者,
應該不會有人反對的了
(Zero是救世主,要反抗他就等於與全世界作對,
娜娜莉應該會行德政的,應該沒多少人會不滿,
加上他老哥的"工作能力",都可以說得上是鐵三角了)

引用:

後果,

好好的劇情解話!
最初看只是因為對好友對立的故事+大人氣動畫才看,
後來因為劇情精彩才會追看r2(我是喜歡出完整套才看的人),
所以我覺得Code Geass真是一套不可多得的傑作(雖然有一半是因為看了第一季時未知有第二季才會追的...)
對劇情發展我都沒有想這麼多...

舊 05-14-10, 10:32 AM   #98
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
我覺得r2差反而並唔係因為魯魯修死,事實上樓上有人提二戰後ge種種「唔和平」,但無諗過倘若無二戰在前比大眾反思,美蘇會唔會大打出手變成世界大戰
r2真正唔得ge地方,係佢戰略思考極其粗劣,根本係為劇情而棄立場戰略

最明顯就係黑騎夾埋二皇子打魯魯,腦殘低能至極點,二皇子手上拎住フレイヤ呢種戰略兵器,威力向東京決戰,炸皇都已經充分體現,任你戰術再高係戰略兵器前都係束手無策
相對魯魯修頂多只有geass,唔直接見佢面就無用,頂多小心提防佢控制d手下,叫全部人有理無理幾時都戴副超就得
呢個時候黑騎應該點做?好明顯就係放低私怨同魯魯修聯手打低左二皇子消滅左フレイヤ先,跟住先到次要敵人ge魯魯修

ok,當黑騎真係咁無腦毫無戰術思維(但藤堂同星刻又講到好鬼醒架喎),二皇子呢個boss應該好有腦掛?
當你二皇子話魯魯修而家唔叫正統,拎NNL出黎做皇帝,打正統プリタニア旗號,咁你係咪可以聯絡班舊圓桌一齊起事啊?
由得班圓桌走去送死,自己仲向度食花生,最低限度係咪應該反省下自己點解唔搵人啊?家陣フレイヤ唔係機關槍可以喪連發,要搵人擋魯魯修攻ダモクレス架
而事實上呢條友淨係掛住研發フレイヤ,一d私人軍隊都唔見果下,已經可以肯定佢係半個廢物…咁都做得final boss真係唔知有乜好講

r2好明顯將果d擺乜陣乜陣就當成戰略黎應付觀眾,倘若你呢d位搞得好,無戰略都仲有戰術睇的話都仲可以忍下你
無奈新機不斷推陳出新,後尾果d聖天八極式都唔知叫戰略兵器定戰術兵器,一騎當千都嫌唔夠形容佢勁,咁d乜陣物陣有咩意義?
唯一合理解釋就係code geass世界污染好嚴重,又鉛中毒又乜又物,所以全世界腦殘先可以有咁反戰略反思考ge劇情走得出黎……

此篇文章於 05-14-10 10:35 AM 被 Apricot 編輯。
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-10, 11:17 AM   #99
費爵爺

引用:
作者: Apricot 查看文章
我覺得r2差反而並唔係因為魯魯修死,事實上樓上有人提二戰後ge種種「唔和平」,但無諗過倘若無二戰在前比大眾反思,美蘇會唔會大打出手變成世界大戰
r2真正唔得ge地方,係佢戰略思考極其粗劣,根本係為劇情而棄立場戰略

美蘇冷戰而唔公開開片係因為恐怖核平衡
而唔係因為二戰反思
舊 05-14-10, 11:24 AM   #100
費爵爺

引用:
作者: the fool 查看文章

我想你忘記了,世界已經統一了,(雖然很多國家都是被強迫的),
但現在他們可以做的,不只是戰爭,還可以返回和平的卓上會議,
而且現在應該是Zero(朱雀),娜娜莉,
還有他哥哥(雖然不知有多大用途,汗")當領導者,
應該不會有人反對的了
(Zero是救世主,要反抗他就等於與全世界作對,
娜娜莉應該會行德政的,應該沒多少人會不滿,
加上他老哥的"工作能力",都可以說得上是鐵三角了)

...
你自己都講左被迫統一
已經夠哂不穩定

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有無d一睇你真係會笑XD既圖分享下?? [vol.16] ~清談館~ 1105 11-23-12 11:10 AM
Game vol.16 (完) 龍寶寶 體育版 24 10-30-04 05:48 PM
RO 討論區 VOL.16 之 天空之城 尤諾 荒木飛呂彥 PC電腦遊戲討論版 981 12-29-03 06:37 PM
估波遊戲VOL.16 龍寶寶 體育版 23 11-01-03 05:45 PM

現在的時間是 08:40 PM

手機版 | APP版